EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: skambus A. Gudaičio sugrįžimas ir ginčų su teisėjais meistras J. Mačiulis

Du aukštaūgiai – vasarą pailsėjęs Paulius Jankūnas ir Europos čempionate visų galimybių neatskleidęs Artūras Gudaitis – buvo naudingiausi Eurolygos pirmojo turo lietuviai.

2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Italija 78:73. Artūras Gudaitis<br>G.Šiupario nuotr.
2017 m. Europos vyrų krepšinio čempionatas. Tel Avivas. Lietuva - Italija 78:73. Artūras Gudaitis<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2017, 12:16 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 12:30 AM

Tiesa, pirmosios europinio sezono rungtynės po 15 taškų pelniusiems priekinės linijos žaidėjams sukėlė skirtingas emocijas: Kauno „Žalgirio“ kapitonas P.Jankūnas vedė savo komandą į pergalę, o A.Gudaičio taškai nepadėjo laimėti Milano „Olimpia“ ekipai.

„Žalgiris“ sezoną atidarė namie įveikdamas Belgrado „Crvena Zvezda“ komandą 78:76. Kauno klubas registravo septynis lietuvius ir visi jie bent trumpam žengė į aikštę.

17-metis Martynas Arlauskas ir 19-metis Gytis Masiulis penktadienį debiutavo Eurolygoje. Tiesa, treneris Šarūnas Jasikevičius abu jauniausius krepšininkus į aikštę įleido tik 6 sek. pirmojo kėlinio pabaigoje. M.Arlauskas atliko vienintelę jam skirtą užduotį ir pražanga nutraukė varžovų ataką („Žalgiris“ tuo metu dar nebuvo pasiekęs pražangų limito).

M.Arlauskas tapo trečiu jauniausiu „Žalgirio“ krepšininku, žaidusiu šiuolaikinėje Eurolygoje. Debiuto akimirką jam buvo 17 metų, 3 mėnesiai ir 3 dienos. Truputį jaunesni Eurolygoje debiutavo tik Vilmantas Dilys (17 metų, 1 mėnuo ir 11 dienų) ir Donatas Motiejūnas (17 metų, 1 mėnuo ir 17 dienų).

21 metų P.Valinskas irgi turės ką prisiminti. Jis per visą praėjusį sezoną žaidė tik 8,5 min. (per 5 rungtynes), o šį penktadienį aikštėje praleido net 14 min. Tiesa, jaunajam gynėjui nepavyko pelnyti taškų (0/2 dvitaškių), tačiau jis rungtyniavo gana drąsiai ir atliko daugumą jam skirtų užduočių.

Ilgiausiai ne tik tarp lietuvių, bet ir tarp visų „Žalgirio“ krepšininkų žaidė Edgaras Ulanovas. Jis aikštėje praleido 33,5 min. ir pelnė 11 taškų. O rezultatyviausiai žaidęs Paulius Jankūnas per 26 min. įmetė 15 taškų. 6 taškus prie pergalės pridėjo Antanas Kavaliauskas, 3 taškus – Artūras Milaknis.

Iš viso septyni „Žalgirio“ lietuviai pelnė 35 iš 78 komandos taškų. Septynių „Crvena Zvezda“ serbų indėlis buvo labai panašus – 35 iš 76 komandos taškų.

„Olimpia“ sezoną pradėjo ketvirtadienį išvykoje pralaimėdama Maskvos CSKA klubui 84:93. Milano ekipos naujokas A.Gudaitis pelnė 15 taškų, o kitas „Olimpia“ lietuvis, buvęs Italijos čempionas Mantas Kalnietis įmetė tik 3 taškus.

Dar prasčiau žaidė Madrido „Real“ atstovaujantis buvęs Ispanijos čempionas Jonas Mačiulis. Jis į krepšį nepataikė nė karto. Tai nesutrukdė „Real“ ketvirtadienį išvykoje įveikti Stambulo „Anadolu Efes“ klubą 88:74.

Atėnų „Panathinaikos“ ekipoje penktadienį debiutavo Lukas Lekavičius. Jis per 12 min. pelnė 2 taškus (1/2 dvitaškių), o „Panathinaikos“ išvykoje triuškinamai pralaimėjo „Barcelona“ komandai 71:98.

M.Kalnietis, J.Mačiulis ir L.Lekavičius žaidė pirmąsias rungtynes šį sezoną. Lietuvos rinktinės senbuviai M.Kalnietis ir J.Mačiulis per nacionalines varžybas nebuvo registruojami dėl legionierių limito, o L.Lekavičius tik dabar išsigydė traumą, kurią patyrė Lietuvos rinktinės stovykloje.

Savaitės lietuviai

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). P.Jankūnas dar nėra pajautęs sezono ritmo. „Žalgirio“ kapitonas labai dažnai atsilikdavo nuo varžovų gindamasis, kartais šiek tiek pritrūkdavo kvapo ir puldamas. Tačiau jis sumaniai pasinaudodavo per pusantro dešimtmečio sukaupta patirtimi ir net nebūdamas optimalios formos pergudraudavo varžovų priekinės linijos žaidėjus. P.Jankūnas žaidė 26 min., pelnė 15 taškų (3/4 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 6/6 baudų), atkovojo 5 kamuolius ir išprovokavo 7 pražangas.

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Po dviejų sezonų pertraukos į Eurolygą grįžęs A.Gudaitis susidūrė su viena silpniausių turnyro priekinių linijų. CSKA aukštaūgiai „Olimpia“ naujokui nebuvo sunkiai įveikiama kliūtis, ir A.Gudaitis per 18 min. pelnė 15 taškų (2/3 dvitaškių, 11/12 baudų) ir išprovokavo 6 pražangas. Tiesa, lietuvis buvo nepakankamai atidus gindamasis ir pats turėjo palikti aikštę dėl 5 pražangų.

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). 11 taškų (3/6 dvitaškių, 1/2 tritaškių, 2/2 baudų), 6 atkovoti kamuoliai ir 6 išprovokuotos pražangos lyg ir turėtų byloti, kad E.Ulanovas žaidė gerai. Vis dėlto ne viskas buvo gražu: puolėjui keliskart nepavyko laimėti dvikovų vienas prieš vieną, jis net 6 kartus suklydo, o paskutinioji klaida galėjo kainuoti itin brangiai, nes suteikė varžovams viltį paskutinėmis akimirkomis persverti rezultatą. Kita vertus, ketvirtojo kėlinio viduryje E.Ulanovas laimėjo porą dvikovų žaisdamas nugara į krepšį ir pelnė labai svarbius taškus.

Savaitės nusivylimas

Jonas Mačiulis („Real“). Atrodo, per kelias savaites, kai „Real“ neregistravo jo Ispanijos supertaurės ir ACB lygos rungtynėse, J.Mačiulis pasiilgo ne krepšinio, o tik ginčų su teisėjais. Būtent tuo „baltųjų“ puolėjas labiausiai pasižymėjo pirmajame Eurolygos ture. J.Mačiulis žaidė tik 6 min. pirmoje mačo pusėje ir taškų nepelnė (0/2 tritaškių).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.