EUROLYGA 2023

Jaunų krepšininkų sprendimu nusivylę kroatai džiaugiasi dėl M. Popovičiaus sugrįžimo

Kroatija nesiskundžia krepšinio talentų trūkumu, tačiau daug gabių žaidėjų išugdanti šalis jau seniai jaučia didelių pergalių badą. Viena iš priežasčių, dėl kurių kroatai daugiau nei du dešimtmečius nelaimėjo medalių, kai kurių krepšininkų nenoras žaisti rinktinėje. Suburti visų geriausių kroatams nepavyko ir šiais metais, o su tais, kurie sutiko ginti Kroatijos garbę, Lietuvos rinktinė susitiks trečiadienį Orleane vykstančiame trijų komandų turnyre.

 Marko Popovičius ir vėl žaidžia Kroatijos krepšinio rinktinėje, nors buvo pasakęs jai "atia"<br> AFP nuotr.
 Marko Popovičius ir vėl žaidžia Kroatijos krepšinio rinktinėje, nors buvo pasakęs jai "atia"<br> AFP nuotr.
 Kroatijos rinktinės strategui tenka gerokai pasukti galvą<br> AFP nuotr.
 Kroatijos rinktinės strategui tenka gerokai pasukti galvą<br> AFP nuotr.
 Antradienio vakarą vykusiose rungtynėse Kroatija palaužė prancūzus<br> AFP nuotr.
 Antradienio vakarą vykusiose rungtynėse Kroatija palaužė prancūzus<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 9, 2017, 5:41 PM, atnaujinta Aug 10, 2017, 10:59 AM

Ilgas praradimų sąrašas

Kroatijos rinktinės treneriui Aleksandarui Petrovičiui skaičiuojant krepšininkus, kurie galėtų ženkliai sustiprinti jo komandą, bet dėl vienų ar kitų priežasčių nežais Europos čempionate, neužtektų rankos pirštų.  „Barcelona“ senbuvis Ante Tomičius, „Orlando Magic“ žaidėjai Mario Hezonja ir Damjanas Rudežas, jaunieji Ante Žižičius, Ivica Zubacas ir Marko Arapovičius – tai net ne visas Europos pirmenybes praleisiančių Kroatijos krepšininkų sąrašas.

Tiesa, A.Tomičių ir D.Rudežą išbraukė pats A.Petrovičius. Treneris priežasčių tiksliai nepaaiškino, bet atrodo, jis neatleido šiems patyrusiems vidurio puolėjams už tai, kad pernai jie atsisakė padėti rinktinei per olimpinį atrankos turnyrą ir Rio de Žaneiro olimpines žaidynes.  

21-erių M.Arapovičių sustabdė pavasarį patirta sunki trauma, o 22-ejų M.Hezonja bei 20-mečiai Ant.Žižičius ir I.Zubacas nusprendė treniruotis pagal NBA klubų sudarytą individualią programą.

Dar du krepšininkai rinktinei ištarė „ne“ vos ne paskutinę akimirką. Prieš pat prasidedant treniruočių stovyklai blogą žinią pranešė Zagrebo „Cedevita“ žaidėjai Luka Babičius ir Miro Bilanas. 

Jaunoji karta renkasi NBA

Tiek A.Petrovičius, tiek Kroatijos krepšinio federacijos vadovas Stojanas Vrankovičius gana griežtai atsiliepė apie jaunųjų krepšininkų sprendimą nežaisti rinktinėje ir NBA klubų keliamas kliūtis.

„Neįmanoma su tuo kovoti. Iš vienos pusės, yra Draganas Benderis, kuris ką tik žaidė NBA vasaros lygoje, bet vis tiek atvyko į rinktinę. Yra Dario Šaričiaus ir Bojanas Bogdanovičiaus pavyzdys. Bet iš kitos pusės, yra krepšininkai, kurių neįmanoma prisikviesti...“, – skundėsi S.Vrankovičius.

 „Ant.Žižičius ir I.Zubacas neturi tokio statuso, kaip D.Šaričius ar Boj.Bogdanovičius, kurie gali pasakyti klubų vadovams: „Noriu žaisti rinktinėje ir taškas“. Jaunesnieji krepšininkai NBA lygoje apskritai neturi jokio aiškaus statuso, yra pilkoje zonoje. Man net gaila žaidėjų, kuriuos klubai gali gainioti kur panorėję“, – kalbėjo A.Petrovičius.  

Rinktinės treneris galėjo pasidžiaugti nebent tuo, kad jokios kliūtys nesustabdė kitų trijų NBA rungtyniaujančių kroatų. Boj.Bogdanovičius, D.Šaričius bei D.Benderis atvyko į treniruočių stovyklą ir ruošiasi dalyvauti Europos čempionate.

 Šie krepšininkai bus pagrindiniai Kroatijos komandos ramsčiai, o kartu su jais patis į petį dėl pergalių kovos rinktinės senbuviai Krunoslavas Simonas, Roko Leni Ukičius, Marko Tomasas, Darko Planiničius, Luka Žoričius ir kiti. 

Buvusio žalgiriečio sugrįžimas

Šią vasarą A.Petrovičių nuliūdino nemažai krepšininkų. Vis dėlto vienas žaidėjas trenerį smarkiai nudžiugino – grįžti į rinktinę po ilgos šešerių metų pertraukos sutiko Marko Popovičius. Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas praėjusį kartą nacionalinės ekipos aprangą vilkėjo per 2011 metais Lietuvoje vykusį Europos čempionatą.  Vos prieš porą metų M.Popovičius kategoriškai tvirtino, kad jo karjera rinktinėje baigta. Tačiau gyvenimas pasisuko kitaip ir dar kartą patvirtino seną posakį: „Niekada nesakyk niekada“.  

„Būdavo sunku žiūrėti Kroatijos rinktinės rungtynes per televiziją. Kai 2013 metų Europos čempionate 28 taškų skirtumu pralaimėjome Ispanijos rinktinei, net išjungiau televizorių ir pasakiau sau, kad daugiau niekada nežiūrėsiu rinktinės rungtynių. Žinoma, paskui nusiraminau“, – prisipažino 35-erių M.Popovičius.  

Po Europą daug paklajojęs ir du praėjusius sezonus Fuenlabrados „Montakit“ komandoje žaidęs gynėjas tikisi, kad jo patirtis padės Kroatijos rinktinei įveikti lemiamų rungtynių sindromą.  „Ši komanda yra pasiruošusi žengti į priekį. Nežinau, ar galima sakyti, kad dabartinė komanda yra talentingesnė negu anais laikais, bet ji yra ryžtingesnė ir įžūlesnė.

Šios savybės dažnai būna lemiamos, kai rungtynės vyksta lyg ant peilio ašmenų, – lygino M.Popovičius. – Mano vaidmuo bus kitoks. Tačiau ir anksčiau, nors nebuvau geriausias rinktinės žaidėjas, svarbiomis akimirkomis kamuolys būdavo mano rankose. Esu pasirengęs viskam, ir tikrai nevengsiu atsakomybės“. 

Pirmą mačą laimėjo

Kroatijos rinktinės pasirengimo planas – minimalistinis. Kroatai suplanavo vos šešerias draugiškas rungtynes, o pirmą kartą į aikštę žengė antradienį. Prieš dvikovą su lietuviais, Kroatijos krepšininkai išmėgino jėgas su Prancūzijos ekipa, kurią nugalėjo 92:87.

A.Petrovičius nusprendė neapkrauti žaidėjų. Treneris jaučia didelį pasitikėjimą savo komanda ir Europos čempionato grupės varžybas vertina kaip pasiruošimo tęsinį.  

„Tikiuosi, kad per šešerias draugiškas rungtynes ir penkerias grupės etapo rungtynes visiškai pasirengsime Europos čempionato atkrintamosioms varžyboms. Nemanau, kad mums gali kilti problemų pirmajame etape, bet aštuntfinalyje mūsų lauks stiprūs varžovai“, – sakė Kroatijos rinktinės treneris.  Patenkintas tuo, kaip dirba krepšininkai,

A.Petrovičius net sumažino treniruočių skaičių:  „Surengėme viena treniruote mažiau, negu planavome. Krepšininkai nuo pirmosios stovyklos dienos dirbo nuostabiai, todėl nusprendžiau suteikti jiems papildomą poilsio dieną. Pasirengimas vyksta sklandžiai, nes dauguma krepšininkų buvo rinktinėje ir praėjusiais metais.  Draugiškų rungtynių rezultatai mums nerūpi. Rezultatas bus svarbus tik per vienerias draugiškas rungtynes, kurias žaisime namie su Slovėnijos rinktine. Negalime nuvilti savo sirgalių. Per kitas rungtynes galbūt žaisime nestipriausios sudėties“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.