EUROLYGA 2023

Gintaras Krapikas su rinktine Europos čempionate žvelgs marksizmo tėvui į akis

Europos dvidešimtmečių krepšinio čempionatą šią vasarą rengsiantys vokiečiai sukėlė tikrą diskusijų audrą – federacija ant oficialaus logotipo nusprendė pavaizduoti marksizmo ideologijos tėvą Karlą Marxą.

 Europos dvidešimtmečių krepšinio čempionatą rengsianti Vokietija nusprendė pagerbti K.Marxą.<br> AFP/Scanpix ir organizatorių nuotr.
 Europos dvidešimtmečių krepšinio čempionatą rengsianti Vokietija nusprendė pagerbti K.Marxą.<br> AFP/Scanpix ir organizatorių nuotr.
 A.Streikus.<br> lrs.lt nuotr.
 A.Streikus.<br> lrs.lt nuotr.
 Čempionato logotipas.<br> Organizatorių nuotr.
 Čempionato logotipas.<br> Organizatorių nuotr.
 G.Krapikas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 G.Krapikas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 19, 2018, 8:02 PM, atnaujinta Mar 19, 2018, 8:52 PM

Čempionato, kuris liepos 17-24 dienomis vyks Chemnice, simbolika pristatyta praėjusios savaitės pabaigoje.

Pirmenybių logotipą sudaro krepšinio kamuolio atvaizdas, kurio dešinėje – K.Marxas ir vokiečių vėliavos spalvos.

„Logotipe atsispindi glaudūs K.Marxo ir miesto ryšiai. Jis Chemnico istorijoje užima labai svarbią vietą ir dėl to buvo tinkamai įvertintas“, – apie šįmet gimimo dviejų šimtų metų sukaktį mininčią asmenybę rašoma Vokietijos krepšinio federacijos pranešime.

Palikimas – nuo Rytų Vokietijos laikų

XIX a. pradžioje tuometinėje Prūsijos karalystėje gimusio K.Marxo vardas ir dabartinės Vokietijos rytuose esantis Chemnicas glaudžiai susiję.

1953 metais Rytų Vokietijos valdžia miestą buvo pervadinusi Karlo Marxo miestu arba Karlmarkštatu bei jo garbei iš sovietų skulptoriaus Levo Kerbelo užsakė monumentą.

Jis Chemnice stovi iki šiol, o už skulptūros puikuojasi garsioji K.Marxo kartu su Frydrichu Engelsu parašyto  „Komunistų partijos manifesto“ frazė „Viso pasaulio darbininkai, vienykitės“.

Vilniaus universiteto istorikas doc. dr. Arūnas Streikus pasakojo, jog Chemnicas XX a. antrojoje pusėje buvo pramoninis ir socialistines idėjas greitai perėmęs miestas.

„Pats miestas buvo tarsi puikus naujosios socialistinės urbanistikos pavyzdys, nes po sugriovimo jį teko perstatyti iš naujo“, – sakė A.Streikus.

Senąjį Chemnico pavadinimą miestas atgavo 1990 metais, po surengto gyventojų referendumo.

Istoriją mato skirtingai

Nors istorikai stengiasi daryti ryškią skirtį tarp teoretiko K.Marxo ir vėliau jo filosofiją savaip pritaikiusių socialistinių ir komunistinių judėjimų atstovų, plačiojoje visuomenėje ši riba vis dar plonytė.

„Vokietijoje K.Marxas iki šiol yra laikomas reikšmingu žmogumi ir yra svarbi atminties vieta. Būtent čia susiduria skirtingos atmintys Rytų ir Vakarų Europoje, – aiškino A.Streikus. – Mums marksizmas asocijuojasi su komunistine patirtimi, o vakaruose, kadangi jie tos patirties neturėjo, K.Marxas yra labiau mąstytojas, turėjęs didelį poveikį XX a. istorijai“.

Istorikas pridūrė, jog vakarų valstybėse marksizmas dažnai apskritai nelaikomas leninizmo ar stalinizmo ištakomis.

„Vakaruose, kur skirtis tarp šių dalykų jaučiama labiau, K.Marxas yra vertinamas pozityviai. Šiuo atveju pagrindinė mintis ta, kad Leninas ar Stalinas marksizmą tikrai smarkiai iškraipė“, – teigė jis.

Visgi A.Streikus sutiko, kad nors vokiečių noras paminėti K.Marxo gimimo dviejų šimtų metų jubiliejų ir suprantamas, jo vaizdavimas Europos čempionato simbolikoje yra gana drąsus.

„Galbūt galime sakyti, jog tai šiuo atveju yra šioks toks nejautrumas Rytų Europos atžvilgiu, tačiau iš kitos pusės, juk turėjome visai kitus pasakojimus, visai kitas patirtis“, – svarstė istorikas.

Lietuviai jau žino varžovus

Vasarą į Vokietiją vyksiančią Lietuvos dvidešimtmečių rinktinę treniruos šį sezoną jokiame klube nedirbantis Gintaras Krapikas.

Lietuviai čempionato kovas A grupėje pradės su Didžiosios Britanijos, Juodkalnijos ir Turkijos bendraamžiais.

„Mums reikia surinkti visus žaidėjus, kurie yra verti nacionalinės dvidešimtmečių ekipos ir, manau, Lietuva turėtų būti varžybų favorite.

Reikia taip pat pasakyti, kad galbūt kai kuriems jauniems žaidėjams tai bus paskutinysis šansas atstovauti savo šalies komandai.

Ne visi prasimuš į vyrų nacionalinę ekipa, o dvidešimtmečių komanda – paskutinioji visų amžiaus grupių rinktinė“, – sausį apie būsimas pirmenybes kalbėjo G.Krapikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.