EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuvių dvyliktukas. Ko iš jų tikėtis?

Šį rudenį Eurolygos klubuose įregistruoti dvylika Lietuvos krepšininkų. Aštuoni lietuviai yra Kauno „Žalgirio“ paraiškoje, dar keturi ruošiasi atstovauti užsienio klubams.

P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Martynas Sajus.<br>P.Mantauto nuotr.
Martynas Sajus.<br>P.Mantauto nuotr.
Kauno Žalgiris, Klaipėdos Neptūnas, pusfinalis, Šarūnas Jasikevičius, Antanas Kavaliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauno Žalgiris, Klaipėdos Neptūnas, pusfinalis, Šarūnas Jasikevičius, Antanas Kavaliauskas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Edgaras Ulanovas<br>G.Bitvinsko nuotr.
M.Kalnietis per Lietuvos rinktinės rungtynes su Ukraina 2017 metų Europos čempionate.<br>G.
M.Kalnietis per Lietuvos rinktinės rungtynes su Ukraina 2017 metų Europos čempionate.<br>G.
A.Gudaitis.
A.Gudaitis.
A.Milaknis bando įsitvirtinti Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Milaknis bando įsitvirtinti Rusijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
P.Mantauto nuotr.<br>J.Mačiulis iškovojo pergalę su Madrido „Real“.
P.Mantauto nuotr.<br>J.Mačiulis iškovojo pergalę su Madrido „Real“.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 6, 2017, 1:42 PM

Vilkėdami LKL čempiono „Žalgirio“ aprangą dėl pergalių kovos Paulius Jankūnas, Artūras Milaknis, Edgaras Ulanovas, Antanas Kavaliauskas, Paulius Valinskas, Martynas Sajus, Gytis Masiulis ir Martynas Arlauskas. Milano „Olimpia“ komandai atstovaus Mantas Kalnietis ir Artūras Gudaitis, Madrido „Real“ – Jonas Mačiulis, Atėnų „Panathinaikos“ – Lukas Lekavičius.

Paulius Jankūnas

„Žalgiris“, 33 metai, 205 cm.

Eurolygoje: 14 sezonų, 262 rungt., 2465 tšk.

Praėjusį sezoną: 13 tšk., 6,1 atk.kam. Eurolygoje ir 10,8 tšk., 5,3 atk.kam. Lietuvos lygoje.

Praėjusį sezoną P.Jankūnas buvo neabejotinai geriausias „Žalgirio“ žaidėjas ir geriausias Eurolygos lietuvis. Nors jo karjera nenumaldomai artėja prie ribos, kai kreivė pradės leistis žemyn, kauniečių kapitonas atsargoje tikriausiai dar turi vieną kitą sezoną, kuriuos bus vienas svarbiausių komandos žaidėjų.

Šiais metais P.Jankūnas nežaidė Lietuvos rinktinėje, todėl naują sezoną pradėjo pailsėjęs. Gali būti, kad po ilgų atostogų jam reikės trupučio laiko įsivažiuoti, bet komandos draugų žvilgsniai sunkiausiomis akimirkomis vis tiek kryps į patyrusį puolėją, ir jau po kelių savaičių P.Jankūnas varžovų aukštaūgiams kels begalę galvos skausmo tiek po krepšiais, tiek už trijų taškų linijos.

Edgaras Ulanovas

„Žalgiris“, 25 metai, 198 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 78 rungt., 513 tšk.

Praėjusį sezoną: 7,7 tšk., 3,3 atk.kam. Eurolygoje ir 9,6 tšk., 3,5 atk.kam. Lietuvos lygoje.

Anksčiau E.Ulanovas labiausiai buvo giriamas už patikimai atliekamas užduotis gynyboje, bet praėjusį sezoną jis pradėjo žymiai agresyviau žaisti puldamas. Nors puolėjo veiksmų arsenalas netapo platesnis, unikalus sugebėjimas apčiuopti silpnąją jį dengiančio varžovo vietą padeda jam laimėti dvikovas vienas prieš vieną ir stabiliai pildyti taškų sąskaitą.

Praėjusį sezoną E.Ulanovas buvo daugiausiai minučių žaidžiantis lietuvis. Nors jo technikos įgūdžiuose yra nemažų spragų, žalgiriečiui pavyksta paslėpti trūkumus, ir jis turi geras galimybes šį sezoną žengti dar vieną didelį žingsnį į priekį.

Artūras Gudaitis

„Olimpia“, 24 metai, 208 cm.

Eurolygoje: 2 sezonai, 27 rungt., 161 tšk.

Praėjusį sezoną („Lietuvos rytas“): 13,2 tšk., 8,3 atk.kam. Europos taurėje ir 11,4 tšk., 6,6 atk.kam. Lietuvos lygoje.

A.Gudaitis praėjusį sezoną buvo vienas geriausių ne tik „Lietuvos ryto“, bet ir visos LKL krepšininkų, bet per Europos čempionatą Lietuvos rinktinėje atrodė blankiai. Tačiau vos apsiavęs „raudonus batelius“, vidurio puolėjas parodė, jog gali žaisti daug galingiau, o rinktinės treneris Dainius Adomaitis, ko gero, pernelyg rėmėsi Jonu Valančiūnu ir primiršo kitus priekinės linijos žaidėjus.

„Olimpia“ ekipoje konkurencija tarp vidurio puolėjų labai didelė. Vis dėlto kiti šios pozicijos žaidėjai nėra Eurolygos superžvaigždės, tad A.Gudaitis turi gerą galimybę įrodyti treneriui Simone Pianigiani, jog yra vertas būti svarbiausias ar bent vienas svarbiausių komandos aukštaūgių. „Olimpia“ naujokas vykdyti šią užduotį ėmėsi vos atvykęs į Milaną ir buvo vienas naudingiausių žaidėjų per pirmąsias Italijos sezono rungtynes.

Lukas Lekavičius

„Panathinaikos“, 23 metai, 183 cm.

Eurolygoje: 3 sezonai, 75 rungt., 483 tšk.

Praėjusį sezoną („Žalgiris“): 8,5 tšk., 3,5 rez.perd. Eurolygoje ir 7,8 tšk., 3,8 rez.perd. Lietuvos lygoje.

L.Lekavičiaus sprendimas jau dabar persikelti į „Panathinaikos“ klubą buvo gana rizikingas, ir daugelio manymu Lietuvos rinktinės įžaidėjas iš „Žalgirio“ išvyko per anksti. Tačiau jam netrūksta pasitikėjimo savimi ir sveiko įžūlumo, todėl turbūt nėra didelio skirtumo, kurio atspalvio žalius marškinėlius vilkėti.

Per praėjusį sezoną L.Lekavičius pradėjo daug geriau gintis prieš aukštesnius varžovus, drąsiau atakuoti iš toli, tad jo sugebėjimai neturėtų kelti abejonių. Ko gero, didžiausia „Panathinaikos“ naujoko bėda šiuo metu yra ta, kad jis dėl Lietuvos rinktinėje patirtos traumos praleido visą pasirengimo laikotarpį, o atėniečių treneris Xavieras Pascualis neturėjo progos patikrinti, ar lietuvis tinka nubraižytoms schemoms. Tačiau L.Lekavičius – ne iš tų krepšininkų, kuriems reikia daug laiko, kad prisitaikytų naujoje aplinkoje.

Mantas Kalnietis

„Olimpia“, 31 metai, 195 cm.

Eurolygoje: 10 sezonų, 154 rungt., 1101 tšk.

Praėjusį sezoną: 7,2 tšk., 2,9 rez.perd. Eurolygoje ir 7,3 tšk., 4,1 rez.perd. Italijos lygoje.

Praėjusį sezoną M.Kalnietis žaidė trumpiau, negu pats manė esąs vertas žaisti, ir per jam skiriamas minutes bandydavo nuveikti tiek, kiek galėtų nuveikti per ilgesnį laiką. „Olimpia“ įžaidėjo skubėjimas neretai atsisukdavo ir prieš jį patį, ir prieš komandą, o tikrąjį savo veidą M.Kalnietis parodė tik tada, kai sezono pabaigoje Milano ekipą praretino traumos ir lietuviui nebereikėjo konkuruoti dėl minučių su komandos draugais.

Šį sezoną vidaus konkurencija bus dar didesnė. „Olimpia“, ruošdamasi žaisti daug rungtynių, įsigijo labai daug panašaus lygio krepšininkų, todėl M.Kalniečiui reikės pakovoti ir dėl vietos dvyliktuke (ypač Italijos lygoje, kurioje yra legionierių limitas). Jei Lietuvos rinktinės senbuvis neatsikratys didžiausios praėjusio sezono ydos ir galvos, kad jo didžiausi konkurentai yra komandos draugai, o ne varžovai, pasekmės gali būti dar nemalonesnės negu pernai.

Antanas Kavaliauskas

„Žalgiris“, 33 metai, 208 cm

Eurolygoje: 1 sezonas, 29 rungt., 159 tšk.

Praėjusį sezoną: 5,5 tšk., 2,7 atk.kam. Eurolygoje ir 8 tšk., 3,4 atk.kam. Lietuvos lygoje.

A.Kavaliauskas tik pernai, būdamas jau 32-ejų, debiutavo Eurolygoje, bet kovoti su galingiausiais Europos klubų vidurio puolėjais jam buvo per sunku. „Žalgirio“ aukštaūgis blykstelėjo vos keliuose tarptautiniuose mačuose, ir Kauno ekipai buvo išties naudingas tik per LKL dvikovas.

A.Kavaliausko žaidimas gana primityvus, jis lėtai priima sprendimus, todėl ir šį sezoną tikriausiai neverta tikėtis ženklių teigiamų pokyčių. Juo labiau kad A.Kavaliauską spaus jaunieji Martynas Sajus ir Gytis Masiulis.

Artūras Milaknis

„Žalgiris“, 32 metai, 195 cm.

Eurolygoje: 7 sezonai, 111 rungt., 730 tšk.

Praėjusį sezoną: 7,3 tšk. Eurolygoje ir 7,3 tšk. Lietuvos lygoje.

A.Milaknio žaidimas – lyg loterija: visi žino, kad jis gali pataikyti, bet niekas nežino, kada jis pataikys. Kiti krepšininkai eikvoja daug jėgų, atlikdami derinius ir stengdamiesi sukurti A.Milakniui galimybes mesti laisvam, bet laimingi bilietai šioje loterijoje ištraukiami labai retai.

Nors A.Milaknis blyksteli retai, treneris Š.Jasikevičius kantriai laukia šio gynėjo tritaškių salvių ir atleidžia jam ginantis daromas klaidas. Ko gero, „Žalgirio“ sirgaliai ir šį sezoną turėtų būti pasirengę, kad ne vieną kartą atsidus iš nusivylimo po netaiklių A.Milaknio tolimų metimų.

Paulius Valinskas

„Žalgiris“, 21 metai, 191 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 5 rungt., 6 tšk.

Praėjusį sezoną: 1,2 tšk. Eurolygoje ir 3,8 tšk. Lietuvos lygoje.

P.Valinskas dar pernai debiutavo Eurolygoje, bet jo vaidmuo praėjusį sezoną buvo epizodinis. Treneris Š.Jasikevičius jaunąjį gynėją į aikštę įleisdavo tik labai trumpoms atkarpoms, ir P.Valinskas per visą Eurolygos turnyrą žaidė vos 8,5 min.

Atrodo, kad šiuo metu vieta Kauno komandos dvyliktuke P.Valinskui yra garantuota. Tik nuo paties gynėjo priklauso ar jis privers pasislinkti labiau patyrusius „Žalgirio“ antrosios linijos žaidėjus, ar suteiks šansą dar jaunesniam komandos draugui Martynui Arlauskui.

Jonas Mačiulis

„Real“, 32 metai, 198 cm.

Eurolygoje: 11 sezonų, 217 rungt., 1743 tšk.

Praėjusį sezoną: 6,1 tšk. Eurolygoje ir 4,5 tšk. Ispanijos lygoje.

Abejonių, ar „Real“ klubui reikia J.Mačiulio, buvo jau praėjusį sezoną. Tiesa, puolėjas dažniausiai pradėdavo rungtynes starto penkete, bet žaisdavo gana pasyviai, o antroje mačo pusėje dažnai visai nesulaukdavo trenerio Pablo Laso dėmesio ir likdavo šildyti atsarginių suolą.

Kad J.Mačiuliui neskirs svarbesnio vaidmens, P.Laso parodė ir šio sezono pradžioje. Lietuvis nebuvo registruotas nei per Ispanijos supertaurės rungtynes, nei per pirmąsias dvejas Ispanijos lygos rungtynes. Eurolygoje, kurioje nėra legionierių limito, patekti į dvyliktuką bus paprasčiau, tačiau abejotina, ar trenerio plane J.Mačiuliui numatytos svarbios užduotys.

Gytis Masiulis

„Žalgiris“, 19 metų, 206 cm.

Eurolygoje nežaidė.

Praėjusį sezoną: 7,2 tšk. Lietuvos lygoje ir 16,3 tšk., 8,1 atk.kam. Lietuvos antrojoje lygoje („Žalgiris-2“).

G.Masiulis pernai dar nebuvo registruotas Eurolygoje, bet praėjusį sezoną jau pasimatavo „Žalgirio“ pirmosios komandos aprangą LKL čempionate.

Šį rudenį G.Masiulis turėtų debiutuoti ir Eurolygoje, o kiek laiko jaunasis puolėjas praleis aikštėje, lems ne vien jo paties, bet ir labiau patyrusių komandos draugų žaidimas. Per LKL rungtynes buvusio žalgiriečio Tomo Masiulio sūnui ryžto netrūksta, tačiau dvikovos su geriausių Eurolygos klubų aukštaūgiais – daug baisesnis išbandymas.

Martynas Sajus

„Žalgiris“, 21 metai, 208 cm.

Eurolygoje: 1 sezonas, 11 rungt., 14 tšk.

Praėjusį sezoną (Starogardo „Polpharma“): 9,9 tšk., 6,3 atk.kam. Lenkijos lygoje.

M.Sajus apšilo kojas Eurolygoje užpraėjusį sezoną, tačiau pernai „Žalgiris“ paskolino vidurio puolėją Starogardo „Polpharma“ klubui. Lenkijos lygos vidutiniokų komandoje M.Sajus buvo vienas geriausių, ir to užteko, kad Kauno klubas jam suteiktų antrą šansą.

Tačiau gimtinėje bus daug sudėtingiau: jei praėjusį sezoną M.Sajus buvo pagrindinio penketo žaidėjas, tai dabar privalės kovoti dėl vietos dvyliktuke. O starto pozicijos nėra geros, nes aukštaūgis praleido pasirengimo etapą dėl traumos.

Martynas Arlauskas

„Žalgiris“, 17 metų, 199 cm.

Eurolygoje nežaidė.

Praėjusį sezoną („Žalgiris-2“): 5,2 tšk. Lietuvos antrojoje lygoje.

Jauniausias žalgirietis eilėje į registruojamų krepšininkų dvyliktuką stovi paskutinis. Ar jis jau šį sezoną debiutuos Eurolygoje, daugiausiai lems aplinkybės – M.Arlauskas progos tikriausiai sulauks tik tuo atveju, jei vyresni krepšininkai žais labai prastai arba patirs traumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.