EUROLYGA 2023

Ballų kelias Lietuvoje: kaip visuotinę euforiją pakeitė nusivylimas

Kaip žmonės juokauja, per pastarąsias savaites Lietuvos krepšiniui nutiko du geriausi dalykai šiame amžiuje – Kauno „Žalgiris“ pateko į Eurolygos finalo ketvertą ir pagaliau išvažiavo garsioji Ballų šeimynėlė.

Amerikiečių grįžimas namo iš palengvėjimo atsikvėpti leido daugeliui – jų lietuviškas išbandymas Prienų-Birštono „Vytauto“ klube neblogai tiktų dramos filmui.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Amerikiečių grįžimas namo iš palengvėjimo atsikvėpti leido daugeliui – jų lietuviškas išbandymas Prienų-Birštono „Vytauto“ klube neblogai tiktų dramos filmui.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo ir LiAngelo Ballai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo ir LiAngelo Ballai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo ir LiAngelo Ballai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo ir LiAngelo Ballai.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Angelo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Angelo.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ballų šeima.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 Ballų šeima.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 L.Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 V.Šeškus.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 LaMelo Ballas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

May 5, 2018, 1:26 PM, atnaujinta May 5, 2018, 2:16 PM

Nors tai, žinoma, perdėtas vertinimas, amerikiečių grįžimas namo iš palengvėjimo atsikvėpti leido daugeliui – jų lietuviškas išbandymas Prienų-Birštono „Vytauto“ klube neblogai tiktų tragikomedijai su netikėtais siužeto posūkiais.

Lrytas.lt siūlo prisiminti, ką apie Ballų istoriją kalbėjo pagrindiniai jos veikėjai ir kaip galiausiai pasibaigė beveik keturis mėnesius trukęs realybės šou.

PERGALĖS. „Mes atvykome tik laimėti – laimėti šalies čempionatą. Suprantate, kad atvažiavome ne šiaip sau. Atvykome žaisti ir laimėti“, – L.Ballas.

Kaip parodė laikas, broliai Ballai Lietuvoje nei žaidė, nei laimėjo – nuo sausio mėnesio „Vytautas“ iškovojo keturias pergales ir iš paskutinės Lietuvos krepšinio lygos lentelės vietos taip ir neišsikapstė.

Nors prieniškiai dar prieš atvykstant Ballams tūnojo ten pat, dešimtojoje pozicijoje, įnešta maišatis prie komandos gerovės tikrai neprisidėjo.

„Jie išbalansavo komandą. Kartą vienas iš krepšininkų priėjo prie manęs ir sako: „Jie nebuvo treniruotėje, tai galiu neiti ir aš?“, – pasakojo treneris Virginijus Šeškus.

Ir išties, Ballai ekipoje niekaip neįsiklijavo nei aikštėje, nei už jos ribų.

Jei rungtynių metu LiAngelo dar ne taip iškrisdavo iš konteksto, LaMelo dėl savo pasimetimo gynyboje ir beviltiškai švaistomų tritaškių greitai tapo pajuokų objektu.

Apatiškai bendraujantis ir pasitarimų rūbinėje metu snūduriuojantis Ballų šeimos jaunėlis tokiu savo požiūriu kaip reikiant erzino komandos draugus.

Nieko keisto, kad po poros mėnesių nesutarimai pradėjo lįsti į viešumą, o V.Šeškui beliko pripažinti, jog komanda susiskaldė.

DĖMESYS. „Jei Ballai rinks po 10 taškų per rungtynes, susidomėjimas palaipsniui mažės. O jei pelnys po 40 arba 0, rezultatas bus panašus“, – ESPN žurnalistas Jeffas Goodmanas.

Tai buvo viena iš tikslių prognozių, pasakytų vos Ballams atvykus į Lietuvą.

Kai sausio 3 dienos pavakarę LaVaras su dviem sūnumis ir gausia filmavimo grupės palyda įžengė pro Vilniaus oro uosto duris, atvykimo salėje kilo tikras chaosas.

Jame kelios dešimtys žurnalistų gaudė kiekvieną LaVaro žodį. “Labai džiaugiamės čia būdami! Tikėjausi, kad čia bus šalta, bet man karšta – aš degu!”, – tada susirinkusiai miniai šūkavo jis.

Kai po daugiau nei keturių mėnesių Ballai traukė link oro uosto išvykimo vartų, čia jų niekas nebelaukė.

Akivaizdu, kad patys broliai lietuvių nesužavėjo nei savo pasirodymu aikštėje, nei įdomesnėmis mintimis.

19-metis LiAngelo LKL čempionate per vidutiniškai 20 minučių pelnydavo 12,6 taško bei atkovodavo 2,9 kamuolio.

Tuo tarpu LaMelo pirmenybėse fiksavo kuklesnius 6,5 taško ir 2,4 rezultatyvaus perdavimo rodiklius.

Duodami retus interviu, broliai, kaip ir aikštėje, buvo neišsiskiriantys – jei LiAngelo į ilgesnį klausimą įstengdavo atsakyti bet kelis žodžius, Melo dažniausiai tiesiog kažką numykdavo sau panosėje.

Žinoma, tylą su kaupu kompensuodavo LaVaras, tačiau ir jo rėkavimai bei keisti pareiškimai greitai tapo kasdienybe.

PRIENAI. „Dekoracija? Kad gal ir nieko kai kada pabūti dekoracija. Svarbiausia, kad tai būtų graži dekoracija ir nebūtų šaipomasi iš miesto“, – Prienų meras Alvydas Vaicekauskas.

Būtent Prienų miestelis nuo pat paskelbimo apie Ballų sutartį su „Vytauto“ klubu buvo vienu iš užsienio žiniasklaidos susidomėjimo objektų.

Dar prieš atvykstant Ballams, gruodžio mėnesį, Prienuose apsilankė „The New York Times“ žurnalistai.

Čia juos labiausiai žavėjo tai, kaip nedidelis miestelis ruošiasi garsenybių atvykimui.

Pavyzdžiui, vietos „Tango Pizza“ kavinė lankytojus pasitiko su šviečiančiu užrašu „Tango Pizza“ sveikina Ballų šeimą atvykus į Prienus!“.

Beje, Ballų šeimynėlė vėliau apsilankė šioje picerijoje ir gyrė šiltą priėmimą.

Prienus be „New York Times“ taip pat lankė ir ESPN, „The Washington Post“ bei kitos visame pasaulyje žinomos žiniasklaidos priemonės.

Nė viena jų pernelyg nekritikavo miesto – nors čia jiems kliuvo žmonių anglų kalbos žinios ar, palyginus su JAV, mažesni mastai, bendras įspūdis liko pozityvus.

Apie Lietuvą ir Prienus visuose viešuose pasisakymuose gražiai atsiliepė ir patys Ballai.

„Lietuva yra puiki, visi čia yra tokie malonūs mano šeimai. Turėtumėte pamatyti žmonių veidus, kai ateinu ryte ir kreipiuosi į žmones lietuviškai, „labas rytas“, „laba diena“. Viskas čia puiku. Man čia patiko net sniegas“, – išvykdamas kalbėjo LaVaras.

Tiesa, jo sūnums Prienai buvo pilni keistenybių – pavyzdžiui, LaMelo niekaip negalėjo suprasti, kam skirtas viešbučio kambaryje įmontuotas gyvatukas.

ŠOU. „Kai su tėvu susėsime, tai dėsim gerą šou. Blogiausiu atveju, pasiimsiu asistentus ir tuos dalykus išspręsime. Tada jis šauks ne ant manęs, o ant žaidėjų“, – V.Šeškus.

Vieną dalyką V.Šeškus atspėjo labai taikliai – jis su LaVaru surengė išties neblogą šou. Tačiau gražiai prasidėjęs, jis baigėsi ne itin smagiai.

„Myliu šį trenerį, jis panašus į mane. Nesuprantu, ką jis sako, bet yra labai energingas ir tiki savo komanda. Manau, su juo tapsime artimesni“, – vos susipažinęs su V.Šeškumi kalbėjo LaVaras.

Pirmaisiais mėnesiais amerikiečiui Prienuose viskas tiko ir patiko – kadangi „Vytautas“ surengė draugiškų rungtynių maratoną su silpnesnėmis komandomis, jo sūnūs gavo žaidimo laiko bei džiaugėsi gražia statistika.

Tačiau grįžus į LKL, pamažu atsivėrė realybė. Norėdamas bent kabintis į pergales ir vietą LKL, V.Šeškus Ballus į aikštę leisdavo vis rečiau.

Galiausiai ligi tol broliu V.Šeškų vadinęs LaVaras pareiškė, kad lietuvis jo draugystę išmetė pro langą ir pradėjo gerą mėnesį trukusią kritikos kampaniją.

Tuo tarpu V.Šeškus, bent viešumoje, atgal amerikiečiui ilgai nekirto. Treneris nuo pat Ballų avykimo laikėsi, kaip pats vėliau sakė, ne visai pagrįstos tolerancijos.

O ji pasireiškė visaip – kai Virgis išgirdo pasiūlymą Ballus priimti į komandą, jis atsakė „Kodėl gi ne?“. Kai LaVaras sumanė viduryje sezono rengti draugiškų rungtynių maratoną, jis ir vėl sakė „Kodėl gi ne?“.

Net ir idėja trenerio kėdę tose rungtynėse užleisti pačiam Ballų tėtušiui jam pasirodė visai neprasta – „O kodėl gi ne?“. Bet panašu, kad vieną kartą reikėjo galiausiai pasakyti „Ne“.

(NE)IŠTIKIMYBĖ. „Žmonėms reikia suprasti, kas yra ištikimybė. Į Lietuvą atvykome žaisti „Vytauto“ komandoje. Jei kas nors nori pamatyti LaMelo, tegul atvyksta Prienus. Iki tol, kol galės būti pašauktas NBA biržoje, jis liks tik čia. Prienuose žmonės su mumis sąžiningi ir sutiko išskėstomis rankomis. Nugaros neatsuksime“, – L. Ballas.

Šią dainelę Lavaras giedojo net kelis mėnesius. Tėtušis kaip užsuktas pasakojo, kad LiAngelo iš „Vytauto“ keliaus tiesiai į NBA, o LaMelo čia liks dar bent metus.

Visgi Melo minučių skaičius aikštėje vis mažėjo, jis pradėjo skųstis nugaros skausmais ir pamažu visiškai iškrito iš V.Šeškaus planų.

Į tai LaVaras reagavo ne tik peikdamas trenerį, bet ir vis mįslingiau kalbėdamas apie savo vaikų ateitį.

„Nenoriu spekuliuoti, kas toliau bus. Noriu, kad Gelo būti susikoncentravęs į NBA, o Melo toliau sunkiai dirbtų ir būtų sveikas. Liko dar mėnuo ir nereikia spėlioti, kas bus toliau“, – kovo viduryje sakė amerikietis.

Jis, ko gero, jau tada žinojo – Prienuose Ballai neužsiliks.

„Ar mes grįšime? Tikrai to klausiate? Geriau apie tai pasikalbėkite su treneriu Ses (V.Šeškumi, – red.)

Jis yra tas žmogus, kuris viską sugadino. Mes apsisprendėme ir jis mokės kainą už tai, kad negrįšime“, – prieš pat išvykimą bėrė LaVaras.

Beje, garsioji šeimynėlė Lietuvoje ir taip ištempė ilgiau, nei daugelis tikėjosi – prieš jiems atkeliaujant spėliota, kad viešnagė gali trukti vos mėnesį ar du.

TOBULĖJIMAS. „O jūs nepagalvojote, kad situacija galėtų pakrypti ir kita vaga? Sakysime, jiems Prienuose patiks žaisti, jie tobulės iki sezono pabaigos, o jau tada „Vytauto“ klubas ima ir sudaro metų sutartį su broliais Ballais?“, – V.Šeškus.

Dabar šie V.Šeškaus žodžiai atrodo keistokai, mat net pats treneris galiausiai pripažino – nuo pat pradžių Ballams kurti šou sekėsi geriau, nei žaisti krepšinį.

Nors, reikia sutikti – vyresnėlis LiAngelo, į Prienus atvykęs pažaisti iki sezono pabaigos ir mėginsiantis laimę NBA biržoje, čia vis tik dėjo žingsnį į priekį.

Jis, priešingai nei brolis, po kelių mėnesių „Vytauto“ komandoje pradėjo įsivažiuoti ir komandai retkarčiais tikrai pagelbėdavo puolime.

Kita vertus, to greičiausiai nepakaks norint praverti NBA duris. Daugelis krepšinio ekspertų neabejoja, jog LiAngelo savo pavardės biržoje neišgirs.

„Manau, iki NBA jam labai toli, trūksta ir ūgio, ir viso kito. Europoje jis gali žaisti ir tai jau parodė, bet NBA...nežinau.

Gal kiti klubai jame ką nors mato, gal jis dar sužibės Vasaros lygoje, bet mes apie LiAngelo klube daug nekalbame“, – neseniai portalui lrytas.lt sakė „Denver Nuggets“ administracijoje dirbantis buvęs krepšininkas Martynas Pocius.

Tuo tarpu Ballų šeimos jaunėlis LaMelo buvo tas, kurio viešnagę Lietuvoje sėkminga pavadinti būtų labai sunku.

Nors jaunasis gynėjas draugiškose rungtynėse prieš bendraamžius ir rinkdavo įspūdingą statistiką, vyrų krepšinyje LaMelo atrodė liūdnai.

Jo neginčijamo talento išnaudojimas po Prienų taip pat lieka dideliu klausimu. JAV žiniasklaidai savo vardų atskleisti nenorėję „Vytauto“ žaidėjai pasakojo, kad jiems vaikinukas pasirodė arogantiškas tinginys.

Skelbiama, kad kitą sezoną jauniausioji šeimos atžala L.Ballas žais tėvo LaVaro įkurtoje JBA lygoje.

PINIGAI. „Jie padėjo mums sunkiu momentu. Tai mums labai svarbūs žmonės. Žmonės, kurie gyvenime yra padėję man, mano klubui, yra kaip šventi“, – V.Šeškus.

Finansinė pagalba „Vytautui“ yra tai, dėl ko V.Šeškus stengdavosi apie Ballus atsiliepti tik gražiuoju ir smarkiau nereaguodavo į kritiką savo atžvilgiu.

Kaip treneris yra sakęs, bendra Ballų šeimos parama klubui siekė virš 100 tūkstančių eurų.

Tokie pinigai įpusėjus sezonui klubui buvo labai svarbūs – dėl vėluojančių atlyginimų net kilo grėsmė, jog tektų atsisveikinti su keliais krepšininkais.

„Mes galėjome netekti 2-3 žaidėjų, jeigu ne šeimos indėlis. Ateina rėmėjai, jie tikrai turi teisę pasakyti, kad vieną ar kitą žaidėją reikia dažniau leisti į aikštę.

LaVaras yra vienas didžiausių mūsų rėmėjų, jo dėka baigiame išspręsti finansinius klausimus“, – taip apie LaVaro pagalbą atsiliepė V.Šeškus.

Beje, be tiesioginės amerikiečių paramos „Vytautas“ pajamų gavo ir iš kitur – rungtynių transliacijų „Facebook“ tinkle, marškinėlių pardavimų, suaktyvėjo ir prekyba bilietais į Prienų areną.

Skaičiuojama, kad sudėjus visus šaltinius, nuo Ballų atvykimo klubo sąskaitą galėjo papildyti ir beveik 200 tūkst. eurų.

V.Šeškus yra minėjęs, kad kitą sezoną, jei liktų LKL, „Vytautas“ galėtų pradėti be skolų.

PABAIGA. „Gaila, kad Ballai nesuprato, kiek jiems davėme, bet paliekame tai jų sąžinei. Mes jiems tikrai nerūpime“, – V.Šeškus.

Ballų šeimos abejingumas „Vytautui“ visu gražumu atsiskleidė per paskutines amerikiečių gyvai stebėtas LKL rungtynes.

Tribūnose prisėdęs LaMelo šlamštė traškučius, LiAngelo vis dirsčiojo į telefoną, o galiausiai Ballai visi drauge areną paliko nė nesibaigus mačui su „Šiauliais“.

Tada paklaustas, ar bent kiek seks ant iškritimo iš LKL ribos balansavusį „Vytautą“ , LaVaras atsakė trumpai.

„Tikrai ne. Jaudinsiuosi dėl savo reikalų, o ne „Vytauto“, – nukirto jis.

Galima neabejoti, kad Prienų klubo problemas visi Ballai užmiršo vos išžengę pro arenos duris.

Jiems visiškai nerūpės, ar „Vytautas“ liks LKL, kaip seksis jų buvusiems komandos draugams ir ką apie juos šnekės lietuviai.

Tokia buvo Ballų istorijos Lietuvoje pabaiga – be jokių fanfarų, tačiau su abipusiu kartėliu, kylančiu bandant nuryti ryškius pastarųjų mėnesių įspūdžius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.