EUROLYGA 2023

„Žalgiris“ nėra vienintelis: Eurolygos klubams šalių čempionatuose tenka prakaituoti

Kauno „Žalgirio“ krepšininkams šalies pirmenybėse ne visada pavyksta įveikti varžovus, tačiau vienintelis Eurolygoje žaidžiantis Lietuvos klubas LKL čempionate pralaimi labai retai ir prasidėjus trečiajam ratui užima pirmąją vietą. Tuo tarpu kelios kitos Eurolygoje rungtyniaujančios komandos šiuo metu nacionalinėse lygose jau gana smarkiai atsiliko nuo lyderių.

 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 M.Kuzminskui „Olimpia“ klube tenka iškęsti ir kritiką.<br> „Olimpia“ klubo nuotr.
 M.Kuzminskui „Olimpia“ klube tenka iškęsti ir kritiką.<br> „Olimpia“ klubo nuotr.
 J.Mačiulis vilki „Real“ marškinė<br> G.Bitvinsko nuotr.
 J.Mačiulis vilki „Real“ marškinė<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Atėnų „Panathinaikos“ su L.Lekavičiumi yra vienas nedaugelio Europos klubų, šį sezoną laimėjusių visas nacionalinės lygos rungtynes. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Atėnų „Panathinaikos“ su L.Lekavičiumi yra vienas nedaugelio Europos klubų, šį sezoną laimėjusių visas nacionalinės lygos rungtynes. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Eurolygos svajonės siekdamas „Žalgiris“ priverstas rizikuoti Lietuvos čempionate.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 16, 2018, 2:44 PM

O Italijos ir Vokietijos nacionalinėse bei Adrijos ir Vieningoje regioninėse lygose pirmauja Eurolygoje nežaidžiančios ekipos.

Ispanijos lyga

Madrido „Real“ klubas Eurolygoje buvo patekęs į labai tamsų ruožą ir lapkritį bei gruodžio pirmoje pusėje laimėjo tik 1 iš 7 rungtynių. Tačiau net tada, kai tarptautiniame fronte ginklai buvo užsikirtę, Ispanijos lygoje „baltieji“ žygiavo tarsi varžovų nė nebūtų.

Madrido komanda savo šalies čempionate laimėjo 15 iš 16 rungtynių ir tvirtai užima pirmąją vietą. „Real“ vienintelę nesėkmę patyrė namie žaisdamas su „Barcelona“.

ACB lygoje sunkiau į priekį iriasi kitos Eurolygos komandos, tačiau „Barcelona“ ir „Valencia“ vis tiek dalijasi antrąją vietą (iškovojo po 11 pergalių), o Malagos „Unicaja“ ir Vitorijos „Baskonia“ – penktąją vietą (po 9 pergales).

 

„Real“, „Barcelona“ ir „Valencia“, likus vienam turui iki pirmojo rato pabaigos, jau užsitikrino teisę žaisti Ispanijos taurės turnyre. „Unicaja“ ir „Baskonia“ formaliai kelialapių dar neiškovojo, bet jas iš pirmojo aštuoneto išstumtų nebent labai nepalankiai susiklosčiusios aplinkybės.

Graikijos lyga

Atėnų „Panathinaikos“ yra vienas nedaugelio Europos klubų, šį sezoną laimėjusių visas nacionalinės lygos rungtynes. Graikijos pirmenybėse „žalieji“ per 12 turų iškovojo 12 pergalių.

Tuo tarpu Pirėjo „Olympiakos“, kuris Eurolygoje su „Panathinaikos“ dalijasi antrąją vietą, šalies čempionate atsiliko jau trimis taškais. „Raudonieji“ pralaimėjo ne tik „Panathinaikos“ komandai (beje, pralaimėjo savo aikštėje), bet ir Atėnų AEK bei Salonikų PAOK klubams.

Graikijos lygoje „Olympiakos“ dalijasi antrąją vietą su kukliu „Laurio“ klubu.

Kita vertus, Pirėjo krepšininkai dar turi vilčių šiais metais laimėti visus tris prizus. Tuo tarpu „Panathinaikos“, pusfinalyje pralaimėjęs AEK ekipai, jau pasitraukė iš kovos dėl Graikijos taurės.

Turkijos lyga

Eurolygos čempionas Stambulo „Fenerbahče“ prieš pat Naujuosius metus pakilo į pirmąją vietą Turkijos lygoje. „Kanarėlėms“ sezono pradžioje sparnus apkarpė Stambulo „Anadolu Efes“ ir Stambulo „Daruššafaka“ ekipos, bet nuo lapkričio vidurio „Fenerbahče“ iškovojo 9 pergales iš eilės, o iš viso per superlygos pirmąjį ratą laimėjo 13 iš 15 rungtynių.

 

Beje, Turkijos lygoje ilgai pirmavo Bursos „Tofaš“ klubas, sezoną pradėjęs 10 pergalių serija. Tačiau gruodį „Tofaš“ ir iškrito iš Europos taurės turnyro, ir truputį atsitraukė savo šalies pirmenybėse.

Tik aštuntąją vietą Turkijos lygoje užima „Anadolu Efes“. Ši Stambulo ekipa iškovojo 10 pergalių, bet jai dėl nuostatų pažeidimo skirtas baudos taškas. Jei ne ši bausmė, „Anadolu Efes“ atsiliktų tik nuo „Fenerbahče“, „Tofaš“ (12 pergalių) bei Stambulo „Bešiktaš“ (11 pergalių) ir užimtų ketvirtąją vietą.

Verta paminėti, kad Europos taurės turnyre puikiai žaidžianti „Daruššafaka“ šalies pirmenybėse dalijasi penktąją vietą (9 pergalės), o taip pat į Europos taurės „Top 16“ etapą patekusi Stambulo „Galatasaray“ nacionalinėje lygoje užima tik 10-ąją vietą (5 pergalės).

Izraelio lyga

Izraelio lygos sezoną 8 iš eilės pergalėmis pradėjo Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkai. Paskui „geltonieji“ pralaimėjo Holono „Hapoel“ ir Tel Avivo „Hapoel“ ekipoms, bet pirmosios vietos niekam neužleido. „Maccabi“ per 13 turų iškovojo 11 pergalių ir vienu tašku lenkia Jeruzalės „Hapoel“ bei dviem taškais – Holono „Hapoel“.

Vokietijos lyga

Vokietijos čempiono vardą ginantis Bambergo „Brose“ klubas šį sezoną bundeslygoje yra tik penktas. „Brose“ krepšininkai per pirmąjį ratą laimėjo 11 iš 17 rungtynių.

Rikiuotės priekyje – kitas Bavarijos klubas Miuncheno „Bayern“, iškovojęs 16 pergalių. „Bayern“ vienintelę nesėkmę dar spalio viduryje netikėtai patyrė namie žaisdamas su dar viena Bavarijos ekipa Viurcburgo „s.Oliver“, bet šiuo metu tęsia 13 pergalių seriją.

Vokietijos lygos lentelėje tarp dviejų Bavarijos milžinų įsiterpė Berlyno ALBA (13 pergalių), Liudvigsburgo „Riesen“ ir Bairoito „medi“ (po 12 pergalių).

Italijos lyga

Eurolygoje paskutinę vietą užimanti Milano „Olimpia“ buksuoja ir „Serie A“ varžybose, kuriose per pirmąjį ratą laimėjo 11 iš 15 rungtynių ir dalijasi antrąją vietą su Brešos „Germani“ bei Venecijos „Umana“ komandomis.

 

Aukščiausioje pozicijoje puikuojasi Avelino „Sidigas“ pavadinimas. Vos 55 tūkstančius gyventojų turinčio Avelino miesto klubas iškovojo 12 pergalių. „Sidigas“ šį sezoną žaidžia ir Čempionų lygoje, bet joje laimėjo tik pusę rungtynių (5 iš 10).

Beje, „Serie A“ sezono pradžioje varžovus pribloškė 9 iš eilės pergales iškovojusi Brešos komanda, tačiau pastarosiomis savaitėmis ji jau stumiama žemyn.

Adrijos lyga

Aršaus varžovų pasipriešinimo sulaukė Adrijos lygos čempionės vardą ginanti Belgrado „Crvena Zvezda“. Serbijos sostinės komanda regioniniame buvusios Jugoslavijos šalių turnyre laimėjo 13 iš 16 rungtynių ir užima antrąją vietą. Pirmojoje pozicijoje – Europos taurės turnyre kovojanti Podgoricos „Budučnost“ (14 pergalių), o nuo lyderių nedaug atsilieka dar viena Europos taurės ekipa Zagrebo „Cedevita“ (12 pergalių).

„Crvena Zvezda“ sunkiausiai sekasi kovoti su kitais lyderiais. Belgrado krepšininkai jau dukart nusileido „Budučnost“ ir sykį – „Cedevita“ ekipai.

Tuo tarpu „Budučnost“ taškus atidavė vidutiniokams Aleksandrovaco „Igokea“ ir „Zadar“ klubams.

Vieninga lyga

Eurolygos lyderis Maskvos CSKA klubas ilgai pirmavo ir Vieningoje lygoje, kurioje laimėjo 10 iš eilės rungtynių. Tačiau šiais metais „armiečiai“ pralaimėjo abejas rungtynes Krasnodaro „Lokomotiv“ (namie) ir Sankt Peterburgo „Zenit“ (svečiuose) komandoms.

Po šių nesėkmių CSKA atsidūrė jam neįprastoje trečiojoje vietoje, o į priekį išsiveržė Europos taurės turnyre žaidžiantys „Lokomotiv“ (laimėjo 10 iš 11 rungtynių) ir Kazanės „Uniks“ (9 iš 10).

 

Dar prastesnė „Chimki“ padėtis. Pamaskvio komanda regioniniame turnyre laimėjo tik 6 iš 10 rungtynių ir užima penktąją vietą. „Chimki“ į priekį praleido dar ir „Zenit“ klubą (9 iš 11).

Beje, Vieningos lygos lyderiu tapęs „Lokomotiv“ šį sezoną apskritai pralaimėjo tik vieną kartą – spalio mėnesį namie „Uniks“ komandai. Paskui Kubanės krepšininkai Vieningoje lygoje ir Europos taurės turnyre iškovojo 21 iš eilės pergalę.

Neįveikiami

Kaip jau minėta, Graikijos lygoje visas 12 rungtynių laimėjęs „Panathinaikos“ yra vienas nedaugelio klubų, kurie šį sezoną nacionalinėse pirmenybėse žygiuoja be nesėkmių.

Pralaimėjimų nepatyrė ir keli gerokai silpnesnėse nacionalinėse lygose žaidžiantys klubai. Askerio „Aliens“ laimėjo visas 18 rungtynių Norvegijos lygoje, Nimburko ČEZ – visas 16 rungtynių Čekijos lygoje, „Ostende“ – visas 15 rungtynių Belgijos lygoje, Prištinos „Sigal“ – visas 14 rungtynių Kosovo lygoje, „Ventspils“ – visas 14 rungtynių Latvijos lygoje, Talino „Kalev-Cramo“ – visas 14 rungtynių Estijos lygoje.

Donaldo Kairio treniruojamas „Kalev-Cramo“, pridėjus praėjusio sezono pabaigą, Estijos lygoje laimėjo 40 iš eilės rungtynių. Tai – ilgiausia besitęsianti serija Europos vyrų krepšinyje.

Tiesa, Estijos čempionų serija yra vienas juokas palyginti su Prahos USK moterų komandos serija Čekijos pirmenybėse. USK krepšininkės nuo 2013 metų balandžių nacionalinėje lygoje laimėjo jau 128 iš eilės rungtynes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.