EUROLYGA 2023

Eurolygos savaitė: slaptas „Maccabi“ ginklas, slovėno kerštas ir nelaukta atomazga „Real“ tvirtovėje

Prasčiausiai Eurolygoje iš toli atakuojantis Tel Avivo „Maccabi“ užmėtė tritaškiais Lietuvos čempionus, Eurolygos autsaiderė Belgrado „Crvena zvezda“ tolimais metimais paskandino karališkąjį klubą, Stambulo „Anadolu Efes“ naujokas Zoranas Dragičius atkeršijo savo buvusiai komandai, Maskvoje abi ekipas į priekį vedė krepšininkai iš Eurolygoje klubų neturinčios Prancūzijos, o Rusijos ir Graikijos čempionų pergales nulėmė spurtai ketvirtajame kėlinyje. 

Belgrado „Crvena zvezda“ netikėtai laimėjo Madride ir iškovojo trečiąją pergalę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Belgrado „Crvena zvezda“ netikėtai laimėjo Madride ir iškovojo trečiąją pergalę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2017-12-02 10:05, atnaujinta 2017-12-02 10:35


Tai buvo įdomiausi įvykiai vyrų krepšinio Eurolygos dešimtajame ture. 

Lyderiai ir autsaideriai

Visi Eurolygos lyderiai dešimtajame ture iškovojo pergales, tad padėtis turnyro lentelėje nepasikeitė. Po 8 kartus laimėjo Maskvos CSKA ir Pirėjo „Olympiakos“, po 7 – Stambulo „Fenerbahče“ ir Atėnų „Panathinaikos“. 

Nuo šių komandų labai nedaug atsilieka po 6 pergales iškovoję Tel Avivo „Maccabi“ ir „Chimki“ bei po 5 kartus nugalėję Kauno „Žalgiris“, Madrido „Real“ ir Bambergo „Brose“.

Didelė grūstis susidarė lentelės apačioje. Net penkios silpniausios komandos laimėjo po 3 rungtynes. Tai – Malagos „Unicaja“, „Valencia“, Belgrado „Crvena zvezda“, Milano „Olimpia“ ir Stambulo „Anadolu Efes“. Po 4 pergales iškovojo Vitorijos „Baskonia“ ir „Barcelona“. 

Savaitės skaičiai

Penktadienį net du „Panathinaikos“ krepšininkai pasiekė dvigubus dviženklius. Jamesas Gistas pelnė 17 taškų ir atkovojo 11 kamuolių, Nikas Kalathis pelnė 16 taškų ir atliko 11 rezultatyvių perdavimų. 
Jau keturis dvigubus dviženklius šį sezoną pasiekęs N.Kalathis pirmauja Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 7,9). 

Šią savaitę net trijose komandose vėl labai naudingai žaidė buvę LKL klubų legionieriai iš Serbijos: „Anadolu Efes“ – Vladimiras Štimacas (19 taškų ir 10 atkovotų kamuolių), „Crvena Zvezda“ – Milko Bjelica (16 taškų) ir „Unicaja“ – Nemanja Nedovičius (16 taškų). Tiesa, „Unicaja“ laimėti nepavyko, o V.Štimaco ir M.Bjelicos pastangos nenuėjo veltui.
Šie trys krepšininkai sirgalių nenuvilia visą sezoną. Gana netikėtai Stambulo ekipoje atsiskleidęs V.Štimacas pelno 14,4 taško ir atkovoja 7,2 kamuolio, M.Bjelica ir dėl traumos kelias rungtynes praleidęs N.Nedovičius įmeta po 12,4 taško.

4

„Chimki“ ketvirtadienį nutraukė 4 pralaimėjimų seriją (skaičiuojant visus turnyrus). Chimkų krepšininkai iš nesėkmių ruožo išsuko namie įveikę „Brose“ komandą 82:73. Rusijos vicečempionai beveik visą laiką pirmavo, tačiau Vokietijos čempionai nuolat alsavo į nugarą ir neleido šeimininkams įgyti didelio pranašumo. Bet „Chimki“ užteko ir nedidelės persvaros. 

4

Nors Eurolygoje nežaidžia nė vienas Prancūzijos klubas, daug šios šalies krepšininkų atstovauja kitų kraštų komandoms, o penktadienį Maskvos „Megasport“ arenos aikštėje buvo keturi prancūzai: CSKA gretose – Nando De Colo (18 taškų), „Barcelona“ – Thomas Heurtelis, Kevinas Seraphinas (po 11) ir Adrienas Moermanas (7). Dar vienas prancūzas Leo Westermannas negali padėti CSKA dėl traumos.
Šioje prancūzišką atspalvį turėjusioje dvikovoje CSKA šventė pergalę 92:78.

5

Gerai sezoną pradėjusi „Valencia“ patyrė jau penktąjį iš eilės pralaimėjimą (skaičiuojant visus turnyrus) ir šeštąjį iš eilės pralaimėjimą Eurolygoje. Ketvirtadienį ji nepateikė jokių argumentų namie žaisdami su „Olympiakos“ klubu, kuriam nusileido 64:72. Nors „Valencia“ nesileido triuškinama, ji nė karto nepirmavo ir dar nuo pirmojo kėlinio beveik visą laiką atsiliko apie 10 taškų skirtumu. 
Beje, „Olympiakos“ iškovojo šeštąją iš eilės pergalę (skaičiuojant visus turnyrus) ir laimėjo šeštąsias iš eilės tarpusavio rungtynes su „Valencia“. 

6

Net šeši „Fenerbahče“ krepšininkai ketvirtadienį pelnė 10 ar daugiau taškų. Varžovė „Baskonia“ nežinojo, kurioje pusėje laukti pavojaus, ir namie pralaimėjo Eurolygos čempionams 69:83. 
Baskai gerai pradėjo rungtynes ir pirmajame kėlinyje, po spurto 11:0, pirmavo 25:15. Tačiau svečiams iš Stambulo nereikėjo daug laiko, kad pakeistų mačo eigą. „Fenerbahče“ jau antrojo kėlinio pabaigoje persvėrė rezultatą, o po pertraukos tvirtai laikė visas žaidimo gijas savo rankose. 
„Fenerbahče“ buvo vienintelė komanda, kuriai šią savaitę pavyko panaikinti dviženklį atsilikimą. 

9

Tolimų metimų fiestą surengusios „Real“ ir „Crvena zvezda“ komandos vien per ketvirtąjį kėlinį kartu pataikė 9 tolimus metimus („Real“ – 4 iš 7, „Crvena zvezda“ – 5 iš 13). 
Pirmieji šiuo ginklu naudotis pradėjo šeimininkai madridiečiai, kurie vien dėl taiklių tritaškių panaikino dviženklį atsilikimą (tiesa, „Real“ daugiausiai buvo atsilikęs dar trečiajame kėlinyje 47:60). Tačiau Belgrado komanda nusprendė atsakyti tuo pačiu, o penktadienį ji viską darė truputį geriau nei varžovai, todėl buvo labai simboliška, kad ir tritaškių įmetė daugiau, ir pergalingą tašką padėjo tolimu metimu, kurį likus 8 sek. pataikė „Crvena zvezda“ veteranas Pero Antičius. Paskui „Real“ net nesugebėjo išsimesti kamuolio iš užribio ir „Crvena zvezda“ šventė pergalę 87:83. 
Iš viso „Crvena zvezda“ pataikė 17 iš 40 tritaškių. Per visą Eurolygos istoriją daugiau nei 40 tolimų metimų per rungtynes yra atlikusios vos penkios komandos, o rekordas priklauso Sienos „Montepaschi“, kuri dar 2008 metais į „Maccabi“ krepšį iš toli metė 45 kartus.

10

„Maccabi“ ketvirtadienį į „Žalgirio“ krepšį įmetė net 10 tritaškių. Kitoms ekipoms toks skaičius nebūtų ypatingas, bet izraeliečiai iki šio turo užėmė paskutiniąją vietą ir pagal mestus tritaškius (vid. 17,4), ir pagal pataikytus tritaškius (vid. 5,1), ir pagal tritaškių taiklumą (29,3 proc.). 
Šiame ture „Maccabi“ tolimais metimais nepiktnaudžiavo, bet atakavo dukart taikliau nei anksčiau ir pataikė 10 iš 18 tritaškių (vien Norrisas Cole‘as – 4 iš 6). Tai Tel Avivo komandai užtikrino pergalę 81:74.

11

Nedarniai žaidusiems „Panathinaikos“ krepšininkams per rungtynes su „Unicaja“ komanda užteko vieno spurto 11:0, kurį surengė ketvirtojo kėlinio viduryje. 33-ąją min. graikai atsiliko 57:58, bet greitai ne tik įgijo dviženklę persvarą, bet ir eliminavo rezultatyviausią (iki tos akimirkos) varžovų krepšininką Carlosą Suarezą, kuris per minutę buvo nubaustas technine ir nesportine pražangomis. 
Persvarą išsaugojęs „Panathinaikos“ šventė pergalę 82:71. Tai – septintoji iš eilės „Panathinaikos“ pergalė ir šeštasis iš eilės „Unicaja“ pralaimėjimas (skaičiuojant visus turnyrus). Skaičiuojant vien Eurolygos rungtynes Atėnų komanda, kuri kitą savaitę žais Kaune, iškovojo penktąją iš eilės pergalę.

12

Zoranas Dragičius savo buvusiai komandai atseikėjo 12 taškų. 28 metų slovėnas tik prieš porą savaičių perėjo iš „Olimpia“ į „Anadolu Efes“ ir labai norėjo parodyti savo buvusiai komandai, ką ji prarado. Stambulo ekipos naujokas vien per pirmąjį kėlinį pelnė 7 taškus, bet paskui gynėjo užsidegimas atsisuko prieš jį patį ir Z.Dragičius dažniau klydo, negu pataikydavo į krepšį. Vis dėlto „Anadolu Efes“ treneris Velimiras Perasovičius neprarado tikėjimo Z.Dragičiumi, ir šis atsidėkojo paskutinėmis sekundėmis įmesdamas varžovus pribaigusį tritaškį. 
„Anadolu Efes“ savo aikštėje iškovojo pergalę 73:68. Beje, „Anadolu Efes“ žaidė dar vienas krepšininkas, praėjusį sezoną atstovavęs „Olimpia“. Prieš kelis mėnesius tuo pačiu maršrutu, kaip Z.Dragičius, išvykęs Krunoslavas Simonas ketvirtadienį žaidė prasčiau ir pelnė 3 taškus. 

13

CSKA ir „Barcelona“ rungtynėse nugalėtojus nulėmė maskviečių spurtas 13:0, pradėtas ketvirtojo kėlinio viduryje. Likus žaisti 4,5 min. rezultatas dar buvo lygus 75:75, bet maskviečiams užteko trijų minučių, kad priverstų „mėlynus-granatinius“ sudėti ginklus. 

20

„Real“ gynėjas L.Dončičius pelnė 20 taškų, tačiau rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų lentelėje prarado pirmąją vietą. Jaunąjį slovėną aplenkė šiame ture 26 taškus įmetęs „Chimki“ gynėjas Aleksejus Švedas. 
Po dešimtojo turo A.Švedo vidurkis yra 20,1 taško, L.Dončičiaus – 19,7 taško, trečiąją vietą užimančio „Valencia“ gynėjo Ericko Greeno – 16,7 taško. 
L.Dončičius vis dar tvirtai pirmauja pagal naudingumo balus, kurių per rungtynes renka vidutiniškai po 27. Antrąją vietą užimančio N.De Colo vidurkis – tik 20,5.

30

Naudingiausio savaitės krepšininko vardą pasidalijo po 30 naudingumo balų surinkę N.De Colo iš CSKA ir J.Gistas iš „Panathinaikos“. 
N.De Colo pelnė 18 taškų (5/8 dvitaškių, 2/5 tritaškių, 2/3 baudų), atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius, atliko 11 rezultatyvių perdavimų ir išprovokavo 5 pražangas. J.Gistas pelnė 17 taškų (7/9 dvitaškių, 1/2 tritaškių) ir atkovojo 11 kamuolių. 
Dar daugiau naudingumo balų surinko „Real“ gynėjas L.Dončičius (32), tačiau jo komanda šiame ture pralaimėjo.

Eurolyga. 10-asis turas. 

Tel Avivo „Maccabi“ – Kauno „Žalgiris“ 81:74. N.Cole‘as 26, P.Jacksonas 12/ A.Milaknis 19, K.Pangosas 12, P.Jankūnas 11. 11060 žiūrovų.
 
„Chimki“ – Bambergo „Brose“ 82:73. A.Švedas 26, A.Gillas 14, J.Andersonas 12/ R.Hickmanas 21, B.Tayloras 14, D.Hackettas ir D.Wrightas po 13. 5351 žiūrovas. 

Stambulo „Anadolu Efes“ – Milano „Olimpia“ 73:68. V.Štimacas 19, 10 atk.kam., E.McCollumas 15, Z.Dragičius 12/ V.Micovas ir J.Theodore‘as  po 15, A.Gudaitis 11, ... M.Kalnietis 5. 4092 žiūrovai. 

Vitorijos „Baskonia“ – Stambulo „Fenerbahče“ 69:83. T.Šengelija 13, M.Huertasas, R.Beaubois ir J.Timma po 10/ J.Nunnally 16, K.Sloukas 14, L.Datome 12, B.Wanamakeris 11. 11213 žiūrovų. 

„Valencia“ – Pirėjo „Olympiakos“ 64:72. E.Greenas 26, T.Pleissas 14/ K.Papanikolaou 13, G.Printezis 12, 14 atk.kam., J.Strėlniekas 12. 7438 žiūrovai. 

Maskvos CSKA – „Barcelona“ 92:78. W.Clyburnas 22, C.Higginsas 20, N.De Colo 18, 11 rez.perd., S.Antonovas 10/ Th.Heurtelis ir K.Seraphinas po 11, A.Hanga ir P.Koponenas po 10. 12008 žiūrovai. 

Atėnų „Panathinaikos“ – Malagos „Unicaja“ 82:71. J.Gistas 17, 11 atk.kam., N.Kalathis 16, 12 rez.perd., K.C.Riversas 15, N.Pappas 11, ... L.Lekavičius 3/ N.Nedovičius 16, C.Suarezas 14, D.Milosavljevičius 12. 10114 žiūrovų. 

Madrido „Real“ – Belgrado „Crvena zvezda“ 83:87. L.Dončičius 20, J.Carrollas 12, T.Thompkinsas ir R.Fernandezas po 10, ... J.Mačiulis 0/ T.Rochestie 18, M.Bjelica 16, P.Antičius 11. 9239 žiūrovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.