EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšininkams paskutinis akordas Italijos lygoje nebuvo skambus

Geriau ir nesugalvosi – Italijos krepšinio lygos reguliariojo sezono nugalėtojai paaiškėjo per paskutiniąsias rungtynes, kuriose susigrūmė čempiono vardą ginantis Venecijos „Umana“ ir turtingiausias šalies klubas Milano „Olimpia“. Sudėtingos aritmetikos nereikėjo – komandos turėjo vienodai taškų, tad pergalė užtikrino pirmąją vietą ir aikštės pranašumą visuose atkrintamųjų varžybų etapuose.

G.Oreliko komanda užėmė pirmąją vietą reguliariajame sezone.<br>championsleague.com nuotr.
G.Oreliko komanda užėmė pirmąją vietą reguliariajame sezone.<br>championsleague.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2018, 1:16 PM, atnaujinta May 10, 2018, 1:17 PM

Paskutiniajame reguliariojo sezono mače riebų tašką padėjo „Umana“, beveik visą laiką pirmavusi ir parklupdžiusi „Olimpia“ krepšininkus 89:86.

Venecijos komanda laimėjo 23 iš 30 rungtynių ir pirmą kartą tapo „Serie A“ reguliariojo sezono nugalėtoja. Pernai, kai „Umana“ džiaugėsi aukso medaliais, ši ekipa atkrintamąsias varžybas pradėjo iš antrosios pozicijos, o anksčiau jos rezultatai irgi būdavo prastesni.

Prie „Umana“ pasiekimo prisidėjo ir pernai į šią komandą perėjęs Gediminas Orelikas. Nors lietuvis sausio viduryje patyrė sunkią traumą (beje, jis susižeidė per pirmojo rato rungtynes su „Olimpia“) ir šį sezoną į aikštę nebegrįš, čempionato pradžioje jis nemažai padarė, kad Venecijos ekipa nuo pirmųjų turų įsitvirtintų lentelės viršutinėje dalyje.

Italijos lygoje G.Orelikas spėjo sužaisti 15 rungtynių, per kurias pelnydavo 14,9 taško ir atkovodavo 4,8 kamuolio. Jis užėmė 11-ąją vietą rezultatyviausių lygos krepšininkų sąraše.

Įdomu, kad G.Orelikas į Veneciją atvyko iš Bandirmos „Banvit“ klubo, kuriame žaidė kartu su Jordanu Theodore‘u. Šis amerikietis pernai irgi patraukė į Italiją ir šiuo metu vilki „Olimpia“ aprangą, bet nuo vasario mėnesio beveik nežaidžia dėl traumų.

Vos prieš mėnesį iniciatyva kovojant dėl pirmosios vietos reguliariajame sezone buvo „Olimpia“ rankose. Tačiau per paskutiniuosius keturis turus Milano krepšininkai patyrė net tris pralaimėjimus ir galutinėje lentelėje atsiliko nuo „Umana“ vienu tašku.

„Abi komandos žaidė gražiai, bet buvo pernelyg atsipalaidavusios. Per atkrintamąsias varžybas nusiteikimas bus visai kitoks, – po paskutinės reguliariojo sezono nesėkmės tvirtino „Olimpia“ treneris Simone Pianigiani. – Pralaimėjimas nekeičia mūsų užduočių – per atkrintamąsias varžybas stengsimės įveikti visus varžovus“.

Kad užduotys būtų įgyvendintos, Milano komandai reikės visų krepšininkų stabilesnio ir patikimesnio žaidimo. Tačiau kol kas sirgaliai gali būti patenkinti tik nedaugeliu žaidėjų. O vienas tų, kuriems priekaištaujama mažiausiai – vidurio puolėjas Artūras Gudaitis, reguliariajame sezone pelnydavęs 10,9 taško, atkovodavęs 7,3 kamuolio (aštuntoji vieta lygoje), išprovokuodavęs 4,3 pražangos ir blokuodavęs 1,2 metimo (trečioji vieta).

Tuo tarpu sezono viduryje į Milaną persikraustęs Mindaugas Kuzminskas „raudonųjų batelių“, regis, visai nesustiprino. Tiesa, iš NBA į Europą grįžęs puolėjas keliskart blykstelėjo, bet dažniau šiurpindavo savo komandos sirgalius klaikiu taiklumu. M.Kuzminskas reguliariajame sezone pelnydavo tik 6,7 taško ir pataikydavo 41,7 proc. dvitaškių bei 23,1 proc. tritaškių.

Galiojančią sutartį su „Olimpia“ turi dar vienas lietuvis Mantas Kalnietis. Tačiau jis per visą sezoną nebuvo registruotas nė vieneriose „Serie A“ rungtynėse.

Sezono viduryje į Italiją atvyko, ne tik M.Kuzminskas, bet ir dar du lietuviai. Brindizio „Happy Casa“ vasarį sukirto rankomis su Tautvydu Lydeka, o Varėzės „Openjobmetis“ balandžio viduryje pakvietė Tomą Dimšą. Šiems žaidėjams karjera „Serie A“ susiklostė skirtingai.

T.Lydeka naujai komandai tapo rimta paspirtimi ir padėjo „Happy Casa“ išsaugoti vietą pirmojoje lygoje. Brindizio ekipa iškovojo 9 pergales ir užėmė 14-ąją vietą tarp 16 komandų. T.Lydeka pelnydavo 12,1 taško ir atkovodavo 7,1 kamuolio.

Tuo tarpu T.Dimša beveik nepakildavo nuo atsarginių suolo ir įmesdavo vos 0,8 taško. Tiesa, 16 pergalių iškovojęs „Openjobmetis“ užėmė šeštąją vietą ir žais atkrintamosiose varžybose.

Nuo sezono pradžios Italijos lygoje rungtyniavo Arnoldas Kulboka, kurį Bambergo „Brose“ paskolino Kapo d‘Orlando „Betaland“ komandai. „Betaland“ neblogai pradėjo čempionatą, bet po Kalėdų pralaimėjo 14 rungtynių iš eilės ir nukrito į paskutiniąją vietą. Kapo d‘Orlando ekipai pakilti nebepavyko. Ji iškovojo tik 7 pergales, liko paskutinėje „Serie A“ lentelės eilutėje ir iškrito į antrąją lygą. A.Kulboka įmesdavo 8,3 taško.

Atkrintamųjų varžybų ketvirtfinalyje „Umana“ iki trijų pergalių kovos su Kremonos „Vanoli“, „Olimpia“ – su Kantu „Red October“, Brešos „Germani“ – su „Openjobmetis“ ir Avelino „Sidigas“ – su Trento „Dolomiti Energia“ (komandos, kurios paminėtos pirmos, turės aikštės pranašumą).

Gana netikėtai į atkrintamąsias varžybas nepateko šiais metais Italijos taurę laimėjęs Turino „Fiat“ (užėmė 11-ąją vietą), Europos taurės turnyre iki pusfinalio nužygiavęs Emilijos Redžo „Grissin Bon“ (12-ąją vietą) ir atkurti praeities šlovę bandantis Bolonijos „Virtus“ (9-ąją vietą).

Galutinė reguliariojo sezono rikiuotė (vieta, komanda, pergalės): 1. „Umana“ – 23, 2. „Olimpia“ – 22, 3. „Germani“ – 20, 4. „Sidigas“ – 20, 5. „Dolomiti Energia“ – 18, 6. „Openjobmetis“ – 16, 7. „Red October“ – 16, 8. „Vanoli“ – 15, 9. „Virtus“ – 15, 10. „Banco di Sardegna“ – 15, 11. „Fiat“ – 13, 12. „Grissin Bon“ – 13, 13. „Flexx“ – 10, 14. „Happy Casa“ – 9, 15. „Victoria Libertas“ – 8, 16. „Betaland“ – 7.

Ketvirtfinalyje žais: „Umana“ – „Vanoli“, „Olimpia“ – „Red October“, „Germani“ – „Openjobmetis“, „Sidigas“ – „Dolomiti Energia“.

Lietuvių statistikos vidurkiai:

G.Orelikas („Umana“) – 15 rungt., 25,9 min., 14,9 tšk., 4,8 atk.kam.

A.Gudaitis („Olimpia“) – 28 rungt., 20,1 min., 10,9 tšk., 7,3 atk.kam.

M.Kuzminskas („Olimpia“) – 16 rungt., 17,2 min., 6,7 tšk.

T.Dimša („Openjobmetis“) – 5 rungt., 5,4 min., 0,8 tšk.

T.Lydeka („Happy Casa“) – 11 rungt., 23,6 min., 12,1 tšk., 7,1 atk.kam.

A.Kulboka („Betaland“) – 29 rungt., 26,1 min., 8,3 tšk.

M.Kalnietis („Olimpia“) nežaidė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.