EUROLYGA 2023

Lietuvos klubams Čempionų lygos starte – intriguojantis prancūziškas egzaminas

Nors prieš antrąjį krepšinio Čempionų lygos sezoną šio turnyro organizatoriai sumažino komandų skaičių, Lietuva dėl to nenukentėjo. Šį rudenį, kaip ir pernai, svarbiausiame FIBA rengiamame Europos klubų turnyre startuos dvi mūsų šalies ekipos: iškart į reguliarųjį sezoną patekęs Klaipėdos „Neptūnas“ ir atrankos kliūtį peržengęs Utenos „Juventus“. 

 Lietuvos klubams - Prancūzijos komandų iššūkiai<br> Lrytas.lt montažas
 Lietuvos klubams - Prancūzijos komandų iššūkiai<br> Lrytas.lt montažas
Julius Jucikas nu šio sezono žaidžia Latvijoje<br>G.Šiupario nuotr.
Julius Jucikas nu šio sezono žaidžia Latvijoje<br>G.Šiupario nuotr.
 „Monaco“ komanda šį sezoną vėl nestokoja ambicijų<br> Klubo nuotr.
 „Monaco“ komanda šį sezoną vėl nestokoja ambicijų<br> Klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2017-10-10 15:35

Antradienį abi Lietuvos komandos susigrums su Prancūzijos klubais. „Neptūnas“ namie žais su Prancūzijos čempionu Šalono „Elan Sportif“, „Juventus“ išvykoje – su „Monaco“. 

Turnyras

Čempionų lygoje šį sezoną žais 32 komandos, reguliariajame sezone suskirstytos į keturias grupes. Į atkrintamąsias varžybas pateks po keturias geriausias kiekvienos grupės komandas, o ekipos, kurios užims 5-6 vietas, gaus teisę kovoti FIBA Europos taurės atkrintamosiose varžybose. 
„Juventus“ pateko į A grupę, kurioje susitiks su „Monaco“, Izmyro „Karšiyaka“, Oldenburgo EWE, Sasario „Banco di Sardegna“, Mursijos UCAM, Krasnojarsko „Jenisej“ ir Holono „Hapoel“. 

„Neptūno“ varžovai B grupėje bus Šalono „Elan“, San Kristobalio Lagunos „Iberostar“, „Gaziantep“, Liudvigsburgo „Riesen“, Salonikų PAOK, Kapo d‘Orlando „Betaland“ ir „Ventspils“. 

Dviejose komandose, su kuriomis žais „Neptūnas“, rungtyniauja Lietuvos krepšininkai. „Betaland“ atstovauja Arnoldas Kulboka, „Ventspils“ – Julius Jucikas. 

C grupėje varžysis Venecijos „Umana“, Atėnų AEK, Bandirmos „Banvit“, Liublianos „Olimpija“, Strasbūro SIG, Madrido „Estudiantes“, Bairoito „medi“ ir Radomo „Rosa“. „Umana“ ekipoje žaidžia Gediminas Orelikas. 

D grupėje kovos Stambulo „Bešiktaš“, Salonikų „Aris“, Avelino „Sidigas“, Zeliona Guros „Stelmet“, „Nanterre“, Bonos „Telekom“, Nimburko ČEZ ir „Oostende“. 

Praėjęs sezonas

Praėjusį sezoną Čempionų lygoje žaidė 40 komandų. Abi Lietuvos ekipos pateko į atkrintamąsias varžybas, bet jose pripažino jau pirmųjų varžovų pranašumą. „Juventus“ šešioliktfinalyje pralaimėjo Atėnų AEK, pirmąjį atkrintamųjų varžybų etapą praleidęs „Neptūnas“ aštuntfinalyje nusileido Liudvigsburgo „Riesen“. 

Pirmuoju Čempionų lygos nugalėtoju tapo Lagunos „Iberostar“ klubas, kuriame žaidė Marius Grigonis. Lagunoje vykusiame finale „Iberostar“ nugalėjo Bandirmos „Banvit“ ekipą 63:59, o M.Grigonis buvo išrinktas naudingiausiu finalo ketverto žaidėju. Beje, tarp pralaimėjusių irgi buvo lietuvis – „Banvit“ aprangą vilkėjo Gediminas Orelikas. 

Pirmieji varžovai

Šalono „Elan“ 

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2-ąją vietą, finale nugalėjo Strasbūro SIG. FIBA Europos taurės finale pralaimėjo „Nanterre“. 

Optimalus penketas. Adamas Smithas (JAV, 25, 185, Rozeto „Sharks“), Jeremy Nzeulie (26, 187), Mickaelis Gelabale‘is (34, 201, Le Mano „Sarthe“), Jamesas Farras (JAV, 25, 205, Sėkešfehėrvaro „Alba“), Ousmane‘as Camara (28, 205, Limožo CSP). Treneris Jeanas-Denys Choulet. 

Komanda. Vasaros pradžioje Šalono klubas antrą kartą tapo Prancūzijos čempionu, bet tarpsezoniu didžioji dalis auksinės sudėties išsilakstė į turtingesnius klubus, todėl „Elan“ vadovams teko vos ne nuo pamatų kurti naują komandą. Tiesa, joje liko naudingiausiu „Pro A“ finalo serijos žaidėju išrinktas J.Nzeulie, bet ryškiai blykstelėjusiam gynėjui šį rudenį reikia pratintis prie naujų partnerių. 

Dauguma „Elan“ naujokų – Europoje jokio autoriteto neturintys amerikiečiai arba negarsūs prancūzų krepšininkai, bet šios savaitės pradžioje Šalono klubas sudrebino Prancūzijos krepšinio rinką ir išties skambiu sandoriu. Pirmadienį „Elan“ pasirašė sutartį su ilgamečiu Prancūzijos rinktinės žaidėju, buvusiu Europos čempionu Mickaeliu Gelabale‘iu. 

Šį sezoną. Prancūzijos lygoje pralaimėjo visas 4 rungtynes. Lyderiai: A.Smithas (14,3 tšk.), J.Nzeulie (9,8 tšk., 4,8 rez.perd.), J.Farras (8,3 tšk., 5,8 atk.kam.). 

„Monaco“ 

Praėjusį sezoną. Prancūzijos lygos reguliariajame sezone užėmė 1-ąją vietą, ketvirtfinalyje pralaimėjo Liono-Vilerbano ASVEL. Laimėjo Prancūzijos lygos taurę. Čempionų lygos pusfinalyje pralaimėjo Bandirmos „Banvit“. 

Optimalus penketas. Geraldas Robinsonas (JAV, 28, 185, Berlyno ALBA), Paulis Lacombe‘as (27, 190, Strasbūro SIG), Sergijus Gladyris (Ukraina, 29, 196), Christopheris Evansas (JAV, 26, 203, „Canton Charge“), Elmedinas Kikanovičius (Bosnija ir Hercegovina, 29, 211, Berlyno ALBA). Treneris Zvezdanas Mitrovičius (Juodkalnija). 

Komanda. „Monaco“ tik užpernai pateko į Prancūzijos pirmąją lygą, bet į ją įsiveržė su milžiniškomis ambicijomis. Miniatiūrinės kunigaikštystės klubas dviejuose praėjusiuose „Pro A“ čempionatuose tapo reguliariojo sezono nugalėtoju, tačiau per atkrintamąsias varžybas nesugebėjo patvirtinti, kad yra vertas čempiono vardo, ir nei pernai, nei šįmet nepateko į finalą (beje, atkrintamosiose varžybose abukart nusileido Liono-Vilerbano ASVEL klubui). 

Šį sezoną „Monaco“ užmojai nė kiek nesumažėjo. Nors iš Monako išvyko nemažai buvusių lyderių (tarp jų – į Kauno „Žalgirį“ persikėlę Dee Bostas ir Brandonas Daviesas), per vasarą komanda nesusilpnėjo, o neabejotinai sėkmingiausias tarpsezonio ėjimas buvo sutartis su E.Kikanovičiumi. Dar nuo „Pro B“ laikų su „Monaco“ dirbančiam Z.Mitrovičiui, kuris praėjusią savaitę buvo paskirtas ir Juodkalnijos rinktinės treneriu, galbūt reikės trupučio laiko, kad suderintų pasikeitusios komandos žaidimą, bet jo auklėtiniai gali siekti maksimalių tikslų ir Prancūzijos pirmenybėse, ir Čempionų lygoje. 

Šį sezoną. Pramcūzijos lygoje laimėjo 3 iš 4 rungtynių. Praėjusį sekmadienį nugalėjo Liono-Vilerbano ASVEL 83:68. Lyderiai: E.Kikanovičius (13,8 tšk., 5,3 atk.kam.), G.Robinsonas (11,5 tšk.), A.Sy (11,3 tšk.). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.