EUROLYGA 2023

Europos čempionato aštuntfinalyje – nenuvylęs elitas ir pokyčiai

Kelią į Europos čempionato aštuntfinalį rado visas Senojo žemyno krepšinio elitas. Rinktinės, kurias sirgaliai įprato matyti tarp stipriausiųjų, patvirtino savo reputaciją ir tęs kovą dėl medalių Stambule.

 Vengrijos rinktinė pateko į kitą čempionato etapą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vengrijos rinktinė pateko į kitą čempionato etapą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-09-07 12:01

Palyginti su praėjusio Europos čempionato atkrintamosiomis varžybomis pasikeitė penkios komandos.

Užpernai į aštuntfinalį patekusios Belgijos, Čekijos, Gruzijos, Izraelio ir Lenkijos rinktinės šiais metais neįveikė pirmojo barjero, o jas išstūmė Juodkalnijos, Rusijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos krepšininkai. 

Juodkalniečiai ir vengrai užpernai net nedalyvavo Europos čempionate.  

Vengrijos rinktinė baigiamajame turnyre žaidžia pirmą kartą nuo 1999 metų. Tačiau tąkart vengrai nelaimėjo nė vienerių rungtynių, o praėjusią pergalę Europos čempionate buvo iškovoję dar 1969 metais. 

Tiesa, dar anksčiau Vengrija buvo viena galingiausių žemyno krepšinio valstybių ir XX amžiaus viduryje po kartą iškovojo visų spalvų medalius. 

Juodkalnijos rinktinė į Europos čempionatą grįžo po daug trumpesnės pertraukos. Ji praleido tik vieną turnyrą. Tačiau šįmetis čempionatas juodkalniečiams jau yra ypatingas, nes jie pirmą kartą pateko į antrąjį etapą. 

2011 ir 2013 metais Juodkalnijos krepšininkai iš turnyro pasitraukė po pirmųjų penkerių rungtynių. Ukrainos, Rusijos ir Vokietijos rinktinės užpernai žaidė Europos čempionate, bet iškrito pirmajame etape. 

Įdomu, kad Rusijos ir Vokietijos komandos, kurios šiame amžiuje yra pasiekusios puikių rezultatų ir net žaidusios finale (Rusija – 2007 m., Vokietija – 2005 m.), žemyno pirmenybių pirmajame etape iškrito ne tik 2015 metais, bet ir 2013 metais.  

Teisę žaisti atkrintamosiose varžybose apgynė vienuolika komandų: Lietuva, Graikija, Ispanija, Italija, Kroatija, Latvija, Prancūzija, Serbija, Slovėnija, Suomija ir Turkija.  

Nuo tada, kai čempionate dalyvaujančių komandų skaičius buvo padidintas nuo 16 iki 24 (tai įvyko 2011 m.) per visus keturis Europos čempionatus į antrąjį etapą pateko septynios rinktinės: Lietuva, Graikija, Ispanija, Prancūzija, Serbija, Slovėnija ir Suomija. 

Tiesa, 2011 ir 2013 metais buvo kitokia varžybų sistema ir į antrąjį etapą patekdavo ne 16, o tik 12 komandų.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.