EUROLYGA 2023

Svarbiausiame Dainiaus Adomaičio sprendime – vienintelis lemtingas faktorius

Devynioms dienoms – tiek laiko likus iki Europos čempionato pradžios, Dainius Adomaitis atvertė savo kortas.

 D.Adomaitis antradienį paskelbė galutinį dvyliktuką.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Adomaitis antradienį paskelbė galutinį dvyliktuką.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Gecevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Gecevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 E.Kairys.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 E.Kairys.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milakniui kol kas trūksta stabilumo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 A.Milakniui kol kas trūksta stabilumo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Gecevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Gecevičius.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 R.Kuncaitis (viduryje) rinktinėje dirbo K.Kemzūros asistentu.<br> G.Šiupario nuotr.
 R.Kuncaitis (viduryje) rinktinėje dirbo K.Kemzūros asistentu.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 23, 2017, 1:29 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 9:12 PM

Lietuvos rinktinės treneris, ilgai delsęs „atkabinti“ krepšininkus, po vakarinės antradienio treniruotės paskelbė galutinį ekipos dvyliktuką. 

Ne itin malonų atsisveikinimą ir padėką už darbą paskutinieji išgirdo Adas Juškevičius bei Evaldas Kairys. 

Prieš tai iš rinktinės sudėties jau buvo išbrauktos Martyno Sajaus, Roko Giedraičio, Deivido Gailiaus ir Mindaugo Girdžiūno pavardės. 

Šių krepšininkų, galbūt išskyrus susirgusį D.Gailių, šansai patekti į dvyliktuką jau pasirengimo stovyklos pradžioje buvo migloti, tad galutinis D.Adomaičio sprendimas pastarosiomis dienomis buvo beveik aiškus. 

„Na, bent manęs niekas nenustebino, –  atskleidė neseniai prie „Lietuvos ryto“ štabo prisijungęs treneris Robertas Kuncaitis. – Gerai žinau, kad nors žmonėms iš šalies kartais atrodo kitaip, bet treneriai mato, kas vyksta treniruotėse, kaip atrodo žaidėjai ir priima teisingą sprendimą“. 

Solidus debiutantas 

Tikriausiai didžiausias klaustukas iki pat galutinės sudėties paskelbimo kybojo ties Eimantu Bendžiumi. 

Rinktinėje debiutuojantis 27-erių puolėjas šią vasarą apskritai nesitikėjo sulaukti D.Adomaičio skambučio. 

„Ką veiksi penktadienį?, – tokį trenerio klausimą prieš prasidedant rinktinės stovyklai Palangoje netikėtai išgirdo jis. 

Nors draugiškose rungtynėse E.Bendžius aikštėje pasirodydavo epizodiškai, tačiau per gautas minutes sugebėdavo įnešti reikiamos energijos. 

„Jis yra toks žaidėjas, kuris per trumpą laiką gali nuveikti labai daug tiek puolime, tiek gynyboje.

Visose rungtynėse, kuriose žaidėme, jis puikiai kildavo nuo suolo ir gali padaryti skirtumą bei apversti žaidimą“, – puolėją gyrė D.Adomaitis. 

Jam pritarė ir R.Kuncaitis: „Kiek teko kalbėtis su kitais treneriais, jis visiems paliko labai neblogą įspūdį“. 

Lemtingas D.Adomaičio pasitikėjimas 

Anot R.Kuncaičio, be D.Bendžiaus, rinktinėje buvo ir dar vienas didelio trenerio pasitikėjimo, nors ir šiek tiek su avansu sulaukęs krepšininkas – Marius Grigonis

Nepaisant to, kad gynėjas pačioje pasirengimo ciklo pradžioje susižeidė čiurną,  praėjusią savaitę jau debiutavo draugiškame turnyre Rygoje ir įsipaišė į komandos schemas. 

„Jei D.Adomaitis juo tiki, gal Marius pateisins tą avansą. Nors jis ir gavo traumą, tačiau treneriai ilgiau nei mes matė jį ir treniruotėse, ir rungtynėse.  

Manau, treneris tikisi, kad Marius grįš į formą ir bus svarbus komandai. Jis geras žaidėjas ir man įspūdį paliko jau pernai“, – tuo, kad M.Grigonis suspėjo į rinktinės traukinį, džiaugėsi R.Kuncaitis. 

M.Grigonis konkurencinėje kovoje nugalėjo A.Juškevičių, kuris šią vasarą daug šansų nesulaukė. 

D.Adomaitis dažniausiai A.Juškevičių naudojo jam ne tokioje palankioje įžaidėjo pozicijoje, o ir tada minutės būdavo kuklios. 

„Manau, Adas neturėjo trenerio pasitikėjimo. Sunku pasakyti, kas jam labiausiai pakišo koją, bet šiuo metu už jį tiesiog buvo geresnių.

Greičiausiai Adui reikėjo įdėti papildomo darbo ar kaip nors išsiskirti, kad būtų labiau pastebėtas“, – svarstė R.Kuncaitis. 

Vilčių patekti į rinktinę galėjo turėti ir E.Kairys, kuris trumpam pakildavęs nuo suolo aikštėje vaizdo negadino. 

Visgi 26-erių aukštaūgiui dar teks palaukti savo šanso, kurį greičiausiai gaus jau rudenį, per artėjančius pasaulio čempionato atrankos „langus“. 

„Gerą medžiagą jame matyčiau, bet Evaldui dar reikalingos kai kurios charakterio savybės. Kol kas pritrūksta agresyvumo, didesnio noro ir energijos“, – mano R.Kuncaitis. 

Problemos ir neišnaudoti ginklai

Pažvelgus į galutinę rinktinės sudėtį, panašu, kad D.Adomaičiui didžiausią nerimą turėtų kelti atakuojančio gynėjo pozicija. 

Kol kas rinktinės „antrųjų numerių“ žaidimas atrodo neužtikrintai – stabilumo trūksta ir M.Grigoniui, ir Artūrui Milakniui, ir Martynui Gecevičiui. 

„Taip, tai iš tikrųjų didelis klausimas. Šiuo metu ta pozicija stringa ir belieka tikėtis, kad  čempionato metu indėlis bus ryškesnis.  Jei žaidėjams pavyks gerai pataikyti iš toli, tai gali tapti rimta jėga“, – įsitikinęs R.Kuncaitis. 

Specialistas pabrėžė, jog lietuviai čempionate varžovams labiausiai grasins ne individualiais gebėjimais, bet būtent komandiniu žaidimu. 

„Didžiausia stiprybė yra krepšinio išmanymas, juk visi rinktinės žaidėjai rungtyniauja geruose klubuose. Svarbiausia, kad pavyktų iki čempionato gerai susižaisti“, – sakė jis. 

Lietuvos rinktinė grupės rungtynes pradės rugpjūčio 31 dieną Tel Avive. 

Jiems pirmajame etape teks susitikti su Ukrainos, Izraelio, Gruzijos, Italijos bei Vokietijos ekipomis. 

„Nereikia užkrauti rinktinei nereikalingo spaudimo. Tiesiog atsimenu, kaip mes 2010 metais  vykome į pasaulio čempionatą – tada niekas mūsų nelaikė rimta komanda.  

Tačiau mums pavyko įtikint žaidėjus ir patiems savimi patikėti“, – pasaulio pirmenybėse, kuriose dirbo Kęstučio Kemzūros asistentu, iškovotą bronzą prisiminė R.Kuncaitis. 

Treneris pridūrė, jog kol kas lietuvių šansus šių metų Europos pirmenybėse reikėtų vertinti atsargiai, o iki geriausios formos rinktinei dar reikia padirbėti. 

„Įspūdis kol kas neblogas, nors, žinoma, iki tikrosios komandos formos dar reikia daug dirbti. Bet kol kas labai nenusivyliau, kad ir dėl pralaimėjimo latviams – jų rinktinė buvo tikrai nebloga. 

Mūsiškiai iki čempionato pradžios dar turi šiek tiek laiko ir dabar, kai paaiškėjo galutinis dvyliktukas, turėtų būti mažiau eksperimentų, gal kai kurie žaidėjai pasitemps“, – į ateitį žvelgė R.Kuncaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.