EUROLYGA 2023

Vingiuoti keliai į LKL: vieni apsišarvavo kantrybe, kiti gali griebtis pinigų

Šį sezoną paskutinė Lietuvos krepšinio lygos (LKL) turnyro lentelės vieta gali būti „deganti“. Toks scenarijus pirmą kartą per pastaruosius tris sezonus neatrodo visiškai fantastinis.

 Šakių ekipa pasiruošusi trečiuoju bandymu prasimušti į LKL.<br> lrytas.lt montažas.
 Šakių ekipa pasiruošusi trečiuoju bandymu prasimušti į LKL.<br> lrytas.lt montažas.
 Marijampoliečiai NKL triumfavo du kartus paeiliui.<br> A.Koroliovo nuotr.
 Marijampoliečiai NKL triumfavo du kartus paeiliui.<br> A.Koroliovo nuotr.
 J.Garliauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
 J.Garliauskas.<br> J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2018-02-13 09:42, atnaujinta 2018-02-13 09:55

Tiek pernai „Šiaulių“, tiek užpernai Alytaus „Dzūkijos“ ekipos, pasibaigus sezonui likusios LKL dugne, į žemesnę Nacionalinę krepšinio lygą (NKL) neiškrito dėl gerai žinomų priežasčių.

Sportiniu principu pakilti į aukštesnį divizioną NKL nugalėtojams vis sukliudo du esminiai reikalavimai – turėti 1200 vietų areną ir 400 tūkst. eurų biudžetą.

Nors pastaruosius porą sezonų NKL triumfavusi Marijampolės „Sūduva“ kriterijų išpildyti vis dar negali ir į LKL šį rudenį nepretenduos, dabar paskutiniame aukščiausio diviziono ketverte besimalančios Prienų-Birštono „Vytauto“, Kėdainių „Nevėžio“, „Dzūkijos“ ir „Šiaulių“ ekipos nėra šimtu procentų saugios.

Arenos problemai – pora įmanomų sprendimų

Ambicijas kilti aukščiau iš naujo puoselėjantis Šakių „Vyčio“ klubas šį NKL sezoną pradėjo turėdami ryškių favoritų vardą ir jį kol kas pateisina.

Ekipa šiuo metu yra iškovojusi 29 pergales, patyrusi 3 pralaimėjimus bei žengia pirmojoje lentelės vietoje.

Norą pagaliau užlipti ant aukščiausio laiptelio klubo vadovai neseniai patvirtino solidžiu pirkiniu – „Vytį“ papildė buvęs Kauno „Žalgirio“ legionierius Travisas Watsonas.

„Tikslą žaisti LKL jau esame deklaravę ir visuomenei, ir pačiai lygai. Tai tikrai atrodo realu“, – lrytas.lt sakė „Vyčio“ generalinis vadybininkas Justinas Garliauskas.

Pertvarkyti 800 vietų Šakių sporto centro areną techniškai pakaktų kelių mėnesių, tačiau tam pirma reikėtų pasiekti susitarimą su rajono valdžia.

„Žinoma, iš jų pusės palaikymas yra, tačiau kol nežinome, ar apskritai turėsime teisę patekti į aukštesnę lygą, nieko konkrečiau planuoti negalime“, – aiškino J.Garliauskas.

Jis taip pat neatmetė varianto, kad klubas galėtų persikelti žaisti į kitą vietą , tačiau pabrėžė – nereikėtų aklai žiūrėti į LKL nuostatų eilutes.

„Relokacija ar panašūs dalykai būtų derinami tik kai žinosime, koks mūsų santykis su lyga. LKL yra uždara organizacija su savo valdyba. Nors Lietuvoje krepšinio piramidė egzistuoja, ji yra skirtingose rankose.

Kadangi NKL organizuoja Lietuvos krepšinio federacija, O LKL yra privati, labai norint, visada bus galima padaryti, kad viena komanda ten arba atsirastų, arba neatsirastų“ , – kalbėjo J.Garliauskas.

Pinigai – ne problema

Tuo tarpu pats LKL prezidentas Remigijus Milašius į „Vyčio“ galimybę žengti laipteliu aukščiau kol kas žvelgia atsargiai.

Nors neseniai kalbėdamas su krepsinis.lt jis minėjo, jog kai kurie klubo rėmėjai nėra entuziastingai nusiteikę perėjimo į LKL atžvilgiu, J.Garliauskas tai neigė.

„Mes apie savo rėmėjų ketinimus esame informuoti geriau“, – teigė jis.

Pasak J.Garliausko, „Vyčiui“ surinkti reikalaujamą 400 tūkst. biudžetą nebūtų visiškai jokių problemų.

„LKL deklaruojami biudžetai nėra įspūdingi. Suprantu, kad lyga nori kelti savo lygį ir didinti klubų biudžetus iki milijono eurų ar panašiai, bet pusė komandų net arti tokių planų negali priartėti“, – akcentavo jis.

Visgi mintyse dėlioti aiškesnius kontūrus ateičiai šakiečiams dar ankstoka dėl dabartinio NKL formato – pagal jį nugalėtojai spręsis finalo ketverto principu.

„Esu įsitikinęs, kad serijoje prieš mus nelaimėtų niekas, bet finalo ketvertas yra vienerios rungtynės. Komandai gali būti juoda diena, gali būti traumų... niekada nežinai.

Mes patys vidinį spaudimą sau esame sukėlę pakankamai. Tą darėme ir penai, ir užpernai“, – pasakojo J.Garliauskas.

Praėjusį sezoną „Vytis“ pasirodymą NKL dėl užklupusių traumų baigė trečioje vietoje.

Vis dar laukia

Visai kitokia „Vyčiui“ ant kulnų lipančios „Sūduvos“ situacija – marijampoliečiai šį sezoną nesiekia bet kokia kaina laimėti NKL.

Kaip ir praėjusius du sezonus, jie į aukštesnį divizioną pakilti negalėtų dėl per mažos arenos.

Tačiau tai, tikimasi, tėra laikina problema. Marijampolėje nauja arena geriausiu atveju turėtų išdygti prieš prasidedant 2019-2020 metų sezonui.

„Prieš 2016-2017 m. sezoną tikėjome, kad bus pradėta statyti arena ir, kad laimėję žaisime LKL, tačiau realybė pasirodė kitokia.

Kadangi ir 2018-2019 metams arenos dar nebus, šį sezoną milžiniško tikslo žūtbūt laimėti kaip ir nėra“ – portalui lrytas.lt sezono pradžioje sakė „Sūduvos“ vadovas Vytautas Skučas.

Jis teigė, jog pagrindinė komandos užduotimi išlieka patekimas į birželio viduryje Jonavoje vyksiantį finalo ketvertą.

„Komandai iškelti tikslai yra truputį žemesni, nei praėjusį sezoną. Lyga grįžo prie finalo ketverto formato, o jame favoritų etikečių nebelieka. Ten, kaip sakoma, kamuolys apvalus“, – kalbėjo V.Skučas.

Yra ir kitų variantų

Išskyrus du realiausiai į NKL titulą pretenduojančius klubus, į aukščiausią lygą teoriškai gali patekti ir kitos komandos.

Šiuo metu tarp visų NKL ekipų tinkamos talpos arenas turi „Jonavos“ bei „Palangos“ klubai.

Nors „Palanga“ jau ankščiau yra kalbėjusi apie norą ateityje žaisti LKL, dabar jis atrodo sunkiai įmanomas.

Sezonui įpusėjus vidinių nesutarimų sudrebinta ir finansinių problemų turėjus komanda rikiuojasi paskutinėje NKL lentelės vietoje ir į medalius nepretenduoja.

Tuo tarpu „Jonava“ NKL dabar užima šeštąją vietą, tačiau taip pat abejotina, jog galėtų rimčiau kibti į atlapus „Vyčiui“ ar „Sūduvai“

Paskutinis kelias, kuris į LKL galėtų atnešti pokyčių – licencijos gavimas komerciniu būdu.

Tą padaryti galima atitinkant reikiamus kriterijus bei lygai sumokėjus 400 tūkst. eurų mokestį.

Lrytas.lt žiniomis, susidomėjimas pajėgiausią šalies lyga papildyti tokiu būdu egzistuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.