EUROLYGA 2023

Dvejopi LKF standartai: visagalė savo kieme, marionetė įtakingų veikėjų konflikte

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) gyvena pagal dvejopus standartus.

LKF palaiko FIBA, nors tai yra nepalanku Lietuvos klubams.<br>M.Patašiaus nuotr.
LKF palaiko FIBA, nors tai yra nepalanku Lietuvos klubams.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 10:37 PM

LKF prezidentas A.Sabonis ir generalinis sekretorius M.Špokas, neseniai Belgrado arenoje ploję Eurolygos finalo ketverte ryškiai žibėjusiam Kauno „Žalgiriui“, po savaitės palaikė dar vieną Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) Europos padalinio rezoliuciją, kuria raginama imtis sankcijų prieš Eurolygos komercinę struktūrą (ECA).

Būtent ECA rengia Eurolygos ir Europos taurės turnyrus. Sankcijų ECA atžvilgiu reikalavimas faktiškai reiškia ir sankcijas jos varžybose dalyvaujantiems klubams.

Pastarąjį sezoną su ECA bendradarbiavo trys komandos iš Lietuvos: Eurolygoje žaidė „Žalgiris“, Europos taurės turnyre – Vilniaus „Lietuvos rytas“ ir Panevėžio „Lietkabelis“.

Po FIBA Europos padalinio generalinės asamblėjos, vykusios gegužės 26-ąją Nikosijoje (Kipras), Tarptautinė krepšinio federacija išplatino oficialų pareiškimą.

Jame teigiama, kad asamblėjoje 46-ios nacionalinės krepšinio federacijos sutartinai priėmė rezoliuciją, kurioje, be kita ko, Europos šalių vyriausybės ir kompetentingos Europos Sąjungos institucijos raginamos „laikyti ECA atsakinga dėl savo neigiamas pasekmes turinčių veiksmų prieš nacionalines komandas ir Europos sporto modelį“.

FIBA niršta, kad Eurolyga nesutinka keisti savo tvarkaraščio dėl naujos nacionalinių rinktinių atrankos varžybų sistemos.

Pastarąją krepšinio visuomenė vis dar vertina labai prieštaringai. Pats A.Sabonis yra prisipažinęs, kad jam nepatinka ši naujovė, bet LKF neturi kito pasirinkimo, nes yra FIBA narė.

Vis dėlto dabar, kai visa Lietuva dar šildosi nuostabaus „Žalgirio“ sezono Eurolygoje spinduliuose, naujas LKF vadovų tūpsnis prieš FIBA atrodo ypač veidmainiškas.

Tikėdamasi išgirsti ne oficialią, o moralinę LKF vadovybės poziciją, „Lietuvos ryto“ redakcija nusiuntė paklausimą federacijai. Bet nesulaukta atsakymų nė į vieną klausimą. O jie buvo tokie.

Kas iš LKF vadovų dalyvavo „FIBA Europe“ generalinėje asamblėjoje Kipre? Kaip LKF atstovas (-ai) balsavo priimant deklaraciją dėl situacijos Europos krepšinyje ir dėl santykių su Eurolyga? Ar asamblėjos dalyviai sutartinai pasisakė už siūlymą Europos šalių vyriausybėms nubausti Eurolygą už veiksmus „prieš nacionalines rinktines ir europinį sporto modelį“? Ar galite patvirtinti (paneigti), kad LKF tikrai palaiko FIBA poziciją, nukreiptą prieš Lietuvos vyrų klubinį krepšinį ir ypač – prieš „Žalgirio“ klubą?

Atsakymų nėra, nes nepatogu prisipažinti, kad esi tik marionetė didelių ir įtakingų veikėjų konflikte.

Bet savame krepšinio kieme LKF – visagalė ir apie jokius moralinius aspektus čia nėra net kalbos.

Pritardama FIBA politikai, nukreiptai prieš Lietuvos krepšinio klubų teisę savarankiškai spręsti, kokiuose turnyruose jiems naudingiau žaisti, LKF tuo pat metu ramia sąžine ima pinigus iš tų pačių Eurolygos ir Europos taurės turnyrų dalyvių.

Su ECA organizacija bendradarbiaujantys „Žalgiris“, „Lietuvos rytas“ ir „Lietkabelis“ (kaip ir kiti LKL klubai) kasmet solidžiomis sumomis pildo federacijos biudžetą, iš kurio, beje, finansuojamos ir LKF vadovų kelionės į FIBA renginius.

Metinis LKF nario mokestis komandai – 305 eurai, už kiekvieną registruotą žaidėją – 10 eurų.

Tačiau tai smulkmenos, palyginti su tuo, kiek klubai, siekdami būti konkurencingi tarptautiniame fronte, pakloja LKF už užsieniečius.

Už šeštą registruojamą legionierių federacijai tenka atiduoti 14 500 eurų. Mokestis už vyriausiąjį trenerį užsienietį – 4000 eurų, už asistentą užsienietį – 2000 eurų.

Pati LKF jokių dotacijų profesionaliems klubams neskiria. Kitaip nei ECA.

„Žalgiris“ per šį sezoną Eurolygoje, kur kiekviena pergalė įvertinta pinigine premija, užsidirbo net 1 mln. 230 tūkst. eurų.

Europos taurėje dalyvavę „Lietuvos rytas“ ir „Lietkabelis“ tuščiomis irgi neliko. Vilniečiai, patekę į „Top 16“, iš ECA gavo maždaug 30 tūkst. eurų, o grupių etape pasirodymą baigę panevėžiečiai – 10 tūkst. eurų.

Akivaizdu, kad Lietuvos klubai ir toliau sieks būti modernioje Eurolygos sistemoje, nes ten regi perspektyvą. Kaip į tai reaguos LKF, irgi aišku: palaikys oficialią FIBA poziciją.

A.Sabonis ir M.Špokas pasmerkti būti savotiškais krepšinio klounais.

Šoksi prieš FIBA – gali nukentėti mūsų šalies įvairaus amžiaus rinktinės ir pirmiausia – nacionalinė vyrų komanda. Būtent ji ir yra LKF maitintoja, surenkanti didžiąją dalį federacijos pajamų.

Prieš vieną Eurolygos steigėjų „Žalgirį“ federacija lyg ir šoka, nes pritaria FIBA sankcijoms. Bet akivaizdu, kad tai – irgi apsimetinėjimas: neoficialus Kauno klubo globėjas A.Sabonis tikrai nenori kenkti savo gyvenimo meilei.

Todėl LKF vadai ir kiša galvą kuo giliau į smėlį, kai reikia viešai ir garsiai kalbėti apie absurdišką situaciją Europos krepšinyje.

Tas pats A.Sabonis galėtų būti sunkiasvoris taikdarys FIBA ir Eurolygos kare, bet jis linkęs tylomis pritarti autokratiškai FIBA politikai.

Dviveidiškumas LKF vadovybei leidžia išlikti. Bet autoriteto krepšinio visuomenėje tikrai neprideda – nei svetur, nei Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.