EUROLYGA 2023

Savaitgalį – Lietuvos krepšininkų žingsnis į Ispanijos krepšinio arenas

Šį savaitgalį prasidės Ispanijos krepšinio lygos sezonas. Žengti į aikštes kartu su kitais krepšininkais rengiasi ir penki ACB klubų aprangą vilkintys lietuviai: Jonas Mačiulis iš Madrido „Real“, Eimantas Bendžius iš Kompostelos Santjago „Obradoiro“, Saulius Kulvietis iš Badalonos „Joventut“ ir Deividas Gailius bei Tadas Sedekerskis iš Burgoso „San Pablo“. 

Jonas Mačiulis ir kiti lietuviai pradeda sezoną Ispanijoje<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Mačiulis ir kiti lietuviai pradeda sezoną Ispanijoje<br>G.Šiupario nuotr.
Eimantas Bendžius Ispanijoje praleis jau trečiąjį sezoną<br>G.Šiupario nuotr.
Eimantas Bendžius Ispanijoje praleis jau trečiąjį sezoną<br>G.Šiupario nuotr.
 "Valencia" laimėjo supertaurę<br> Facebook nuotr.
 "Valencia" laimėjo supertaurę<br> Facebook nuotr.
 Luka Dončičius sulauks daug dėmesio<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Luka Dončičius sulauks daug dėmesio<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-09-29 15:03

Lietuvių penketas

ACB lygoje ilgiausiai žaidžia J.Mačiulis. 32 metų 198 cm ūgio Lietuvos rinktinės senbuvis dar prieš trejus metus persikraustė į „Real“ iš Atėnų „Panathinaikos“ komandos ir Ispanijos lygoje pradeda ketvirtąjį sezoną. J.Mačiulis dukart tapo Ispanijos čempionu (2015 ir 2016 m.), o pernai pratęsė sutartį su Madrido klubu dar dviem sezonams. Tačiau praėjusį sezoną J.Mačiulis žaidė prastai, o praėjusį savaitgalį per Ispanijos supertaurės rungtynes nepateko į „baltųjų“ paraišką dėl legionierių limito.

Ispanijoje jau apsiprato ir E.Bendžius. Šiais metais Lietuvos rinktinėje debiutavęs 27 metų 203 cm ūgio puolėjas „Obradoiro“ garbę gina trečiajį sezoną. 

19-metis 200 cm ūgio T.Sedekerskis irgi nėra ACB naujokas, bet šiais metais pakeitė aplinką. Puolėjas priklauso Vitorijos „Baskonia“ klubui, bet buvo paskolintas lygos debiutantei Burgoso komandai. 

29 metų 200 cm ūgio D.Gailius ir 26 metų 204 cm ūgio S.Kulvietis šiais metais į Ispaniją išvyko iš Lietuvos klubų (D.Gailius praėjusį sezoną žaidė Vilniaus „Lietuvos ryte“, S.Kulvietis – Prienų-Birštono „Vytaute“). Šiedu puolėjai debiutuoja ACB lygoje, o S.Kulvietis apskritai tik dabar pradeda legionieriaus karjerą. 

Beje, S.Kulviečio komanda jau pradėjo oficialų sezoną. „Joventut“ kovojo Čempionų lygos atrankos turnyre, bet patyrė nesėkmę per antrojo etapo mačą su Suomijos čempionu Joensaus „Kataja“ klubu. 

„Real“, kaip ir visada varžysis Eurolygoje, o „Obradoiro“ ir „San Pablo“ šį sezoną Europos turnyruose nedalyvaus. 

Kas bus favoritai? 

Ispanijos čempionės vardą gins „Valencia“ komanda, birželį finalo serijoje nugalėjusi „Real“ klubą 3:1 ir kartu su pirmaisiais istorijoje aukso apdovanojimais iškovojusi teisę grįžti į Eurolygą.

Tarpsezoniu trenerį pakeitusi „Valencia“ praėjusį savaitgalį taip pat pirmą kartą laimėjo Ispanijos supertaurę, tačiau pagrindine čempionato favorite nelaikoma. 

Pagrindiniai favoritai – susigrąžinti titulą trokštantis „Real“ ir nutraukti pernelyg ilgai užsitęsusį pergalių badą siekianti „Barcelona“. 

„Real“ išsaugojo kelių praėjusių sezonų branduolį, o prie senbuvių pridėjo du pajėgius naujokus Fabieną Causeur bei Ognjeną Kuzmičių. 

Tuo tarpu tikrą perversmą įvykdžiusi „Barcelona“ pakeitė ir trenerį, ir daugumą žaidėjų, o tarp naujokų pirmiausiai paminėtini Adamas Hanga,

Thomas Heurtelis ir Kevinas Seraphinas. Įdomu, kad šie trys krepšininkai yra žaidę „Baskonia“ komandoje, iš kurios „mėlyni-granatiniai“ prieš šį sezoną perviliojo ir trenerį Sito Alonso. 

Didiesiems favoritams, kaip visada, reikės pasisaugoti „Baskonia“, prie kurios vairo stojo trenerio karjerą pradedantis argentinietis Pablo Prigioni, ir praėjusį sezoną Europos taurę iškovojusios Malagos „Unicaja“, kuriai toliau vadovauja buvęs Kauno „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza. 

Lietuvių nepaminėjo

Tradicinėje trenerių apklausoje, kurią sezono išvakarėse rengia oficiali ACB interneto svetainė, dauguma Ispanijos lygos klubus treniruojančių specialistų pagrindiniais favoritais vadino „Real“ ir „Barcelona“ klubus. „Real“ gavo 12 balsų, „Barcelona“ – 8. Po 4 balsus gavo „Baskonia“ ir „Valencia“, 3 – „Unicaja“, 1 – Las Palmaso „Herbalife“. 

ACB lygoje žaidžia 18 klubų, bet Saragosos „Tecnyconta“ strategui Jotai Cuspinerai atsisakius dalyvauti apklausoje, į klausimus atsakinėjo 17 trenerių. Tačiau ne visi ryžosi išskirti vieną favoritą – kai kurie paminėjo po kelis pavadinimus. 

Pagrindiniais pretendentais gauti naudingiausio žaidėjo prizą laikomi slovėnas Luka Dončičius iš „Real“ ir juodkalnietis Bojanas Dubljevičius iš „Valencia“. L.Dončičių paminėjo 6 treneriai, B.Dubljevičių – 4. Po vieną sykį nuskambėjo Sergio Llullio („Real“), gruzino Tornikės Šengelijos („Baskonia“), urugvajiečio Jasono Grangerio („Baskonia“) ir vengro A.Hangos („Barcelona“) pavardės.

Beje, praėjusį sezoną naudingiausio čempionato krepšininko prizas atiteko S.Llulliui, finalo serijos – B.Dubljevičiui. 

Atsakydami į klausimus, kas pateks į geriausių krepšininkų penketą arba kas taps didžiausiu sezono atradimu, treneriai nepaminėjo nė vieno lietuvio. Užtat net keli treneriai tikisi, kad šį sezoną tarp naudingiausių bus latviai Janis Timma („Baskonia“) ir Anžejus Pasečnikas („Herbalife“). 

Dėmesys veteranams

Šią savaitę buvo surengta lygos pristatymo šventė, per kurią ACB vadovai ypatingai pagerbė tris veteranus: 21-ąjį sezoną Ispanijos profesionalų lygoje pradedantį Alexą Mumbru ir 20-ąjį sezoną žaisiančius Juaną Carlosą Navarro bei Felipe Reyesą. 

Per visą istoriją ilgiau nei A.Mumbru nacionalinėje lygoje žaidė tik Joanas Creusas, kuris net 24 sezonus atstovavo įvairiems Katalonijos klubams. J.C.Navarro ir F.Reyesas pavijo dar penkis krepšininkus, kurie karjerą baigė po 20-ojo sezono. 

38-erių Bilbao „Retabet“ puolėjas A.Mumbru nežada kėsintis į J.Creuso rekordą. Jis prieš kelias dienas paskelbė, kad po šio sezono baigs krepšininko karjerą. Tuo tarpu bendraamžiai 37-erių „Barcelona“ metikas J.C.Navarro ir „Real“ aukštaūgis F.Reyesas apie karjeros pabaigą dar nekalba. Jiedu kol kas atsisveikino tik su Ispanijos rinktine. 

F.Reyesas birželį pratęsė sutartį su „Real“ dar dvejiems metams, o J.C.Navarro rugsėjį padėjo parašą ant „Barcelona“ parengtos 10 metų sutarties. Tiesa, šis terminas nereiškia, kad „mėlynų-granatinių“ kapitonas ketina rungtyniauti kone iki senatvės – „Barcelona“ įsipareigojo J.C.Navarro baigus žaidėjo karjerą pasiūlyti jam kitas pareigas. 

Antrojoje lygoje – devyni 

Dar didesnis lietuvių būrys ruošiasi rungtyniauti Ispanijos antrojoje lygoje, kurioje pirmojo turo rungtynės irgi bus žaidžiamos šį savaitgalį. 

Manresos ICL atstovauja Jokūbas Gintvainis, Ovjedo „Union Financiera“ – Tadas Rinkūnas, Palmos „Iberostar“ – Tautvydas Šležas ir Gediminas Žylė, „Ourense“ – Rokas Ūzas, „Caceres“ – Rolandas Jakštas ir Robertas Grabauskas, Kasteljono „Tau“ – Tautvydas Sabonis, „Barcelona“ dubleriams – Arnas Velička. 

Beje, T.Šležas praėjusį sezoną su San Sebastiano „Gipuzkoa“ klubu tapo antrosios lygos čempionu, tačiau į ACB lygą patekęs „Gipuzkoa“ nepratęsė sutarties su lietuviu ir krepšininkas liko antrojoje lygoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.