EUROLYGA 2023

Dienos apžvalga. Šaltakraujis ne suomis, tuščios tribūnos ir išsikvėpę izraeliečiai

Sutuoktinis. Suomių sirgaliai už pirmąją pergalę Europos čempionate turėtų padėkoti buvusiai Suomijos moterų rinktinės krepšininkei Laurai Sario. Jei ji prieš daug metų nebūtų sukūrusi šeimos su amerikiečiu krepšininku Jamaru Wilsonu, Suomijos rinktinei ketvirtadienį gal ir būtų pritrūkę žaidėjo, sugebančio šaltakraujiškai baigti lemiamas atakas.

 Pirmą dieną staigmenų ir įspūdingų pasirodymų nutrūko. <br> lrytas.lt montažas.
 Pirmą dieną staigmenų ir įspūdingų pasirodymų nutrūko. <br> lrytas.lt montažas.
 Pirmą dieną staigmenų ir įspūdingų pasirodymų nutrūko. 
 Pirmą dieną staigmenų ir įspūdingų pasirodymų nutrūko. 
E.Fournier įvardijamas kaip pagrindinis T.Parkerio įpėdinis<br>AFP/Scanpix nuotr.
E.Fournier įvardijamas kaip pagrindinis T.Parkerio įpėdinis<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Casspi pelnė 25 ta<br>AFP/Scanpix nuotr.
O.Casspi pelnė 25 ta<br>AFP/Scanpix nuotr.
Denisa Schroderis žaidė nesulaikomai<br>AFP/Scanpix nuotr.
Denisa Schroderis žaidė nesulaikomai<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Toupane Prancūzijos rinktinėje demonstravo, kad <br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Toupane Prancūzijos rinktinėje demonstravo, kad <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 1, 2017, 11:03 AM, atnaujinta Sep 1, 2017, 12:01 PM

Sutuoktinis. Suomių sirgaliai už pirmąją pergalę Europos čempionate turėtų padėkoti buvusiai Suomijos moterų rinktinės krepšininkei Laurai Sario. Jei ji prieš daug metų nebūtų sukūrusi šeimos su amerikiečiu krepšininku Jamaru Wilsonu, Suomijos rinktinei ketvirtadienį gal ir būtų pritrūkę žaidėjo, sugebančio šaltakraujiškai baigti lemiamas atakas.

J.Wilsonas tą padarė dukart. Ketvirtojo kėlinio pabaigoje natūralizuotas amerikietis dvitaškiu išlygino rezultatą, o laikrodžiui skaičiuojant paskutines pratęsimo sekundes dar kartą prasiveržė po prancūzų krepšiu ir išplėšė pergalę.

33-ejų J.Wilsonas, niekada nežaidęs elitiniuose Europos klubuose ir nemažą karjeros dalį praleidęs Australijos lygoje, abukart nubraukė prancūzų žvaigždės Evano Fournier pastangas. Būtent E.Fournier paskutinę ketvirtojo kėlinio minutę buvo persvėręs rezultatą, o iki pratęsimo pabaigos likus 26 sek. tritaškiu sugrąžino lygsvarą. Tačiau paskutinis žodis priklausė ne „mėlynųjų“ puolimo lyderiui. 

Beje, prancūzų gynėjų superduetas E.Fournier (25 taškai) ir Nando De Colo (21 taškas) pelnė daugiau nei pusę komandos taškų. Tačiau jau pirmosios rungtynės patvirtino nuogastavimus, kad Prancūzijos rinktinės priekinė linija yra labai silpna. 

Šou. Lietuvos ir Gruzijos rinktinių dvikovos sirgaliams padovanoja įspūdingus asmeninius pasirodymus. Užpernai praėjusio Europos čempionato aštuntfinalyje susitikus šioms komandoms gruzinai nesustabdė net 34 taškus įmetusio Jono Mačiulio. 

Tačiau šiame čempionate Gruzijos rinktinė atsakė tuo pačiu ginklu – Tornike Šengelija pelnė 29 taškus ir pasiekė Gruzijos krepšininkų rezultatyvumo rekordą Europos čempionatuose. 

Tiesa, gruzinų patirtis žemyno pirmenybėse dar nedidelė – kaukaziečiai baigiamajame turnyre dalyvauja tik ketvirtą kartą. Gruzijos rinktinė ketvirtadienį Europos čempionatuose žaidė 20-ąsias rungtynes ir iškovojo vos šeštąją pergalę, kuri yra neabejotinai svariausia šalies krepšinio istorijoje. Iki šįmečio turnyro gruzinai labiausiai didžiavosi laimėjimu prieš Kroatijos komandą. 

Išsikvėpė? Gruzijos ir Izraelio rinktinės stebino Europos krepšinio visuomenę pergalėmis pasirengimo etape. Prieš Europos čempionatą gruzinai laimėjo 7 iš 9, izraeliečiai – 9 iš 11 draugiškų rungtynių. 

Gruzijos krepšininkai jau per pirmąją Europos čempionato dvikovą patvirtino, kad jų pergalės nebuvo atsitiktinumas. Tuo tarpu B grupės šeimininkė Izraelio ekipa grįžusi namo išsikvėpė ir pirmajame ture beviltiškai pralaimėjo didelių problemų turinčiai Italijos rinktinei. 

Izraeliečiai pelnė vos 48 taškus – mažiausiai pirmąją turnyro dieną. 

Išeivių iš Lenkijos šeimoje užaugęs ir gerai lenkiškai kalbantis A.Celis praėjusį dešimtetį žaidė Prancūzijos vaikinų rinktinėse, bet paskui gavo FIBA leidimą žaisti Lenkijos rinktinėje ir šiai šaliai atstovauja antrame Europos čempionate.

Spurtai. Slovėnų pergalę užtikrino du spurtai, surengti antrojo ir trečiojo kėlinių pradžioje. Antrojo kėlinio pradžioje slovėnai įmetė 10 taškų be atsako ir nutolo 34:22, trečiojo kėlinio pradžioje pelnė 8 taškus be atsako ir padidino skirtumą 61:46. 

Visą kitą rungtynių dalį lenkai varžovams nenusileido, bet nesusikaupimas grįžus į aikštę po atokvėpio jiems buvo pražūtingas.

Slovėnai šventė pergales abiejose arenose. Vis dėlto tinklininkų pergalė buvo daug saldesnė, nes buvo pasiekta jau atkrintamosiose varžybose. Maža to, Europos tinklinio čempionatas vyksta Lenkijoje, o Lenkijos rinktinė buvo laikoma viena pagrindinių favoričių.

Pusė komandos. Vokietijos rinktinės lyderis Dennisas Schroderis pirmoje rungtynių pusėje įmetė beveik pusę komandos taškų – 18 (vokiečiai pirmavo prieš ukrainiečius 39:33). Tačiau Vokietijos komanda krautis didesnę persvarą pradėjo tik po pertraukos, kai D.Schroderiui buvo priminta, kad jis aikštėje ne vienas.

24 metų gynėjas pasirūpino ir komandos draugais (atliko 7 rezultatyvius perdavimus), ir savimi. Jis pelnė 32 taškus ir buvo rezultatyviausias pirmosios čempionato dienos žaidėjas.
Beje, Slovėnijos rinktinės lyderis Goranas Dragičius per du pirmuosius kėlinius žaidė dar rezultatyviau ir pelnė 20 taškų. Tačiau ir visa Slovėnijos komanda puolė daug galingiau ir ilsėtis išėjo pirmaudama 53:46. Iš viso G.Dragičius įmetė 30 taškų.

Ir D.Schroderis, ir G.Dragičius pagerino asmeninius rekordus nacionalinėse komandose. Beje, Slovėnijos rinktinės rekordas yra 33 taškai. Tiek dar per 1995 metų Europos čempionatą į turkų krepšį įmetė Teomanas Alibegovičius.
Atsilikę. Per šešerias ketvirtadienį įvykusias A ir B grupių rungtynes nė karto nepirmavo tik Islandijos rinktinė. Islandai jau 9-ąją min. atsiliko nuo graikų 8:18, o 11-ąją min. rezultatas buvo 10:29.

Tiesa, antrajame kėlinyje dar buvo islandų laimėta atkarpa 17:1, po kurios šiauriečių atsilikimas sumažėjo 31:33, tačiau šį spurtą labiausiai lėmė pernelyg ankstyvas graikų nusiraminimas. Vos tik Graikijos krepšininkai vėl susikaupė, mačo baigtis nebekėlė abejonių. 

Žalgiriečiai. Kauno „Žalgirio“ naujokui Axeliui Toupane‘ui ketvirtadienį nepavyko pelnyti pirmųjų taškų Europos čempionate. Prancūzijos rinktinės gynėjas per rungtynes su suomiais žaidė 8 min. ir nė karto nemetė į krepšį. Prastai žaidė ir buvęs „Žalgirio“ gynėjas Leo Westermannas, įmetęs tik 2 taškus. 

Vokietijos rinktinės aprangą vilkintis žalgirietis Isaiah Hartensteinas net neturėjo progos pasižymėti. Jis buvo vienas iš dviejų vokiečių, kurių treneris Chrisas Flemingas per rungtynes su ukrainiečiais neleido į aikštę.
Tuo tarpu Ukrainai atstovaujantis Pasvalio „Pieno Žvvaigždžių“ naujokas Viačeslavas Bobrovas pelnė 5 taškus. 

Žiūrovai. A grupėje žaidžia keturios komandos, vilkinčios mėlyną aprangą (Prancūzija, Graikija, Suomija ir Islandija). Tačiau per pirmąsias rungtynes tribūnos buvo mėlynos ne nuo sirgalių. Tokios pat spalvos yra Helsinkio „Hartwall“ arenos kėdės, kurių didžioji dalis liko neužimtos – Slovėnijos ir Lenkijos krepšininkų dvikovą stebėjo vos 835 žiūrovai. 

Per antrąsias rungtynes tribūnos irgi buvo apytuštės – Graikijos ir Islandijos komandos sulaukė 1911 sirgalių. Žmonės į 14 tūkstančių vietų turinčią Helsinkio areną sugužėjo tik tada, kai aikštėje išsirikiavo Suomijos ir Prancūzijos ekipos.

Kol nežaidė Izraelio rinktinė, nyku buvo ir Tel Avivo „Yad Eliyahu“ arenoje. Pirmąsias rungtynes (Vokietija – Ukraina) stebėjo 1363 žiūrovai, antrąsias (Lietuva – Gruzija) – 2088 sirgaliai. 

A grupė
Slovėnija – Lenkija 90:81. G.Dragičius 30, L.Dončičius ir G.Vidmaras po 11, K.Prepeličius 10/ M.Ponitka 22, 13 atk.kam., A.J.Slaughteris 12, P.Karnowskis 11. 835 žiūrovai.
Graikija – Islandija 90:61. N.Pappas 20, G.Printezis 17, K.Papanikolaou 10, N.Kalathis ir T.Antetokounmpo po 9/ H.Palssonas 21, M.Hermanssonas, K.Acoxas, H.Baringssonas, J.Stefanssonas ir H.Vilhjalmssonas po 7. 1911 žiūrovų.
Suomija – Prancūzija 86:84 (po pratęsimo). L.Markkanenas 22, S.Salinas ir T.Kotti po 14, J.Wilsonas 12/ E.Fournier 25, N.De Colo 21, T.Heurtelis 10. 

B grupė
Vokietija – Ukraina 75:63. D.Schroderis 32, R.Benzingas 17, J.Voigtmannas 8/ O.Mišula 12, A.Pustovyj 11, R.Otverčenka 8. 1363 žiūrovai.
Gruzija – Lietuva 79:77. T.Šengelija 29, D.Sanadzė 13, M.Dixonas 12, ... Z.Pačulija 8, 10 atk.kam./ M.Kuzminskas 18, M.Kalnietis 15, J.Valančiūnas ir J.Mačiulis po 9. 2088 žiūrovai.
Italija – Izraelis 69:48. M.Belinelli 18, L.Datome 16, A.Filloy 12, N.Melli 9, 10 atk.kam./ O.Casspi 18, R.Howellas 9. 9347 žiūrovai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.