EUROLYGA 2023

Skaičiai pasako viską: Kauno „Žalgiris“ - Eurolygos gruodžio čempionas

Kauno „Žalgiris“ tapo absoliučiai geriausia gruodžio mėnesio komanda, „Barcelona“ ir „Valencia“ krepšininkai nutraukė ilgas nesėkmių serijas, Eurolygos čempionus pražudė nesuvokiami teisėjų sprendimai, Xavieras Pascualis neįveikė ispaniško sindromo, Vokietijos čempionai užlipo ant grėblio, ant kurio klupdavo jų varžovai, o Maskvos CSKA ištvėrė pirmajame kėlinyje ištikusį užtemimą ir vėl tapo vienvaldžiu lyderiu.

Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Gruodį „Žalgiris“ laimėjo visas penkerias rungtynes.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 30, 2017, 2:38 PM, atnaujinta Dec 30, 2017, 2:52 PM

Tai buvo įdomiausi vyrų krepšinio Eurolygos 15-ojo turo įvykiai.

Pusiaukelė 15-ojo turo rungtynėmis baigėsi Eurolygos reguliariojo sezono pirmasis ratas. Turnyrui pasiekus pusiaukelę viršutinėje lentelės eilutėje, kaip ir prieš metus, puikuojasi Maskvos CSKA pavadinimas. Rusijos čempionai per 15 rungtynių iškovojo 12 pergalių. Visai šalia lyderių 11 kartų laimėjęs Pirėjo „Olympiakos“ ir po 10 kartų varžovus pranokę Atėnų „Panathinaikos“ ir Kauno „Žalgiris“. Daugiau nei pusę rungtynių taip pat laimėjo Stambulo „Fenerbahče“, Madrido „Real“ (po 9 pergales), Tel Avivo „Maccabi“ ir „Chimki“ (po 8 pergales). Kitos aštuonios komandos savo sirgalius dažniau liūdindavo, negu džiugindavo. Po 7 kartus laimėjo Vitorijos „Baskonia“ ir Malagos „Unicaja“, po 6 – Belgrado „Crvena Zvezda“ ir Bambergo „Brose“, 5 – „Barcelona“, po 4 – „Valencia“, Stambulo „Anadolu Efes“ ir Milano „Olimpia“.

Pernai Praėjusį sezoną po pirmojo rato pirmavo 12 pergalių iškovojęs CSKA, o artimiausi jo persekiotojai „Real“, „Olympiakos“ ir „Baskonia“ turėjo po 10 pergalių. Daugiau nei pusę rungtynių taip pat buvo laimėję „Panathinaikos“, „Fenerbahče“ (po 9) ir Stambulo „Daruššafaka“ (8). Visi šie klubai antrajame rate pozicijų neprarado ir pateko į atkrintamąsias varžybas. O prie jų dar prisidėjo „Anadolu Efes“, kuris po pirmojo rato dalijosi aštuntąją vietą.

Savaitės skaičiai

0 Nors „Olimpia“ penktadienį pralaimėjo nedideliu skirtumu (88:91), per rungtynes su „Crvena Zvezda“ komanda į priekį nebuvo išsiveržusi nė karto ir tik du sykius lygino rezultatą. Viltis Milano ekipai įsižiebė likus 64 sek., kai po „Olimpia“ atstovaujančio serbo Vladimiro Micovo tritaškio švieslentėje įsižiebė skaičiai 83:83. Tačiau labai rezultatyvią paskutiniąją minutę Serbijos čempionai neklydo mesdami baudas (po 2 pataikė Milko Bjelica, Jamesas Feldeine‘as ir Tayloras Rochestie) ir „Olimpia“ buvo nugramzdinta į turnyro lentelės apačią. Beje, nors Milano ekipos dvyliktuke buvo net penki amerikiečiai, ketvirtajame kėlinyje treneris Simone Pianigiani į aikštę leido tik vieną JAV krepšininką Andrew Goudelocką. O ir jis žaidė trumpai, o pakeisti įvykių eigą bandė europietiškas penketas, kuriame buvo ir Mantas Kalnietis bei Artūras Gudaitis.

0

„Unicaja“ krepšininkai per rungtynes išvykoje su „Maccabi“ komanda neperėmė nė vieno kamuolio. Treneris Joanas Plaza gynybos akcentus sudėliojo kitaip ir vertė varžovus mesti iš sudėtingų padėčių. Kol Tel Avivo krepšininkams užteko jėgų, jie pataikydavo, bet po pertraukos taiklumas vis mažėjo („Maccabi“ pataikė 45,5 proc. dvitaškių, 34,6 proc. tritaškių ir 55 proc. baudų) ir Malagos komanda šventė pergalę 89:78.

 

1

Kelis mėnesius tuščiai po Europą keliavusi „Barcelona“ pagaliau iškovojo pirmąją pergalę svečiuose. Katalonijos klubas iki šios savaitės išvykose buvo pralaimėjęs visas šešerias rungtynes, bet nutraukė nesėkmių seriją, kai pirmojo rato paskutiniajame ture Pamaskvyje nugalėjo „Chimki“ komandą 79:65. Nors „Barcelona“ beveik visą laiką pirmavo, „Chimki“ tris kėlinius atsiliko nežymiai. Užtat ketvirtajame kėlinyje svečiai net 7,5 min. užrakino savo krepšį, patys pelnė 14 taškų iš eilės ir nutolo 74:59. Beje, geriausiai išvykose šį sezoną žaidžia 5 iš 7 rungtynių laimėjęs CSKA. Po 5 iš 8 rungtynių svečiuose laimėjo „Žalgiris“, „Fenerbahče“ ir „Olympiakos“.

3

Katalono Xaviero Pascualio treniruojamas „Panathinaikos“ šį sezoną tris kartus viešėjo Ispanijoje, ir visus tris kartus patyrė pralaimėjimus. Rudenį „žalieji“ nieko nepešė Barselonoje ir Vitorijoje, o per paskutines metų rungtynes 63:67 nusileido ir Valensijos komandai, kuri nutraukė 10 pralaimėjimų seriją. Antrajame ir trečiajame kėliniuose „Panathinaikos“ buvo įgijęs dviženklę persvarą, bet ketvirtajame kėlinyje praleido du žudančius „apelsininių“ puolėjo Aarono Doornekampo tritaškius ir turėjo pripažinti varžovų pranašumą. „Panathinaikos“ šį sezoną, skaičiuojant visus turnyrus, pralaimėjo tik 6 iš 25 rungtynių. Lygiai pusė nesėkmių atėniečių tykojo Ispanijoje.

4

„Fenerbahče“ ir „Real“ rungtynių antrojoje pusėje skirtumas nė sykio nebuvo didesnis negu 4 taškai, o pirmaujanti komanda keitėsi net 14 kartų. „Real“ pavyko laimėti išvykoje 79:77, bet svarbiausi pergalės kaltininkai buvo ne krepšininkai, o teisėjai. Likus truputį daugiau nei 2 min. („Real“ pirmavo 76:75) teisėjai Madrido komandai grąžino kamuolį, kuris į užribį išskriejo nuo Lukos Dončičiaus, o po kelių sekundžių „sukūrė“ nesportinę pražangą „Fenerbahče“ vidurio puolėjui Janui Vesely, kuris po švilpuko blokavo L.Dončičiaus bandymą įdėti į krepšį (epizodas buvo vertas abipusės techninės pražangos). Dovanų 3 taškus (L.Dončičius pataikė 3 iš 4 baudų) bei kamuolį gavęs „Real“ išsaugojo nedidelę persvarą iki sirenos.

 

5

„Žalgiris“ iškovojo penktąją iš eilės pergalę ir vienintelis gruodžio mėnesį nepatyrė nė vieno pralaimėjimo. Pergalių serija buvo pratęsta Kaune, kur šeimininkai labai lygiose rungtynėse nugalėjo „Olympiakos“ klubą 74:68. Per visą mačą skirtumas nė sykio nebuvo dviženklis, o didžiausią persvarą buvo įgijęs „Žalgiris“, kuris 38-ąją min. pirmavo 68:61.

7

Luka Dončičius jau septintą kartą karjeroje pripažintas naudingiausiu Eurolygos turo krepšininku. 18-metis „Real“ gynėjas ketvirtadienį spindėjo per rungtynes su čempiono vardą ginančiu „Fenerbahče“ klubu, kurį madridiečiai įveikė jo aikštėje 79:77. Jaunasis slovėnas pelnė 20 taškų (3/3 dvitaškių, 1/7 tritaškių, 11/12 baudų), atkovojo 8 kamuolius, atliko 10 rezultatyvių perdavimų, išprovokavo 10 pražangų ir surinko 37 naudingumo balus.

10

„Brose“ komanda per trečiąjį ir ketvirtąjį kėlinius į „Anadolu Efes“ krepšį įmetė vos po 10 taškų ir pripažino varžovų pranašumą 58:69. Tiesa, pustrečio kėlinio Vokietijos čempionai žaidė daug geriau negu varžovai ir 24-ąją min. pirmavo 44:29. Tačiau per likusią mačo dalį „Brose“, kuri šį sezoną pati jau ne kartą panaikino didelį atsilikimą, iššvaistė persvarą ir paskutiniąją 16 min. atkarpą pralaimėjo 14:40. „Anadolu Efes“ iškovojo pirmąją pergalę vadovaujant treneriui Erginui Atamanui ir nutraukė penkių pralaimėjimų seriją skaičiuojant visus turnyrus.

10

„Valencia“, įveikusi „Panathinaikos“ klubą, nutraukė 10 pralaimėjimų seriją – vieną ilgiausių Eurolygos istorijoje. Po ilgos pertraukos laimėjo ir „Barcelona“, nutraukusi 5 pralaimėjimų seriją Eurolygoje ir 6 pralaimėjimų seriją skaičiuojant visus turnyrus.

16

CSKA pirmajame kėlinyje pralaimėjo kelių minučių atkarpą „Baskonia“ ekipai net 0:16 ir atsiliko 5:18. Vis dėlto šis trumpas užtemimas nebuvo pražūtingas: išvykoje žaidę Maskvos krepšininkai jau antrojo kėlinio pradžioje pavijo šeimininkus ir po permainingos kovos pasiekė pergalę 90:81.

22

„Chimki“ lyderis Aleksejus Švedas penktadienį pelnė 22 taškus ir išsaugojo pirmąją vietą rezultatyviausių Eurolygos krepšininkų rikiuotėje. Rusas pelno vidutiniškai 21,4 taško. Mažiausiai nuo A.Švedo atsilieka „Real“ gynėjas Luka Dončičius (18,6 tšk.), „Valencia“ gynėjas Erickas Greenas (16,6 tšk.), CSKA gynėjas Nando De Colo (16,2 tšk.) ir „Baskonia“ puolėjas Tornike Šengelija (15,3 tšk.). Pagal atkovotus kamuolius pirmauja kitas „Chimki“ žaidėjas Thomasas Robinsonas (vid. 7,8). Daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlieka šiuo metu traumą besigydantis „Panathinaikos“ gynėjas Nikas Kalathis (7,9 tšk.).

Eurolyga. 15-asis turas.

Kauno „Žalgiris“ – Pirėjo „Olympiakos“ 74:68.

A.Milaknis ir K.Pangosas po 14, P.Jankūnas 12, V.Micičius 11, G.Papapetrou 13, K.Papanikolaou 11, V.Spanoulis ir H.Thompsonas po 10. 15480 žiūrovų. Stambulo „Fenerbahče“ – Madrido „Real“ 77:79. B.Wanamakeris 20, L.Datome 12, J.Nunnally 11/ L.Dončičius 20, 10 rez.perd., 10 išpr.praž., F.Reyesas ir T.Thompkinsas po 13, J.Carrollas 11, ... J.Mačiulis 5. 12918 žiūrovų.

Tel Avivo „Maccabi“ – Malagos „Unicaja“ 78:89.

N.Cole‘as 16, A.Parachovskis 15, P.Jacksonas 14/ N.Nedovičius 20, J.Brooksas 18, R.McCallumas ir G.Šermadinis po 15. 11060 žiūrovų.

„Valencia“ – Atėnų „Panathinaikos“ 67:63.

E.Greenas 21, T.Pleissas 13, B.Dubljevičius 11/ M.Lojeski 17, M.Denmonas 10, ... L.Lekavičius 4. 6940 žiūrovų.

„Chimki“ – „Barcelona“ 65:79.

A.Švedas 22, T.Honeycuttas 18, A.Gillas 13/ K.Seraphinas, A.Tomičius ir V.Claveris po 12. 6627 žiūrovai.

Stambulo „Anadolu Efes“ – Bambergo „Brose“ 69:58.

D.Brownas 21, E.McCollumas 19, K.Simonas 11, B.Dunstonas 10, 13 atk.kam./ R.Hickmanas 10, D.Musli 9. 2514 žiūrovų. Vitorijos „Baskonia“ – Maskvos CSKA 81:90. T.Šengelija 20, 13 atk.kam., J.Timma 17, R.Beaubois 13/ S.Rodriguezas 25, W.Clyburnas 20, N.De Colo 11, O.Hunteris 10. 14923 žiūrovai.

Milano „Olimpia“ – Belgrado „Crvena Zvezda“ 88:91.

V.Micovas 16, A.M‘Baye ir D.Bertanas po 14, A.Cinciarini 11, ... A.Gudaitis 8, M.Kalnietis 5/ J.Feldeine‘as 19, M.Bjelica 18, M.Lessort‘as 14, T.Rochestie 12. 8670 žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.