EUROLYGA 2023

Latvijos skautas – apie ilgai nepastebėtą Kristapą Porzingį ir agentų melagystes

Krepšinio skautas Ivaras Stencilis neretai naktis leidžia stebėdamas „New York Knicks“ gretose rungtyniaujačio Kristapo Porzingio rungtynes.

 I.Stencis pasakojo, jog K.Porzingis skautų akiratyje atsidūrė pakankamai vėlai.<br>G.Bitvinsko ir G.Šiupario nuotr.
 I.Stencis pasakojo, jog K.Porzingis skautų akiratyje atsidūrė pakankamai vėlai.<br>G.Bitvinsko ir G.Šiupario nuotr.
 Šią vasarą Lietuvos ir Latvijos nacionalinės rinktinės susitiko draugiškose rungtynėse.<br> G.Šiupario nuotr.
 Šią vasarą Lietuvos ir Latvijos nacionalinės rinktinės susitiko draugiškose rungtynėse.<br> G.Šiupario nuotr.
 I.Strencis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 I.Strencis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 25, 2018, 10:45 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 2:02 PM

Ir ne tik todėl, kad tai jo darbo dalis – Latvijos skautas 22-ejų NBA superžvaigždę pažįsta jau dešimtmetį.

Būtent dėl įdomaus K.Porzingio pavyzdžio seniai krepšinio pasaulyje besisukantis 37-erių I.Stencilis perspektyvius Europos, o ypač Latvijos žaidėjus stebi ypač atidžiai – talentai kartais būna pasislėpę.

Agento darbas nesužavėjo

I.Stencilis karjera krepšinyje prasidėjo nuo teisėjavimo, tačiau šis kelias latvio pernelyg niekada neviliojo.

2005 metais gavęs teisininko diplomą, jis neilgai dirbo šioje srityje, o vėliau įkūrė kelias įmones.

„Viskas klostėsi sėkmingai, tačiau vienu momentu nusprendžiau parduoti verslus ir mesti teisininko darbą. Tada galutinai pasinėriau į krepšinį – tai buvo mano svajonė.

Pradėjau keliauti po Ukrainą, Rusiją ir kitas buvusias SSRS valstybes bei ten stebėti žaidėjus“, – portalui lrytas.lt sakė I.Stencilis.

Latvis beveik metus dirbo sau ir nepriklausė jokiai agentūrai, kol 2013-aisiais jį pastebėjo „You First Sports“ vadovai.

„Buvau pradėjęs megzti ryšius su žaidėjais, treneriais, klubų vadovais ir džiaugiausi, kai mane dirbti pasikvietė tuo metu viena geriausių pasaulio sporto agentūrų“, – pasakojo jis.

Visgi iš pradžių žaviu ir įdomiu karjeros etapu atrodęs agento darbas I.Stenciliui greitai pradėjo kelti ne tokius gerus jausmus.

„Agentūra norėjo, kad vietoj skauto tapčiau agentu, tačiau man ši mintis nelabai patiko. Nemėgstu to, kaip agentai dirba – jie dažniausiai būna puikūs melagiai.

Žinoma, yra ir gerų agentų, bet tai labai slidus verslas. Keli mano kolegos pradėjo vogti iš manęs žaidėjus, prasidėjo melagystės, tad tiesiog likau dirbti skautu“, – pasakojo vyras.

Būsimos žvaigždės ilgai nepastebėjo 

Būdamas „You First Sports“ atstovu Baltijos šalyse, jis turėjo atstovavo ir K.Porzingio bei kito žinomo Latvijos krepšininko Janio Timmos interesams.

I.Stencilis pirmą kartą K.Porzingį išvydo dar dirbdamas teisėju 2008-aisiais. Tada krepšininkui buvo vos 12 metų.

„Tuo metu Kristapas buvo neįtikėtinai liesas ir išstypęs, turėjo dredus. Toks stilius, ypač Latvijoje, buvo neįprastas“, – kalbėjo skautas.

Nors dabar iki 221 cm išaugęs K.Porzingis tuomet pasirodė įdomus žaidėjas, jam nei I.Stencilis, nei kiti latviai NBA karjeros dar tikrai nepiešė.

„Kurį laiką keliaudavau po Latviją ir stebėdavau Kristapo rungtynes. Taip, žinojau, kad jis taps profesionaliu krepšininku, bet tikrai negalvojau, jog tokio lygio. Gal labiausiai dėl jo kūno sudėjimo“, – aiškino latvis.

I.Stencilis prisiminė, jog net sutvirtėjęs ir dar labiau ūgtelėjęs, K.Porzingis nebuvo skautų grobis numeris vienas.

„Tiesą pasakius, net kai Kristapas buvo 16-os, jo beveik niekas nežinojo. Tik jam 2011-aisiais pradėjus žaisti „Sevilla“ klube, skautai pradėjo kalbėtis, jog jis galėtų būti įdomus.

Tačiau patys latviai? Jie apie Kristapą pirmą kartą išgirdo tik po aštuoniolikmečių čempionato Rygoje 2013 metais“, – pasakojo jis.

Šiose pirmenybėse jaunieji latviai ketvirtfinalyje eliminavo Domanto Sabonio vedamą Lietuvos rinktinę.

Tada K.Porzingis į lietuvių krepšį įmetė 17 taškų, atkovojo 8 kamuolius ir vėliau buvo išrinktas į simbolinį turnyro penketuką.

„Po čempionato prasidėjo klausimai, kas tas K.Porzingis ir kaip jis čia atsidūrė? Žmonės žinojo, kad jo brolis Janis žaidė krepšinį, bet pats Kristapas išdygo tarsi iš niekur ir tapo nauja žvaigžde“, – prisiminė I.Stencilis.

Dirba su broliu

I.Strenciui įprastai K.Porzingiu bei kitais latvių krepšininkai rūpintis tekdavo tada, kai šie atvykdavo į nacionalinę rinktinę ar tiesiog viešėdavo gimtinėje.

Derybos su klubais buvo agentūros vadovų bei iki šiol vienu iš pagrindinių K.Porzingio atstovų esančio brolio Janio reikalas.

„Kristapas klubams, kaip ir eiliniams latviams, pasidarė įdomus po 2013-ųjų čempionato. Jam iškart buvo piešiama NBA karjera.

Nors tada jo kūnas fiziškai kietam NBA krepšiniui vis dar nebuvo parengtas, keli klubai jį jau norėjo matyti savo gretose.

Prieš 2014-ųjų biržą Kristapui buvo prognuozuotas 20-30 šaukimas, tačiau jis kartu su agentais nusprendė, jog vertėtų dar metus praleisti Europoje. Manau, tai jam labai padėjo atsidurti „Knicks“, – svarstė I.Stencilis.

Skautas pasakojo, kad iki šiol palaiko gerus santykius su 2015 metais NBA biržoje 4-uoju numeriu „Knicks“ pašauktu K.Porzingiu.

„Kristapas labai linksmas ir geros širdies vyrukas. Nors jis visada susitelkęs ties krepšiniu, randa progų ir pajuokauti.

Jis nėra sužvaigždėjęs ar pasipūtęs, – sakė I.Stencilis. – Kai Kristapas atvyksta į Latviją, stengiamės pabendrauti. Taip pat nuolat pasikalbu su jo broliu, stengiuosi sužinoti, kaip Kristapui sekasi“.

I.Stencilis neslėpė, jog kaip ir K.Porzingis, kada nors norėtų atsidurti NBA virtuvėje.

„Mano karjeros tikslas yra vienas – gauti skauto darbą NBA klube. Apie tai svajoju nuo tada, kai tik atsidūriau krepšinyje“, – šypsojosi jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.