EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai: vienišas karys P. Jankūnas, šansas J. Mačiuliui ir beviltiškas A. Milaknis

Pauliui Jankūnui penktadienį teko vos ne vienam kovoti dėl Kauno „Žalgirio“ garbės. Žalgiriečių kapitonas žaidė puikiai ir pelnė 24 taškus, bet nesulaukė kitų krepšininkų pagalbos ir Kauno komanda Mytiščiuose pralaimėjo Eurolygos rungtynes „Chimki“ ekipai 77:85. 

Paulius Jankūnas sužaidė puikias rungtynes<br>G.Bitvinsko nuotr.
Paulius Jankūnas sužaidė puikias rungtynes<br>G.Bitvinsko nuotr.
 A.Gudaitis solidžiai žaidžia Milane
 A.Gudaitis solidžiai žaidžia Milane
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 21, 2017, 12:05 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 12:08 AM

Ketvirtadienį pirmuosius šio sezono taškus pelnė Jonas Mačiulis, padėjęs Madrido „Real“ iškovoti antrąją pergalę. O be P.Jankūno šiame ture dviženklę rezultatyvumo ribą pasiekė tik Lukas Lekavičius, kuris su komandos draugais iš Atėnų „Panathinaikos“ džiaugėsi pirmąja pergale. 

Kapitonas. Prieš savo buvusią komandą rungtyniavęs P.Jankūnas (jis Chimkų klube žaidė 2009-2010 m. sezone) ne tik pelnė 24 taškus, bet ir atkovojo 8 kamuolius bei išprovokavo 10 pražangų. 33 metų puolėjas surinko 36 naudingumo balus – daugiausiai antrąją Eurolygos savaitę. Tačiau jis nebuvo pripažintas naudingiausiu savaitės žaidėju, nes jo komanda pralaimėjo (naudingiausiojo laurai atiteko 33 balus surinkusiam „Valencia“ gynėjui Erickui Greenui). 

Penktadienį P.Jankūnas tapo aštuntuoju krepšininku, per visą Eurolygos karjerą įmetusiu daugiau nei 2500 taškų. 15-ąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis kaunietis per 264 rungtynes pelnė 2504 taškus. 

Visų laikų rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų sąraše P.Jankūną lenkia tik katalonas Juanas Carlosas Navarro (4002 taškai), graikas Vasilis Spanoulis (3400), serbas Milošas Teodosičius (2807), kelis sezonus „Žalgiryje“ žaidęs amerikietis Marcusas Brownas (2739), ispanai Felipe Reyesas (2629) bei Sergio Llullis (2528) ir slovėnas Jaka Lakovičius (2524). 

Beje, jei neatsitiks nieko nenumatyto, P.Jankūnas jau per kelias artimiausias savaites turėtų aplenkti karjerą baigusį J.Lakovičių ir dėl sunkios traumos nežaidžiantį S.Llullį. 

Tritaškiai. Penktadienį gerai rungtynes pradėjusius ir pusę pirmojo kėlinio pirmavusius, bet paskui dažniausiai apie 10 taškų skirtumu atsilikusius kauniečius pražudė labai netaiklūs tolimi metimai. „Žalgiris“ pirmą tritaškį pataikė tik ketvirtajame kėlinyje, o iki tol taiklumo trūko visiems žaidėjams. Labiausiai – taškų nepelniusiems Artūrui Milakniui (0/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių) ir Pauliui Valinskui (0/2 dvitaškių, 0/2 tritaškių). 

Kiti du žaidę „Žalgirio“ lietuviai irgi nebuvo rezultatyvūs: Antanas Kavaliauskas pelnė 6 taškus, Edgaras Ulanovas – 4. Į Pamaskvį taip pat keliavęs Gytis Masiulis visas rungtynes prasėdėjo ant suolo. 

Beje, penki penktadienį žaidę „Žalgirio“ lietuviai įmetė 34 iš 77 komandos taškų, penki „Chimki“ rusai – 28 iš 85 taškų. 

Legionieriai. Ketvirtadienį ledus pralaužė Madrido „Real“ puolėjas Jonas Mačiulis. 2015 metų Eurolygos čempionas į Maskvos CSKA krepšį įmetė 6 taškus – pirmuosius šį sezoną. „Karališkasis“ klubas savo aikštėje pasiekė įtikinamą pergalę 82:69. 

Įtikinamai laimėjo ir Atėnų „Panathinaikos“, ketvirtadienį namie sudorojęs Bambergo „Brose“ komandą 93:83. „Žaliųjų“ gynėjas Lukas Lekavičius prie pergalės prisidėjo 10 taškų. 

Laimėti nepavyko du lietuvius turinčiai Milano „Olimpia“, kuri irgi ketvirtadienį savo aikštėje per pratęsimą pripažino čempionės vardą ginančios Stambulo „Fenerbahče“ ekipos pranašumą 86:92. Artūras Gudaitis pelnė 8 taškus, Mantas Kalnietis – 3, tačiau abu Lietuvos krepšininkai žaidė gerokai žemiau galimybių. 

A.Gudaitis išprovokavo 5 pražangas ir visus taškus pelnė baudos metimais (8/10 baudų, 0/3 dvitaškių), bet pralaimėjo daugybę dvikovų po savo krepšiu ir leido varžovams kartoti metimus (lietuvis atkovojo vos 3 kamuolius), antrajame kėlinyje gavo dvi kvailas pražangas toli nuo krepšio, o ketvirtajame kėlinyje puldamas dukart nepasinaudojo kone šimtaprocentėmis progomis.

Beje, J.Mačiulis, M.Kalnietis ir L.Lekavičius šį sezoną kol kas žaidžia tik Eurolygoje. Per nacionalinių varžybų rungtynes jie dar nebuvo registruoti dėl legionierių limito. J.Mačiulis tikriausiai gaus šansą jau šį savaitgalį, nes per mačą su CSKA ekipa traumas patyrė du „Real“ užsieniečiai Ognjenas Kuzmičius ir Anthony Randolphas. 

Baudos. Per du turus A.Gudaitis metė net 22 baudas (pataikė 19), P.Jankūnas – 20 (visas pataikė). Šiedu Lietuvos aukštaūgiai pirmauja Eurolygoje pagal atliktus ir pataikytus baudos metimus (pirmosios statistikos kategorijos lyderis – A.Gudaitis, antrosios – P.Jankūnas). 

Savaitės lietuviai

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). „Žalgirio“ kapitonas kovojo vienas už visus. Jis jau iki pirmojo keitimo 5-ąją min. pelnė 8 taškus (Kauno komanda tuo metu pirmavo 10:7), o iki pertraukos įmetė 16 iš 36 komandos taškų. Antroje mačo pusėje P.Jankūnas, matyt jausdamas, kad trūksta jėgų, nemetė laisvas iš vidutinio ar tolimo nuotolio, bet dar papildė savo sąskaitą ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas. Jis per 25,5 min. pelnė 24 taškus (5/10 dvitaškių, 14/14 baudų), atkovojo 8 kamuolius ir išprovokavo 10 pražangų. 

Lukas Lekavičius („Panathinaikos“). Dėl traumos pasirengimo etapą praleidęs L.Lekavičius dar neįgijo visiško trenerio Xaviero Pascualio pasitikėjimo, tačiau greitai apsipranta „Panathinaikos“ ekipoje. Ketvirtadienį jis gana sklandžiai įsiliejo į žaidimą ir tvirtai laikė komandos puolimo vadžias: per 15 min. pelnė 10 taškų (3/4 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/2 baudų) ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus. 

Edgaras Ulanovas („Žalgiris“). Varžovai neleido E.Ulanovui pasinaudoti stipriausiomis savybėmis, bet puolėjas keliskart pabandė atlikti jam mažiau įprastus veiksmus. Vis dėlto puolant E.Ulanovui nepavyko sužaisti pagal galimybes – jis per 27,5 min. pelnė tik 4 taškus (1/2 dvitaškių, 0/1 tritaškio, 2/3 baudų). Kita vertus, E.Ulanovas patikimai žaidė savoje aikštės pusėje ir atkovojo 6 kamuolius bei perėmė 3 kamuolius. 

Savaitės nusivylimas

Artūras Milaknis („Žalgiris“). Nemesti, kai stovi laisvas, iki rungtynių pabaigos lieka trys minutės ir komanda atsilieka 10 taškų, sugalvos ne kiekvienas. A.Milaknis taip sugalvojo... Šis epizodas vainikavo tragišką snaiperio pasirodymą – jis nė karto nepataikė į krepšį (0/2 dvitaškių, 0/4 tritaškių) ir, kaip paprastai, buvo silpnoji „Žalgirio“ grandis ginantis. Ko gero, komandai net būtų buvę geriau, jei tas 19,5 min., kurias aikštėje praleido A.Milaknis, žalgiriečiai būtų žaidę keturiese prieš penkis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.