EUROLYGA 2023

Legendinis Vladas Garastas turi ką pasakyti rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui: „Nesiblaškyk“

Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės vedlys ir šalies krepšinio federacijos vadovas Vladas Garastas šiomis dienomis tik ir gyvena savo mylimos sporto šakos naujienomis.

Treneris V.Garastas 
Treneris V.Garastas 
V.Garastas įsitikinęs – Lietuva turi vienytis prieš agresyvią FIBA politiką.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Garastas įsitikinęs – Lietuva turi vienytis prieš agresyvią FIBA politiką.<br>P.Mantauto nuotr.
V.Garastas <br>M.Kulbio nuotr.
V.Garastas <br>M.Kulbio nuotr.
V.Garastas.<br>M.Kulbio nuotr.
V.Garastas.<br>M.Kulbio nuotr.
Legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Legendinis krepšinio treneris Vladas Garastas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vladas Garastas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Garastas<br>M.Patašiaus nuotr.
Vladas Garastas ir Dainius Adomaitis.<br>„Lrytas.lt“ montažas
Vladas Garastas ir Dainius Adomaitis.<br>„Lrytas.lt“ montažas
Vladas Garastas ir Dainius Adomaitis.<br>M.Patašiaus ir M.Kulbio nuotr.
Vladas Garastas ir Dainius Adomaitis.<br>M.Patašiaus ir M.Kulbio nuotr.
V.Garastas <br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
V.Garastas <br>M.Patašiaus nuotr. iš archyvo
V.Garastas krepšinio pamiršti negali: visą laiką domisi, konsultuoja, pataria ir padeda tiems, kurie paprašo pagalbos.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Garastas krepšinio pamiršti negali: visą laiką domisi, konsultuoja, pataria ir padeda tiems, kurie paprašo pagalbos.<br>M.Patašiaus nuotr.
 V.Garastas rinktinėje pats yra treniravęs D.Adomaitį.
 V.Garastas rinktinėje pats yra treniravęs D.Adomaitį.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 2, 2017, 1:01 PM, atnaujinta Sep 2, 2017, 4:15 PM

Pastarųjų poros Europos čempionatų batalijas iš savo namų stebintis 85-erių legendinis treneris tikina, kad šiemet jį nustebino ne konstruktyvi bei teisinga kritika, o visuotinis bambėjimas dėl vienos ar kitos nacionalinės ekipos situacijos.

Net ir rinktinės pralaimėjimas „Eurobasket 2017“ starte netapo kažkuo šokiruojančiu.

„Mes pirmiausia turime gerbti save, o jau po to mėtytis strėlėmis į kitus. Dabar matau – krūva trenerių bamba dėl rinktinės nesėkmės su Gruzija. Bet tie patys į kito daržą akmenis metantys specialistai yra patys išprašyti iš komandų už blogus rezultatus. Tai kaip tada? Šauki, kad tas blogas, nors pats nesi toks“, – šmaikštavo V.Garastas.

Šiomis dienomis V.Garastas su ironija žiūri į Lietuvą bei krepšinį kritikuojančius žmones. Net ir tuos, kurie nėra šio žaidimo dalis, o yra tik šalia jo

„Kažkokia mergina, buvusi šokėja, o dabar pirmenybėse dirbanti savanore, šaukia, kad Izraelis yra geriau pasirengęs Europos čempionatui nei Lietuva 2011-siais. Tai ji krykštauja mūsų žiniasklaidai. Ar ji supranta, ką sako? Žmonės, ir tai sako lietuvė. Reikia labai nemylėti savo valstybės, kad taip leptelėtum.

Žydai rengia tik vienos grupės varžybas, o 2011-siais Lietuva priėmė visas čempionato 24 rinktines, turnyras vyko šešiuose miestuose. Mes statėme arenas, stengėmės ir FIBA ligi šiol tikina, kad pirmenybes Lietuvoje vis dar geriausios istorijoje.

Atsakingai galiu pasakyti – viso čempionato Izraelis nepatemptų ir nesurengtų. O lietuviams savi laimėjimai yra niekiniai – geriau kitus girti“, – nepiktai, tačiau su nepasitenkinimo gaidele kalbėjo V.Garastas.

Ne kartą Izraelyje lankęis krepšinio specialistas tikino, kad už savo žodžius jis atsako.

„Kodėl menkinama Lietuva? Gal iš nežinojimo. Izraelio valstybės plotas yra vos 21 tūkstantis kvadratinių kilometrų, o mūsų – 65 tūkstančiai kvadratinių kilometrų. Kur jie galėtų surengti varžybas pagal FIBA reikalavimus?

Juk reikia grupės kovas rengti viename mieste, atkrintamąsias – kituose, finalinį etapą – dar kitame. O Izraelyje tik yra Jeruzalė ir Tel Avivas. Taip, vieninteliu aspektu žydai yra geresni – jie turi 8 milijonus gyventojų“, – statistiką bėrė žinomas garsus treneris.

Kalbėdamas apie prasidėjusį Europos krepšinio čempionatą ir pirmąją lietuvių nesėkmę B grupėje, Europos vicečempionų ir Atlantos olimpiados bronzinės ekipos treneris V.Garastas aiškino, kad išvadų po pirmosios kovos nėra ko daryti.

„Jau sakiau anksčiau – nežinau nė vienos rinktinės, kuri nebūtų pralaimėjusi. Tokios nėra – jei žaidi, kažkada vis tiek pralaimėsi. Tik neegzistuojanti komanda yra nenugalima – nes tokios apskritai nebūna.

Dabar Lietuvos komanda „Eurobasket 2017“ pralaimėjo – bet ar reikia daryti tam tikras išvadas po vieno mačo? Emociškai gali priekaištauti, tačiau visada privalai suvesti atskirus faktus į visumą – tik tuomet galima protingai kritikuoti“, – dėstė V.Garastas.

– Pirmoji dvikova Europos čempionate ir pirmoji nesėkmė. Kai kas tai įvardija kaip aiškų galimo fiasko skambutį. Kokia jūsų nuomonė?,lrytas.lt paklausė V.Garasto.

– Pasižiūrėkime. Į rinktinę neatvyko Paulius Jankūnas, dėl NBA mainų – Domantas Sabonis, o prieš pat pirmenybes ekipa prarado itin svarbų krepšininką Luką Lekavičių. Šioje vietoje komandai buvo tam tikra tragedija, nes jai reikia persigrupuoti.

O tai, kad nusileido po kovos Gruzijai – anokia tragedija. Tai yra sportas ir iš klaidų reikia pasimokyti. Mano galva, reikia laimėti tuomet, kai reikia laimėti, o ne bet kada. Kai ateis lemiami varžybų momentai, tuomet ir privalėsime žūtbūt nugalėti. Ir dabar ta kritika...

Ne kartą buvo – ajajai, blogai viskas, o po to tik bac – medalis ir kritikai kuo skubiau bando persikvalifikuoti į liaupsintojus.

– Tačiau rungtynėse su Gruzija Lietuvos komanda neva nebuvo it vienas kumštis, o trenerio Dainiaus Adomaičio sprendimai kai kada, ekspertų manymu, buvo abejotini.

– Ką mes galime kalbėti apie sprendimus, jei nesame tos rinktinės dalis, nežinome, kaip veikia komandos mechanizmas. Dainius Adomaitis su žaidėjais yra akis į akį po dešimt valandų kasdien. Manau, jis tai žino, ką gali vienas ar kitas jo pasirinktas žaidėjas. Strategas suteikia šansą krepšininkui, bet jei tas juo nepasinaudoja, tai tikrai ne trenerio problema.

O sakyti, kad reikėjo leisti vieną ar kitą žaidėją – mes visi didvyriai po rungtynių. Buvo ir mano karjeroje su „Žalgiriu“ tokių situacijų. Tokiems „specialistams“ visada sakiau – ateikite iki rungtynių, pasakykite, kaip reikia žaisti, ką leisti, bet jei viskas bus blogai, patys ir atsakysite. Labai greitai apsiramindavo tie „liežuvinio krepšinio asai“.

– Turite ką patarti Dainiui Adomaičiui?

– Jis jaunas treneris. Ir dabar gauna nemažai kritikos strėlių, nors po kokių dešimties metų gali tapti ir stebuklingu krepšinio specialistu. Mano patarimas – jam nereikėtų blaškytis.

Neverta po kluptelėjimų bėgioti ir ieškoti vieno ar kito sprendimo – tiesiog reikia eiti jau nusistatytu keliu. Žinoma, išvadas jam būtina daryti, bet nesiblaškyti.

Dar jam patarčiau išlaikyti komandoje gerą psichologinę pusiausvyrą – kad žaidėjai nepradėtų dėl vieno ar kito momento bei pralaimėjimo kaltinti vienas kitą. Tai labai svarbu.

Net ir po pergalių gali atsirasti nesutarimų komandoje, todėl D.Adomaičiui reikia būti labai koncentruotam ties savo darbu.

– Nemažai kalbų buvo ir apie Donato Motiejūno situaciją: krepšininkas išvyko po kontrolinių mačų į JAV pas savo mylimąją, kuri jam pagimdė sūnų.

Yra specialistų, kurie tikina, kad to leisti D.Adomaičiui nevertėjo – rinktinė būtų labiau susikoncentravusi kovoms, nebūtų – žais Donatas, nežais, atvyks ar neatvyks.

– Na, jis atvyko. Sužaidė taip, kaip sužaidė, kiek galėjo, tiek ir padėjo komandai. Viskas – dabar apie tai kalbėti yra bergždžia.

Taip, gal mes iš jo, kaip žinomo žaidėjo, tikėjomės daugiau, tačiau ir kiti mūsų rinktinės nariai nebuvo aukščiau visa galva už Donatą. Po pirmosios dvikovos, manau, tam tikrų priekaištų galima pasakyti ir Jonui Valančiūnui, ir Mindaugui Kuzminskui, ir Jonui Mačiuliui.

Gal vis dėlto šone nuo kritikos labiau stovi tik Mantas Kalnietis. Netoli jo – M.Kuzminskas.

– Jau daugiau kaip penkis dešimtmečius esate krepšinyje. Ką gali pasiekti ši D.Adomaičio surinkta rinktinė „Eurobasket 2017“ čempionate?

– Kai kas kalba, kad negalima prognozuoti, „piršti“ rinktinei medalių, tačiau mano nuomonė kita.

Kodėl ne mes turime nugalėti? Mes ir tik mes – tai mano filosofija. Reikia tik turėti pergalių planą. Žinoma, čempionate kvailų komandų dabar nėra – visos protingos ir visos sieks to paties. Jei Lietuvos rinktinė turi planą, ji ir nugalės. Tai žinau.

Šiuo atveju, dabar būtina pasimokyti iš pralaimėjimo Gruzijai. Juk su šia komanda kovojome draugiškame turnyre. Ir ten, ir Tel Avive gerai žaidė Tornike Šengelija. Tai įrodo, kad lietuviai vis dar turi statišką ir gerai varžovams žinoma gynybą. Pagal planą, ją reikia pakeisti, kad kitoms ekipoms būtų tam tikra staigmena ir daugiau nesikartotų šengelijų šou.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.