EUROLYGA 2023

Neįtikėtinas M. Kuzminsko taiklumas, V. Kariniausko karjeros vingis ir nelaimingas E. Bendžius

Buvęs Lietuvos rinktinės gynėjas Vaidas Kariniauskas pakeitė komandą Rumunijoje, Julius Kazakauskas debiutavo Estijos lygoje, be traumuoto Pauliaus Dambrausko žaidžianti Dombrovos ekipa pratęsė nesėkmių seriją Lenkijoje, pralaimėjimų liūne paskendusi Eimanto Bendžiaus komanda prarado galimybes patekti į Ispanijos taurės turnyrą, Deividas Gailius kilstelėjo Burgoso klubą iš paskutinės vietos, Danielius Lavrinovičius žaidė Vokietijos jaunųjų Žvaigždžių rungtynėse, o Mindaugas Kuzminskas vėl stebino neįtikėtinai prastu taiklumu.

M.Kuzminskas<br>euroleague.net nuotr.
M.Kuzminskas<br>euroleague.net nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2018, 8:40 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:11 AM

Toks buvo praėjęs savaitgalis užsienio klubuose žaidžiantiems Lietuvos krepšininkams.

Pusiaukelė

Italijos lygos pirmasis ratas sekmadienį baigėsi dvikova tarp labiausiai tituluotos šalies komandos Milano „Olimpia“ ir čempionės vardą ginančios Venecijos „Umana“. Po atkaklios ir lygios kovos pergalę 84:80 šventė svečiuose žaidusi „Umana“.

Venecijos ekipoje Gediminas Orelikas per 21 min. pelnė 8 taškus (1/1 dvitaškio, 2/5 tritaškių). Milano komandoje vienas naudingiausių buvo Artūras Gudaitis, per 21 min. įmetęs 17 taškų (6/6 dvitaškių, 5/7 baudų) ir atkovojęs 11 kamuolių.

Tuo tarpu „Olimpia“ naujokas Mindaugas Kuzminskas vėl stebino prastu taiklumu. Jis per 12 min. pataikė vos 1 iš 7 metimų (1/4 dvitaškių, 0/3 tritaškių) ir pelnė 2 taškus. M.Kuzminskas per dvejas Italijos lygos rungtynes pataikė tik 4 iš 23 metimų (3/14 dvitaškių, 1/9 tritaškių).

Šiomis rungtynėmis baigėsi „Serie A“ pirmasis ratas, po kurio paaiškėjo aštuonios komandos, kurios vasario mėnesį kovos Italijos taurės turnyre. Kelialapius į Florenciją iškovojo Avelino „Sidigas“, Brešos „Germani“, „Olimpia“, „Umana“, Turino „Fiat“, Kantu „Red October“, Bolonijos „Virtus“ ir Kremonos „Vanoli“ (komandos surašytos pagal užimamas vietas).

„Olimpia“ ir „Umana“ per 15 rungtynių iškovojo po 11 pergalių ir dalijasi antrąją vietą, o nuo lyderės „Sidigas“ ekipos atsilieka tik vienu tašku.

Kapo d‘Orlando „Betaland“, kuriai atstovauja Arnoldas Kulboka, laimėjo 5 rungtynes ir užima 11-ąją vietą.

Galingiausiai tarp lietuvių pirmajame rate žaidė G.Orelikas, įmesdavęs 14,9 taško ir atkovodavęs 4,8 kamuolio. Tiesa, „Umana“ lyderio vidurkis pastarosiomis savaitėmis sumažėjo ir jis iškrito iš rezultatyviausių turnyro krepšininkų dešimtuko. Šiuo metu G.Orelikas užima 11-ąją vietą. Be to, G.Orelikas yra ketvirtas pagal baudos metimų taiklumą (85,1 proc.).

A.Gudaitis pelnydavo 12,1 taško ir atkovodavo 8,4 kamuolio. Pagal atkovotus kamuolius „Olimpia“ vidurio puolėjas yra šeštas, pagal išprovokuotas pražangas (vid. 4,7) – ketvirtas.

Kol kas tik dvejas rungtynes žaidęs M.Kuzminskas pelnydavo 5,5 taško, o dar vienas „Olimpia“ lietuvis Mantas Kalnietis nežaidžia Italijos lygoje dėl legionierių limito.

A.Kulbokos vidurkiai – 9,6 taško ir 3,2 atkovoto kamuolio.

Pusiaukelė

Turkijos taurės turnyre nežais nė vienas lietuvis. Tai paaiškėjo pasibaigus superlygos pirmajam ratui, pagal kurio rezultatus buvo išdalinti kelialapiai į vasario viduryje Stambule vyksiantį turnyrą.

Į pirmąjį aštuonetą nepateko nė vienas iš trijų klubų, kuriems atstovauja mūsų šalies krepšininkai. „Istanbul“ su Deividu Dulkiu užėmė 9-ąją vietą (7 pergalės), Stambulo „Demir Inšaat“ su Evaldu Kairiu – 11-ąją (5 pergalės), „Trabzonspor“ su Šarūnu Vasiliausku – 14-ąją (4 pergalės).

Teisę kovoti dėl taurės gavo Stambulo „Fenerbahče“, Bursos „Tofaš“, Stambulo „Bešiktaš“, „Eskišehir“, Stambulo „Daruššafaka“, Bandirmos „Banvit“, „Sakarya“ ir Stambulo „Anadolu Efes“ (komandos surašytos pagal užimtas vietas). Beje, du Eurolygos klubai „Fenerbahče“ ir „Anadolu Efes“ susitiks jau ketvirtfinalyje.

Tarp lietuvių pirmajame rate naudingiausiai žaidė Š.Vasiliauskas, pelnydavęs 12,3 taško ir atlikdavęs 5,9 rezultatyvaus perdavimo. „Trabzonspor“ įžaidėjas superlygoje užima antrąją vietą pagal rezultatyvius perdavimus.

E.Kairys pelnydavo 7,7 taško ir atkovodavo 3,1 kamuolio. Nuo lapkričio dėl sunkios traumos nežaidžiantis D.Dulkys įmesdavo 6,5 taško.

Nuopolis

Paulius Dambrauskas dėl traumos praleido penktas rungtynes, o „Dąbrowa“ komanda patyrė jau trečiąją iš eilės nesėkmę – išvykoje pralaimėjo Torūnės „Polski Cukier“ ekipai 81:88. Prieš Naujuosius metus Dombrovos krepšininkai buvo paviję Lenkijos lygos lyderius, bet nesėkmių serija nubloškė komandą žemyn ir dabar ji dalijasi antrąją vietą su „Polski Cukier“ bei Zeliona Guros „Stelmet“. Šie trys klubai laimėjo po 12 iš 17 rungtynių. Lygos lyderis Vloclaveko „Anwil“ turi 14 pergalių.

Beje, pastarajame ture pralaimėjo ir „Stelmet“. Lenkijos čempiono vardą ginanti Zeliona Guros ekipa, kuriai 6 taškus pelnė Martynas Gecevičius, namie nusileido Sopoto „Trefl“ komandai 90:94.

Permaina

Vaidas Kariniauskas neteko darbo Klužo „Banca Transilvania“ klube, su kuriuo pernai tapo Rumunijos čempionu, bet iškart pasirašė sutartį su kita Rumunijos komanda „Oradea“, kurioje taip pat žaidžia Artūras Valeika.

Šeštadienį Oradios krepšininkai išvykoje sutriuškino Jašio „Politehnica“ komandą 113:56, o V.Kariniauskas per 21,5 min. pelnė 16 taškų (6/9 dvitaškių, 1/1 tritaškio, 1/2 baudų). A.Valeika per 20 min. įmetė 9 taškus (3/4 dvitaškių, 3/7 baudų) ir atkovojo 8 kamuolius.

Klužo komandoje V.Kariniauskas pelnydavo 5,1 taško.

„Banca Transilvania“ gretose liko kitas lietuvis Adomas Drungilas. Jis šeštadienį per 21 min. pelnė 18 taškų (6/10 dvitaškių, 6/8 baudų) bei atkovojo 9 kamuolius ir padėjo savo komandai namie sutriuškinti Bukarešto „Dinamo“ klubą 88:62.

„Banca Transilvania“ laimėjo 12 iš 14 rungtynių ir pirmauja Rumunijos lygoje, o 9 iš 13 rungtynių laimėjusi „Oradea“ dalijasi ketvirtąją vietą.

Debiutas

Julius Kazakauskas debiutavo Estijos lygoje. Pusę sezono Pasvalio „Pieno Žvaigždėse“ žaidęs puolėjas praėjusią savaitę „Tartu Ulikool“ komandoje prisidėjo prie Vytenio Čižausko.

Tartu krepšininkai penktadienį namie nugalėjo Pernu „Sadam“ ekipą 84:67. J.Kazakauskas per 30 min. pelnė 12 taškų (5/5 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 2/4 baudų) ir atkovojo 6 kamuolius, V.Čižauskas per 30 min. įmetė 10 taškų (1/2 dvitaškių, 2/7 tritaškių, 2/2 baudų) ir atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

„Tartu Ulikool“ laimėjo 8 iš 13 rungtynių ir Estijos lygoje atsilieka tik nuo 14 pergalių iškovojusio Talino „Kalev-Cramo“ klubo, kurį treniruoja Donaldas Kairys.

Nesėkmės

Augustas Pečiukevičius su Briuselio „Basic Fit“ toliau murkdosi Belgijos lygos lentelės dugne. Pernai finale žaidusi Briuselio ekipa šeštadienį išvykoje net 52:79 nusileido „Ostende“ komandai ir patyrė ketvirtąją iš eilės nesėkmę. A.Pečiukevičius nežaidė.

„Basic Fit“ laimėjo tik 2 iš 14 rungtynių ir užima priešpaskutinę devintąją vietą. Paskutinėje pozicijoje yra vos kartą laimėjusi Leveno „Bears“, kuriai sezono pradžioje atstovavo Evaldas Žabas. Lygos lyderė „Ostende“ laimėjo visas 15 rungtynių.

Žvaigždutė

Šeštadienį Giotingene vyko Vokietijos lygos Žvaigždžių dienos renginiai. Į pagrindines Žvaigždžių rungtynes nebuvo pakviestas nė vienas lietuvis, bet 18-metis Danielius Lavrinovičius iš trečiojoje lygoje žaidžiančio Kvakenbriuko „Artland Dragons“ klubo dalyvavo jaunųjų žvaigždžių mače.

Šiaurės komanda, kuriai atstovavo lietuvis, įveikė Pietų ekipą 88:79, o D.Lavrinovičius per 28 min. pelnė 19 taškų ir atkovojo 8 kamuolius.

Pagrindinėse rungtynėse Legionieriai 145:132 nugalėjo Vokiečius, kuriems vadovavo buvęs Vilniaus „Lietuvos ryto“ treneris Dirkas Bauermannas. Naudingiausiu žaidėju pripažintas amerikietis Peytonas Siva iš Berlyno ALBA.

Tritaškių metimų konkursą laimėjo Maodo Lo iš Bambergo „Brose“, dėjimų – Jamaras Abramsas iš Gyseno „46ers“.

Stipriausiai

Deividas Gailius buvo vienas geriausių žaidėjų per Ispanijos lygos autsaiderių rungtynes, kuriose Burgoso „San Pablo“ namie pavijo ketvirtajame kėlinyje dviženkliu skirtumu pirmavusius varžovus ir per pratęsimą palaužė Sevilijos „Real Betis“ komandą 92:88. D.Gailius per 27,5 min. pelnė 18 taškų (3/4 dvitaškių, 4/9 tritaškių, 0/2 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius. „San Pablo“, čempionatą pradėjusi 7 iš eilės pralaimėjimais, per pastarąsias 9 rungtynes iškovojo 5 pergales ir pakilo į 16-ąją vietą. Burgoso krepšininkai į lentelės apačią nustumė po 4 pergales turinčias „Real Betis“ ir Badalonos „Joventut“ (joje žaidžia Saulius Kulvietis) komandas.

Modestas Kumpys įmetė 20 taškų (4/6 dvitaškių, 3/6 tritaškių, 3/5 baudų per 33 min.) į Lenkijos lygos lyderio Vloclaveko „Anwil“ krepšį, bet solidus lietuvio indėlis neišgelbėjo Košalino AZS komandos, kuri savo aikštėje nusileido stipresniems varžovams 80:91. AZS laimėjo 5 iš 17 rungtynių ir tarp 17 komandų užima 14-ąją vietą.

Silpniausiai

Eimantas Bendžius mėtė pro šalį, o Kompostelos Santjago „Obradoiro“ užtrenkė sau duris į Ispanijos taurės turnyrą. „Obradoiro“ namie pralaimėjo San Sebastiano „Gipuzkoa“ ekipai 69:72, patyrė jau septintąją iš eilės nesėkmę ir Ispanijos lygoje nukrito į 13-ąją vietą. E.Bendžius per 20 min. pelnė tik 2 taškus (1/3 dvitaškių, 0/5 tritaškių).

Dominykas Domarkas greitai pritapo „Jėkabpils“ komandoje, kurioje debiutavo tik gruodžio viduryje, bet sekmadienis gynėjui buvo juoda diena – jis atakavo labai netaikliai ir per 28 min. pelnė 5 taškus (0/4 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 2/2 baudų). Tiesa, „Jėkabpils“ sugebėjo išvykoje nugalėti Rygos LU komandą 81:73 ir, po trečiosios iš eilės pergalės, turnyro lentelėje aplenkė įveiktus varžovus. „Jėkabpils“ laimėjo 5 iš 16 rungtynių ir Latvijos lygoje užima šetąją vietą.

Savaitgalio rezultatai

Ispanijos lyga. 16-asis turas. Madrido „Real“ (J.Mačiulis 3) – „Fuenlabrada“ 100:72, Santjago „Obradoiro“ (E.Bendžius 2, 0/5 tritaškių) – San Sebastiano „Gipuzkoa“ 69:72, Bilbao „Retabet“ – Badalonos „Joventut“ (S.Kulvietis 6) 99:74, Burgoso „San Pablo“ (D.Gailius 18, 9 atk.kam.) – Sevilijos „Real Betis“ 92:88 (po pratęsimo), „Barcelona“ – „Malagos „Unicaja“ 73:76, Lagūnos „Iberostar“ – Vitorijos „Baskonia“ 86:74, „Valencia“ – Saragosos „Tecnyconta“ 103:58, Mursijos UCAM – Las Palmaso „Herbalife“ 84:78, Madrido „Estudiantes“ – Andoros „MoraBanc“ 81:72.

Pirmauja: 1. „Real“ – 15, 2. „Barcelona“ – 11, 3. „Valencia“ – 11, 4. „Fuenlabrada“ – 11, 5. „Unicaja“ – 9, 6. „Herbalife“ – 9, 7. „Baskonia“ – 9, 8. „Iberostar“ – 9, ... 13. „Obradoiro“ – 7, ... 16. „San Pablo“ – 5, 17. „Joventut“ – 4.

Turkijos lyga. 15-asis turas. Ušako „Muratbey“ – „Trabzonspor“ (Š.Vasiliauskas 14, 6 rez.perd.) 100:71, Stambulo „Bešiktaš“ – Stambulo „Demir Inšaat“ (E.Kairys 4) 78:65, „Istanbul“ (D.Dulkys traumuotas) – Stambulo „Fenerbahče“ 70:83, „Gaziantep“ – Stambulo „Daruššafaka“ 65:98, Stambulo „Anadolu Efes“ – Stambulo „Galatasaray“ 76:68, Bursos „Tofaš“ – „Yešilgiresun“ 92:52.

Rikiuotė po pirmojo rato: 1. „Fenerbahče“ – 13, 2. „Tofaš“ – 12, 3. „Bešiktaš“ – 11, 4. „Eskišehir“ – 10, 5. „Daruššafaka“ – 9, 6. Bandirmos „Banvit“ – 9, 7. „Sakarya“ – 9, 8. „Anadolu Efes“ – 10 (1 baudos taškas), 9. „Istanbul“ – 7, 10. „Galatasaray“ – 5, 11. „Demir Inšaat“ – 5, 12. Izmyro „Karšiyaka“ – 5, 13. „Yešilgiresun“ – 5, 14. „Trabzonspor“ – 4, 15. „Muratbey“ – 3, 16. „Gaziantep“ – 3. Pirmos aštuonios komandos pateko į šalies taurės turnyrą.

Italijos lyga. 15-asis turas. Milano „Olimpia“ (A.Gudaitis 17, 11 atk.kam., M.Kuzminskas 2, 1/7 metimų, M.Kalnietis nežaidė) – Venecijos „Umana“ (G.Orelikas 8) 80:84, Kapo d‘Orlando „Betaland“ (A.Kulboka 6) – Kremonos „Vanoli“ 85:95, Varėzės „Openjobmetis“ – Turino „Fiat“ (L.Pattersonas 30) 89:92, Brešos „Germani“ – Pistojos „Flex“ 76:72, Trento „Dolomiti Energia“ – Avelino „Sidigas“ 83:94.

Rikiuotė po pirmojo rato: 1. „Sidigas“ – 12, 2. „Germani“ – 11, 3. „Olimpia“ – 11, 4. „Umana“ – 11, 5. „Fiat“ – 10, 6. Kantu „Red October“ – 8, 7. Bolonijos „Virtus“ – 8, 8. Kremonos „Vanoli“ – 8, 9. Sasario „Banco di Sardegna“ – 8, 10. „Dolomiti Energia“ – 7, 11. „Betaland“ – 5, 12. Emilijos Redžo „Grissin Bon“ – 5, 13. „Flexx“ – 4, 14. Pėzaro „Victoria Libertas“ – 4, 15. Brindizio „Happy Casa“ – 4, 16. Varėzės „Openjobmetis“ – 4. Pirmos aštuonios komandos pateko į šalies taurės turnyrą.

Graikijos lyga. 12-asis turas. Atėnų AEK – Atėnų „Panathinaikos“ (L.Lekavičius 3) 74:94, Pirėjo „Olympiakos“ – Larisos „Faros“ 100:69.

Pirmauja: 1. „Panathinaikos“ – 12, 2. „Olympiakos“ – 9, 3. „Laurio“ – 9, 4. Salonikų PAOK – 8.

Prancūzijos lyga. 16-asis turas. „Monaco“ – Limožo CSP (T.Lydeka 5) 105:90, Burgo „Jeunesse Laique“ (G.Biruta nežaidė) – Tulono „Var“ 99:88, Le Mano „Sarthe“ – Šalono „Champagne“ 90:84.

Pirmauja: 1. „Monaco“ – 13, 2. „Sarthe“ – 11, 3. CSP – 10, 4. Strasbūro SIG – 10, 5. „Nanterre“ – 9, 6. „Jeunesse Laique“ – 9.

Vieninga lyga. 12-asis turas. Sankt Peterburgo „Zenit“ – Maskvos CSKA 87:83, „Nižnij Novgorod“ – Kazanės „Uniks“ 89:91, Krasnodaro „Lokomotiv“ – Talino „Kalev-Cramo“ 95:62.

Pirmauja: 1. „Lokomotiv“ – 10 ir 1, 2. CSKA – 10 ir 2, 3. „Uniks“ – 9 ir 1, 4. „Zenit“ – 9 ir 2, 5. „Chimki“ – 6 ir 4.

Adrijos lyga. 16-asis turas. Belgrado „Crvena Zvezda“ – Zagrebo „Cedevita“ 82:66, Belgrado „Mega“ – Podgoricos „Budučnost“ 83:94.

Pirmauja: 1. „Budučnost“ – 14, 2. „Crvena Zvezda“ – 13, 3. „Cedevita“ – 12.

Lenkijos lyga. 18-asis turas. Zeliona Guros „Stelmet“ (V.Dragičevičius 37, M.Gecevičius 6) – Sopoto „Trefl“ 90:94, Torūnės „Polski Cukier“ – „Dąbrowa“ (P.Dambrauskas traumuotas) 88:81, Košalino AZS (M.Kumpys 20) – Vloclaveko „Anwil“ 80:91, Zgoželeco „Turow“ (K.Petrukonis) – Liublino „Start“ 123:111 (po 3 pratęsimų), Starogardo „Polpharma“ – Ščecino „King“ (T.Jogėla 14, 12 atk.kam., 5 praž., M.Paliukėnas 4, K.Jonuška 0) 80:69.

Pirmauja: 1. „Anwil“ – 14 ir 3, 2. „Stelmet“ – 12 ir 5, 3. „Polski Cukier“ – 12 ir 5, 4. „Dąbrowa“ – 12 ir 5, 5. „Turow“ – 10 ir 6, ... 9. „King“ – 9 ir 8, ... 14. AZS – 5 ir 12.

Latvijos lyga. Rygos LU – „Jėkabpils“ (D.Domarkas 5, 1/8 metimų) 73:81.

Pirmauja: 1. „Ventspils“ – 14 ir 0, ... 6. „Jėkabpils“ – 5 ir 11.

Estijos lyga. „Tartu Ulikool“ (J.Kazakauskas 12, V.Čižauskas 10, 7 rez.perd.) – Pernu „Sadam“ 84:67, Talino „Audente“ – „Valga-Valka“ (E.Bružas 6, 5 praž.) 84:108.

Pirmauja: 1. Talino „Kalev-Cramo“ – 14 ir 0, 2. „Tartu Ulikool“ – 8 ir 5, 3. „Valga-Valka“ – 9 ir 6, 4. Raplos „Avis“ – 9 ir 6.

Rumunijos lyga. 14-asis turas. Klužo „Banca Transilvania“ – Bukarešto „Dinamo“ (A.Drungilas 18, 9 atk.kam., 5 praž.) 88:62, Jašio „Politehnica“ – „Oradea“ (V.Kariniauskas 16, A.Valeika 9, 8 atk.kam.) 56:113.

Pirmauja: 1. „Banca Transilvania“ – 12 ir 2, 2. „Sibiu“ – 10 ir 4, 3. Bukarešto „Steaua“ – 9 ir 4, 4, „Oradea“ – 9 ir 5.

Austrijos lyga. 17-asis turas. Fiurstenfeldo „Panthers“ – Gmundeno „Swans“ (P.Gaidys 15) 101:77.

Pirmauja: 1. Kapfenbergo „Bulls“ – 12 ir 4, 2. „Swans“ – 12 ir 4, 3. Traiskircheno „Lions“ – 11 ir 5.

Belgijos lyga. 15-asis turas. „Ostende“ – Briuselio „Basic Fit“ (A.Pečiukevičius nežaidė) 79:52.

Pirmauja: 1. „Ostende“ – 15 ir 0, 2. Antverpeno „Giants“ – 9 ir 3, ... 9. „Basic Fit“ – 2 ir 12.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.