EUROLYGA 2023

Ramūno Butauto treniruojami libaniečiai pradeda kovas Azijos čempionate

Geografiją praplėtęs Azijos krepšinio čempionatas šiais metais bus ypatingas ne vien dėl Australijos ir Naujosios Zelandijos rinktinių debiuto. Antradienį Libane startuojantis stipriausių Azijos komandų turnyras turės ir lietuvišką atspalvį – didelių tikslų turinčią šeimininkų rinktinę treniruoja Ramūnas Butautas. 

Ramūnas Butautas treniruoja Libano rinktinę<br>P.Mantauto nuotr.
Ramūnas Butautas treniruoja Libano rinktinę<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 8, 2017, 3:55 PM, atnaujinta Aug 8, 2017, 4:07 PM

Siekiai. „Iš savo komandos tikimės labai daug. Paprastai mes kovodavome dėl antrosios vietos, bet šįkart tikimės kovoti dėl pirmosios“, - turnyro išvakarėse didelių planų neslėpė Libano krepšinio federacijos prezidentas Pierre‘as Kakhia. 

Nors libaniečius palaikys keli tūkstančiai aistringų sirgalių, įgyvendinti krepšinio vadovų planus nebus lengva, nes kovoti reikės ne vien su tradicinėmis varžovėmis Kinijos, Irano, Filipinų ekipomis, bet ir su Australijos bei Naujosios Zelandijos rinktinėmis, kurios Azijos čempionate žais pirmą kartą. 

Australijos ir Naujosios Zelandijos krepšininkai Azijos pirmenybėse atsidūrė po FIBA įvykdytos struktūros reformos, per kurią Okeanijos zona buvo prijungta prie Azijos zonos. 

Naujos kliūtys apsunkins užduotį, bet R.Butautas tikisi, kad jam padės patirtis, įgyta vadovaujant Lietuvos rinktinei, su kuria jis prieš dešimt metų laimėjo Europos pirmenybių bronzos medalius.

„Mėgstu greitą ir agresyvų krepšinį, bet reikalauju, kad krepšininkai būtų drausmingi ir laikytųsi žaidimo plano, - sakė R.Butautas. – Tikiuosi, kad prie Libano krepšininkų įgūdžių pridėję mano europietišką patirtį gausime gerus rezultatus. Norint žaisti greitai ir agresyviai, reikia ilgo atsarginių suolo ir visų krepšininkų indėlio. Deja, patyrėme ženklių nuostolių dėl traumų“.

Varžovai. Jei Australijos rinktinė žaistų stipriausios sudėties, ji tikriausiai būtų laikoma aiškia Azijos čempionato favorite. Tačiau australai į Libaną atsiuntė rezervinę komandą, kurios dauguma žaidėjų rungtyniauja Australijos lygoje ir nėra niekada dalyvavę pasaulio pirmenybėse ar olimpinėse žaidynėse. 

Vis dėlto „Boomers“ gretose yra viena labai ryški žvaigždė. Atstovauti savo šaliai, galbūt paskutinį kartą karjeroje, sutiko 37 metų Davidas Andersenas. Kartu su juo Azijos pirmenybėse žais ir du buvę LKL krepšininkai Bradas Newley bei Angusas Brandtas. 

Kita vertus, net ir šios sudėties Australijos rinktinė yra tarp pagrindinių pretendenčių laimėti medalius. Be australų į vietas ant garbės pakylos taikosi Kinijos, Irano, Filipinų, Japonijos, Korėjos krepšininkai. 

Sistema. Azijos čempionate žais 16 komandų. Jos pirmajame etape suskirstytos į keturias grupes. A grupėje rungtyniaus Iranas, Jordanija, Indija ir Sirija, B grupėje – Kinija, Filipinai, Kataras ir Irakas, C grupėje – Libanas, Kazachstanas, Korėja ir Naujoji Zelandija, D grupėje – Australija, Japonija, Taivanas ir Hongkongas. 

Grupių nugalėtojai iškart pateks į ketvirtfinalį, antrąją ir trečiąją vietas užėmusios komandos žais aštuntfinalyje. Grupių autsaideriai iš turnyro pasitrauks po pirmojo etapo. 

Atkrintamosios varžybos prasidės rugpjūčio 14 d., čempionai paaiškės rugpjūčio 20 d. Visos rungtynės vyks 8000 vietų turinčiame „Nouhad Nawfal“ sporto komplekse.

Praeitis. Praėjusiame Azijos čempionate, vykusiame 2015 metais, aukso medalius iškovojo Kinijos rinktinė. Namie žaidę kinai finale nugalėjo Filipinų krepšininkus 78:67. Trečiają vietą užėmė Irano rinktinė. 

Kinija yra labiausiai tituluota Azijos krepšinio valstybė. Per praėjusius 28 turnyrus kinai čempionais tapo net 16 kartų.

Aukso medalius taip pat yra iškovojusios Filipinų (5 kartus), Irano (3), Korėjos ir Japonijos (po 2) rinktinės. 

Tuo tarpu geriausias Libano rinktinės rezultatas – antroji vieta. Libaniečiai sidabro medalius laimėjo tris kartus. Visus – praėjusį dešimtmetį (2001, 2005 ir 2007 m.). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.