EUROLYGA 2023

Jauniausias Europos čempionate – gruzinas, vyriausias – čekas

Lietuvos rinktinė – komanda be veteranų ir be jaunimo. Mūsų šalies krepšininkų nėra nei tarp vyriausių, nei tarp jauniausių Europos čempionato dalyvių.

 Vyriausias šįmečio turnyro dalyvis čekas Jiri Welschas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vyriausias šįmečio turnyro dalyvis čekas Jiri Welschas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Jauniausias Europos pirmenybėse - gruzinas G.Bitadzė.<br> 'Mega" nuotr.
 Jauniausias Europos pirmenybėse - gruzinas G.Bitadzė.<br> 'Mega" nuotr.
 J.Welshas prieš Lietuvos rinktinę žaidė dar 1999 m.<br> "Lietuvos ryto" archyvo nuotr.
 J.Welshas prieš Lietuvos rinktinę žaidė dar 1999 m.<br> "Lietuvos ryto" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 4, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Sep 4, 2017, 1:38 PM

Vyriausią ir jauniausią Europos čempionato krepšininką skiria net 19 metų, o vyriausias šįmečio turnyro dalyvis čekas Jiri Welschas pirmą kartą Europos čempionate žaidė dar tada, kai Gruzijos rinktinėje debiutuojantis Goga Bitadzė net nebuvo gimęs.

Jauniausi. 1999 metais gimusiam G.Bitadzei prieš pusantro mėnesio (liepos 20 d.) sukako vos 18 metų. Europos čempionate žaidžia dar du 18-mečiai, bet jie gimė keliais mėnesiais anksčiau: slovėnas Luka Dončičius – vasario 28 d., juodkalnietis Dino Radončičius – sausio 8 d.

20-ojo gimtadienio nėra pažymėję dar trys Europos čempionato dalyviai. Vokiečiui Isaiah Hartensteinui (gimė 1998 m. gegužės 5 d.), kroatui Draganui Benderiui (1997 m. lapkričio 17 d.) ir islandui Tryggvi Hlinasonui (1997 m. spalio 28 d.) – 19 metų.

1997 metais gimė, bet 20-ąjį gimtadienį jau atšventė rumunai Emanuelis Cate, Nandoras Kuti ir Bogdanas Niculescu, turkas Furkanas Korkmazas, graikas Giorgos Papagiannis, suomis Lauri Markkanenas ir slovėnas Vlatko Čančaras.

Įdomu, kad tarp 13 jauniausių čempionato dalyvių (gimusių 1997 m. ir vėliau) yra du krepšininkai, jau debiutavę NBA (D.Benderis ir G.Papagiannis), du krepšininkai, šiais metais sudarę sutartis su NBA klubais (F.Korkmazas ir L.Markkanenas).

Palyginti su šiais žaidėjais, jauniausias Lietuvos rinktinės krepšininkas Marius Grigonis jau yra labai brandaus amžiaus. M.Grigoniui balandžio 26 d. sukako 23-eji.

Vyriausi. Vyriausias Lietuvos rinktinės žaidėjas yra Jonas Mačiulis, kuriam vasario 10 d. sukako 32-eji. Tačiau palyginti su vyriausiais kai kurių kitų komandų krepšininkais, J.Mačiulis yra labai jaunas. 

Vyriausias čempionato žaidėjas čekas J.Welschas sausio 27 d. pažymėjo jau 37-ąjį gimtadienį. Taip pat 1980 metais, bet keliais mėnesiais vėliau gimė Ispanijos superžvaigždės Pau Gasolis (birželio 6 d.) ir Juanas Carlosas Navarro (birželio 13 d.) bei suomis Teemu Rannikko (rugsėjo 9 d.), kuris ketino nedalyvauti žemyno pirmenybėse ir į rinktinės trenerio kvietimą atsiliepė jau prasidėjus treniruočių stovyklai. 

1981 metais gimė kitas suomis Tuukka Kotti ir islandas Logi Gunnarssonas, 35-ąjį gimtadienį jau pažymėjo 1982 metais pasaulį išvydę prancūzas Boris Diaw, latvis Janis Blūmas, kroatas Marko Popovičius ir islandas Hlynuras Baringssonas. Vos pasibaigus Europos čempionatui 35-ąjį gimtadienį atšvęs dar vienas islandas Jonas Arnoras Stefanssonas.

Beje, į vyriausiųjų dešimtuką patenka du buvę LKL klubų žaidėjai (J.Blūmas prieš kelis sezonus atstovavo Vilniaus „Lietuvos rytui“, M.Popovičius – Kauno „Žalgiriui“).

Patirtis. J.Welschas yra vienintelis krepšininkas, Europos čempionate žaidęs dar praėjusiame amžiuje – 1999 metais. Beje, to čempionato pirmosiose rungtynėse J.Welschas padėjo čekams įveikti lietuvius, kuriems atstovavo dabartinis Lietuvos rinktinės vyriausias treneris Dainius Adomaitis. 

Paskui Čekijos rinktinė anaiptol ne visada patekdavo į baigiamąjį turnyrą, bet jei patekdavo, komandoje būtinai būdavo ir J.Welschas, kuriam šis Europos čempionatas yra penktasis.

Didžiausią žemyno pirmenybių patirtį yra sukaupęs prancūzas B.Diaw. Jis baigiamajame turnyre rungtyniauja aštuntąjį kartą. 

Ispanams P.Gasoliui ir J.C.Navarro, latviui J.Blūmui, graikui Gianniui Bourousiui ir izraeliečiui Yotamui Halperinui šis Europos čempionatas – septintasis. 

Labiausiai patyrę Lietuvos rinktinės žaidėjai J.Mačiulis ir Mantas Kalnietis žaidžia penktajame Europos čempionate.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.