EUROLYGA 2023

„Eurobasket 2017“ diena: neramūs belgai, J.C.Navarro treniruotė ir žinutė L.Jamesui

Antrąją Europos krepšinio čempionato dieną atkakliausiai kovojo Rusijos ir Turkijos komandos. Jų rungtynes Stambule laimėjo Rusijos krepšininkai 76:73.

Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo.<br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo.<br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
K.Porzingis ir Latvijos rinktinė vakar neatsilaikė prieš Serbijos komandą.
K.Porzingis ir Latvijos rinktinė vakar neatsilaikė prieš Serbijos komandą.
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
Latvijos krepšininkai kovojo su Serbija ir pralaimėjo. <br>fiba.basketball.com
Ainaras Bagatskis<br>fiba.basketball.com
Ainaras Bagatskis<br>fiba.basketball.com
K.Porzingis<br>fiba.basketball.com
K.Porzingis<br>fiba.basketball.com
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 2, 2017, 8:42 AM, atnaujinta Sep 2, 2017, 8:49 AM

Kitose D grupės pirmojo turo rungtynėse Serbija pranoko Latviją 92:82, Belgija – Didžiąją Britaniją 103:90.

C grupėje, kurios varžybos vyksta Rumunijos mieste Kluže, Kroatija įveikė Vengriją 67:58, Ispanija – Juodkalniją 99:60, Čekija – Rumuniją 83:68.

Pamokos. Galbūt Kristapas Porzingis po kelerių metų išties taps ryškia NBA žvaigžde, bet kol kas jam reikia daug ko išmokti. Tą parodė ir pirmosios Latvijos rinktinės rungtynės, per kurias 22 metų aukštaūgiui vertingų pamokų davė abu Serbijos komandos vidurio puolėjai: tiek NBA neįsitvirtinęs ir į Europą grįžęs Ognjenas Kuzmičius, tiek NBA epizodiškai žaidžiantis Bobanas Marjanovičius.

K.Porzingis gal net pervertino savo meistriškumą. Jis dažnai neteisingai įvertindavo situaciją ir mėtė pro šalį (pataikė tik 4 iš 10 dvitaškių ir 3 iš 6 tritaškių), stokojo atidumo ir gavo bent porą nereikalingų pražangų. Tiesa, latvių talentas pelnė 18 taškų, bet pasinaudojo ne visomis geriausiomis savo savybėmis.

Sumanesnio varžovo pamoką gavo ir latvių treneris Ainaras Bagatskis. Nors jo auklėtiniai ilgai pirmavo pirmoje mačo pusėje ir buvo išsiveržę į priekį ketvirtajame kėlinyje (po spurto 10:0 persvėrė rezultatą 75:73), kritinėse situacijose Latvijos komanda žaidė padrikai, o Aleksandaro Džordževičiaus treniruojama Serbijos rinktinė neprarado šalto proto ir nenukrypo nuo žaidimo plano.

Prasilenkė. Rusas Timofejus Mozgovas ir turkas Cedi Osmanas prasilenkė. Rusas pernai paliko „Cleveland Cavaliers“ klubą, su kuriuo spėjo tapti NBA čempionu, o turkas su šiuo klubu sutartį sudarė tik šiais metais ir „Cavaliers“ aprangą pirmą kartą pasimatuos po Europos čempionato.

Jei LeBronas Jamesas, kiti „Cavaliers“ žaidėjai bei treneriai žiūrėjo rusų ir turkų rungtynes, galėjo pasigrožėti ir buvusio, ir būsimo Klivlando komandos krepšininkų žaidimu. Tiek T.Mozgovas (20 taškų), tiek C.Osmanas (28 taškai) buvo neabejotini savo rinktinių lyderiai. Suprantama, T.Mozgovo pasirodymas „Cavaliers“ atstovams šiuo metu rūpi mažiau, bet C.Osmanas pasiuntė žinutę, jog Klivlandas sulauks talentingo ir perspektyvaus puolėjo.

Tiesa, T.Mozgovą rezultatyvumu aplenkė 22 taškus įmetęs ir likus 25 sek. kone svarbiausią rungtynių tritaškį pataikęs (po jo rusai nutolo 72:68) Aleksejus Švedas. Tačiau šio gynėjo klaidos ir netaiklūs metimai prieš tai į neviltį varė pačios Rusijos rinktinės sirgalius.

Šeimininkai. Šių metų Europos čempionatas vyksta keturiose šalyse, bet pirmajame ture namų sienos padėjo tik vienai šeimininkų komandai. Savo sirgalius ketvirtadienį nudžiugino aiškiais favoritais laikytus prancūzus įveikę Suomijos krepšininkai.

Kitos trys šeimininkų komandos čempionatą pradėjo pralaimėjimais. Ketvirtadienį aikštę nuleista galva paliko izraeliečiai, penktadienį – rumunai ir turkai.

Žvaigždžių duetai. Kai kurios Europos čempionate dalyvaujančios komandos turi itin ryškius lyderius (Vokietija – Dennisą Schroderį, Izraelis – Omri Casspi, Italija – Marco Belinelli, Didžioji Britanija – Daną Clarką ir t.t.). Kitų rinktinių puolimo smaigalys sudarytas iš dviejų dalių.

Dar prieš turnyrą buvo aišku, kad Prancūzijos smogiamoji jėga – Evanas Fournier ir Nando De Colo, Kroatijos – Bojanas Bogdanovičius ir Dario Šaričius, Slovėnijos – Goranas Dragičius ir Luka Dončičius, Rusijos – Aleksejus Švedas ir Timofejus Mozgovas.

Pirmajame ture labiausiai pasižymėjo prancūzų, rusų ir kroatų žvaigždžių duetai. E.Fournier (25 taškai) ir N.De Colo (21) pelnė 46 iš 84 komandos taškų, A.Švedas (22) ir T.Mozgovas (20) – 42 iš 76 komandos taškų, Boj.Bogdanovičius (23) ir D.Šaričius (15) – 38 iš 67 komandos taškų.

Nebūtų keista, jei turnyrui tęsiantis ši statistika smarkiai nesikeistų.

Sausra. Vengrijos rinktinė nelauktai aršiai priešinosi favoritei Kroatijos komandai. Po trijų kėlinių vengrai net pirmavo 53:52. Tačiau viskas apsivertė ketvirtojo kėlinio pradžioje, kai kroatai užrišo savo krepšį ir daugiau nei 4 min. neleido varžovams pelnyti nė taško.

Kai vengras Davidas Vojvoda taikliu tritaškiu nutraukė taškų sausrą, jo komanda jau atsiliko 53:60. Po D.Vojvodos metimo Vengrijos ekipa vėl sustingo ir nesugebėjo įmesti dar beveik 5 min., o per visą ketvirtąjį kėlinį surinko vos 5 taškus.

Beje, Vengrijos krepšininkai kovą dėl atšokusių kamuolių laimėjo net 40:29, ir net 21 kartą pagriebė kamuolį po kroatų krepšiu.

Trauma. Sunkiausiu metu Vengrijos rinktinei labai trūko geriausio žaidėjo Adamo Hangos. „Barcelona“ naujokas antrojo kėlinio pabaigoje patyrė traumą ir visą antrąją mačo pusę sėdėjo ant atsarginių suolo. Per du pirmuosius kėlinius A.Hanga spėjo pelnyti 5 taškus.

Veteranai. Kroatijos rinktinė nepasižymi ilgu atsarginių suolu, o per pirmąsias rungtynes lūkesčių nepateisino ir kai kurie svarbiose kovose užgrūdinti veteranai. Po ilgos pertraukos į rinktinę grįžęs 35-erių Marko Popovičius nepataikė nė vieno iš trijų tritaškių, o beveik 33-ejų Luka Žoričius – nė vieno iš trijų dvitaškių.

Buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas M.Popovičius bent jau pelnė du taškus baudos metimais, o 211 cm ūgio L.Žoričius rungtynes baigė nepelnęs nė taško.

Pratrūko. Greitas žaidimas ir tolimi metimai nėra Belgijos rinktinės stipriosios savybės. Bet jei iš toli švystelėtas kamuolys skrodžia tinklelį, juk neatsisakysi šio žaidimo elemento. Juo labiau kad net po netaiklių metimų kamuolį po varžovų krepšiu pagriebia komandos draugas.

Savo stilių, kurio pagrindiniai bruožai yra drausmė ir kantrybė, išdavusi Belgijos ekipa per rungtynes su Didžiosios Britanijos rinktine pataikė 14 tritaškių, atkovojo 19 kamuolių po varžovų krepšiu ir pirmą kartą nuo (dėmesio!) 1977 metų per Europos čempionato rungtynes pelnė šimtą taškų.

Tiesa, belgai praleido daug Europos čempionatų, bet nuo šio dešimtmečio pradžios dalyvavo visuose turnyruose. Juose „Belgijos liūtų“ puolimas neblizgėjo. Eddy Casteelso treniruojamos komandos rekordas 2011-ųjų čempionate buvo 65 taškai, 2013-ųjų – 77 taškai, 2015-ųjų – 84 taškai.

Šių metų Europos čempionato pirmajame ture pelnyti šimto taškų nepavyko nė vienai kitai komandai. Net gerokai silpnesnius varžovus sutriuškinusioms Ispanijos ir Graikijos rinktinėms.

Broliai. Ispanijos rinktinėje žaidžia dvi brolių poros: beveik viską, ką įmanoma, laimėję Pau ir Marcas Gasoliai bei dėl vietos po saule dar tik kovojantys Willy ir Juancho Hernangomezai.

Jauniesiems Hernangomezams kiekvienos rungtynės – galimybė parodyti savo vertę, todėl jie iš peties pluša kiekvieną aikštėje praleistą akimirką. Netapo išmtimi ir triuškinamai laimėtos rungtynes su Juodkalnijos komanda, į kurios krepšį Willy per 19 min. įmetė 18 taškų, Juancho per 16 min. – 13 taškų.

Vyresnioji brolių pora silpniems varžovams buvo atlaidesnė. Pau Gasolis per 19 min. pelnė 10 taškų, Marcas Gasolis per 20 min. – 9 taškus.

Tiesa, jei čempionate būtų rezultatyviausių brolių įskaita, joje po pirmojo turo pirmautų latviai Bertanai. Dairis Bertanas penktadienį įmetė 23 taškus, Davis Bertanas – 16.

Tritaškiai. Jei Belgijos rinktinė pasižymėjo tritaškių skaičiumi, tai Ispanijos komanda – tritaškių taiklumu. Ispanai pataikė net 11 iš 17 tolimų metimų (64,7 proc.).

Asmeninę tritaškių treniruotę per rungtynes surengęs veteranas Juanas Carlosas Navarro iš toli metė tris kartus, ir visus tris kartus buvo taiklus.

Serija. C grupės šeimininkė Rumunijos rinktinė šiais metais dar nenugalėjo nė vienos Europos komandos. Per draugiškas rungtynes pradėta pralaimėjimų serija buvo pratęsta Europos čempionate, kurio pirmajame ture rumunai nusileido čekams.

Rumunai pusę rungtynių neatrodė beviltiškai ir atsiliko tik 38:40. Tačiau trečiojo kėlinio pradžioje beveik 5 min. rezultatyviai žaidė tik čekai, nutolę 50:38 ir užsitikrinę pirmąją pergalę.

Rumunijos krepšininkams pralaimėjimas buvo aštuntasis iš eilės (skaičiuojant ir draugiškas rungtynes). Rumunai pergalės skonį patyrė tik liepos 21 d., kai nugalėjo Tuniso ekipą.

C grupė

Kroatija – Vengrija 67:58. Boj.Bogdanovičius 23, D.Šaričius 15, M.Tomasas 8/ Z.Perlas 12, D.Vojvoda 11. 1680 žiūrovų.

Ispanija – Juodkalnija 99:60. W.Hernangomezas 18, J.Hernangomezas 13, F.San Emeterio ir P.Gasolis po 10, ... S.Rodriguezas 7, 10 rez.perd./ N.Vučevičius 16, N.Pavličevičius 13. 2300 žiūrovų.

Čekija – Rumunija 83:68. V.Hrubanas 25, T.Satoransky 20, 13 atk.kam., P.Auda ir M.Križas po 8/ V.Moldoveanu 24, R.Paliciucas 12, O.Colota 7. 2260 žiūrovų.

D grupė

Belgija – Didžioji Britanija 103:90. M.De Zeeuwas 21, S.Van Rossomas 19, J.Tabu 18, P.A.Gillet 17, J.Salumu 10/ G.Olaseni 21, 11 atk.kam., D.Clarkas 20, K.Achara 14, L.Nelsonas 11. 322 žiūrovai.

Serbija – Latvija 92:82. Bog.Bogdanovičius 30, M.Mačvanas 14, 10 atk.kam., B.Marjanovičius 13/ Dair.Bertanas 23, K.Porzingis 18, Dav.Bertanas 16. 1050 žiūrovų.

Rusija – Turkija 76:73. A.Švedas 22, T.Mozgovas 20, D.Chvostovas, V.Fridzonas ir A.Zubkovas po 8/ C.Osmanas 28, E.Veyseloglu ir S.Erdenas po 11. 7286 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.