EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionato atranką pradėjo Kosovo sutriuškinimu

2019-ųjų pasaulio krepšinio čempionato atranką Lietuvos rinktinė pradėjo triuškinančia pergale, tačiau tai nebuvo laimėjimas, kuris itin sužavėtų mūsų sirgalius. Lietuviai C grupės debiutiniame mače Prištinos „Pallati Rinise“ arenoje 99:61 (20:21, 15:14, 25:12, 39:14) sutraiškė Kosovą ir iškovojo pirmąją pergalę. Aiškiais favoritais laikyti Europos ir olimpinių žaidynių dalyviai dvidešimt minučių tąsėsi su krepšinio pasaulio naujokais ir savo žaidimą surado tik trečiojo kėlinio pradžioje, laimėję atkarpą 8:0. Tačiau jau ketvirtame kėlinyje pirmavo 40 taškų skirtumu

 Lietuvos rinktinės ir Kosovo dvikova<br> fiba.com nuotr.
 Lietuvos rinktinės ir Kosovo dvikova<br> fiba.com nuotr.
Lietuvos vyrų nacionalinė rinktinė. Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos vyrų nacionalinė rinktinė. Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos vyrų nacionalinė rinktinė. Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos vyrų nacionalinė rinktinė. Adas Juškevičius<br>G.Šiupario nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Šiupario nuotr.
Dainius Adomaitis<br>G.Šiupario nuotr.
. Dainius Adomaitis<br>G.Šiupario nuotr.
. Dainius Adomaitis<br>G.Šiupario nuotr.
 Lietuvos rinktinės ir Kosovo dvikova<br> fiba.com nuotr.
 Lietuvos rinktinės ir Kosovo dvikova<br> fiba.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 24, 2017, 6:41 PM, atnaujinta Nov 25, 2017, 1:18 AM

Net ir nestipriausios sudėties Dainiaus Adomaičio suburta Lietuvos krepšinio rinktinė ant popieriaus atrodė kur galingiau už šeimininkus. Tačiau namie ne vienai ekipai pragarą užkūrę Kosovo krepšininkai nebuvo linkę iš anksto kapituliuoti prieš tituluota lietuvių komandą.

Du kėlinius Lietuvos ekipa puškavo, stengdamasi atitrūkti nuo šeimininkų, tačiau klaidos, nesusikalbėjimas ir pergalės nuojautos kišo koją – Kosovo komanda naudojosi lietuvių gynybos klaidomis bei kabinosi į atlapus.

Per 20 žaidimo minučių Lietuva buvo tik kartą buvo įgijusi 4 taškų persvarą – 29:25, bet ilsėtis rinktinės išėjo esant lygiam rezultatui 35:35.

Trečiojo kėlinio pradžioje Gediminas Orelikas įsūdė du tritaškius iš eilės, keturis taškus pridėjo Adas Juškevičius ir lietuviai pirmą kartą įgijo 10 taškų persvarą – 45:35.

Nors kosoviečiai dar sugebėjo svečius prisivyti iki 44:47, tas pats G.Orelikas, A.Juškevičius ir E.Kairys padarė viską, kad Lietuva atitrūktų 60:46. Ketvirtojo kėlinio viduryje mūsų šalies atstovai jau pirmavo 77:49 ir dvikovos baigtis buvo nulemta. Likus kovoti 3 minutes Rokas Giedraitis ir Eimantas Bendžius įsūdė tritaškius ir lietuviai peržengė trisdešimtis taškų ribą - 88:54. 

Kovą dėl atšokusių kamuolių lietuviai laimėjo 51-24.

M. Girdžiūnui, E. Kairiui, V. Čepukaičiui, G. Orelikui, A. Butkevičiui ir R. Giedraičiui tai buvo pirmosios oficialios rungtynės Lietuvos rinktinės sudėtyje.

Antrąsias rungtynes lietuviai žais sekmadienį Klaipėdoje su Lenkijos komanda. Lenkai penktadienį namuose 70:60 įveikė Vengrijos ekipą.

Pasaulio čempionato atrankos Europos zonoje rungtyniauja 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Į kitą etapą pateks po tris stipriausias grupių ekipas. Antrajame etape 24 rinktinės bus suskirstytos į keturias grupes, o po tris stipriausias komanda pateks į planetos pirmenybes.

Lietuva: Adas Juškevičius 16 (5 rez. perd.), Gediminas Orelikas 12 (5 atk. kam.), Eimantas Bendžius (6 atk. kam.) ir Deividas Gailius (8 atk. kam.) po 11, Evaldas Kairys 10 (7 atk. kam.).

Kosovas: Dardanas Berisha 19 (1/6 trit.), Scottas Bamforthas 17 (2/7 trit.), Lisas Shoshi 10.

Statistika:

Kosovas – Lietuva

Dvitaškiai: 17/35 (48 proc.) – 23/46 (50 proc.)

Tritaškiai: 4/19 (21 proc.) – 13/28 (46 proc.)

Baudų metimai: 15/19 (78 proc.) – 14/21 (66 proc.)

Atkovoti kamuoliai (puolime): 24 (7) – 51 (24)

Rezultatyvūs perdavimai: 9 – 26

Perimti kamuoliai: 2 – 4

Klaidos: 12 – 8

 

Buvo atvykę į Vilnių

2015 metų kovo 13 dieną penkiasdešimtuoju FIBA Europos zonos nariu tapęs Kosovas oficialiose tarptautinėse krepšinio varžybose debiutavo pernai. 2016 metų rudens pradžioje kosoviečiai pirmą kartą kovojo Europos pirmenybių atrankos turnyre, kuriame varžėsi su kitais Senojo žemyno autsaideriais ir vidutiniokais.

Kosovo rinktinės debiutas buvo kartus – tarptautinių turnyrų naujokai pralaimėjo visas šešerias rungtynes Slovėnijos, Ukrainos ir Bulgarijos komandoms. Savo aikštėje kosoviečiai, kuriems talkino natūralizuoti amerikiečiai Justinas Doellmanas (penkeriose rungtynėse) ir Scottas Bamforthas (vieneriose), varžovams nusileido nežymiai, bet visose trijose išvykose buvo negailestingai sutriuškinti.

Rezultatyviausiai Kosovo komandoje rungtyniavo J.Doellmanas (vid. 17,2 tšk.) ir Dardanas Berisha (14,7 tšk.).

2016 metų rugsėjį vienerios kosoviečių rungtynės vyko Vilniuje. Kadangi Kosovas neturi diplomatinių santykių su Ukraina, Ukrainos krepšinio federacija atsisakė priimti varžovus savo šalyje ir mačą surengė Lietuvos sostinėje. Tačiau jėgų skirtumas buvo pernelyg didelis ir ukrainiečiai net žaisdami toli nuo namų lengvai nugalėjo 100:61 (beje, Ukrainos rinktinėje tada žaidė trys dabartiniai LKL klubų krepšininkai: Denysas Lukašovas, Viačeslavas Bobrovas ir Maksymas Kornijenka).

Pirmosios pergalės

Pirmąją pergalę oficialiose varžybose Kosovo rinktinė iškovojo šių metų rugpjūčio 2 dieną pasaulio čempionato atrankos preliminaraus etapo pirmosiose rungtynėse. Į Prištiną atvyko pastaraisiais metais sparčiai žemyn smunkanti Makedonijos komanda, kurią kosoviečiai nugalėjo 72:68.

Verta pažymėti, kad tose rungtynėse Kosovo rinktinė žaidė be natūralizuoto amerikiečio, o Makedonijos komandos neišgelbėjo samdinio Jordano Theodore‘o pelnyti 22 taškai.

Paskui kosoviečiai išvykose pralaimėjo Estijos bei Makedonijos krepšininkams, ir lemiamas rungtynes namie žaidė su Estijos komanda. Estai jau buvo užsitikrinę pirmąją vietą grupėje, o kosoviečiams būtinai reikėjo laimėti. Šis tikslas buvo pasiektas – Kosovo komanda, kurioje jau žaidė S.Bamforthas, iškovojo pergalę 75:69 ir atrankos grupėje užėmė antrąją vietą.

Šiame atrankos turnyre Kosovo rinktinės lyderiai buvo D.Berisha (18,8 tšk.), S.Bamforthas (12,5 tšk.) ir Fisnikas Rugova (10,8 tšk.).

Žaidė Lenkijos rinktinėje

Neskaitant natūralizuotų amerikiečių, neabejotinai geriausias ir garsiausias Kosovo krepšininkas yra D.Berisha. Šio gynėjo motina – lenkė, todėl D.Berisha turi Lenkijos pasą ir dar praėjusį dešimtmetį žaidė Lenkijos jaunimo rinktinėje, o paskui ir vyrų rinktinėje.

Per Lietuvoje vykusį 2011 metų Europos čempionatą D.Berisha buvo vienas geriausių Lenkijos rinktinės krepšininkų (įmesdavo 13,2 taško), bet sustiprėjus vilčiai, kad Kosovas bus priimtas į FIBA ir galės savarankiškai startuoti oficialiuose turnyruose, atsisakė atstovauti Lenkijai. Vos tik Kosovas tapo visateisiu tarptautinės krepšinio šeimos nariu, D.Berisha apsivilko gimtojo krašto komandos marškinėlius.

D.Berishos patriotiškimą rodo ir tai, kad jis dar 2012 metais iš vieno stipriausių Lenkijos klubų Vloclaveko „Anwil“ išvyko į Kosovo lygoje žaidžiančią „Peja“. Perspektyvus gynėjas galėjo be vargo rasti stipresnę komandą, tačiau nusprendė rungtyniauti gimtinėje.

Šį sezoną 29-erių D.Berisha irgi žaidžia Kosovo lygoje, bet kitoje komandoje – Prištinos „Sigal“. Šioje ekipoje kartu su D.Berisha žaidžia dar keli Kosovo rinktinės lyderiai: Fisnikas ir Granitas Rugovos, Lisas Shoshi, Albanas Veseli.

Beje, „Sigal“ komandą praėjusį sezoną treniravo lietuvis Audrius Prakuraitis, o dar anksčiau joje žaidė Aurimas Kieža.

Pastiprinimas iš JAV

Kaip ir daugelis kitų Europos šalių, Kosovas savo krepšinio rinktinę sustiprina natūralizuotu amerikiečiu. Pirmasis Kosovo komandos aprangą apsivilkęs JAV krepšininkas pernai buvo tuometinis „Barcelona“ puolėjas J.Doellmanas.

Dar pernai rinktinėje debiutavo ir gynėjas S.Bamforthas, tuo metu žaidęs Bilbao „Retabet“ klube, o šiais metais perėjęs į Sasario „Banco di Sardegna“. Kosovo pilietybę turi dar vienas amerikietis Shawnas Jonesas, irgi atstovaujantis „Banco di Sardegna“ klubui.

Prieš šios savaitės rungtynes į Kosovo komandos paraišką buvo įtraukti S.Bamforthas ir Sh.Jonesas. Tačiau dėl natūralizuotų krepšininkų limito rinktinės treneris Bradas Greenbergas turėjo pasirinkti vieną amerikietį. Strategas nusprendė, jog jam labiau reikia 28 metų gynėjo S.Bamfortho.

Beje, Kosovo rinktinės treneris B.Greenbergas – irgi amerikietis. Šis 63 metų krepšinio specialistas dar praėjusiame amžiuje dirbo kelių NBA klubų trenerio padėjėju, o šį dešimtmetį treniravo Izraelio, Rusijos, Turkijos klubus. Didžiausias jo laimėjimas – 2013 metais su Haifos „Maccabi“ iškovotas Izraelio čempiono titulas.

Šį sezoną B.Greenbergas treniruoja kitą Izraelio komandą Ašdodo „Maccabi“.

Kosovo rinktinės treneriu amerikietis buvo paskirtas šių metų pavasarį. Pernai, kai kosoviečiai debiutavo tarptautinėje arenoje, jiems vadovavo vietinis strategas Arbenas Krasniqi. Komandai pralaimėjus visas šešerias rungtynes, Kosovo krepšinio vadovai tikino, kad visiškai pasitiki A.Krasniqi ir keisti trenerio neketina, tačiau po kelių mėnesių pažadą sulaužė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?