EUROLYGA 2023

Kanadą sužavėjo jaudinanti Jono Valančiūno 93-ejų metų gerbėjos istorija

Jonas Valančiūnas turi įvairaus amžiaus gerbėjų ir tas jau nebestebina. Tačiau iš jų visų išsiskiria viena garbingo amžiaus senolė.

93-ejų senolė susitiko su J.Valančiūnu.<br> Stop kadras
93-ejų senolė susitiko su J.Valančiūnu.<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2018, 2:42 PM, atnaujinta May 4, 2018, 4:05 PM

Sulaukusi 93-ejų metų Kanadoje gyvenanti lietuvė Genovaitė Birutė Kasperavicius, pirmą kartą gavo galimybę gyvai išvysti mylimos „Toronto Raptors“ komandos rungtynes, o negana to, susitikti ir su pačiu J.Valančiūnu.

Kanados naujienų portalas Sportsnet.ca pateikė jautrią lietuvės gyvenimo istoriją bei susitikimo su Lietuvos krepšininku detales.

Genovaitė gimė 1925 metų balandžio 30-ąją dieną. Ji augo Raseiniuose. Garbaus amžiaus moteriškė pasakojo, kaip būdama 15 metų su savo šeima slėpėsi ant upės kranto bei stebėjo Vokietijos ir Raudonosios armijos lėktuvų kovą dėl Lietuvos žemių. 

„Mano draugai ten mirė. Jie buvo mokykloje. Nuvažiavom pažiūrėti, bet viskas buvo sugriauta“, – pasakojo G.Kasperavicius.

Kuomet karas pradėjo chaosą, Genovaitė buvo atskirta nuo šeimos, perkelta į kitą miestą. Ilgą laiką jos tėvai visiškai nežinojo, kas nutiko.

Kai dauguma moters giminių buvo ištremti į Sibirą, jai pavyko pabėgti iš šalies ir rasti prieglobstį Frankfurte, Vokietijoje kartu su Lenkijos, Latvijos, Estijos pabėgeliais.

1945 metų gegužės 7 dieną, ją ir kitus išgelbėjo amerikiečių kareiviai. Per JAV kareivius ji perdavė laišką savo tėvams, kurie taip sužinojo, kad dukra yra gyva. 

Genovaitė buvo laisva, tačiau negalėjo grįžti į Lietuvą, kadangi ši buvo aneksuota Sovietų sąjungos. Moteriai teko persikelti gyventi į Kanadą, kur ji susituokė su savo vyru Feliksu Kasperavicius.

Dabar G.B.Kasperavicius turi trylika anūkų ir du proanūkius. 

Budama Kanadoje moteris tam, kad palaikytų ryšį su gimtąja žeme, žiūrėjo krepšinį. Kai 1995 metais „Raptors“ pateko į NBA pirmenybes, ji nuolat per televiziją stebėdavo komandos rungtynes. Kai prie komandos 2012-aisiais prisijungė Jonas Valančiūnas, meilė krepšiniui tapo dar didesnė.

Ji nuolat stebi komandos darbą, pergyvena net ir dėl trenerio Dwane'o Casey.

Kai „Raptors“ komanda apšilinėjo, prie senolės buvo pakviestas Jonas Valančiūnas, kuris mielai sutiko su ja pabendrauti.

„Sveiki, kaip sekasi?“, – angliškai tarė krepšininkas. 

„Mes dabar lygūs“, – šmaikštavo Genovaitė. 

„Jūs kalbate lietuviškai? Tai super, kalbėkite lietuviškai. Malonu jus pamatyti“, – džiaugėsi J.Valančiūnas.

„Vos nepabučiavau, bet pagalvoju, kad negražu. Širdis bum bum bum. Nuostabu“, – Susitikimu su J.Valančiūnu džiaugėsi močiutė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.