EUROLYGA 2023

Lietuvos krepšinio rinktinių vasara bus ramesnė, bet veiksmo netrūks

Geriausi Europos krepšininkai šią vasarą galės atostogauti ilgiau nei paprastai. FIBA įvykdžius rinktinių varžybų reformą, šiais metais nebus rengiamas joks vyrų krepšinio didysis turnyras. Tad geriausiems žaidėjams nereikės kelias savaites plušėti rinktinių treniruočių stovyklose.

Lietuvos krepšinio rinktinė žais pajėgiausios sudėties<br>G.Šiupario nuotr.
Lietuvos krepšinio rinktinė žais pajėgiausios sudėties<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jaunimo rinktinė laukia perspektyviausio jaunimo indėlio.<br>G.Šiupario nuotr.
Jaunimo rinktinė laukia perspektyviausio jaunimo indėlio.<br>G.Šiupario nuotr.
Martynas Arlauskas turėtų būti vienas rinktinės lyderių.<br>G.Šiupario nuotr.
Martynas Arlauskas turėtų būti vienas rinktinės lyderių.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 26, 2018, 10:32 AM

Tačiau krepšinio, kaip ir kiekvieną vasarą, bus daug. Vaikinai ir merginos kovos kelių amžiaus grupių jaunųjų krepšininkų čempionatuose, kuriuose dalyvaus ir Lietuvos rinktinės. FIBA jaunimo varžybų maratonas prasidės birželio 30 dieną ir nenutrūkstamai tęsis iki rugpjūčio 25 dienos.

Vyrai ilsėsis ilgiau

Nors šiais metais nevyks nei olimpinės žaidynės, nei pasaulio ar Europos čempionatas, vyrų krepšinio rinktinės neliks be veiklos. Birželio 28-liepos 2 d. ir rugsėjo 13-17 d. bus žaidžiamos 2019 metų pasaulio pirmenybių atrankos rungtynės. Jose dalyvaus ir dauguma geriausių Lietuvos krepšininkų.

Dainiaus Adomaičio treniruojama Lietuvos vyrų rinktinė į aikštę dukart žengs jau šią savaitę. Svarbiausia mūsų šalies komanda ketvirtadienį ir sekmadienį (birželio 28 ir liepos 1 d.) išvykose susigrums su Lenkijos ir Vengrijos krepšininkais. Šiomis rungtynėmis baigsis pasaulio čempionato atrankos pirmasis etapas.

Antrasis etapas prasidės rudens pradžioje, prieš startuojant klubų sezonui. Lietuvos rinktinė jau užsitikrino kelialapį į kitą atrankos etapą, o dvejas pirmąsias jo rungtynes žais rugsėjo 14 ir 17 d. Varžovai dar nepaaiškėjo, bet labiausiai tikėtina, kad rudenį lietuviai susitiks su dviem iš šių trijų komandų: Kroatija, Nyderlandais ir Rumunija.

Lietuvos vyrų rinktinei teks truputį paplušėti, tačiau prieš šias atrankos varžybas rengiamos treniruočių stovyklos yra gerokai trumpesnės negu prieš didžiuosius turnyrus.

20-mečiai laukia lyderių

Lietuvos vaikinų rinktinės šią vasarą dalyvaus trijų amžiaus grupių Europos čempionatuose. Žemyno 20-mečių pirmenybės vyks liepos 14-22 d. Vokietijos mieste Chemnice, 18-mečių pirmenybės – liepos 28-rugpjūčio 5 d. trijuose Latvijos miestuose, 16-mečių pirmenybės – rugpjūčio 10-18 d. Serbijos mieste Novi Sade.

Pernai Europos pirmenybėse geriausiai pasirodė tuometinė 18-mečių rinktinė. Ji iškovojo bronzos medalius. Kitų dviejų amžiaus grupių komandos (20-mečiai ir 16-mečiai) užėmė šeštąją vietą. Taip pat šeštąją vietą užėmė pasaulio čempionate rungtyniavusi tuometinių 19-mečių rinktinė.

Pernykščiai 19-mečiai šią vasarą triūsia 20-mečių rinktinėje, kurioje klausosi naujo trenerio nurodymų. Pernai pasaulio čempionate šiems krepšininkams vadovavo Rimantas Grigas, o dabar vyriausią jaunimo rinktinę treniruoja Vilniaus „Perlo“ strategas Arvydas Gronskis.

Tiesa, dar neaišku, ar šiai komandai galės padėti du gabiausi krepšininkai: sezono pabaigoje traumą patyręs Tadas Sedekerskis (praėjusį sezoną žaidė Burgoso „San Pablo“, Ispanija ir Kėdainių „Nevėžyje“) ir praėjusią savaitę NBA naujokų biržoje pakviestas Arnoldas Kulboka (Kapo d‘Orlando „Betaland“, Italija). Pirmąją treniruočių stovyklą praleido ir ką tik kovas LKL finale baigęs Gytis Masiulis (Kauno „Žalgiris“).

Kaip tik šie trys krepšininkai pernai buvo rezultatyviausi Lietuvos rinktinės žaidėjai pasaulio čempionate.

20-mečių rinktinės kandidatų sąraše yra dar keletas LKL patirties jau įgijusių krepšininkų: Arnas Velička (Panevėžio „Lietkabelis“), Mantvydas Žukauskas („Šiauliai“), Džiugas Slavinskas (Klaipėdos „Neptūnas“). Dž.Slavinskas daugiau atstovavo šiais metais NKL čempionais tapusiems „Neptūno“ dubleriams, o NKL finale tarp jo varžovų buvo į šią vaikinų rinktinę pakviesti „Žalgirio“ dubleriai Matas Jogėla ir Vitalijus Kozys.

Keli 20-mečių rinktinei atstovaujantys krepšininkai praėjusį sezoną rungtyniavo užsienio komandose: Eimantas Stankevičius – Veisenfelso „Mitteldeutscher“ (Vokietija), Danielius Lavrinovičius – Kvakenbriuko „Artland Dragons“ (Vokietijos trečioji lyga), Rokas Gadiliauskas – Sankt Peterburgo „Zenit“ dubleriuose (Rusijos antroji lyga).

Rengiasi ir jaunesni

18-mečių rinktinę Europos čempionatui rengia Pasvalio „Pieno Žvaigždžių“ treneris Gediminas Petrauskas. Šioje komandoje taip pat yra jau pagarsėjusi pavardė – ne tik LKL, bet ir Eurolygoje debiutavęs „Žalgirio“ gynėjas Martynas Arlauskas.

LKL čempionate jau spėjo debiutuoti ne tik M.Arlauskas, bet ir Rokas Jokubaitis („Žalgiris“), Deividas Sirvydis (Vilniaus „Lietuvos rytas“) ir Šarūnas Valunta („Pieno Žvaigždės“), o Tomas Balčiūnas prieš praėjusį sezoną treniravosi su Sevilijos „Real Betis“ pagrindine komanda. Tiesa, Ispanijos pirmojoje lygoje jis nežaidė, ir visą sezoną atstovavo „Real Betis“ dubleriams Ispanijos ketvirtosios pakopos turnyre.

Daugiausiai laiko ruoštis turinčius ir tik rugpjūčio viduryje žemyno čempionate startuosiančius 16-mečius treniruoja Tomas Purlys iš Vilniaus Sostinės krepšinio mokyklos.

Vienas turnyras vyks Kaune

Visos trys Lietuvos merginų rinktinės pernai savo amžiaus grupių Europos pirmenybėse užėmė 14-ąją vietą ir turėjo iškristi į B pakopą. 20-metės ir 18-metės šią vasarą žais su silpnesnėmis komandomis, bet 16-metėms pavyko išvengti pažeminimo.

Europos 16-mečių čempionatas šių metų rugpjūčio 17-25 d. vyks Kaune, todėl FIBA sulaužė sportinį principą ir paliko Lietuvos merginas A pakopoje. Mūsų šalyje vyksiančiam turnyrui jauniausią Lietuvos rinktinę rengia treneris Tadas Stankevičius.

20-metės dėl teisės grįžti į A pakopą kovos liepos 7-15 d. Rumunijos mieste Oradioje, o 18-metės – rugpjūčio 3-12 d. Austrijoje.

20-metes treniruoja Egidijus Ženevičius, o tarp jo auklėtinių yra nemažai krepšininkių, kurios jau ne pirmus metus atlieka svarbius vaidmenis LMKL komandose. Šioje merginų rinktinėje turėtų žaisti rezultatyviausia LMKL krepšininkė Martyna Petrėnaitė (16,6 tšk.) iš Ukmergės „Vilkmergės“, į rezultatyviausiųjų dešimtuką patekusios Vilniaus „Kibirkšties“ žaidėjos Gabija Meškonytė (13,8 tšk.) ir Laurita Jurčiūtė (13,1 tšk.), šių metų Lietuvos čempionių Kauno rajono „Sirenų“ pagrindinio penketo krepšininkės Livija Sakevičiūtė (10,1 tšk.) ir Rasa Knyzaitė (9,4 tšk.).

Tiesa, daug stipriausiuose šalies klubuose žaidusių krepšininkų 20-mečių rinktinėje buvo ir pernai, tačiau jų patirtis neišgelbėjo nuo iškritimo...

18-mečių treneris yra Dalius Ubartas. Jo vadovaujamoje komandoje irgi netrūksta krepšininkių, kurios nemažai žaidė LMKL pirmenybėse: Gabija Šegždaitė iš „Sirenų“, Dalia Donskichytė iš „Kibirkšties“, Kristina Masionytė iš Kauno „Aisčių“, Brigita Sinickaitė (LMKL pelnydavo 12,6 tšk.), Dominyka Paliulytė ir Enrika Matiukaitė iš Šiaulių „Universiteto“.

Dviejų vyresniųjų amžiaus grupių Europos pirmenybių A pakopos turnyrus šiais metais rengs Vengrijos miestas Šopornas (20-mečių) ir Italijos miestas Udinė (18-mečių). Stipriausios žemyno rinktinės varžysis tuo pačiu metu, kaip ir B pakopų komandos.

Pasaulio čempionatai – be mūsų

Šią vasarą taip pat vyks 17-mečių pasaulio čempionatai. Vaikinai kovos birželio 30-liepos 8 d. Argentinos miestuose Rosarijuje ir Santa Fe, merginos – liepos 21-29 d. Baltarusijos sostinėje Minske.

Lietuvos rinktinės į pasaulio pirmenybes nepateko.

Dėl kelialapių į šiuos turnyrus jaunieji krepšininkai pernai kovojo žemynų 16-mečių pirmenybėse. Lietuvos vaikinai Europos čempionate užėmė šeštąją vietą, merginos – tik 14-ąją (kelialapius iškovojo po penkias geriausias komandas).

Rudenį bus surengtas ir pasaulio moterų čempionatas. Stipriausios planetos komandos rugsėjo 22-30 d. susitiks Tenerifėje. Lietuvos krepšininkių viltys patekti į šį turnyrą žlugo dar 2016 metų vasarį, kai nesėkmes kolekcionavusi mūsų šalies rinktinė prarado galimybes iškovoti kelialapį į 2017 metų Europos čempionatą. Skirtingai nei vyrų rinktinės, moterų komandos dėl teisės žaisti pasaulio pirmenybėse, kaip ir anksčiau, kovoja žemynų čempionatuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.