EUROLYGA 2023

Pauliaus Jankūno titulų kraitis didesnis negu viso „Lietuvos ryto“

Kauno „Žalgirio“ krepšinio komandos kapitonas Paulius Jankūnas vienas iškovojo daugiau LKL čempiono žiedų, negu visi Vilniaus „Lietuvos ryto“ krepšininkai per visą karjerą Lietuvoje ir užsienyje laimėjo nacionalinių čempionų titulų.

P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žygimantas Skučas ir Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Žygimantas Skučas ir Paulius Jankūnas<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
P.Jankūnas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 8, 2018, 11:21 AM, atnaujinta Jun 8, 2018, 12:08 PM

Jubiliejinės 25-osios LKL finalo serijos išvakarėse čempioniška patirtis neabejotinai yra „Žalgirio“ pusėje. Kita vertus, pagal žaidėjų patirtį LKL finaluose Kauno komandos pranašumas nėra labai didelis.

Kartu sudėjus visi dabartiniai „Žalgirio“ krepšininkai dalyvavo 25 finalo serijose, žaidė 117 rungtynių ir pelnė 1044 taškus, visi „Lietuvos ryto“ krepšininkai dalyvavo 20 finalo serijų, žaidė 88 rungtynes ir pelnė 639 taškus.

„Žalgirio“ persvara aiškesnė negu aiški tik pagal vieną skaičių: Kauno komandos krepšininkai LKL čempionais jau tapo 25 kartus, Vilniaus ekipos žaidėjai – tik 4 (skaičiuojant krepšininkus, kurie buvo komandos paraiškoje, bet finale nežaidė nė vienerių rungtynių).

P.Jankūnas. Keturioliktąjį sezoną „Žalgirio“ pagrindinėje komandoje žaidžiančiam P.Jankūnui priklauso dauguma svarbiausių LKL finalų rekordų. Kauno ekipos kapitonas dalyvavo 11 finalo serijų, per jas žaidė 52 rungtynes ir pelnė 605 taškus.

P.Jankūnas net 11 kartų tapo LKL čempionu. Tiesa, dviejose auksinėse finalo serijose (2004 ir 2013 m.) P.Jankūnas negalėjo padėti savo komandai dėl traumų. Vieną finalą (2010 m.) puolėjas praleido, kai sezonui buvo išvykęs į „Chimki“ klubą, o aukso apdovanojimų „Žalgiris“, jame žaidžiant P.Jankūnui, neiškovojo tik 2006 ir 2009 metais.

11 finalo serijų, kaip ir P.Jankūnas, dalyvavo Robertas Javtokas. Tačiau buvęs „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ vidurio puolėjas pernai baigė karjerą, tad P.Jankūnas jau šį savaitgalį turėtų tapti vienvaldžiu rekordininku.

9 finalo serijose žaidė trys krepšininkai: Dainius Šalenga, Kęstutis Šeštokas ir Andrius Šležas, o prie jų šį sezoną turėtų prisidėti Mindaugas Lukauskis.

Pagal finale žaistas rungtynes nuo P.Jankūno mažiausiai atsilieka karjerą baigę R.Javtokas (46), D.Šalenga (45) ir A.Šležas (43), pagal pelnytus taškus – D.Šalenga (469), Ramūnas Šiškauskas (448), Tanoka Beardas (438) ir R.Javtokas (419).

Kauniečiai. LKL čempionais yra tapę dar septyni „Žalgirio“ krepšininkai. Šešis sezonus nugalėtojų komandoje buvo Artūras Milaknis, tris – Edgaras Ulanovas, po vieną – Kevinas Pangosas, Antanas Kavaliauskas, Paulius Valinskas, Martynas Sajus ir Gytis Masiulis.

M.Sajus užpraėjusiame čempionate ir G.Masiulis praėjusiame čempionate nemažai rungtyniavo LKL reguliariajame sezone ir per ankstyvuosius atkrintamųjų varžybų etapus, bet finale šanso negavo. Jie čempionais tapo lemiamoje serijoje nesužaidę nė vienerių rungtynių.

A.Milaknis irgi du pirmuosius kartus čempionu tapo finale nežaidęs nė vienerių rungtynių. O dviejose finalo serijose, kuriose A.Milaknis atstovavo „Žalgiriui“, jo komanda nusileido „Lietuvos rytui“.

Pralaimėjimo kartėlį LKL finale yra patyrę dar du dabartiniai žalgiriečiai, bet jie tuo metu atstovavo kitoms komandoms: E.Ulanovas – Klaipėdos „Neptūnui“, A.Kavaliauskas – „Lietuvos rytui“.

Trys „Žalgirio“ žaidėjai yra tapę kitų šalių čempionais: slovėnas Beno Udrihas – gimtosios Slovėnijos (2001 ir 2002 m. su Liublianos „Olimpija“), Izraelio (2003 m. su Tel Avivo „Maccabi“) ir NBA lygos (2005 ir 2007 m. su „San Antonio Spurs“), serbas Vasilije Micičius – Serbijos (2016 m. su Belgrado „Crvena Zvezda“), A.Kavaliauskas – Latvijos (2012 ir 2013 m. su Rygos VEF).

Vilniečiai. „Lietuvos ryto“ gretose yra tik du buvę LKL čempionai. Po du čempiono žiedus iškovojo M.Lukauskis (2006 ir 2009 m.) bei Artūras Jomantas (2009 ir 2010 m.). Beje, A.Jomantas abu kartus šalies čempionu tapo, kai Vilniaus komandą treniravo Rimas Kurtinaitis.

Iš viso 39-erių M.Lukauskis iki šio sezono žaidė 8 finalo serijose, 33-ejų A.Jomantas – 7.

LKL finaluose yra žaidę dar trys „Lietuvos ryto“ krepšininkai, bet jie tuomet atstovavo kitiems klubams: Mindaugas Girdžiūnas ir Arnas Butkevičius – „Neptūnui“ (po du kartus), Benas Madgenas – „Lietkabeliui“ (pernai; kartu su M.Lukauskiu).

Du tik šį sezoną LKL pirmenybėse debiutavę „Lietuvos ryto“ legionieriai anksčiau tapo kitų šalių čempionais: amerikietis Travisas Petersonas – Bulgarijos (2011 m. su Sofijos „Akademik“) ir Izraelio (2017 m. su Jeruzalės „Hapoel“), graikas Loukas Maurokefalidis – Graikijos (2014 m. su Atėnų „Panathinaikos“).

Beje, pernai finale žaidė ne tik M.Lukauskis, B.Madgenas bei T.Petersonas, bet ir Chrisas Krameris, su Oldenburgo EWE klubu nesėkmingai kovojęs dėl Vokietijos lygos aukso.

Daugiausiai sezonų finale žaidė

11 – P.Jankūnas („Žalgiris“), R.Javtokas („Lietuvos rytas“, „Žalgiris“).

9 – D.Šalenga („Žalgiris“), K.Šeštokas („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“), A.Šležas („Lietuvos rytas“).

8 – M.Lukauskis („Lietuvos rytas“, „Lietkabelis“).

7 – V.Ginevičius („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“), A.Jomantas („Lietuvos rytas“), M.Kalnietis („Žalgiris“),

6 – T.Delininkaitis („Lietuvos rytas“, „Žalgiris“), M.Gecevičius („Lietuvos rytas“), S.Jasaitis („Lietuvos rytas“), T.Masiulis („Žalgiris“), D.Maskoliūnas („Žalgiris“), A.Milaknis („Žalgiris“), R.Šiškauskas („Lietuvos rytas“), S.Štombergas („Atletas“, „Žalgiris“), E.Žukauskas („Žalgiris“, „Lietuvos rytas“).

(Neskaičiuojami sezonai, kuriuose krepšininkas buvo komandos paraiškoje, bet finale nežaidė nė vienerių rungtynių)

Daugiausiai rungtynių finalo serijose žaidė

52 – P.Jankūnas.

46 – R.Javtokas.

45 – D.Šalenga.

43 – A.Šležas.

34 – A.Jomantas, M.Kalnietis, K.Šeštokas.

32 – V.Ginevičius.

31 – M.Lukauskis.

30 – A.Milaknis.

29 – R.Šiškauskas.

28 – M.Gecevičius.

Daugiausiai taškų finalo serijose pelnė

605 – P.Jankūnas.

469 – D.Šalenga.

448 – R.Šiškauskas.

438 – T.Beardas.

419 – R.Javtokas.

335 – A.Macijauskas.

291 – S.Štombergas.

263 – A.Jomantas.

252 – K.Šeštokas.

247 – A.Šležas.

246 – M.Gecevičius.

244 – K.Bajramovičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl įvyko visuotinis elektros išjungimas Ukrainoje?