EUROLYGA 2023

Įspūdingai pasirodęs Paulius Jankūnas be prizo liko dėl „Žalgirio“ nesėkmės

Karjeros rungtynes sužaidęs Milko Bjelica nuskandino „Barcelona“ komandą, tritaškių nepataikęs Kauno „Žalgiris“ krito Pamaskvyje, Madrido „Real“ pergalę aptemdė traumos, Italijos krepšininkų duetas skriaudė garsiausią Italijos klubą, o Argentinos krepšinio legendai Pablo Prigioni apkarto debiutas vyriausiojo trenerio pareigose. Tai – įdomiausi Eurolygos antrojo turo įvykiai. 

 P.Jankūnas buvo naudingiausias Eurolygos turo žaidėjas.<br> G.Bitvinsko nuotr
 P.Jankūnas buvo naudingiausias Eurolygos turo žaidėjas.<br> G.Bitvinsko nuotr
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-10-21 10:56

Lyderiai. Per du turus po dvi pergales iškovojo keturios komandos. Eurolygos lyderėmis tapo Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“, Pirėjo „Olympiakos“ ir „Chimki“.  Lentelės apačioje atsidūrė po du pralaimėjimus patyrusios Milano „Olimpia“, Vitorijos „Baskonia“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Bambergo „Brose“ ekipos.  Kitos aštuonios komandos, tarp kurių yra Kauno „Žalgiris“, turi po vieną pergalę. 

Tritaškiai. Kauno „Žalgirio“ viltis penktadienį laimėti Pamaskvyje sužlugdė košmariškas tolimų metimų taiklumas. Lietuvos čempionai per rungtynes su „Chimki“ komanda pirmąjį tritaškį pataikė tik 32-ąją min. – po 13 nesėkmingų bandymų.  

Krepšys buvo atrištas per vėlai ir „Žalgiris“ pralaimėjo 77:85.  Iš viso „Žalgiris“ pataikė 3 iš 19 tritaškių (15,8 proc.), „Chimki“ – 8 iš 24 (33,3 proc.). 

Rusijos vicečempionų taiklumas irgi nebuvo labai geras, tačiau jų tolimi metimai skriejo į krepšį tada, kai labiausiai reikėjo – per pirmajame kėlinyje surengtą spurtą 11:0, po kurio šeimininkai išsiveržė į priekį 18:10. Nuo tada „Chimki“ beveik visą laiką pirmavo apie 10 taškų skirtumu. 

Naudingiausias. „Žalgirio“ lyderis Paulius Jankūnas pelnė 24 taškus, atkovojo 8 kamuolius, išprovokavo 10 pražangų ir surinko 36 naudingumo balus – daugiausiai antrajame ture. Vis dėlto lietuvis nebuvo pripažintas naudingiausiu savaitės krepšininku, nes jo komanda pralaimėjo.  

Naudingiausiojo laurai atiteko „Valencia“ gynėjui Erickui Greenui. 25 metų amerikietis per rungtynes su Stambulo „Anadolu Efes“ ekipa per 33 min. pelnė 24 taškus (5/7 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 5/6 baudų), atkovojo 5 kamuolius, išprovokavo 5 pražangas ir surinko 33 naudingumo balus.  

Beveik visas rungtynes pirmavusi „Valencia“ nugalėjo „Anadolu Efes“ ekipą 78:71. Svečiai iš Stambulo rezultatą persvėrė tik vieną kartą trečiojo kėlinio pradžioje (40:38). Tačiau tai smarkiai supykdė „apelsininius“: jie iškart atsakė spurtu 28:6 ir dar trečiojo kėlinio pabaigoje įgijo nepanaikinamą persvarą 66:46. 

Italai. Per ketvirtadienį Milane vykusias rungtynes dviejų komandų starto penketuose žaidė du italai. Tačiau abu atstovavo ne šeimininkei Milano „Olimpia“, o iš Turkijos atvykusiai Stambulo „Fenerbahče“, kurios aprangą vilki Luigi Datome ir Nicolo Melli.  

Abu svečių italai buvo tarp naudingiausių rungtynių žaidėjų (L.Datome pelnė 16 taškų, N.Melli – 15), o Milano ekipoje per visas 45 min. trumpai žaidė tik vienas Italijos krepšininkas. 

Treneris Simone Pianigiani trečiajame kėlinyje, nusivylęs prastai rungtyniavusiais vidurio puolėjais Artūru Gudaičiu ir Kalebu Tarczewski, į aikštę kelioms minutėms įleido Marco Cusiną. Tačiau ir šis aukštaūgis nepadėjo sustiprinti priekinės linijos ir taškų nepelnė.  Beje, Stambulo komandoje nežaidė nė vienas turkas (Sinanas Guleras ir Melihas Mahmutoglu liko ant suolo). 

Netaiklūs. Eurolygos čempionės vardą ginanti „Fenerbahče“ šio sezono pradžioje turi daug problemų, o viena jų – lemiami metimai. Per pirmąsias rungtynes Malagoje prieš pat sireną lemiamo dvitaškio nepataikė Kostas Sloukas, šią savaitę Milane paskutinę ketvirtojo kėlinio akimirką netaikliai metė Bradas Wanamakeris.  

Malagoje „Fenerbahče“ buvo nubaustas pralaimėjimu, bet Milane gavo progą pasitaisyti, nes po ketvirtojo kėlinio rezultatas buvo lygus ir komandos turėjo žaisti pratęsimą. Per jį „kanarėlės“ įrodė pranašumą ir įveikė „raudonuosius batelius“ 92:86. Kaltę išpirko ir B.Wanamakeris, per pratęsimą pelnęs 5 taškus.  

Galutinis rezultatas buvo sąžiningas, nes „Fenerbahče“ didesnę mačo dalį žaidė geriau ir beveik visą laiką pirmavo kelių taškų skirtumu (daugiausiai – 64:54 po trečiojo kėlinio). Tuo tarpu „Olimpia“ krepšininkus buvo galima pagirti nebent už ketvirtojo kėlinio pabaigą, kai šeimininkai per 3 min. panaikino 9 taškų atsilikimą (nuo 68:77 iki 80:80). 

Traumos. Madrido sporto rūmuose ketvirtadienio vakarą išsirikiavo dvi komandos, kurios visai neseniai buvo Eurolygos čempionės, o praėjusį sezoną žaidė finalo ketverte. 

Per jų rungtynes buvo galima tikėtis atkaklios kovos, tačiau dramatiškų įvykių sirgaliai nepamatė – 2015 metų Eurolygos čempionas Madrido „Real“ nuo pirmojo kėlinio vidurio visą laiką pirmavo ir gana įtikinamai nugalėjo 2016 metų Eurolygos čempioną Maskvos CSKA klubą 82:69. 

„Baltųjų“ pergalę apkartino traumos. Dar antrojo kėlinio viduryje vežimėliu iš aikštės buvo išvežtas kelį susižeidęs Ognjenas Kuzmičius, o trečiojo kėlinio pabaigoje peties traumą patyrė Anthony Randolphas. Pirminiais duomenimis, Madrido komanda abu šiuos krepšininkus prarado bent kelioms savaitėms. 

Sugrįžimas. Su CSKA komanda į Ispanijos sostinę vienam vakarui grįžo Madrido „Estudiantes“ klube profesionalo karjerą pradėjęs, bet „Real“ ekipoje geriausius karjeros metus praleidęs Sergio Rodriguezas. 2014 metų Eurolygos naudingiausias žaidėjas ir 2015 metų Eurolygos čempionas didelių bėdų savo buvusiai komandai nepridarė – jis pelnė tik 8 taškus.  

Dar prasčiau žaidė tarpsezoniu iš „Real“ į CSKA klubą perėjęs Othello Hunteris. Jis pataikė vos 1 iš 7 metimų ir pelnė 3 taškus. 

Įtikinamai. Atėnų „Panathinaikos“ sirgaliai prieš Bambergo „Brose“ komandos viešnagę tikriausiai nejaučia nė kruopelės nerimo. Stipriausias pastarųjų metų Vokietijos klubas žaisdamas Atėnų olimpinėje arenoje dar nėra iškovojęs nė vienos pergalės.  

Tradicija nebuvo sulaužyta ir ketvirtadienį. Nors „Brose“ pelnė pirmuosius taškus, paskui žaidimo gijos buvo Atėnų krepšininkų rankose – „Panathinaikos“ įtikinamai nugalėjo 93:83. Per visą Eurolygos istoriją šios komandos susitiko jau devynis kartus, o „Brose“ laimėjo tik kartą – 2011 metų rudenį Bamberge. 

Treneris. Naujajam Vitorijos „Baskonia“ treneriui Pablo Prigioni debiutas naujose pareigose yra labai sunkus. „Baskonia“ laimėjo tik vienerias iš ketverių Ispanijos lygos rungtynių, o ketvirtadienį patyrė jau antrą pralaimėjimą Eurolygoje. Vitorijos krepšininkai išvykoje 68:74 nusileido Tel Avivo „Maccabi“ komandai.  

Nors galutinis skirtumas buvo nedidelis, „Baskonia“ beveik neturėjo šansų. Svečiai geriau žaidė tik pirmosiomis minutėmis, bet pirmojo kėlinio pabaigoje ir antrojo kėlinio pradžioje praleido 13 taškų iš eilės, atsiliko 16:23 (13-ąją min.) ir pavyti varžovų nebesugebėjo. 

Lyderiai. „Maccabi“ prieš sezoną įsigijo kelis amerikiečius, kurie arba debiutuoja Eurolygoje, arba į ją grįžta po pertraukos. Kol kas naujokai „geltonųjų“ sirgalių nenuvilia.  

Naudingiausiu pirmosios savaitės krepšininku buvo pripažintas „Maccabi“ gynėjas Pierre‘as Jacksonas (27 taškai), o antrajame ture labai rezultatyviai žaidė kitas Tel Avivo ekipos debiutantas Norrisas Cole‘as. Pirmą sezoną Europoje žaidžiantis gynėjas į „Baskonia“ krepšį įmetė 24 taškus. 

Atsilaikė. Pirmajame ture didžiausiu skirtumu laimėjusi „Barcelona“ (prieš savaitę sutriuškino „Panathinaikos“ klubą 27 taškais) šį penktadienį išvykoje žaisdama su Belgrado „Crvena Zvezda“ komanda pirmavo vos vieną kartą.  

„Mėlyniems-granatiniams“ vienintelį sykį persverti rezultatą pavyko 37-ąją min. (80:79), tačiau tada, kai jau atrodė, jog dvikovoje įvyko lūžis, Belgrado komanda nesileido palaužiama. „Crvena Zvezda“ paskutiniąją beveik 3 min. atkarpą laimėjo 11:2 ir iškovojo pergalę 90:82.  

Lemiamoje rungtynių dalyje šaltakraujiškai žaidė buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ puolėjas Milko Bjelica. Jis paskutinėje atkarpoje pelnė 7 iš 11 komandos taškų, o iš viso įmetė 23 taškus. Devintąjį sezoną Eurolygoje žaidžiantis 33 metų puolėjas pagerino karjeros rekordą, kurį buvo pasiekęs dar 2010 metais, kai atstovaudamas „Lietuvos rytui“ įmetė 19 taškų į tos pačios „Barcelona“ krepšį. 

Legionierius. Šiame ture karjeros rekordą pasiekė dar vienas buvęs LKL krepšininkas. „Žalgiryje“ profesionalo karjerą pradėjęs serbas Vladimiras Štimacas, šį sezoną atstovaujantis „Anadolu Efes“ komandai, į „Valencia“ krepšį įmetė 22 taškus. 

Atsiliko. Jei „Barcelona“ bent kelioms akimirkoms buvo išsiveržusi į priekį, tai kita svečiuose žaidusi Ispanijos komanda Malagos „Unicaja“ penktadienį nepirmavo nė karto ir pralaimėjo Pirėjo „Olympiakos“ klubui 75:80. Graikijos vicečempionai jau per pirmojo kėlinio pirmoje pusėje nuskuodė į priekį 19:4, bet per anksti atsipalaidavo ir pabaigoje vos neprisižaidė. Vis dėlto „Unicaja“ tik aptirpdė atsilikimą ir varžovų nepavijo. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.