EUROLYGA 2023

„Lietuvos ryto“ varžovai Europos taurėje: kokioms komandoms bus mestas iššūkis?

Europos taurės turnyre startuojantis Vilniaus „Lietuvos rytas“ pirmojo etapo C grupėje susitiks su penkiomis buvusiomis Eurolygos komandomis. Tiesa, kai kurie vilniečių varžovai šiuo metu išgyvena prastus laikus, o jų pastarųjų metų rezultatai nė iš tolo neprilygsta didžiausiems praeities laimėjimams. 

Sostinės komandos Europos taurėje laukia buvę Eurolygos klubai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sostinės komandos Europos taurėje laukia buvę Eurolygos klubai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Praėjusį sezoną Europos taurės pusfinalyje Krasnodaro komanda nusleido Malagos ekipai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Praėjusį sezoną Europos taurės pusfinalyje Krasnodaro komanda nusleido Malagos ekipai<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Bilbao komanda dėl aukštesnes vietas Ispanijoje užėmusių komandų sprendimo buvo pakviesta į Europos taurę<br> Klubo nuotr.
 Bilbao komanda dėl aukštesnes vietas Ispanijoje užėmusių komandų sprendimo buvo pakviesta į Europos taurę<br> Klubo nuotr.
 Limožo klubas Prancūzijoje buvo vos dešimtas, tačiau į Europos taurę pakliuvo dėl kitų komandų nenoro bendradarbiauti su Eurolyga<br> Klubo nuotr.
 Limožo klubas Prancūzijoje buvo vos dešimtas, tačiau į Europos taurę pakliuvo dėl kitų komandų nenoro bendradarbiauti su Eurolyga<br> Klubo nuotr.
 Berlyno komanda - ambicinga.<br> D.Umbraso nuotr.
 Berlyno komanda - ambicinga.<br> D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Oct 10, 2017, 1:19 PM, atnaujinta Apr 13, 2018, 1:42 PM

C grupės favorite, ko gero, reikėtų laikyti amerikiečių komandą Krasnodaro „Lokomotiv“. Dėl kelialapių į kitą etapą su „Lietuvos rytu“ taip pat kovos Berlyno ALBA, kurioje žaidžia Marius Grigonis, Belgrado „Partizan“, Limožo CSP ir Bilbao „Retabet“. 

Krasnodaro „Lokomotiv“

Praėjusį sezoną. Vieningos lygos reguliariajame sezone užėmė 4-ąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Maskvos CSKA. Europos taurės pusfinalyje pralaimėjo Malagos „Unicaja“. 

Optimalus penketas. Joe Raglandas (JAV, 28, 181, Avelino „Sidigas“), Mardy Collinsas (JAV, 33, 196), Chrisas Babbas (JAV, 27, 195, Ulmo „ratiopharm“), Frankas Elegaras (JAV, 31, 203, Krasnojarsko „Jenisej“), Brianas Qvale (JAV, 29, 208, Oldenburgo EWE). Treneris Saša Obradovičius (Serbija). 

„Lokomotiv“ – vienas iš kelių Rusijos klubų, kurių tikslas pastaraisiais metais nesikeičia. Tas tikslas – iškovoti kelialapį į Eurolygą. Į stipriausią žemyno turnyrą veda du keliai, bet praėjusį sezoną Kubanės ekipa abu kartus buvo sustabdyta pusfinalyje (tiek Europos taurės, tiek Vieningos lygos) ir svarbiausios užduoties neįvykdė. 

Komandai dar metams likus antrajame pagal svarbą Eurolygos rengiamame turnyre, „Lokomotiv“ vadovybė per vasarą atliko nemažai permainų ir, pageidaujant treneriui S.Obradovičiui, sudėtį papildė visu būriu amerikiečių. Šį sezoną Kubanės komandoje yra net šeši JAV krepšininkai, iš kurių tik M.Collinsas vilkėjo „Lokomotiv“ aprangą ir prieš vasaros atostogas. Amerikietiškas krepšinis ne svetimas ir australui Ryanui Broekhoffui, o Krasnodaro komandoje žaidžiantys rusai prie S.Obradovičiaus mėgiamo žaidimo du prieš du galėjo priprasti jau praėjusį sezoną. 

Berlyno ALBA

Praėjusį sezoną. Vokietijos lygos reguliariajame sezone užėmė 6-ąją vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Miuncheno „Bayern“. Iš Europos taurės iškrito antrajame etape. 

Optimalus penketas. Peytonas Siva (JAV, 27, 182), Spenceris Butterfieldas (JAV, 25, 189, „Nanterre“), Marius Grigonis (Lietuva, 23, 198, Lagunos „Iberostar“), Luke‘as Sikma (JAV, 28, 203, „Valencia“), Dennisas Cliffordas (JAV, 25, 213, „Santa Cruz Warriors“). Treneris Aito Garcia Renesesas (Ispanija, praėjusį sezoną nedirbo). 

Daug metų bundeslygoje vien dėl aukščiausių pozicijų kovojusi ALBA pasidavė ir pasitraukė iš piniginių lenktynių su Bavarijos klubais Bambergo „Brose“ bei Miuncheno „Bayern“. Berlyno klubo vadovai dar pernai smarkiai nupjovė biudžetą (jis sumažėjo nuo 11 mln. iki 8 mln. eurų), o susilpnėjusi komanda antrą sezoną iš eilės nepateko į Vokietijos lygos pusfinalį. 

Šiuo metu nėra jokių požymių, kad „albatrosai“ galėtų vėl išskleisti sparnus. Buvę lyderiai išsivažinėjo, o naujokams M.Grigoniui, S.Butterfieldui (buvusiam Utenos „Juventus“ gynėjui) ir Europoje debiutuojančiam D.Cliffordui dar reikės įrodyti, kad gali būti naudingi tokio lygio komandoje. O abejones dėl ALBA galimybių stiprina ir sprendimas pakviesti 70-metį trenerį A.Garcią Renesesą – garsų, bet savitą specialistą, kurio reikalavimai daugeliui krepšininkų būna sunkiai suprantami. 

Bilbao „Retabet“ 

Praėjusį sezoną. Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 10-ąją vietą. Iš Europos taurės iškrito pirmajame etape. 

Optimalus penketas. Lucio Redivo (Argentina, 23, 183, Baijos Blankos „Estudiantes“), Jonathanas Tabu (Belgija, 32, 190), Dejanas Todorovičius (Serbija, 23, 196), Alexas Mumbru (38, 202), Axelis Hervelle‘is (Belgija, 34, 205). Treneris Carlesas Duranas. 

Ispanijos lygos vidutiniokė Bilbao ekipa pavasarį nepateko į nacionalinių pirmenybių atkrintamąsias varžybas, bet dviem aukštesnes vietas užėmusiems klubams Lagunos „Iberostar“ ir Mursijos UCAM pasirinkus FIBA Čempionų lygą buvo pakviestas į Europos taurės turnyrą. 

Tarptautiniame turnyre „Retabet“ tikriausiai vėl laukia liūdna statisto dalia. Bilbao komandos branduolys liko beveik nepakitęs, tačiau galingo puolėjo Michaelo Erico praradimas nebuvo kompensuotas, o vienintelis dėmesio vertas naujokas yra tik šiais metais iš gimtosios Argentinos į Senąjį žemyną persikraustęs L.Redivo. „Retabet“ vėl turės laikytis ant veteranų A.Mumbru ir A.Hervelle‘io pečių, bet jų jėgų atsargos nėra begalinės. 

Belgrado „Partizan“ 

Praėjusį sezoną. Adrijos lygos reguliariajame sezone užėmė 3-iąją vietą, pusfinalyje pralaimėjo Zagrebo „Cedevita“. Serbijos lygos pusfinalyje pralaimėjo Belgrado FMP. Čempionų lygos šešioliktfinalyje pralaimėjo Salonikų PAOK. 

Optimalus penketas. Patrickas Milleris (JAV, 25, 185, „Sioux Falls Skyforce“), Nigelas Williamsas-Gossas (JAV, 23, 191, Gonzagos universitetas), Mihajlo Andričius (23, 200), Novica Veličkovičius (31, 205), Džoko Šaličius (22, 210, Nikšičiaus „Sutjeska“). Treneris Miroslavas Nikoličius (Belgrado „Dynamic“).

Iš „Partizan“ didybės liko tik prisiminimai.  Tiesa, buvęs serbų kariškių klubas nacionalinėse ir regioninėse varžybose vis dar bando kibti į gerklę favoritei Belgrado „Crvena Zvezda“, bet praėjusį sezoną „Partizan“, kurį tuo metu treniravo Aleksandaras Džikičius, tiek Serbijos lygoje, tiek Adrijos lygoje iš kovos dėl titulų pasitraukė dar prieš finalą ir net neturėjo progos mesti iššūkį amžiniems varžovams. 

Šį sezoną lengviau nebus, nes „Partizan“ sudėtis liko labai kukli, o didžiausia naujo trenerio M.Nikoličiaus viltis – nauji amerikiečiai: šių metų NBA naujokų biržoje pakviestas N.Williamsas-Gossas ir Europoje kojas truputį jau apšilęs P.Milleris. Varžovus galbūt gąsdins N.Veličkovičiaus pavardė, bet šis traumų nukamuotas puolėjas kažkuriame karjeros etape iš supertalento tapo pilku vidutinioku. 

Limožo CSP

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 10-ąją vietą. Europos turnyruose nedalyvavo.

Optimalus penketas. Danny Gibsonas (JAV, 33, 178, Sofijos „Akademik“), Kenny Hayesas (JAV, 30, 188, Stambulo Demir Inšaat“), Joshas Carteris (JAV, 31, 200, Sasario „Banco di Sardegna“), Williamas Howardas (24, 202, Tulono „Var“), Mouhammadou Jaiteh (23, 208, Strasbūro SIG). Treneris Kyle‘as Millingas (Tulono „Var“).

Prancūzijos klubai nenoriai bendradarbiauja su Eurolyga, todėl į Europos taurės turnyrą buvo pakviestas praėjusį sezoną Prancūzijos lygoje vos 10-ąją vietą užėmęs CSP (stipriausieji šalies klubai žaidžia FIBA Čempionų lygoje). 

Nors šis klubas visai neseniai dukart iš eilės tapo Prancūzijos čempionu (2014 ir 2015 m.) ir žaidė Eurolygoje, šiuo metu jis neturėtų kelti didelių problemų ne tik Europos taurės favoritams, bet ir vidutiniokams. Limožo komanda sudaryta iš stipriuose klubuose nežaidusių amerikiečių (vienintelė pusiau išimtis – Malagos „Unicaja“ trumpai atstovavęs K.Hayesas) ir jaunesniosios kartos prancūzų krepšininkų, tarp kurių galima pažymėti nebent į Prancūzijos rinktinę kviečiamą ir užpernai Europos čempionato bronzos medalį laimėjusį M.Jaiteh. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.