EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: Kroatijos nuopolis, J. Blūmo sugrįžimas ir B. Diaw šou

Lietuvos rinktinė yra viena iš septynių komandų, pasaulio krepšinio čempionato Europos zonos atrankos turnyre per pirmą ratą laimėjusių visas trejas rungtynes. Tokį patį rezultatą kitose grupėse pasiekė Ispanijos, Italijos, Prancūzijos, Čekijos, Vokietijos ir Graikijos krepšininkai.

 Borisas Diaw.<br> FIBA.com nuotr.
 Borisas Diaw.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 24, 2018, 6:24 AM, atnaujinta Feb 24, 2018, 6:51 AM

Tarp lyderių nėra praėjusių metų Europos čempionės Slovėnijos ir žemyno pirmenybių finale žaidusios Serbijos. Šios komandos iškovojo po dvi pergales. O kone didžiausias atrankos turnyro netikėtumas – nesiliaujančios Kroatijos krepšininkų nesėkmės.

Lietuviai. Lietuvos rinktinė atrankos turnyro trečiame ture penktadienį Klaipėdoje sulaukė atkaklaus varžovų pasipriešinimo, bet paskutinėmis minutėmis palaužė Vengrijos krepšininkus 80:75.

Tą patį vakarą daug paprasčiau laimėjo kitų C grupės rungtynių šeimininkai. Lenkijos rinktinė Vloclaveke sutriuškino Kosovo komandą 90:62. Kosoviečiai bus kiti lietuvių varžovai. Rungtynės pirmadienį vyks Klaipėdoje.

C grupėje pirmaujanti Lietuva iškovojo tris pergales, Lenkija laimėjo du kartus, Vengrija – vieną, Kosovas patyrė tris pralaimėjimus.

Į kitą atrankos etapą pateks trys geriausios grupės komandos. Tačiau net užsitikrinus kelialapį, likusios rungtynės taip pat bus svarbios, nes pirmo etapo taškai bus įskaityti antrame etape.

Nuopolis. Didelė sensacija bręsta D grupėje, kurioje dar nė sykio nelaimėjo Kroatijos rinktinė. Penktadienį Zadare kroatams, tarp kurių buvo ir keli labai patyrę žaidėjai (Luka Žoričius, Miro Bilanas ir Darko Planiničius), antausį skėlė ir Rumunijos krepšininkai. Jie labai nerezultatyviame mače parbloškė šeimininkus 58:56.

Kroatijos rinktinėje žaidė ir Panevėžio „Lietkabelio“ naujokas Dominikas Mavra. Jis nepelnė nė vieno taško (0/5 metimų). Penktadienį labai netaikliai atakavo ne tik D.Mavra, bet ir jo komandos draugai – kroatai pataikė tik 2 iš 26 tritaškių.

Beje, būtent su triimis geriausiomis D grupės komandomis antrajame etape kovos C grupės lyderių trijulė. D grupėje po pirmo rato pirmauja Italija (3 pergalės), paskui ją rikiuojasi Rumunija (2 pergalės) ir Nyderlandai (1 pergalė).

Eurolyga. Per pasaulio čempionato atrankos rungtynes rinktinėms neatstovauja NBA krepšininkai ir dauguma Eurolygos žaidėjų. Vis dėlto viena komanda dėl Eurolygos varžybų nepatyrė nuostolių – Turkijos rinktinės aprangą penktadienį vilkėjo ir krepšininkai iš Stambulo „Fenerbahče“ (natūralizuotas amerikietis Bobby Dixonas ir Melihas Mahmutoglu) bei Stambulo „Anadolu Efes“ (Dogušas Balbay) klubų.

Tačiau „12 milžinų“ net žaisdami optimalios sudėties penktadienį patyrė skaudžią nesėkmę – išvykoje 58:59 pralaimėjo buvusio Vilniaus „Lietuvos ryto“ žaidėjo Vedrano Bosničiaus treniruojamai Švedijos rinktinei.

Turkai likus 4 min. atsiliko net 45:58, bet sumažino skirtumą iki vieno taško, o paskutinę minutę rengė labai ilgą ataką, per kurią pataikyti nesugebėjo nei M.Mahmutoglu, nei B.Dixona, nei Sertačas Šanli.

Kelionė. Iš Kinijos lygos padėti Graikijos rinktinei vėl atskubėjo Giannis Bourousis. Patyręs vidurio puolėjas nepaisant ilgos ir varginančios kelionės buvo vienas geriausių žaidėjų ir į Estijos komandos krepšį įmetė 21 tašką. Graikai pasiekė įtikinamą pergalę 87:75.

Kova. Atkakliausiai penktadienį vyko Prancūzijos ir Rusijos rinktinių dvikova. Namie žaidę prancūzai nepasinaudojo puikia proga persverti rezultatą ketvirtojo kėlinio pabaigoje (baudos metimo nepataikė Paulis Lacombe‘as) ir tik per pratęsimą palaužė varžovus 75:74.

Pergalingą dvitaškį likus 3 sekundėms iki sirenos pataikė buvęs ilgametis NBA žaidėjas Boris Diaw. Iš viso jis pelnė 23 taškus, atkovojo 7 kamuolius, atliko 7 rezultatyvius perdavimus. ir buvo rezultatyviausias rungtynių žaidėjas.

Rusijos rinktinėje žaidė Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ aukštaūgis Nikita Balašovas. Jis pelnė 4 taškus. Antrą nesėkmę patyrusioje Rusijos komandoje 17 taškų surinko Dmitrijus Kulaginas, 16 – Sergejus Karasiovas, 13 – Smitrijus Chvostovas.

Trečią pergalę šventusiai Prancūzijos rinktinei 11 taškų pelnė Paulis Lacombe'as, 10 – Alainas Koffi.

Netikėtų problemų kilo Ispanijos rinktinei, kuri išvykoje Baltarusijos komandą nugalėjo tik 84:82. Baltarusiams 18 taškų pelnė buvęs „Pieno Žvaigždžių“ gynėjas Aliaksandras Kudravcavas, 15 taškų įmetė Vitalijus Liutyčius, 12 – Jauhenijus Beliankovas.

Likus žaisti 3 min. 25 sek., ispanai pirmavo 83:71, bet baltarusiai pelnė 11 taškų be atsako ir, likus 8 sek., sumažino atsilikimą iki minimumo 82:83, bet svečiams pavyko išsaugoti pergalingą rezultatą.

Trečią pergalę iškovojusiai Ispanijos rinktinei Quino Colomas pelnė 17 taškų, Franas Vazquezas – 14, Javieras Beiranas – 13.

LKL. Į nacionalines komandas šią savaitę išvyko ne tik D.Mavra ir N.Balašovas, bet ir dar keli LKL klubų legionieriai. Trys iš jų penktadienį susitiko Rygoje, kur Latvijos rinktinė pripažino Ukrainos komandos pranašumą 68:82.

Ukrainai atstovaujantiems LKL klubų žaidėjams krepšys buvo užrištas. Nei Prienų-Birštono „Vytauto“ gynėjas Denysas Lukašovas (0/2 tritaškių), nei „Pieno Žvaigždžių“ puolėjas Viačeslavas Bobrovas (0/5 dvitaškių) taškų nepelnė.

„Lietkabelio“ latvis Žanis Peineris įmetė 6 taškus, bet jo taiklumas buvo labai prastas (1/6 dvitaškių, 0/3 tritaškių, 4/8 baudų).

Rezultatyviausiai žaidė į Latvijos rinktinę vėl grįžęs 35 metų Janis Blūmas. Buvęs „Lietuvos ryto“ gynėjas pelnė 24 taškus. Sugrįžėlio sulaukė ir Ukrainos rinktinė, kurią sustiprino natūralizuotas amerikietis Pooh Jeteris (20 taškų).

Amerikiečiai. Amerikietis Dee Bostas vasarą padėjo Bulgarijos rinktinei iškovoti kelialapį į pagrindinį atrankos etapą, bet rudenį negalėjo atstovauti bulgarams, nes buvo pasirašęs sutartį su Kauno „Žalgiriu“ ir žaidė Eurolygoje.

Gruodį D.Bostas perėjo į Strasbūro SIG klubą, tad šią savaitę kliūčių apsivilkti Bulgarijos rinktinės aprangą nebeliko. Vis dėlto natūralizuoto amerikiečio sugrįžimas neišgelbėjo nuo dar vieno nesėkmės – antrame kėlinyje net 16 taškų skirtumu pirmavę bulgarai namie pripažino Čekijos krepšininkų pranašumą 76:78. D.Bostas pelnė 13 taškų.

Bulgarams labai trūko Aleksandro Vezenkovo. „Barcelona“ buvo išleidusi puolėją į rinktinę, bet paprašė grįžti, kai dėl sunkaus gripo į ligoninę buvo paguldytas kitas mėlynų ir granatinių aukštaūgis Pierre‘as Oriola.

Dar vienas buvęs LKL legionierius spindėjo Gruzijos rinktinėje. Natūralizuotas amerikietis Michaelas Dixonas pelnė 23 taškus ir vedė gruzinus į pergalę išvykoje prieš Austrijos rinktinę 78:64.

Tuo tarpu irgi LKL žaidęs Derekas Needhamas su Juodkalnijos rinktine namie nusilenke Slovėnijos komandai 63:75. D.Needhamas pelnė 12 taškų.

3-ias turas

A grupė

Baltarusija – Ispanija 82:84, Juodkalnija – Slovėnija 63:75.

Rikiuotė: 1. Ispanija – 3, 2. Slovėnija – 2, 3. Juodkalnija – 1, 4. Baltarusija – 0.

B grupė

Latvija – Ukraina 68:82, Švedija – Turkija 59:58.

Rikiuotė: 1. Turkija – 2, 2. Ukraina – 2, 3. Latvija – 1, 4. Švedija – 1.

C grupė

Lietuva – Vengrija 80:75, Lenkija – Kosovas 90:62.

Rikiuotė: 1. Lietuva – 3, 2. Lenkija – 2, 3. Vengrija – 1, 4. Kosovas – 0.

D grupė

Kroatija – Rumunija 56:58, Italija – Nyderlandai 80:62.

Rikiuotė: 1. Italija – 3, 2. Rumunija – 2, 3. Nyderlandai – 1, 4. Kroatija – 0.

E grupė

Bosnija ir Hercegovina – Belgija 72:70, Prancūzija – Rusija 75:74 (po pratęsimo).

Rikiuotė: 1. Prancūzija – 3, 2. Bosnija ir Hercegovina – 2, 3. Rusija – 1, 4. Belgija – 0.

F grupė

Bulgarija – Čekija 76:78, Islandija – Suomija 81:76.

Rikiuotė: 1. Čekija – 3, 2. Islandija – 1, 3. Bulgarija – 1, 4. Suomija – 1.

G grupė

Austrija – Gruzija 64:78, Vokietija – Serbija 79:74.

Rikiuotė: 1. Vokietija – 3, 2. Serbija – 2, 3. Gruzija – 1, 4. Austrija – 0.

H grupė

Izraelis – Didžioji Britanija 82:75, Graikija – Estija 87:75.

Rikiuotė: 1. Graikija – 3, 2. Izraelis – 2, 3. Estija – 1, 4. Didžioji Britanija – 0.

Pasaulio čempionato Europos zonos atrankos varžybose dalyvauja 32 rinktinės, suskirstytos į aštuonias grupes. Į antrą etapą pateks po tris geriausias grupių ekipas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?