EUROLYGA 2023

Eurolygos lietuviai. Aiškus „Žalgirio“ pranašumas ir nutildytas M. Kalnietis

Antrą savaitę iš eilės Eurolygoje geriausiai žaidė Lietuvos aukštaūgiai. 21-ajame ture labiausiai pasižymėjo Kauno „Žalgirio“ puolėjas Paulius Jankūnas ir Milano „Olimpia“ vidurio puolėjas Artūras Gudaitis. Jų komandų rungtynės susiklostė visai nepanašiai, bet svarbiausias tikslas buvo pasiektas: ir „Žalgiris“, ir „Olimpia“ į lentelę įsirašė dar po vieną tašką. Kiti du lietuvių lietuvių turintys Atėnų „Panathinaikos“ ir Madrido „Real“ patyrė „Žalgirį“ nudžiuginusius pralaimėjimus. 

Žalgiriečiai iškovojo pergalę prieš Tel Avivo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žalgiriečiai iškovojo pergalę prieš Tel Avivo ekipą.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2018, 11:41 PM, atnaujinta Feb 3, 2018, 6:21 AM

Dėl vietos pirmajame ketverte ir aikštės pranašumo ketvirtfinalio serijoje kovojantis Kauno „Žalgiris“ vėl priartėjo prie maksimalaus tikslo reguliariajame sezone. Nuo antrosios minutės visą laiką pirmavę ir nuo trečiojo kėlinio vidurio dviženklę persvarą turėję kauniečiai ketvirtadienį savo aikštėje nepaliko jokių vilčių Tel Avivo „Maccabi“ ekipai, kurią nugalėjo 99:84. 

„Žalgirio“ treneris Šarūnas Jasikevičius neregistravo Martyno Sajaus bei Martyno Arlausko ir nerado progos į aikštę įleisti dvyliktuke buvusius Paulių Valinską bei Gytį Masiulį. Kiti keturi Kauno komandos lietuviai pelnė 42 taškus: Paulius Jankūnas – 17, Artūras Milaknis – 12, Edgaras Ulanovas – 9, Antanas Kavaliauskas – 4. 

Tel Avivo ekipoje buvo registruoti du izraeliečiai, bet žaidė tik kitų šalių krepšinio auklėtiniai.

Visi žalgiriečiai trumpose atkarpose turėjo didelių problemų gindamiesi, tačiau didžiąją rungtynių dalį patikimai atliko pagrindines užduotis abiejose aikštės pusėse. Net ir mažiausiai taškų pelniusio A.Kavaliausko indėlis buvo labai svarbus – vidurio puolėjas vos ne idealiai žaidė trečiojo kėlinio viduryje, kai „Žalgiris“ antrą kartą pabėgo nuo „Maccabi“ ir galutinai palaužė varžovų pasipriešinimą. 

„Žalgiris“ savo aikštėje „Maccabi“ ekipą nugalėjo po dešimties metų pertraukos. Praėjusį kartą Kauno komanda laimėjo 2008 metų vasarį dar sporto halėje, o paskui „geltonieji“ iš Lietuvos krepšinio sostinės išsivežė penkias iš eilės pergales. 

Ketvirtadienį „Žalgiriui“ trūko tik vieno metimo iki šimtojo taško. Pasiekti triženklės rezultatyvumo ribos Kauno komandai nepavyksta nuo 2013 metų kovo mėnesio, kai namie per pratęsimą buvo nusileista Madrido „Real“ klubui. Nuo tada žalgiriečiai Eurolygoje žaidė 127 rungtynes. 

„Žalgiris“ vos antrą kartą šį sezoną laimėjo dviženkliu skirtumu. Kauniečiai didesnę pergalę iškovojo tik išvykoje žaisdami su Milano „Olimpia“ ekipa, kurią sutriuškino 94:62. „Žalgiris“ dviženkliu skirtumu pralaimėjo namie „Real“ ir Vitorijos „Baskonia“ komandoms bei išvykoje Belgrado „Crvena Zvezda“ klubui. 

Ketvirtadienį Milano „Olimpia“ komandai vėl parodyti gyvybės požymius padėjo Artūras Gudaitis. Jis per 24 min. pelnė 16 taškų, atkovojo 9 kamuolius ir buvo vienas naudingiausių žaidėjų per rungtynes, kuriose „Olimpia“ išvykoje panaikino dviženklį atslikimą ir palaužė „Barcelona“ ekipą 83:81. Kiti du „raudonųjų batelių“ lietuviai prie pergalės neprisidėjo. Mantas Kalnietis žaidė tik 3,5 min. ir taškų nepelnė, o Mindaugas Kuzminskas praleido rungtynes dėl ligos. 

Atėnų „Panathinaikos“ gynėjas Lukas Lekavičius ir Madrido „Real“ puolėjas šią savaitę neturėjo kuo pasigirti. Šiedu lietuviai žaidė nerezultatyviai, o jų komandos buvo pažemintos varžovų arenose. 

„Real“ ketvirtadienį Maskvos CSKA klubui pralaimėjo nedideliu skirtumu 87:93, tačiau su realiomis viltimis iškovoti pergalę atsisveikino jau pirmajame kėlinyje. J.Mačiulis žaidė tik antrajame kėlinyje ir per 8,5 min. pelnė 2 taškus. 

Beviltiškai ketvirtajame kėlinyje žaidęs „Panathinaikos“ penktadienį Bambergo „Brose“ klubui pralaimėjo net 74:95. L.Lekavičius per 13 min. pelnė 3 taškus. 

Po 21-ojo turo „Panathinaikos“ ir „Real“ sąskaitose liko po 13 pergalių. „Žalgiris“ pavijo šias dvi komandas ir su jomis dalijasi ketvirtąją vietą. Kauno, Atėnų ir Madrido ekipos vos vienu tašku atsilieka nuo antrąją vietą besidalijančių Pirėjo „Olympiakos“ ir Stambulo „Fenerbahče“. 

„Olimpia“ padėtis daug liūdnesnė. Milano krepšininkai iškovojo vos 7 pergales ir tik vienu tašku lenkia absoliučią autsaiderę Stambulo „Anadolu Efes“ komandą. 

Savaitės lietuviai

Paulius Jankūnas („Žalgiris“). Rungtynių pradžioje P.Jankūnas, kartu su Brandonu Daviesu, nesugebėjo užtikrinti tvarkos savo baudos aikštelėje, bet tai buvo vienintelė prastesnė puolėjo atkarpa. Paskui „Žalgirio“ kapitonas visiškai užgožė varžovų aukštaūgius abiejose aikštės pusėse. Asmeninę sąskaitą puolėjas puldė neskubėdamas, bet ketvirtajame kėlinyje pelnė net 10 taškų. Iš viso jis žaidė 23 min., įmetė 17 taškų (7/12 dvitaškių, 1/1 tritaškio) ir atkovojo 7 kamuolius, tačiau pirmą kartą šį sezoną neišprovokavo nė vienos pražangos. Rezultatyviausio „Žalgirio“ žaidėjo P.Jankūno vidurkiai yra 12,7 taško, 5,3 atkovoto kamuolio ir 3,6 išprovokuotos pražangos. 

Artūras Gudaitis („Olimpia“). Vos įėjęs į aikštę pirmojo kėlinio viduryje A.Gudaitis nepataikė dviejų baudos metimų ir neužlopė spragų po savo krepšiu, tačiau antrojo kėlinio pradžioje abiejose aikštės pusėse aktyviai žaidęs vidurio puolėjas įžiebė pirmąjį nedidelį spurtą, per kurį „Olimpia“ aptirpdė atsilikimą. A.Gudaitis buvo vienas svarbiausių veikėjų ir trečiojo kėlinio viduryje, kai Milano komanda per kelias minutes pavijo dviženkliu skirtumu pirmavusius varžovus. Iš viso lietuvis žaidė 24 min., pelnė 16 taškų (7/7 dvitaškių, 2/4 baudų) ir atkovojo 9 kamuolius. 

Per trejas pastarąsias rungtynes A.Gudaitis pelnydavo 15,3 taško ir pataikė visus 16 dvitaškių. Jis pirmauja Eurolygoje pagal dvitaškių taiklumą (75,3 proc.). 

Artūras Milaknis („Žalgiris“). Rezultatyviai žaidęs Axelis Toupane‘as ir kelios antroje pusėje ginantis padarytos klaidos sutrumpino A.Milaknio minutes. Vis dėlto pagrindinis kauniečių snaiperis spėjo padaryti tai, dėl ko leidžiamas į aikštę – per 16 min. pelnė 12 taškų (1/1 dvitaškio, 3/6 tritaškių, 1/2 baudų). A.Milaknis visus tris tritaškius pataikė antrojo kėlinio pradžioje (per pirmąsias 3 min.) ir pirmą kartą nuo gruodžio vidurio žaidė trumpiau nei 20 min. 

Savaitės nusivylimas

Mantas Kalnietis („Olimpia“). M.Kalnietis žaidė tik 3,5 min. pirmojo kėlinio pabaigoje. Tačiau jo klaida vos įėjus į aikštę ir du netaiklūs metimai privertė trenerį Simone Pianigiani vėl pasodinti lietuvį atsarginių suolo gale. Gynėjas į aikštę nebegrįžo ir mačą baigė nepelnęs taškų. M.Kalnietis šį sezoną taškų nepelnė trečiose rungtynėse, tačiau jau antrą kartą nuo šių metų pradžios. Jo vidurkis ir pirmajame rate buvo nedidelis (5,3 tšk.), o po Naujųjų metų lietuvis pelno tik 2,2 taško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.