EUROLYGA 2023

Iškirtinis žvilgsnis: Europos čempionatas – pro skaičių prizmę

Europos krepšinio čempionatas sekmadienio vakarą finišavo su trenksmu. Slovėnijos krepšininkai pirmą kartą istorijoje iškovojo medalius, o šie buvo ne bet kokie. Pasidabinę auksiniais apdovanojimais jie tapo naujaisiais Europos čempionais.

 Europos čempionate buvo daug įspūdingų pasirodymų<br> Lrytas.lt koliažas
 Europos čempionate buvo daug įspūdingų pasirodymų<br> Lrytas.lt koliažas
 Mantas Kalnietis puikiai dalijo perdavimus<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Mantas Kalnietis puikiai dalijo perdavimus<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnija - naujoji Europos krepšinio karalienė<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnija - naujoji Europos krepšinio karalienė<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnijos triumfą stebėjo tūkstančiai sirgalių<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Slovėnijos triumfą stebėjo tūkstančiai sirgalių<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuviams čempionatas nesėkmingai susiklosto kas aštuonerius metus<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lietuviams čempionatas nesėkmingai susiklosto kas aštuonerius metus<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2017-09-18 18:55, atnaujinta 2017-09-18 19:01

Viso čempionato metu netrūko įspūdingų pasirodymų, rekordų, rezultatyvumo, žaidėjų sublizgejimo. Ta proga pateikiame jums Europos čempionatą pro skaičių prizmę, kurie geriau nei kas kitas parodo, koks įspūdingas buvo dvi pirmas rugsėjo savaites karaliavęs Europos čempionatas.

1

Slovėnijos rinktinė pirmą kartą laimėjo didžiųjų turnyrų medalius. Iki šiol geriausias Slovėnijos krepšininkų rezultatas buvo ketvirtoji vieta 2009 metų Europos čempionate. 

2

Du Lietuvos rinktinės krepšininkai užėmė pirmąją vietą asmeninės statistikos lyderių sąrašuose. Jonas Valančiūnas buvo neprilygstamas pagal atkovotus kamuolius (vid. 12), Mantas Kalnietis – pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,2). Rezultatyviausiu turnyro žaidėju tapo rusas Aleksejus Švedas (vid. 24,3 tšk.), nežymiai aplenkęs vokietį Dennisą Schroderį (23,7), latvį Kristapą Porzingį (23,6), slovėną Goraną Dragičių (22,6) ir kroatą Bojaną Bogdanovičių (22,5).

3

Serbijos rinktinė treniruojant Aleksandarui Džordževičiui jau triskart pralaimėjo finale. Serbai iškovojo sidabro medalius 2014 metų pasaulio čempionate, 2016 metų olimpinėse žaidynėse, o dabar sidabrinę seriją pratęsė ir Europos čempionate. Beje, iširus Serbijos ir Juodkalnijos sąjungai, Serbijos rinktinė žaidė keturiuose finaluose. Pirmasis bandymas irgi nebuvo sėkmingas – 2009 metų Europos čempionate Serbijos krepšininkai taip pat liko antri.

4

Europos čempionate žaidė keturios buvusios Jugoslavijos šalių komandos (Slovėnija, Serbija, Juodkalnija ir Kroatija). Pirmą kartą pirmenybių istorijoje į finalą pateko dviejų Pietų slavų valstybių rinktinės. Tiesa, kartą medaliai jau buvo įteikiami dviem šio regiono komandoms: 1995 metais auksą iškovojo Jugoslavija (tuo metu sudaryta iš Serbijos ir Juodkalnijos), bronzą – Kroatija. 

5

Į Europos pirmenybių geriausių žaidėjų penketą buvo išrinkti slovėnai Goranas Dragičius ir Luka Dončičius, serbas Bogdanas Bogdanovičius, rusas Aleksejus Švedas ir ispanas Pau Gasolis. Naudingiausio krepšininko prizas įteiktas finale 35 taškus pelniusiam G.Dragičiui. 

6

Per finalo rungtynes Stambulo „Sinan Erdem“ arenoje buvo apie 6 ar 7 tūkstančius slovėnų sirgalių, o iš viso lemiamą mačą stebėjo 12095 žiūrovai. Į Turkiją plūstelėję slovėnai truputį pataisė lankomumo statistiką, bet ji liko labai prasta. Per paskutinę savaitę vykusias aštuonerias rungtynes (nuo ketvirtfinalio pradžios) lankomumo vidurkis buvo tik 4433 žiūrovai. Užpernai Prancūzijoje lemiamo etapo aštuonerių rungtynių vidurkis buvo 20033 sirgaliai, 2011 metais Lietuvoje – 12125 sirgaliai.

7

Ispanas Pau Gasolis iškovojo septintąjį Europos pirmenybių medalį ir pagal šį rodiklį pavijo žemyno čempionatų rekordininkus rusą Sergejų Belovą (SSRS rinktinė) ir kroatą Krešimirą Čosičių (Jugoslavijos rinktinė). Dabar P.Gasolio kolekcijoje yra trys aukso (2009, 2011 ir 2015 m.), du sidabro (2003 ir 2007 m.) bei du bronzos (2001 ir 2017 m.) medaliai. Pridėjus kitus didžiuosius turnyrus, P.Gasolis laimėjo 11 medalių, jo ilgametis bendražygis Juanas Carlosas Navarro, kuris paskelbė, kad baigia karjerą Ispanijos rinktinėje – 10 medalių.

8

Lietuvos rinktinė į Europos čempionato ketvirtfinalį nepatenka kas aštuonerius metus. 1993 metais lietuviai patyrė nesėkmę dar atrankos turnyre, 2001 metais aštuntfinalyje nusileido Latvijai, 2009 metais kovą baigė antrojo etapo grupėje, šių žemyno pirmenybių aštuntfinalyje pripažino Graikijos pranašumą. 

Šiame Europos čempionate lietuviai iškovojo keturias pergales. Lietuviai turnyrą pradėjo pralaimėjimu graiko Ilijo Zouro treniruojamai Gruzijos rinktinei, paskui nugalėjo Izraelio, Italijos, Ukrainos ir Vokietijos krepšininkus, bet galiausiai vėl atsitrenkė į graikišką uolą. 

9

Slovėnijos rinktinė laimėjo visas 9 rungtynes ir tapo pirmąja nuo 2003 metų komanda, baigusia Europos čempionatą be pralaimėjimų. 2003 metais visas rungtynes laimėjo Lietuvos rinktinė, bet mūsų šalies krepšininkų kelias aukso link buvo daug trumpesnis – lietuviai žaidė tik 6 rungtynes. 

10

Europos čempionato finale po 10 metų pertraukos žaidė natūralizuotas amerikietis. Po to, kai 2007 metais Rusijos rinktinę į viršūnę nuvedė J.R.Holdenas, net keturiuose iš eilės turnyruose geriausiai žaidė samdinių ir JAV nekvietusios komandos. Šių metų čempionai be legionieriaus neišsivertė – Slovėnijai atstovavo prieš kelis mėnesius šios šalies pasą gavęs Anthony Randolphas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.