EUROLYGA 2023

Buvę LKL klubų legionieriai Eurolygoje bando kišti pagalius į „Žalgirio“ ratus

Šią savaitę į Lietuvą trumpam grįžo buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ gynėjas Nemanja Nedovičius. Malagos „Unicaja“ klubui atstovaujantis serbas penktadienį per Eurolygos rungtynes bandys sukurti neišsprendžiamų problemų Kauno „Žalgirio“ krepšininkams. 

 Buvę žalgiriečiai solidžiai atrodo kitose komandose.<br> Lrytas.lt montažas
 Buvę žalgiriečiai solidžiai atrodo kitose komandose.<br> Lrytas.lt montažas
 Nemanja Nedovičius yra vienas Malagos komandos lyderių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nemanja Nedovičius yra vienas Malagos komandos lyderių.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Eurolyga, Kauno "Žalgiris", Belgrado "Ciervona zviezda"<br>M.Patašiaus nuotr.
Eurolyga, Kauno "Žalgiris", Belgrado "Ciervona zviezda"<br>M.Patašiaus nuotr.
 V.Štimacas atrodo solidžiai Stambulo komandoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Štimacas atrodo solidžiai Stambulo komandoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Leo Westermannas<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Leo Westermannas<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 1:59 PM

Eurolygoje šį sezoną žaidžia dar keli buvę LKL klubų legionieriai: „Žalgirio“ aprangą vilkėję Vladimiras Štimacas, Jamesas Andersonas, Brockas Motumas, Leo Westermannas ir Ianas Vougioukas bei „Lietuvos rytui“ atstovavę Milko Bjelica ir Leonas Radoševičius. 

Kai Nemanja Nedovičius prieš penkis sezonus vilkėjo „Lietuvos ryto“ aprangą, jo profesionalo karjera buvo vos pradėjusi įsibėgėti. Tačiau jau tada nemažai krepšinio specialistų gynėjui žadėjo svaiginamą ateitį, o avansu žarstyti komplimentai, ko gero, šiek tiek apsuko jam galvą. Serbas paskubėjo išvykti į NBA ir, po sezono praleisto ant „Golden State Warriors“ suolo bei NBDL lygoje, grįžęs į Europą turėjo startuoti vos ne iš naujo. 

Antrajam startui N.Nedovičius pasirinko „Valencia“ komandą, bet 2015 metais perėjo į „Unicaja“, kurioje dabar žaidžia jau trečią sezoną. Šiuo metu 26-erių serbas – subrendęs krepšininkas ir vienas labiausiai savo komandos braižą bei rezultatus lemiančių Eurolygos žaidėjų. 

Šis sezonas yra neabejotinai geriausias N.Nedovičiaus karjeroje. Jis pelno vidutiniškai 15,8 taško ir tarp rezultatyviausių Eurolygos žaidėjų užima penktąją vietą. 

Tiesa, prieš sezoną gyvenimas anaiptol neatrodė rožėmis klotas. N.Nedovičius dėl peties traumos praleido Europos čempionatą, rudens pradžioje dėl nesutapusio požiūrio į reabilitacijos procesą buvo apsipykęs su „Unicaja“ vadovais ir treneriu Joanu Plaza (krepšininkas nenorėjo vykti į treniruočių stovyklą, kol nebuvo išsigydęs traumos), o ir rudenį praleido kelis mačus dėl atsinaujinusių peties skausmų. 

Tačiau didžiosios bėdos, regis, jau pasimiršo. Malagos komandos gynėjas, net žaisdamas sutvarstytu petimi, per pastarąsias septynerias rungtynes (nuo gruodžio pradžios) pelnydavo 19,1 taško ir šiuo metu yra puikios sportinės formos. 

Šį sezoną labai galingai pradėjo kitas serbas – buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Vladimiras Štimacas, kuris praėjusio dešimtmečio viduryje į Lietuvą atvyko būdamas vos 18-os, atstovavo „Žalgirio“ dubleriams, paskui buvo skolinamas kitiems klubams ir tik labai trumpai rungtyniavo pagrindinėje Kauno komandoje. 

Pernai aukštaūgis sudarė sutartį su „Anadolu Efes“ klubu ir netikėtai puikiai tiko tuometinio trenerio Velimiro Perasovičiaus žaidimo schemai. Kol Stambulo komandą treniravo V.Perasovičius, V.Štimacas pelnydavo 13,8 taško ir atkovodavo 8,1 kamuolio bei buvo pripažintas naudingiausiu šeštojo turo krepšininku. 

Tačiau vidurio puolėjo vaidmuo pasikeitė, kai V.Perasovičius neteko pareigų ir užduotis sustabdyti „Anadolu Efes“ nuopolį buvo patikėta Erginui Atamanui. Atėjus šiam treneriui žymiai sumažėjo V.Štimaco žaidimo laikas, kartu krito ir statistika. Per praėjusias ketverias rungtynes vidurio puolėjas pelnydavo tik 4,8 taško ir atkovodavo 5,5 kamuolio. Tiesa, 30-mečio V.Štimaco viso sezono vidurkiai vis dar yra ne šiaip solidūs, o geriausi per penkis Eurolygoje praleistus sezonus – 11,6 taško ir 7,4 kamuolio. 

„Anadolu Efes“ ekipoje kartu su V.Štimacu žaidžia dar vienas buvęs žalgirietis Brockas Motumas. Australas „Žalgiriui“ atstovavo du praėjusius sezonus ir į Stambulą persikraustė tiesiai iš Kauno. 

B.Motumas žaidžia blankiau negu V.Štimacas. 27 metų australas šį sezoną Eurolygoje pelno 7,5 taško. Praėjusį sezoną „Žalgiryje“ jo vidurkis buvo 10,8 taško. 

Du buvę „Žalgirio“ krepšininkai pernai apsigyveno Maskvoje: praėjusį sezoną Kauno komandoje rungtyniavęs Leo Westermannas pasirašė sutartį su Maskvos CSKA, o 2014-2015 metų sezone Lietuvos čempionų gretose spindėjęs Jamesas Andersonas – su „Chimki“. 

L.Westermannui parodyti, ką moka, trukdo spalio pabaigoje patirta šlaunies trauma. 25 metų prancūzui buvo atlikta operacija, dėl kurios jis ilgam iškrito iš rikiuotės. Iki priverstinės pertraukos L.Westermannas žaidė tik 4 rungtynes ir per jas pelnydavo 4,5 taško. 

J.Andersonas neturi dėl ko skųstis. Jis nuolat pradeda rungtynes „Chimki“ starto penkete ir pelno 10,6 taško. Tiesa, 28 metų amerikietis daug geriau žaidė sezono pradžioje, o per pastarąsias šešerias rungtynes (nuo gruodžio pradžios) jo rezultatyvumas nė karto nebuvo dviženklis. 

Labai nedaug šį sezoną žaidžia buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Ianas Vougioukas. 32 metų graikas pernai grįžo į Atėnų „Panathinaikos“ klubą, bet jo meistriškumo lygis nėra pakankamas Graikijos čempionams. I.Vougioukas rungtyniauja tik trumpas atkarpas ir pelno 3,4 taško. 

Vienas svarbiausių Belgrado „Crvena Zvezda“ žaidėjų yra buvęs „Lietuvos ryto“ aukštaūgis Milko Bjelica. Dešimtmečių sandūroje tris sezonus (2008-2011 m.) Vilniuje gyvenęs Juodkalnijos rinktinės puolėjas užpernai grįžo į gimtąjį Belgradą ir perduoda patirtį vienos jauniausių Eurolygos komandų krepšininkams.

M.Bjelica ypač ryškiai spindėjo šio sezono pradžioje, kai per pirmąsias penkerias rungtynes pelnydavo 16,6 taško. Vėliau jo rezultatyvumas sumažėjo, bet 33 metų krepšininko vidurkis lieka dviženklis (10,6 tšk.), o skaičiai toli gražu neatspindi viso jo indėlio į Serbijos čempionų pergales. 

Dalį sezono (2012-2013 m.) „Lietuvos rytui“ atstovavęs, bet Lietuvoje ryškaus pėdsako nepalikęs Leonas Radoševičius jau trečius metus žaidžia Bambergo „Brose“ komandoje. 27 metų kroatas nėra Vokietijos čempionų lyderis, bet jaučia nemažą trenerio Andrea Trincheri pasitikėjimą ir dažniausiai nenuvilia Bambergo sirgalių. 

Šį sezoną L.Radoševičius pelno 6,4 taško ir atkovoja 3,3 kamuolio. Du praėjusius sezonus jo statistika buvo labai panaši.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.