EUROLYGA 2023

Audrą sukėlusi legendinė krepšininkė tikra: jos žodžiai – aštrūs, bet teisingi

Jurgita Štreimikytė-Virbickienė po penkerių metų padėjo tašką ir išsiskyrė su Vilniaus „Kibirkšties“ komanda. „Buvo visokių minčių, bet nusprendžiau padaryti pertrauką“, – nelengvą sprendimą lrytas.lt paaiškino ji.

  J.Štreimikytė-Virbickienė sezoną baigė ne tik sidabro medaliu, bet ir sukeltu šurmuliu.<br> M.Patašiaus nuotr.
  J.Štreimikytė-Virbickienė sezoną baigė ne tik sidabro medaliu, bet ir sukeltu šurmuliu.<br> M.Patašiaus nuotr.
 J.Štreimikytė-Virbickienė.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 J.Štreimikytė-Virbickienė.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 V.Gecevičius.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 V.Gecevičius.<br> A.Didžgalvio nuotr.
 A.Ginelevičienė (dešinėje).<br> M.Patašiaus nuotr.
 A.Ginelevičienė (dešinėje).<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 1:45 PM, atnaujinta May 4, 2018, 3:05 PM

45-erių buvusi krepšininkė nuo tada, kai prieš beveik dešimtmetį pakabino batelius ant vinies, neturėjo laiko atsikvėpti.

Būtent dėl šios priežasties pasibaigus sutarčiai su sostinės klubu, J.Štreimikytė-Virbickienė jos nebepratęsė ir pasiliko tik asistentės pareigas nacionalinėje moterų rinktinėje.

Kaip teigė pati trenerė, ji nori pailsėti nuo kilusio šurmulio – „Kibirkštyje“ jos istorija pasibaigė ne tik Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) sidabru, bet ir didelio atgarsio sulaukusiais pareiškimais.

Aistros sezono finiše

J.Štreimikytė-Virbickienė moterų lygai pirtį užkūrė po to, kai jos treniruota „Kibirkštis“ finalo seriją pralaimėjo Kauno rajono „Hoptrans-Sirenoms“.

Vos pasibaigus ketvirtajam serijos mačui sostinėje, kuriame kauniečių ekipa triumfavo 73:72, J.Štreimikytė-Virbickienė patraukė prie LMKL vadovės Audros Ginelevičienės.

„Supuvusi vadovė – supuvusi lyga“, – tokius žodžius, kaip pranešė basketnews.lt, kolegei išrėžė buvusi krepšininkė.

Po akimirkos J.Štreimikytė-Virbickienė karštomis mintimis dalijosi ir su žurnalistais, kuriems pareiškė, kad moterų lyga per 15 metų absoliučiai nesugebėjo pasikeisti, o teisėjai taip ir neišmoko savo darbo.

Visgi po kelių dienų nuslūgus emocijoms „Kibirkštis“ išplatino savo trenerės atsiprašymą.

„Tai buvo pasakyta ne laiku, ne vietoje ir visai ne taip, kaip derėtų. Gėda, kad nesuvaldžiau tiek vidinės įtampos, tiek savo emocijų. Išsiveržė viskas, kas kaupėsi keletą metų“, – jame teigė J.Štreimikytė-Virbickienė.

Vis tik aštrūs pasisakymai, net ir po atsiprašymo, tebekelia šurmulį krepšinio visuomenėje.

J.Štreimikytės-Virbickienės išsišokimas, kaip nederamas pavyzdys, net buvo paminėtas Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) ataskaitinėje konferencijoje.

„Aš pati tiesioginės kritikos negirdėjau. Iš senų draugų, iš komandos ir rinktinės kaip tik sulaukiau palaikymo.

O kad man į akis kas nors kritikuotų, to nebuvo. Žmonėms visada lengviau kalbėti už nugaros“, – lrytas.lt apie atgarsius pasakojo trenerė.

J.Štreimikytė-Virbickienė sutinka, kad po LMKL finalų išsireiškė pernelyg tiesmukai, tačiau tikina – savo minčių ji neišsižada.

Buvusios krepšininkės nuomone, lygos vadovybei, kurios viršūnėje – A.Ginelevičienė, permainų reikia nedelsiant.

„Nenoriu daug diskutuoti šia tema, bet tai ne mano vienos nuomonė. Taip jau daugelį metų yra kalbama už nugarų. Tik tiek, kad aš apimta emocijų viską pasakiau tiesiai šviesiai“, – aiškino ji.

Pakeis M.Gecevičiaus tėtis

Iš „Kibirkšties“ trenerės posto ketvirtadienį oficialiai pasitraukusią J.Štreimikytę-Virbickienę pakeis kitas žinomas šalies krepšinio veidas – Valdas Gecevičius.

57-erių specialistas, krepšininko Martyno Gecevičiaus tėtis, pastaruosius tris sezonus Vilniaus klube užėmė asistento pareigas.

„Manau, V.Gecevičius šiuo metu yra tinkamiausias variantas – jis žino merginas, yra buvęs šalia komandos. Laikas parodys.

Darbas yra padarytas tiek mano, tiek jo. Jau daug kas nuveikta per tuos kelerius metus, tad, manau, kitais metais bus galima po truputį rinkti darbo vaisius“, – svarstė J.Štreimikytė-Virbickienė.

Jos ir V.Gecevičiaus dueto vadovaujama „Kibirkšties“ komanda iškovojo du LMKL bronzos apdovanojimus, sidabrą, bei debiutavo Rytų Europos krepšinio lygoje.

„Nereikia prisirišti prie komandos – padarai darbą ir viskas, o toliau jį tęs kas nors kitas“, – dėl to, kad palieka „Kibirkštį“, pernelyg neliūdėjo J.Štreimikytė-Virbickienė.

Kol kas moteris nežino, ką veiks toliau.

„Minčių yra, bet pirmiausia noriu normaliai nurimti ir susidėlioti visas mintis. Nemanau, kad toli pasitrauksiu ir nuo buvusios komandos“, – teigė ji.

Laukia permainos

Šiuo metu neaiški ne tik J.Štreimikytės-Virbickienės ateitis, bet ir tai, kaip konkrečiai kitą sezoną atrodys LMKL.

Jos valdymą į savo rankas balandžio mėnesį perėmė LKF.

Planuojama, kad keisis čempionato formatas – bus naikinama antroji pagal pajėgumą „Akvilės“ lyga, o LMKL bus dalinama į du divizionus.

Silpnesniajame B divizione nugalėjusi komanda turės teisę su paskutiniąją A diviziono ekipa žaisti pereinamąsias rungtynes.

Abiejų divizionų prizininkės spręsis finalo ketverto renginiuose.

„Kad ir kokius pasikeitimus įves lyga, jie nevyks greitai. Tam nėra net žmogiškų išteklių, neturime tiek mergaičių, lankančių krepšinį.

Pirmiausia patys klubai ir federacija turi išsiaiškinti, ko jie nori“, – apie ateitį kalbėjo J.Štreimikytė-Virbickienė.

Anot buvusios krepšininkės, nelengva įsivaizduoti artimiausiu metų ryškiai pagerėjančią šalies moterų krepšinio padėtį.

„Mūsų šalis yra maža, dominuoja vyrų krepšinis. Beje, net jis į arenas neprirenka žiūrovų – teko stebėti Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Kėdainių „Nevėžio“ rungtynes, tai žmonių buvo ne ką daugiau nei per LMKL finalus.

Moterų krepšinyje pritraukti žiūrovus labai sudėtinga. LMKL yra tarsi tarpinė stotelė. Reikėtų turėti arba vieną labai gerą reprezentacinę komandą, arba turėti vidutinio lygio lygą, ruošti jaunimą ir pačias geriausias žaidėjas leisti tobulėti toliau“, – savo viziją piešė ji.

Prijungimas prie vyrų kelia dvejonių

Dar vienas grandiozinis užmojis moterų krepšinio gelbėjimui – dalies klubų prijungimas prie Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandų.

Nors apie tai krepšinio užkulisiuose kalbama jau kurį laiką, iki realių veiksmų dar trūksta daug.

Lrytas.lt žiniomis, dalis LKL klubų nėra labai entuziastingai nusiteikę dėl moterų komandų įjungimo į savo sistemas.

J.Štreimikytė-Virbickienė taip pat pabrėžė, jog moterų komandų perduoti LKL klubams nereikėtų beatodairiškai – svarbu numatyti tinkamą modelį.

„Priklauso, kokiu pagrindu viskas bus daroma. Prijungti moteris tik tam, kad jos būtų našlaitėlių pozicijoje, nėra jokios prasmės.

Jei iš tikrųjų norima padėti moterų krepšiniui, tada gerai. Moterų ir vyrų krepšinis iki šiol yra skirtingose barikadų pusėse, tai nėra viena šeima. Jei kaip nors pavyktų padaryti vieną šeimą – puiku“, – kalbėjo trenerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.