EUROLYGA 2023

Naujojo LKL sezono startas: kokių ryškių veidų šiais metais nebeišvysime?

Antradienį prasidedančiame Lietuvos krepšinio lygos čempionate sirgaliai pamatys daug naujų veidų, bet taip pat ir pasiges nemažai buvusių numylėtinių, palikusių Lietuvos klubus ir pakėlusių sparnus į kitas šalis. 

Lukas Lekavičius žais Graikijoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lukas Lekavičius žais Graikijoje<br>G.Bitvinsko nuotr.
Artūras Gudaitis persikėlė į Milaną<br>G.Šiupario nuotr.
Artūras Gudaitis persikėlė į Milaną<br>G.Šiupario nuotr.
Martynas Mažeika paliko Klaipėdą<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martynas Mažeika paliko Klaipėdą<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vilniuje spindėjęs Drew Gordonas taip pat paliko Lietuvą<br>G.Šiupario nuotr.
Vilniuje spindėjęs Drew Gordonas taip pat paliko Lietuvą<br>G.Šiupario nuotr.
Leo Westermannas persikėlė į CSKA klubą<br>G.Bitvinsko nuotr.
Leo Westermannas persikėlė į CSKA klubą<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nebe pirmą sezoną Lietuvoje žaidęs Derrickas Low ateinantį sezoną žais užsienyje<br>T.Bauro nuotr.
Nebe pirmą sezoną Lietuvoje žaidęs Derrickas Low ateinantį sezoną žais užsienyje<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Šulskis pasirinko žaidimą Libane<br>G.Bitvinsko nuotr.
Vytautas Šulskis pasirinko žaidimą Libane<br>G.Bitvinsko nuotr.
Brockas Motumas iškeliavo į Turkiją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Brockas Motumas iškeliavo į Turkiją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jamar Diggs praėjusį sezoną spindėjo LKL čempionate<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jamar Diggs praėjusį sezoną spindėjo LKL čempionate<br>G.Bitvinsko nuotr.
Toni Prostranas buvo "Nevėžio" lyderis<br>G.Šiupario nuotr.
Toni Prostranas buvo "Nevėžio" lyderis<br>G.Šiupario nuotr.
Saulius Kulvietis nusprendė persikelti į Ispaniją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Kulvietis nusprendė persikelti į Ispaniją<br>G.Bitvinsko nuotr.
Jerai Grantas buvo solidi "Neptūno" paspirtis<br>G.Šiupario nuotr.
Jerai Grantas buvo solidi "Neptūno" paspirtis<br>G.Šiupario nuotr.
Augusto Lima nemenkas nuostolis Kauno komandai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Augusto Lima nemenkas nuostolis Kauno komandai<br>G.Bitvinsko nuotr.
Danielis Ewingas jau du kartus su pertrauka žaidė "Neptūne"<br>G.Bitvinsko nuotr.
Danielis Ewingas jau du kartus su pertrauka žaidė "Neptūne"<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Sep 19, 2017, 1:04 PM

Tarp išvykusiųjų – trys Lietuvos rinktinės žaidėjai (Europos čempionate rungtyniavęs Artūras Gudaitis, treniruočių stovykloje sunkią traumą patyręs Lukas Lekavičius ir į dvyliktuką nepatekęs Deividas Gailius) ir net penki praėjusį sezoną į LKL rezultatyviausiųjų dešimtuką patekę krepšininkai (Jamaras Diggsas, Derrickas Low, Vytautas Šulskis, Osvaldas Olisevičius ir Evaldas Žabas). 

Lukas Lekavičius

Legionieriai atvyksta, bet dažniausiai Lietuvoje neužsibūna ir būna lengvai pamirštami, net jei žaidė labai naudingai. Tuo tarpu lietuvių išvykimas yra žymus praradimas ir klubui, ir visai lygai. Juo labiau, kai išvyksta dar gana jaunas, bet jau spėjęs atsiskleisti krepšininkas. Toks, kaip 23 metų L.Lekavičius, kuris per praėjusį sezoną tapo vienu svarbiausių „Žalgirio“ žaidėjų ir LKL čempionate pelnydavo 7,8 taško, o Eurolygoje – 8,5 taško. Kokį įspūdį gynėjo žaidimas padarė Europoje, parodo vien tai, jog nauja jo karjeros stotele tapo Atėnų „Panathinaikos“. 

Artūras Gudaitis

A.Gudaitis labai nenorėjo likti „Lietuvos ryte“, o Vilniaus klubas labai nenorėjo paleisti 208 cm ūgio Lietuvos rinktinės vidurio puolėjo. Vis dėlto 24 metų krepšininko nenoras žaisti sostinės komandoje nusvėrė visus kitus veiksnius ir krepšininkas išvyko į Milano „Olimpia“. „Lietuvos rytas“ prarado daug daugiau negu 11,4 taško ir 6,6 atkovoto kamuolio (tokie praėjusį sezoną buvo A.Gudaičio vidurkiai Lietuvos lygoje). Krepšinio rinkoje rasti bent panašaus lygio lietuvių aukštaūgių neįmanoma, tad Vilniaus komandoje prieš pat čempionato pradžią atsivėrė neužpildoma spraga. 

Martynas Mažeika

Klaipėdietis M.Mažeika buvo tapęs šių laikų „Neptūno“ simboliu ir per visą karjerą neatstovavo jokio kito Lietuvos miesto komandai. Net ir palikęs gimtinę, 32 metų gynėjas netapo „Neptūno“ varžovu Lietuvos lygoje ir apsivilko Talino „Kalev-Cramo“ komandos aprangą. Klaipėdos klubas išvykus M.Mažeikai prarado ne tik ir ne tiek tuos 7,3 taško, kurios šis krepšininkas pelnydavo LKL čempionate, bet ir kapitonišką charakterį, patikimumą ir sugebėjimą sutelkti komandą sunkiomis akimirkomis. 

Drew Gordonas

Vilniaus komandoje D.Godonas su A.Gudaičiu sudarė labai tvirtą priekinės linijos duetą. Abu aukštaūgiai Lietuvos lygoje pateko tarp penkių geriausių pagal atkovotus kamuolius, o D.Gordonas pagal šį rodiklį (vid. 9,6) buvo pirmas Europos taurės turnyre. „Lietuvos ryto“ sirgaliai tikrai nebūtų prieštaravę, jei 206 cm ūgio amerikietis, kuris LKL įmesdavo 10,6 taško ir atkovodavo 7,1 kamuolio, būtų likęs Lietuvos sostinėje, tačiau nuo šio rudens jis dėl pergalių kovos vilkėdamas Sankt Peterburgo „Zenit“ aprangą. 

Leo Westermannas 

„Žalgiriui“ reikėjo ieškoti pamainos abiem įžaidėjams – kad L.Westermannas išvyks į Maskvos CSKA klubą, oficialiai paskelbta vos nuaidėjus paskutinei LKL finalo sirenai, o apie Rusijos čempionų susidomėjimą prancūzu daug kalbėta dar iki tol. Tiesa, CSKA noras įsigyti šį žaidėją buvo gana keistas. 8,2 taško ir 5,5 rezultatyvaus perdavimo Eurolygoje bei 6,7 taško ir 3,9 rezultatyvaus perdavimo Lietuvos lygoje nerodo, kad Prancūzijos rinktinęs įžaidėjas galėtų būti labai naudingas aukščiausius tikslus keliančiam Maskvos klubui. 

Derrickas Low

Dar praėjusį dešimtmetį Derrickas Low tapo Šiaulių numylėtiniu, o du praėjusius sezonus jam plojo pasvaliečiai. Plojo dažnai ir ne veltui, nes 31 metų gynėjas LKL užėmė penktąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 12,7 tšk.) ir antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,1). Saulėto charakterio havajietis puikiai pritapo net atšiaurioje Lietuvoje ir padėjo atsiskleisti kitiems „Pieno Žvaigždžių“ krepšininkams. Kur D.Low tęs karjerą, dar neaišku. Jis kol kas nesudarė sutarties su jokiu klubu. 

Vytautas Šulskis

2016 metų pavasarį tuometinis „Vytauto“ puolėjas V.Šulskis gavo naudingiausio LKL reguliariojo sezono krepšininko prizą, įteikiamą daugiausiai naudingumo balų rinkusiam žaidėjui, o praėjusį sezoną buvo „Juventus“ vedlių: įmesdavo 12,6 taško, atkovodavo 4,9 kamuolio ir atlikdavo 3,1 rezultatyvaus perdavimo. Deja, šį sezoną V.Šulskio nebematys ne tik Lietuvos, bet ir Europos sirgaliai – 29 metų krepšininkas nusprendė išvykti į „Beirut“ klubą ir žais Libano lygoje. 

Brockas Motumas

Iš „Žalgirio“ į kitus Eurolygos klubus vasarą išvyko trys krepšininkai, o rezultatyviausiai tarp jų praėjusį sezoną žaidė 9,8 taško LKL ir 10,8 taško Eurolygoje pelnydavęs B.Motumas. Jei jis su Lietuva būtų atsisveikinęs prieš metus, sirgaliai dėl to nebūtų smarkiai liūdėję – pirmajį sezoną Kauno komandoje australas žaidė vidutiniškai. Tačiau antrajame sezone jo indėlis žymiai padidėjo, todėl B.Motumas pateko į turtingesnių klubų akiratį ir nusprendė sudaryti sutartį su Stambulo „Anadolu Efes“. 

Jamaras Diggsas

K.Diggsas nepretendavo į patikimiausio visų laikų „Juventus“ legionieriaus vardą. 28 metų amerikiečio žaidimą sudarė daugybė pakilimų ir nuopolių. Vis dėlto jis LKL užėmė trečiąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 13,2 tšk.), atkovodavo 4,6 kamuolio ir atlikdavo 5,2 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto solidi statistika nepadėjo J.Diggsui padaryti karjeros šuolio. Jis išvyko į Prancūzijos antrojoje lygoje žaidžiantį Nanto „Hermine“ klubą. 

Toni Prostranas

Atgaivinti karjerą bandantis T.Prostranas, kuris praėjusio dešimtmečio pabaigoje buvo laikomas vienu perspektyviausių ne tik Kroatijos, bet ir visos Europos krepšininkų, į Lietuvą atvyko iš Švedijos lygos, o  po sėkmingo LKL sezono išvyko į Rodo „Kolossos“ klubą iš Graikijos. Pažanga nežymi, bet biografijoje atsiradęs įrašas, kad 26 metų įžaidėjas LKL užėmė pirmąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7) ir pelnydavo 11 taškų padėjo jam judėti į priekį.

Saulius Kulvietis 

Legionieriaus karjerą pradedantis 26-erių S.Kulvietis iš Europos mastais labai kuklaus Prienų klubo išvyko į Ispaniją ir žais stipriausioje nacionalinėje Europos lygoje. Tiesa, jo naujasis klubas Badalonos „Joventut“ išgyvena ne geriausius laikus, bet vien galimybė žaisti ACB lygoje yra puikus karjeros šuolis puolėjui, kuris LKL čempionate pelnydavo 11,8 taško. 

Osvaldas Olisevičius 

O.Olisevičius buvo tarp žaidėjų, kuriems atsiskleisti „Pieno Žvaigždėse“ padėjo D.Low. Dabar pirmą kartą sutartį su užsienio klubu sudaręs 24 metų puolėjas bandys padėti Vokietijos lygos vidutiniokei Viurcburgo „s.Oliver“ komandai. O.Olisevičius Lietuvą palieka po geriausio karjeros sezono. Daugiau nei dukart kilstelėjęs vidurkį, jis LKL čempionate pelnydavo 12,5 taško ir rezultatyviausių žaidėjų sąraše užėmė septintąją vietą. 

Jerai Grantas 

Nedaug Europoje žaidžiančių amerikiečių viename klube užsibūna ilgiau nei sezoną, bet „Neptūnui“ pernai pavyko įkalbinti J.Grantą likti Klaipėdoje. 27 metų aukštaūgis pateisino lūkesčius ir LKL čempionate pelnydavo 8,8 taško ir atkovodavo 5,6 kamuolio, tačiau pasibaigus antrajam sezonui Lietuvoje nusprendė pakeisti darbovietę. Jis išvyko į Italijos antrojoje lygoje žaidžiantį Ravenos „Orasi“. 

Augusto Lima

Brazilo asmeninė statistika nebuvo pribloškianti nei Lietuvos lygoje (6,2 taško ir 4,5 atkovoto kamuolio), nei Eurolygoje (4,6 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio). Vis dėlto „Žalgirio“ sirgaliams trūks A.Limos užsidegimo ir nedažnų, bet ryškių sprogimų. 26 metų aukštaūgis, kuris vis dar priklauso Madrido „Real“ klubui, šį sezoną su buvusiu komandos draugu B.Motumu susitiks Turkijos lygoje ir iš vietų šokdins Stambulo „Bešiktaš“ gerbėjus. 

Danielas Ewingas 

Vasario mėnesį „Neptūnui“ sunkią akimirką į Lietuvą grįžęs D.Ewingas nežaidė taip naudingai, kaip užpraėjusį sezoną, kai daugiausia šio amerikiečio pastangomis klaipėdiečiai nužygiavo iki LKL finalo. Vis dėlto „Neptūno“ sirgalių meilė 34 metų gynėjui niekur neišgaravo, o ir 8,5 taško bei 3,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkis LKL čempionate nebuvo blogas rezultatas. 

Iš LKL į užsienį išvykę krepšininkai

„Žalgiris“: L.Lekavičius (Atėnų „Panathinaikos“), L.Westermannas (Maskvos CSKA), B.Motumas (Stambulo „Anadolu Efes“), A.Lima (Stambulo „Bešiktaš“). 

„Lietkabelis“: Ž.Janavičius (Braunšvaigo „Lowen“), T.Rinkūnas („Oviedo“). 

„Lietuvos rytas“: A.Gudaitis (Milano „Olimpia“), D.Gordonas (Sankt Peterburgo „Zenit“), C.Hannah (Mursijos UCAM), T.Brownas (Sevilijos „Real Betis“), J.Jucikas („Ventspils“), D.Gailius (Burgoso „San Pablo“), A.Lapeta (Ostrovo „Stal“). 

„Neptūnas“: D.Ewingas, Ch.Loftonas, J.Grantas (Ravenos „Orasi“), M.Mažeika (Talino „Kalev-Cramo“). 

„Juventus“: G.Sirutavičius (Evro ALM), J.Diggsas (Nanto „Hermine“), V.Šulskis („Beirut“), A.Bestas.

„Vytautas“: S.Kulvietis (Badalonos „Jobentut“), V.Lipkevičius (Viurcburgo „s.Oliver“), V.Čižauskas („Tartu Ulikool“), A.Valeika („Oradea“), D.Šeškus („Cognac“). 

„Pieno Žvaigždės“: O.Olisevičius (Viurcburgo „s.Oliver“), E.Žabas (Leveno „Bears“), A.Agafonovas („Pitešti“), D.Low. 

„Dzūkija“: J.Gavinas (Ščecino „King“), J.Hudsonas.

„Nevėžis“: T.Prostranas (Rodo „Kolossos“), D.Walkeris (Pardubicų JIP), J.Love‘as, K.Petrukonis (Zgoželeco „Turow“), I.Smiljaničius. 

„Šiauliai“: P.Hillas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.