EUROLYGA 2023

Kas yra kas Europos čempionato A grupėje

2013 metų Europos čempionė Prancūzija ir didelių pergalių skonį primiršusi Graikija prieš šių metų žemyno pirmenybes patyrė didelių nuostolių, tačiau būtent šios komandos pirmajame etape bus A grupės favoritės. Didelių planų turi naują gynėjų superduetą pristatanti Slovėnija, prasibrauti bent į aštuntfinalį labai nori Lenkija ir šeimininkė Suomija. Tuo tarpu autsaiderei Islandijai bus sudėtinga iškovoti pirmąją pergalę Europos čempionatų istorijoje.

Graikijos rinktinės vidinė atmosfera - nepavydėtina<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos rinktinės vidinė atmosfera - nepavydėtina<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 9:50 AM

Šios šešios komandos A grupės varžybas Suomijos sostinėje Helsinkyje pradės rugpjūčio 31 d.

Graikija

Giannis Antetokounmpo galėjo būti, ir tikriausiai būtų buvęs, ryškiausia Europos čempionato žvaigždė, bet treniruočių stovykloje patirta kelio trauma užkirto jam kelią į Helsinkį. Kartu „Milwaukee Bucks“ puolėjo trauma kirto Graikijos rinktinės galimybėms, tačiau neišbraukė šios komandos iš turnyro favoričių sąrašo.

Graikų sudėtyje liko nemažai krepšininkų, kurie žaisdami klubuose patyrė didelių pergalių skonį: Kostas Sloukas, Nikas Kalathis, Nikos Pappas, Vangelis Mantzaris, Kostas Papanikolaou, Giorgos Printezis, Giannis Bourousis. Nežaidžiant G.Antetokounmpo, Graikijos rinktinei trūks lyderio, bet žaidėjų, galinčių tempti komandą sunkiomis akimirkomis, tikrai netrūksta.

Ko gero, daugiausiai abejonių kelianti komandos grandis – tik vasaros pradžioje paskirtas treneris Kostas Missas. Jo rankose toks didelis ryškių asmenybių būrys atsidūrė pirmą kartą.

Pasirengimo rungtynės (5 pergalės ir 3 pralaimėjimai): Rumunija 106:48, Didžioji Britanija 92:64, Juodkalnija 83:81, Serbija 61:93, Didžioji Britanija 88:84, Gruzija 71:72, Italija 73:70, Serbija 67:69.

Svarbiausi nuostoliai: G.Antetokounmpo, V.Spanoulis, K.Koufos, T.Dorsey, Z.Auguste‘as, N.Zisis, S.Perperoglou.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – antrasis etapas, PČ-2014 – aštuntfinalis, EČ-2015 – 5 vieta, OŽ-2016 atranka – 3 vieta atrankos turnyre.

Prancūzija

Keli krepšininkai baigė karjerą rinktinėje, kiti šią vasarą paprašė poilsio, nemažai žaidėjų patyrė traumas, o Alexis Ajinca buvo išbrauktas iš kandidatų sąrašo dėl konflikto su šalies krepšinio vadovais.

Begalę nuostolių patyrusioje Prancūzijos rinktinėje liko vos penki krepšininkai, pernai dalyvavę Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse, tad devintą vasarą „mėlynuosius“ rikiuojančiam treneriui Vincent‘ui Collet teko kurti visiškai naują žaidimo planą. Kita vertus, naujo lyderio ilgai ieškoti nereikėjo. Aikštėje iš Tony Parkerio lyderio estafetę iškart perėmė Evanas Fournier ir Nando De Colo, rūbinėje – Boris Diaw.

Net komandai ženkliai pasikeitus, Prancūzijos ekipa gali pasigirti puikia antrąja linija (tiesa, ir joje jau kyla problemų, nes kai kurie gynėjai jaučiasi verti žaisti ilgiau), tačiau aukštaūgių grandis, kurioje išsiskiria tik Joffrey Lauvergne‘is – daug silpnesnė, o treneriui V.Collet galvos skausmo pridėjo tai, jog jis iki paskutiniųjų akimirkų nežinojo, ar vykti į Europos čempionatą galės traumą patyręs Kevinas Seraphinas.

Pasirengimo rungtynės (6 pergalės ir 2 pralaimėjimai): Tunisas 67:53, Kroatija 87:92, Lietuva 98:77 ir 71:96, Belgija 85:60, Juodkalnija 100:70, Italija 88:63, Vokietija 85:79.

Svarbiausi nuostoliai: T.Parkeris, N.Batumas, R.Gobert‘as, A.Moermanas, F.Ntilikina, A.Ajinca, I.Mahinmi, M.Gelabale‘is, F.Causeur, R.Beaubois, T.Luwawu-Cabarrot, Ch.Kahudi, J.Noah.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – auksas, PČ-2014 – bronza, EČ-2015 – bronza, OŽ-2016 – ketvirtfinalis.

Slovėnija

Slovėnijos rinktinė varžovus gąsdina nauju gynėjų superduetu, kurį sudaro patyręs Goranas Dragičius ir jaunasis krepšinio vunderkindas Luka Dončičius. Tokio antrosios linijos dueto ko gero neturi nė viena kita komanda, bet slovėnų lyderiams aiškiai trūksta kitų žaidėjų paspirties.

Priekinę liniją tarsi sustiprino šiais metais natūralizuotas amerikietis Anthony Randolphas, tačiau dar nežinia, ar jis bus naudingesnis negu natūralizuotas bosnis Alenas Omičius, pernai padėjęs slovėnams iškovoti kelialapį į Europos čempionatą, bet šįkart likęs už borto dėl natūralizuotų krepšininkų limito.

Treneris Igoras Kokoškovas didelio žaidėjų pasirinkimo neturi, todėl treniruočių stovykloje patikrino net ir Erazemą Lorbeką, trejus metus nežaidusį dėl sunkių traumų. Tačiau E.Lorbekas dar nebuvo tinkamai pasirengęs, todėl į Europos čempionatą komanda iškeliavo be jo.

Pasirengimo rungtynės (5 pergalės ir 3 pralaimėjimai): Rusija B 79:63, Vengrija 84:64, Čekija 88:80, Kroatija 81:85, Ukraina 78:67, Izraelis 84:89, Turkija 84:86, Kroatija 74:73.

Svarbiausi nuostoliai: Z.Dragičius, B.Udrihas, A.Vujačičius, B.Nachbaras, A.Omičius, M.Begičius, E.Lorbekas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – 5 vieta, PČ-2014 – ketvirtfinalis, EČ-2015 – aštuntfinalis, OŽ-2016 – nepateko.

Lenkija

Lenkijos rinktinės treneris Mike‘as Tayloras sako nebesitikintis, kad į rinktinę kada nors grįš garsiausias šalies krepšininkas Marcinas Gortatas, tačiau daug tikėjosi iš kito pajėgaus aukštaūgio Maciejaus Lampės. Vis dėlto su šiuo žaidėju susijusius planus teko keisti – M.Lampe atvyko į treniruočių stovyklą, bet atsinaujinus neseniai operuotos šlaunies skausmams, atsisveikino su komandos draugais.

M.Lampės problemos sumažino lenkų sirgalių optimizmą, bet jo nesunaikino. Pastaraisiais sezonais stipriose lygose įsitvirtino Adamas Waczynski, Mateuszas Ponitka, Damianas Kuligas, rimta paspirtimi komandai tapo natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris ir po sunkios traumos atsigavęs Przemyslawas Karnowski, tad Lenkijos rinktinėje susiformavo tvirtas branduolys. Iš jo laukiama neprastesnio rezultato negu praėjusiame Europos čempionate, kuriame Lenkijos krepšininkai pateko į atkrintamąsias varžybas.

Pasirengimo rungtynės (7 pergalės ir 4 pralaimėjimai): Čekija 101:68 ir 85:72, Lietuva 58:59, Latvija 80:76 ir 65:77, Serbija 78:85, Vokietija 80:75, Rusija 81:78, Izraelis 74:77, Didžioji Britanija 86:76, Vengrija 74:64.

Svarbiausi nuostoliai: M.Gortatas, M.Lampe, R.Skibniewski, Sz.Szewczykas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – pirmasis etapas, EČ-2015 – aštuntfinalis.

Suomija

A grupės šeimininkei Suomijos rinktinei pavyko suburti beveik optimalią sudėtį, kurioje trūksta tik išsigydyti traumos nespėjusio Roope Ahoneno.

Prie komandos prisidėjo net ir 37-erių veteranas Teemu Rannikko, kuris planavo nežaisti Europos čempionate, bet jau prasidėjus treniruočių stovyklai atsiliepė į trenerio Henriko Dettmanno pagalbos šauksmą, kai traumą patyrė Petteri Koponenas.

P.Koponeno trauma tapo galvosūkiu net medikams, bet šis gynėjas, kaip ir kiti rinktinės senbuviai Sasu Salinas, Erikas Murphy, Geraldas Lee, stengsis nudžiuginti į Helsinkio areną ateisiančius sirgalius. Vis dėlto sirgalių viltys labiau siejamos ne su vyresnės kartos žaidėjais, o su 20-mečiu vyrų rinktinės debiutantu Lauri Markkanenu, kuris šiais metais buvo pakviestas NBA naujokų biržoje.

Pasirengimo rungtynės (1 pergalė ir 8 pralaimėjimai): Latvija 67:87 ir 81:85, Rusija 75:91, Izraelis 92:97, Italija 64:78 ir 70:75, Turkija 93:88, Čekija 62:83, Rusija 91:100.

Svarbiausi nuostoliai: R.Ahonenas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – 9 vieta, PČ-2014 – pirmasis etapas, EČ-2015 – aštuntfinalis, OŽ-2016 – nepateko.

Islandija

Užpernai pirmą kartą vykdami į Europos čempionatą Islandijos krepšininkai kalbėjo, kad stipriausių žemyno komandų turnyras jiems yra pramoga. Tuos pačius žodžius islandai gali pakartoti šiemet – tolimosios salos atstovai atliko žygdarbį vien iškovodami kelialapį į baigiamąjį turnyrą.

Pirmoji Islandijos pergalė Europos pirmenybėse nėra visiškai neįmanoma misija, bet ją įgyvendinti kanadiečio Craigo Pederseno treniruojamai komandai bus labai sunku. Tiesa, kylantys rinktinės lyderiai Martinas Hermanssonas, Tryggvi Hlinasonas ar Kristoferis Acoxas – dar jauni žaidėjai, todėl planus iškovoti bent vieną pergalę gali atidėti kitiems čempionatams, bet 35-erių veteranas Jonas Stefanssonas norėtų driokstelėti jau dabar.

Tą padaryti būtų lengviau, jei rinktinėje galėtų žaisti visi geriausieji. Tačiau keli jaunieji islandų krepšinio talentai, vasarą puikiai kovoję Europos 20-mečių čempionate (jame Islandijos komanda užėmė aštuntąją vietą), priversti praleisti vyrų čempionatą dėl studijų JAV universitetuose.

Pasirengimo rungtynės (3 pergalės ir 5 pralaimėjimai): Belgija 83:76 ir 85:70, Vokietija 66:90, Vengrija 60:56, Rusija 69:82, Vengrija 66:81 ir 67:82, Lietuva 62:84.

Svarbiausi nuostoliai: J.Sigurdzarssonas, A.Karasonas, K.Palssonas, K.Jonssonas.

Praėjusių metų rezultatai: EČ-2013 – nepateko, EČ-2015 – pirmasis etapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.