EUROLYGA 2023

Linas Kleiza įvertino tikrąją Domanto Sabonio padėtį: „Nieko nepadarysi“

Domantas Sabonis pagaliau gali atsipūsti –  pirmaisiais metais NBA atlaikęs dėmesio laviną, jis ne tik sugebėjo įrodyti, kad garsiojo tėvo šešėlyje tikrai neliks, bet ir paskatino specialistų spėliones: o gal Lietuva turės dar vieną krepšinio superžvaigždę?

Domantas Sabonis sulaukė Lino Kleizos pagyrų.<br>T.Bauro ir AFP/Scanpix nuotr.
Domantas Sabonis sulaukė Lino Kleizos pagyrų.<br>T.Bauro ir AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Laura Ivaškaitė

2017-04-28 14:00, atnaujinta 2017-08-29 20:12

„Jam viskas dar priešakyje ir, manau, kitais metais pasimatys visas Domanto šio sezono vargas“, – malonias prognozes jaunajam krepšininkui piešė Linas Kleiza.

Atrodo, kad 20-mečiam D.Saboniui su milžinišku spaudimu ir lūkesčiais šį sezoną susitvarkyti pavyko išties neblogai: jis jau debiutiniais metais stipriausioje pasaulio lygoje sulaukė netikėto „Oklahoma City Thunder“ trenerio Billy Donovano pasitikėjimo ir starto penkete pradėjo net 66 rungtynes. 

Gana džiuginančią pradžią liudija ir statistika – puolėjas per vidutiniškai 20 minučių rinko po 5,9 taško ir sugriebdavo 3,6 kamuolio, gynyboje taip pat pernelyg „negrybaudamas".

Nors tai toli gražu nėra įspūdingi skaičiai, turint omenyje, kad šį sezoną „Thunder“ buvo Rusello Westbrooko scena, kurioje jis rengdamas trigubų dviženklių šou komandos draugus stūmė į antrą planą, Saboniukui priekaištų niekas greičiausiai neturi.

Tiesa, po Naujųjų metų kiek užstrigusiam lietuviui sezono finišą šiek tiek apkartino atkrintamųjų kovų stebėjimas nuo suolo, kai visos serijos su „Houston Rockets" metu jis į aikštę išbėgdavo tik tam, kad po kelių minučių būtų pakeistas.

„Tai man neturėjo jokios įtakos. Aš visada buvau pasirengęs išeiti į aikštę ir padėti komandai. Treneris sakė, kad būčiau kantrus ir kad prieš akis manęs laukia dar daug sezonų", – kuklių minučių po paskutinių sezono rungtynių kalbėdamas su JAV žurnalistais nedramatizavo D.Sabonis.

Pirmieji metai NBA reguliariuoju sezonu, kaip ir D.Saboniui, nesibaigė visai grupei kitų Lietuvos krepšininkų – Šarūnui Jasikevičiui, Donatui Motiejūnui, Žydrūnui Ilgauskui, Dariui Songailai, Arvydui Saboniui bei Linui Kleizai.

Pastarasis žaidėjas, 2005–aisiais prisidėjęs prie „Denver Nuggets“,  puikiai supranta vos atvykus į NBA krepšininką užgriūnančią atsakomybę ir patikino, jog „Thunder“ stratego sprendimas atkrintamųjų metu pamiršti D.Sabonį didelės nuostabos kelti neturėtų.

– Dėl puikaus pasirodymo NCAA ir aukšto šaukimo biržoje prieš sezoną iš D.Sabonio tikėtasi daug – ar jis šias viltis pateisino? – lrytas.lt paklausė L.Kleizos.

– Vien su pavarde atėjo labai dideli lūkesčiai, bet pirmasis jo sezonas, manau, buvo labai geras. Domantas žaidė starto penkete, sulaukė komandos pasitikėjimo. Klubas tikriausiai ateitį norėtų ir toliau sieti su juo. Žinoma, debiutas NBA niekada nebūna lengvas, nes reikia priprasti ir prie greičio, ir prie gerokai pajėgesnių žaidėjų, nei anksčiau esi sutikęs.

Bet vien tai, kad jis (D.Sabonis) dažnai rungtyniavo starto sudėtyje ir aikštėje praleisdavo daug laiko, davė labai daug. Jam viskas dar priešakyje ir, manau, kitais metais pasimatys visas Domanto šio sezono vargas. 

– Tačiau kaip paaiškinti tai, kad beveik kiekvienas reguliariojo sezono rungtynes pradėjęs starto penkete, per atkrintamąsias D.Sabonis iš viso žaidė vos 6 minutes?

– Atkrintamosiose yra dar sudėtingesnis krepšinis. Bet  jo sezonas buvo ilgas, buvo ir pakilimų, ir duobių, todėl naujokams tokie dalykai yra normalu. Labai nedaugelis naujokų iškart žaidžia gerai ir daug. „Thunder“ vis tiek daugiau paremta vienu žaidėju.

Ar tokie dalykai trukdo, ar netrukdo – nieko nepakeisi. Jei yra viena superžvaigždė, kuri meta po keturiasdešimt taškų ir turi trigubo dublio vidurkį, nieko nepadarysi. Aišku, yra ir pliusų, nes varžovai į tokius lyderius labiau kreipia dėmesį ir tuomet kitiems atsiranda daugiau galimybių bei laisvų metimų. 

Pirmąją sezono dalį jis metė daug tritaškių ir atskleidė savo universalumą, o antrojoje trenerio buvo labiau nustumtas po krepšiu. Koks vaidmuo jam parankesnis?

– Šiandien krepšinyje turi gerai daryti viską, o ypač būdamas ketvirtasis numeris. NBA stilius ir braižas yra toks, kad dideli žaidėjai rungtyniauja tik penktuoju numeriu, bet tai irgi net nėra labai akcentuojama. Taip bus, kol neatsiras dominuojantis penktas numeris ir nelaimės NBA. Krepšinis yra greitas ir mobilus, todėl ir Domantui būtina mesti tritaškius, taip išplėsti žaidimą.

– Dabar D.Saboniui tenka būti R.Westbrooko šešėlyje, o kai jūs rungtyniavote „Nuggets“, ekipa sukosi apie Carmelo Anthony. Ar nepikta, kai į tavo komandą žiūrima tarsi į vieno žmogaus komandą?

– Beveik kiekvienoje NBA komandoje taip yra, nes be tų ryškių žvaigždžių nieko nelaimėsi. Gal tas lyderis būna ne vienas, o keli, bet neįmanoma nieko padaryti. Viskas atsimuša į talentą.

– Jūs debiutiniame NBA sezone taip pat nukeliavote iki atkrintamųjų kovų, ar žaidėjus tuomet slegia didesnė atsakomybė?

– Žinoma, nes tai visai kitas dalykas nei reguliarusis sezonas. Prasideda kitos taktikos, turi laiko pasiruošti konkrečiai komandai, susistatyti gynybą. Dėl to sudėtingiau. Be to, tą patį varžovą turi nugalėti keturis kartus, todėl dinamika irgi pakinta. Reguliariojo sezono metu komandos paprasčiausiai neturi laiko tokiam pasiruošimui, nes turi pamėtymą ryte ir dar derinius trumpai pasižiūri.

– D.Sabonis neseniai pranešė, jog dalyvaus NBA Vasaros lygoje, be to, prisidės prie Lietuvos rinktinės. Tikriausiai galime tikėtis didelio jo žingsnio į priekį?

–  Manau, kad taip. Tokių metų žaisti kuo daugiau yra gerai. Dar neaišku, kokie žaidėjai suvažiuos į rinktinę, bet Domantas šįmet jau turės šansą joje būti vienu iš pagrindinių žaidėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.