EUROLYGA 2023

Skambiai į NCAA žengęs lietuvis – apie griežtą tvarką ir vidinį jausmą

Prieš kelias dienas Lietuvos žiniasklaidoje sumirgėjo Luko Kišūno pavardė – paaiškėjo, kad 18-metis krepšininkas kitą sezoną atstovaus prestižinei JAV Konektikuto universiteto komandai. 

 L.Kišūnas netrukus pravers NCAA duris.<br> FIBA nuotr.
 L.Kišūnas netrukus pravers NCAA duris.<br> FIBA nuotr.
 2015-2016 metų sezone L.Kišūnas (antroje eilėje per vidurį) žaidė „Lietuvos ryto“ dublerių ekipoje.<br> „Facebook“ nuotr.
 2015-2016 metų sezone L.Kišūnas (antroje eilėje per vidurį) žaidė „Lietuvos ryto“ dublerių ekipoje.<br> „Facebook“ nuotr.
 L.Kišūnas.<br> FIBA nuotr.
 L.Kišūnas.<br> FIBA nuotr.
 L.Kišūnas pavasarį prisijungs prie Konektikuto universiteto ekipos.<br> „Facebook“ nuotr.
 L.Kišūnas pavasarį prisijungs prie Konektikuto universiteto ekipos.<br> „Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 3:27 PM

Pirmajame JAV studentų lygos (NCAA) divizione besivaržanti „UConn“ ekipa su 206 cm ūgio vidurio puolėjo pozicijoje rungtyniaujančiu lietuviu rankomis oficialiai sukirto pirmadienį. 

„UConn“ per paskutinius aštuonioliką metų net keturis kartus kėlė NCAA trofėjų, pastarąjį sykį – 2014-aisiais. 

„Esu laimingas ir nekantrauju žaisti bei mokytis čia“, – nauju gyvenimo etapu kalbėdamas su lrytas.lt džiaugėsi L.Kišūnas. 

Iš RKL – tiesiai į Naujajį Hampšyrą 

Vilniuje augęs L.Kišūnas krepšinio pagrindų mokėsi dabar duris jau užvėrusioje Šarūno Marčiulionio krepšinio akademijoje. 

Būtent čia, L.Kišūno teigimu, jis sutiko jam bene didžiausią įtaką turėjusį trenerį – Donatą Sabaliauską. 

„Su D.Sabaliausku kartu dirbome ketverius metus. Manau, jis man ir suformavo europietiško krepšinio viziją“, – pasakojo L.Kišūnas. 

Prieš išvykdamas į JAV, vidurio puolėjas 2015-2016 metų sezoną praleido „Lietuvos ryto“ dublerių ekipos gretose ir Regionų krepšinio lygoje vidutiniškai rinko 6,4 taško bei atkovodavo 5,9 kamuolio. 

Visgi tai L.Kišūno netenkino ir jis pradėjo ieškoti galimybių karjerą tęsti užsienyje. 

„Ieškojau šiek tiek aukštesnio lygio, norėjosi greičiau tobulėti. Buvo galimybių vykti ir į Ispaniją, Serbiją, Vokietiją. Tačiau man be krepšinio taip pat labai svarbūs buvo ir mokslai, o JAV šie dalykai puikiai suderinti“, – savo pasirinkimą aiškino jis. 

L.Kišūnas, gavęs kvietimą iš jo žaidimo epizodų vaizdo įrašo sužavėto „Brewster Academy“ mokyklos trenerio, nieko nelaukęs sėdo į pirmąjį lėktuvą. 

„Nė kiek nedvejojau.  Kai tik buvau priimtas į mokyklą, susikroviau daiktus ir išskridau. Aišku, buvo šiek tiek nerimo paliekant šeimą, bet ir aš, ir jie žinojo, kad siekiu svajonės.  

Gal truputį lengviau buvo dėl to, kad dažnai keliavau su jaunimo rinktinėmis į turnyrus, vasaros stovyklas, todėl pripratau gyventi vienas“, – sakė krepšininkas. 

Griežta tvarka

Persikėlęs už Atlanto, L.Kišūnas turėjo pratintis prie visiškai naujo gyvenimo būdo ir aiškiai sustyguotos tvarkos. 

„16–18 mokinių grupės gyvena atskiruose pastatuose, o priežiūrai paskiriama viena šeima, dažniausiai mokytojų. Jie vakarais ateina patikrinti kambarių, pažiūrėti, ar visi sugrįžę.  

Mus prižiūri tikrai griežtai – už tvarkos nesilaikymą, jei kur nors vėluoji ar neateini, yra nuobaudos“, – aiškino vaikinas. 

Mokyklos komandoje žaidžiančių krepšininkų dienotvarkė dažniausiai atrodo vienodai – rytinė treniruotė, pamokos, o po jų – dar viena treniruotė. 

„Sezono pradžioje kartais turime ir po vieną treniruotę per dieną. O ar treniruojamės sekmadienį, priklauso ir nuo to, kaip gerai dirbame ir ar treneriui patinka mūsų darbas“,– šyptelėjo L.Kišūnas. 

Krepšininkas tikino, jog tarp treniruočių lieka ir laisvo laiko, tačiau jį dažniausiai stengiasi skirti mokslams. 

„Kartais išeiname pasibūti su komanda ar kitais draugais, bet gyvename atokesnėje vietoje, todėl viskas iš esmės sukasi aplink sportą ir mokslą“, – sakė jis. 

L.Kišūnas pridūrė, jog jo mokykloje, kaip įprasta JAV, prasti pažymiai gali skaudžiai atsiliepti krepšininko karjerai. 

„Kartais dėl blogų rezultatų treneris liepia daug bėgioti, o jei pažymiai nukrenta labai smarkiai, tavęs net negali leisti į aikštę. Dėl to gali nukentėti ateitis koledže, todėl į mokslus reikia žiūrėti rimtai“, – teigė jis. 

Konektikutas sužavėjo iš karto 

L.Kišūnas garsių JAV universitetų dėmesį patraukė vos atvykęs į naująją mokyklą, kai vienoje iš parodomųjų treniruočių susirinko būrys NCAA trenerių ir skautų. 

„Turėjome treniruotę, kurioje žaidėme keturi prieš keturis. Tada mus stebėjo įvairių universitetų treneriai. Jaučiau, kad susidomėjimas nemažas ir bus galimybių. Vėliau prie to prisidėjo ir Europos aštuoniolikmečių čempionatas“, – pasakojo L.Kišūnas. 

Šią vasarą Europos 18-mečių pirmenybėse vidurio puolėjas vidutiniškai rinko 8,9 taško ir atkovojo 6,4 kamuolio. 

Prieš pasirinkdamas, kur toliau tęs karjerą, L.Kišūnas surengė du oficialius vizitus – į Konektikuto ir Ilinojaus universitetus. 

„Apsilankęs Konektikute turėjau vidinį jausmą, kad tai mano vieta. Be galo patiko trenerių štabas, komanda, visas studentų miestelis, gilios krepšinio tradicijos“, – įspūdžiais dalinosi žaidėjas. 

„UConn“ ekipoje L.Kišūną treniruos vienu geriausių NCAA trenerių laikomas Kevinas Ollie. 

„Su treneriais pasikalbėjome, ko jie iš manęs tikisi, pasivaikščiojome po krepšinio sales, stadionus. Susipažinau ir su studijų vadovais. Įsitikinau, kad čia galėsiu tobulėti ir krepšinio, ir mokslų prasme“, – sakė lietuvis. 

L.Kišūnas kol kas nežino, ką tiksliai studijuos – daugumoje JAV universitetų leidžiama apsispręsti kiek vėliau. 

„Pirmus metus nėra privaloma pasirinkti, ką studijuosi, bet galvoje turiu porą variantų. Vienas iš jų – vadyba.  Manau, atvažiavęs į koledžą pajusiu, ką noriu veikti ir kas ateityje pravers“, – tikino jis. 

Lietuvis prie „UConn“ komandos prisijungs po pusmečio. 

„Atvyksiu  pavasarį – yra dvi vasaros sesijos, bet dalyvausiu tik antroje. Pirmąją praleisiu, leisiu organizmui atsigauti po sezono. Nebent universitetas paprašys atvykti anksčiau“, – aiškino L.Kišūnas. 

Atsargiuose planuose – NBA  

Nors L.Kišūnas yra vertinamas kaip vienas talentingiausių 1999 metų kartos lietuvių, kol kas padebesiais neskrajoja. 

Anot jauno krepšininko, NCAA  gali tapti puikiu tramplinu, tačiau sėkmė priklauso ir nuo daugelio kitų aplinkybių. 

„Svarbu patekti pas gerą trenerį, kuris duotų žaidimo laiko ir leistų atsiskleisti. Nėra gerai, kai už vieną klaidą sodina ant suolelio. Taip pat svarbu, kokiais žmonėmis save apsupi, ar jie tave palaiko“, – dėstė jis. 

„Krepšinyje pasiseka tiems, kurie savyje turi ugnelę žaidimui ir atiduoda visą save, o kai kurie, nors ir sunkiai dirba, išėję į aikštę tiesiog neturi žudiko instinkto“, – pridėjo vaikinas. 

L.Kišūnas neatmeta galimybės, kad sužaidus sėkmingą debiutinį  NCAA sezoną, NBA duris galėtų praverti jau po metų ar dviejų. 

„Noro patekti į NBA tikrai yra, bet viskas priklauso nuo to, kaip seksis. Manau, pirmieji ir antrieji metai viską parodys. Jei būsiu pakankamai geras, galbūt būsiu pašauktas ir pirmajame naujokų biržos rate. Tačiau iki to – dar daug sunkaus darbo“, – svarstė krepšininkas. 

Paklaustas, ar kol kas nesižvalgys atgal į Europą ar net Lietuvą, L.Kišūnas papurtė galvą.

„Kol dar turiu galimybę, bandysiu patekti į NBA. Šiuo metu stengsiuosi išspausti iš savęs viską. Aišku, Europoje daug profesionalių lygų, bet šiuo metu tikslas vienas – mėginti prasibrauti į NBA“, – užtikrino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.