EUROLYGA 2023

Lenkijos krepšinio rinktinė į kovą su lietuviais stos sutvirtėjusi, bet ne stipriausios sudėties

Prieš septynis mėnesius Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pasaulio čempionato atrankos rungtynėse Klaipėdoje be didelio vargo nugalėjo Lenkijos komandą 75:55. Ketvirtadienį mūsų šalies krepšininkai ant Gdansko ir Sopoto ribos esančioje „Ergo“ arenoje dar kartą egzaminuos kaimynus ir bandys savo sąskaitą papildyti penktąja pergale.

 Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė.<br> pzkosz.pl nuotr.
 Lenkijos vyrų krepšinio rinktinė.<br> pzkosz.pl nuotr.
 Lenkijos krepšinio rinktinės aistruoliai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Lenkijos krepšinio rinktinės aistruoliai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 1:08 PM

Dainiaus Adomaičio komanda, palyginti su praėjusiomis rungtynėmis, bus gerokai sustiprėjusi, bet varžovų gretas irgi papildė du pajėgūs krepšininkai.

Pirmąjį tikslą pasiekė tik lietuviai

Lietuvos rinktinė pasaulio čempionato atrankos turnyre kol kas laimėjo visas ketverias rungtynes ir tvirtai pirmauja C grupėje. Lietuviai, dukart įveikę Kosovą bei po sykį nugalėję Lenkiją ir Vengriją, kol kas vieninteliai C grupėje užsitikrino kelialapį į antrąjį atrankos etapą.

Antrąją vietą dalijasi po dvi pergales iškovojusios Lenkijos ir Vengrijos rinktinės, o kosoviečiams laimėti nepavyko nė sykio.

Lenkai ir vengai per pirmuosius keturis turus žygiavo vos ne koja kojon. Šios komandos pasidalijo po pergalę tarpusavio rungtynėse (lenkai namie nugalėjo 70:60, vengrai savo aikštėje atsirevanšavo 64:57) ir įveikė Kosovo krepšininkus (juos lenkai sutriuškino net 90:62).

Nors formaliai Lenkijos rinktinė dar negavo kelialapio į kitą atrankos etapą, sunku įsivaizduoti, kad šio tikslo nepasiektų. Paskutinė varžovė Kosovo rinktinė, su kuria lenkai sekmadienį žais Prištinoje, tiesiog yra per silpna.

Sulaukė ne visų žaidėjų

Lenkijos rinktinė trumpą treniruočių stovyklą šią vasarą pradėjo anksčiau nei Lietuvos krepšininkai. Jei lietuviai pirmąją treniruotę surengė tik pirmadienį, tai lenkai į darbą kibo dar praėjusį ketvirtadienį, birželio 21-ąją.

Lenkus treniruojantis amerikietis Mike‘as Tayloras sulaukė ne visų krepšininkų, su kuriais norėjo stoti į kovą dėl kelialapio į pasaulio čempionatą. Per klubų sezoną susikaupę skausmai pristabdė vidurio puolėjus Przemyslawą Karnowskį („Fuenlabrada“) ir po pertraukos į rinktinę kviestą buvusį LKL klubų žaidėją Adamą Lapetą (Ostrovo „Stal“), o natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris (Liono-Vilerbano ASVEL) ir puolėjas Damianas Kuligas (Bandirmos „Banvit“) neatvyko nepateikę aiškaus pasiteisinimo.

Nežais ir garsiausias Lenkijos krepšininkas Marcinas Gortatas („Washington Wizards“), kuris jau lyg ir visai baigė karjerą rinktinėje, nors niekada to neskelbė oficialiai.

M.Gortatas, A.J.Slaughteris bei A.Lapeta nežaidė ir per rudenį bei žiemą vykusias atrankos rungtynes. Tačiau palyginti su praėjusiais mačais Lenkijos komanda sulaukė žymaus pastiprinimo. Į rinktinę grįžo pastarąjį sezoną Kinijos lygoje žaidęs Maciejus Lampe („Qingdao Eagles“) ir vienintelis Eurolygoje rungtyniavęs lenkas Adamas Waczynskis (Malagos „Unicaja“).

„Šiedu patyrę krepšininkai labai tinka mūsų sistemai. Jie puikiai suvokia žaidimą, mato, ką daro gynėjai, ir kuria persvarą puolant tiek sau, tiek komandos draugams. Dirbti su jais labai malonu. Jie pakels komandą į aukštesnį lygį, todėl labai džiaugiuosi, kad jie grįžo“, – sakė treneris M.Tayloras.

Galbūt rinktinei pravers ir 22 metų naujokas Dominikas Olejniczakas, pastarąjį sezoną žaidęs Misisipės universiteto komandoje NCAA čempionate. Vis dėlto šio aukštaūgio galimybės prieš treniruočių stovyklą buvo didelė paslaptis net ir Lenkijos rinktinės treneriams.

Užsieniečių nebereikia?

Dviejuose Europos čempionatuose Lenkijai atstovavęs A.J.Slaughteris prieš kelias savaites buvo tvirtai pažadėjęs M.Taylorui, kad atvyks į rinktinę ir šią vasarą. Tačiau amerikietis pažadą sulaužė.

Jo elgesys Lenkijos krepšinio bendruomenėje vėl paskatino diskusiją, ar rinktinei apskritai reikia natūralizuotų žaidėjų.

Prieš kitataučius samdinius labai griežtai pasisakė interneto svetainės polskikosz.pl apžvalgininkas Tomaszas Sobiechas, paskelbęs komentarą, kurį pavadino „Atsisveikinti su natūralizacija kartu su A.J.Slaughteriu“.

„Prieštaringas A.J.Slaughterio atsisveikinimo būdas (žadėjo, bet neatvyko – bent taip teigia mūsų rinktinės atstovai) nuvylė, bet nederėtų priekaištauti amerikiečiui. Jis sudarė su Lenkijos krepšinio sąjunga (PZKosz) verslo sandorį – Lenkijos pasas už tris vasaras rinktinėje – ir iš esmės savo įsipareigojimus įvykdė. Dabar jo su Lenkija niekas nebesieja. Taip nutinka su samdiniais, – rašė T.Sobiechas. – Prieštaringa dar vienos natūralizacijos idėja galbūt atsitiktinai pasiteisintų. Vis dėlto visi žinome, kad mums negalėjo pasisekti, nepriklausomai nuo to ar svetimšalis būtų A.J.Slaughteris, ar net kuri nors pasaulinio lygio žvaigždė. Iki Europos elito mums trūksta gerokai daugiau, negu vienos pozicijos sustiprinimo.

Diskusija apie natūralizaciją buvo valkiojama šimtus kartų. Jos pabaigoje užsieniečių kvietimo šalininkams likdavo tik šūkis „nes tą daro dauguma kitų šalių“. Atsiprašau, bet man šis argumentas yra toks pat, kaip „aikštėje vaidinu, nes daugelis kitų žaidėjų irgi vaidina“.

Į rinktinę – iš ACB lygos

Net 9 iš 15 krepšininkų, praėjusią savaitę pradėjusių treniruotis Lenkijos rinktinėje, pastarąjį sezoną žaidė Lenkijos lygoje.

Įdomu, kad PLK turnyre rezultatyviausias tarp lenkų krepšininkų buvo Pawelas Kikowskis, atstovavęs Mindaugo Budzinausko treniruojamai Ščecino „King“ komandai (jis pelnydavo 15,8 taško ir bendroje rezultatyviausiųjų lentelėje užėmė 13-ąją vietą). Tačiau į rinktinę šis gynėjas nebuvo pakviestas. Tiesa, tai visiškai nestebino. P.Kikowskiui – jau 32-eji, o ir Ščecino komanda buvo tik lygos vidutiniokė.

Tarp savo šalies pirmenybėse žaidusių Lenkijos rinktinės krepšininkų labiausiai pasižymėjo Radomo „Rosa“ gynėjas Michalas Sokolowskis (vid. 13,8 tšk.), Torūnės „Polski Cukier“ puolėjas Aaronas Celis (12,1 tšk.) ir 20-metis Gdynės „Asseco“ gynėjas Marcelis Ponitka (10 tšk.).

Iš šešių legionierių net keturi rungtyniavo Ispanijos lygoje. Jau minėtas „Unicaja“ gynėjas A.Waczynskis (8,2 tšk.) ACB lygos arenose susitikdavo su Lagūnos „Iberostar“ puolėju Mateuszu Ponitka (13,6 tšk.), Badalonos „Joventut“ puolėju Tomaszu Gielo (8,6 tšk.) ir Saragosos „Tecnyconta“ gynėju Michalu Michalaku (4,4 tšk.).

Beje, A.Waczynskis praėjusią savaitę pratęsė sutartį su „Unicaja“. Tai buvo gera naujiena ir Lenkijos rinktinei. Malagos komanda kitą sezoną nežais Eurolygoje, tad A.Waczynskis galės atvykti į pasaulio čempionato atrankos rungtynes.

Trūksta dviejų aukštaūgių

Po dvejų metų pertraukos į Lenkijos rinktinę grįžęs M.Lampe pernai pasirašė sutartį su „Qingdao Eagles“ klubu, bet Kinijos lygoje per visą pastarąjį sezoną žaidė vos ketverias rungtynes (per jas įmesdavo 24,3 taško). 33 metų vidurio puolėją dar gruodį sustabdė šlaunies trauma. Sausį lenkas bandė grįžti į aikštę, bet jau per pirmąsias rungtynes pajuto stiprius skausmus ir nebežaidė iki sezono pabaigos.

Lenkijos rinktinei M.Lampe bus labai svari paspirtis, nes komandai šią savaitę nepadės du kiti priekinės linijos žaidėjai: traumų kamuojamas P.Karnowskis ir D.Kuligas.

P.Karnowskis pernai perėjo į Andoros „MoraBanc“ klubą, bet jame neįsitvirtino (ACB lygoje įmesdavo 7,5 taško) ir žiemą buvo paskolintas kitai Ispanijos ekipai „Fuenlabrada“. Tačiau dėl vis atsinaujinančių Achilo sausgyslės skausmų P.Karnowskis žaidė labai nedaug ir Fuenlabrados komandoje pelnydavo tik 2,5 taško.

Pasibaigus sezonui 24 metų aukštaūgis susitiko su treneriu M.Tayloru ir paprašė nekviesti jo į šią savaitę vyksiančias rungtynes su Lietuva ir Kosovu.

D.Kuligas antrą sezoną atstovavo Bandirmos „Banvit“ komandai ir Turkijos lygoje pelnydavo 11,3 taško.

Nori pagerinti puolimą

Per pirmąsias tarpusavio rungtynes, vykusias lapkričio mėnesį Klaipėdoje, Lietuvos rinktinė triuškinti lenkus pradėjo jau antrajame kėlinyje.

Nors šįkart komandos susitiks Lenkijoje, treneris M.Tayloras neturi iliuzijų, jog jo auklėtiniams bus lengviau.

„Lietuvos rinktinė visose pozicijose turi aukščiausio lygio krepšininkų. Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis, taip pat Mindaugas Kuzminskas ir kiti lemia, kad Lietuvos rinktinė yra labai labai stipri komanda. Varžovai – patyrę ir rungtynės su jais mūsų žaidėjams bus didelis iššūkis, tačiau būsime pasirengę. Padarėme išvadas po praėjusių rungtynių, pataisysime kai kurias detales ir sukursime geriausią įmanomą planą, – žadėjo Lenkijos rinktinės strategas. – „Tiesiog norime žaisti geriau. Ir per praėjusias rungtynes gerai gynėmės, bet privalome sėkmingiau pulti. Norime pagerinti kai kurias puolimo detales. A.Waczynskis ir M.Lampe mums labai padės – jie sugeba ir patys įmesti, ir sukurti progas kitiems.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.