EUROLYGA 2023

Nelengvą etapą užbaigęs „Žalgirio“ naujokas į Lietuvą grįžta su dideliu tikslu

Kai Kauno „Žalgiris“ ketvirtadienį paskelbė apie sutartį su Martinu Gebenu, lietuviai sukruto – kuo klubą sužavėjo už Atlanto rungtyniavęs ir gimtinėje mažai kam žinomas vidurio puolėjas?

 M.Gebenas pasirašė sutartį su Kauno ekipa.<br> Instagram/Twitter nuotr.
 M.Gebenas pasirašė sutartį su Kauno ekipa.<br> Instagram/Twitter nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Gebenas. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2018-06-30 09:25, atnaujinta 2018-06-30 09:29

„Manau, turiu neatskleisto potencialo ir sunkiai dirbsiu, kad jį parodyčiau“, – ryžtingai prisistatė M.Gebenas.

23-ejų 208 cm ūgio M.Gebenas pastaruosius ketverius metus JAV studentų lygoje (NCAA) atstovavo Merilando „Notre Dame“ universiteto ekipai.

Nors gavęs aukštojo mokslo diplomą jis tyliai galvojo apie NBA ir netgi dalyvavo kelių klubų peržiūrose, kvietimo į stipriausią lygą taip ir nesulaukė.

Tačiau tuomet ant stalo nugulė „Žalgirio“ sutartis.

Kauno ekipa M.Gebeną akylai stebėjo nuo praėjusios vasaros, kai jis Lietuvos studentų rinktinei padėjo iškovoti Universiados auksą.

„Labiau nustebęs dėl „Žalgirio“ susidomėjimo buvau pernai, – lrytas.lt pasakojo M.Gebenas. – O po šio sezono, nors ir nesitikėjau pasiūlymo, ypač didelės nuostabos nebuvo“.

Amerika tapo namais

Vilniuje augęs M.Gebenas į JAV išvyko 2011-aiais, būdamas 16 metų. Netrukus paskui jį pasekė ir šeima – tėvas Artūras, mama Elena bei sesuo Karolina.

Merilande esančioje katalikiškoje „Saint Maria Goretti“ mokykloje Martinas praleido dar trejus metus, nes norėdamas prisivyti bendraamžius pakartojo dešimtos klasės kursą.

„Iš pradžių buvo sunku apsiprasti, ypač dėl kalbos, kitokios mokyklos sistemos. Bet tuo metu pernelyg nesikrimtau – tik dabar pagalvoju, kaip nebijojau išvažiuoti iš namų“, – prisiminė M.Gebenas.

Po vidurinės mokyklos baigimo krepšininkas pasirinko „Notre Dame“ universitetą, kurio komanda rungtyniauja pajėgioje Atlanto pakrantės konferencijoje (ACC).

„Kai ten atvykau, man parodė salę, davė kamuolį ir pradėjau žaisti krepšinį. Visa kita įvyko savaime“, – sakė M.Gebenas.

Tačiau ne viskas klostėsi lengvai. Pirmuosius sezonus lietuvis vidurio puolėjo poziciją dalinosi su labiau patyrusiu amerikiečiu ir turėjo kantriai laukti savo šanso.

„Kai iškart neįsitvirtinau komandoje, daug progų nebebuvo. Tik ketvirtajame sezone viskas pasikeitė – treneris matė, kaip žaidžiau su studentų rinktine, kad tapau labiau pasitikintis savimi, patyręs, ir davė šansą.

Taip pat viduryje sezono vienas komandos lyderių susilaužė pėdą ir nors komandai tai neišėjo į naudą, aš gavau galimybę pasirodyti“, – pasakojo M.Gebenas.

Pastarąjį sezoną lietuvis tapo pagrindiniu „Notre Dame“ ekipos vidurio puolėju ir per 24,8 minutes rinkdavo po 11,1 taško bei 8 atkovotus kamuolius.

Linko į Europą

Šie metai M.Gebenui buvo intensyvūs ir už aikštės ribų – universiteto verslo mokykloje jis baiginėjo vadybos bei organizavimo studijas.

Kadangi prestižiniai NCAA universitetai iš sportininkų reikalauja ir gerų pažymių, puolėjui teko daug pasėdėti prie knygų.

„Mano universitetas vienas iš tų, kurie į studijas žiūri labai rimtai. Mokslams reikėjo atiduoti daug laiko, tad mokiausi net ir išvykose, važiuojant autobusais ar skrendant lėktuvais.

Smagu, kad pagaliau pabaigus universitetą nebereikės sukti galvos dėl atsiskaitymų ir galėsiu visą laiką sutelkti vien krepšiniui“, – sakė jis.

Kartu su atsiimtu diplomu M.Gebenui teko ir naujas tolimesnės karjeros stotelės galvosūkis.

Kurį laiką pasitreniravęs individualiai ir nesulaukęs kvietimo į NBA Vasaros lygą, jis pradėjo mąstyti apie grįžimą į Europą.

Staiga atskriejęs „Žalgirio“ pasiūlymas – sutartis pagal formulę 2+1 – tapo tobulu variantu.

„Ilgai negalvojau – Šarūnas Jasikevičius yra puikus treneris, o ir pats klubas pastaruosius kelerius metus rungtyniauja labai sėkmingai. Man buvo patrauklu karjerą tęsti tokioje komandoje“, – kalbėjo M.Gebenas.

Tiesa, kol kas neaišku, ar Martinas žais pagrindinėje ekipoje – klubas jo galimybes žada įvertinti treniruočių stovyklos metu prieš prasidedant sezonui.

„Esu nusiteikęs atvažiuoti, dirbti ir parodyti, ką galiu. Savaime aišku, kad pats svarbiausias tikslas yra prasibrauti į pagrindinę komandą, – sakė krepšininkas. – Žiūrėsime, kaip viskas bus. Spėlioti kol kas neverta“.

Šiuo metu „Žalgirio“ komandos vidurio puolėjų grandį sudaro Brandonas Daviesas, Antanas Kavaliauskas, Laurynas Birutis ir Gytis Masiulis.

Realu, kad dėl tokio pozicijos užpildymo M.Gebenas bus skolinamas kitai Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandai.

„Kiek tik leidžia laikas, seku tiek LKL, tiek „Žalgirio“ rungtynes Eurolygoje. Jokioms komandoms nesakau „ne“, – tikino jis.

Gimtinę žada aprodyti sužadėtinei

Be „Žalgirio“ pasiūlymo, pastaraisiais mėnesiais M.Gebeno gyvenimą pažymėjo ir dar vienas svarbus įvykis – jis pasipiršo savo draugei Laurai Winalski.

Nors lietuvio sužadėtinė šiuo metu siekia daktaro laipsnio ir turės likti Amerikoje, Martinas nekantrauja jai bent aprodyti gimtinę.

„Ilgai kalbėjome apie kelionę į Lietuvą – labai laukiu, kol galėsiu ją supažindinti su savo šalimi“, – šypsojosi krepšininkas.

Grįžimas į Lietuvą jį taip pat paliks toliau nuo šeimos.

„Na, tėvai pernelyg gal ir nesidžiaugia – jie sekė paskui mane į Ameriką, o dabar aš grįžtu į Lietuvą, – nusijuokė M.Gebenas. – Manau, mama šiek tiek liūdės“.

Ar tai, kad komandą rado būtent gimtinėje, nudžiugino patį Martiną?

„Labai didelio noro grįžti būtent į Lietuvą kaip ir nebuvo, – pripažino jis. – Svarbiau tai, kokioje komandoje žaisiu. Bet tikrai nesigailiu, kad pradėti profesionalo karjeros grįžtu namo“.

Nors „Žalgirio“ treniruočių stovykla greičiausiai prasidės tik rugpjūtį, M.Gebenas Lietuvoje planuoja būti jau nuo liepos mėnesio. Per tą laiką jis toliau tobulins individualius įgūdžius.

„Tobulėju fiziškai, tampu stipresnis ir greitesnis. Dirbu ties metimais ir iš toliau, ir arčiau krepšinio, – pasakojo M.Gebenas. – Manau, kad turiu, ką parodyti. Tiesiog neturėjau daug galimybių pilnai atsiskleisti universitete“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.