EUROLYGA 2023

Ką žydų ir turkų Eurolygos klubai nuveikė per vasarą?

Iki naujo krepšinio sezono pradžios liko dar du mėnesiai, bet kai kurie pajėgiausi Europos klubai svarbiausius vasaros darbus jau atliko. Lrytas.lt pristato, ką iki šiol nuveikė Eurolygos kovoms besirengiantys Stambulo klubai „Fenerbahce“, „Anadolu Efes“ ir „Daruššafaka“ bei Izraelio čempionas Tel Avivo „Maccabi“.

 Stambulo „Fenerbahce“ aktyviai ruošiasi naujajam sezonui.<br>G.Šiupario nuotr.
 Stambulo „Fenerbahce“ aktyviai ruošiasi naujajam sezonui.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2018, 11:29 AM

Stambulo „Fenerbahce“

Ką nuveikė? Prieš penkerius metus į „Fenerbahce“ atvykęs treneris Željko Obradovičius vykdo pažadus, o klubo vadovai stengiasi nedraskyti retai pralaiminčios komandos. Tą padaryti nebūtų labai sudėtinga, jei ne viena kliūtis – po kiekvieno sezono iš „geltonų- mėlynų“ vieną ar du krepšininkus atima NBA klubai.

Šią vasarą istorija pasikartojo ir pasiūlymui išbandyti jėgas stipriausioje pasaulio lygoje neatsispyrė amerikietis Bradas Wanamakeris, sudaręs sutartį su „Boston Celtics“. „Fenerbahce“ tarpsezoniu atsisveikino su dar dviem JAV krepšininkais, bet Jamesą Nunnally ir Jasoną Thompsoną paleido savo iniciatyva.

Kadangi išvykusių nėra daug, ir naujokų Stambulo klubui reikia nedaug. O pirmaisias pirkiniais tapo du praėjusį sezoną NBA rungtyniavę žaidėjai: prancūzas Joffrey Lauvergne‘is (atvyko iš „San Antonio Spurs“) ir kanadietis Tyleris Ennisas („Los Angeles Lakers“).

Ko trūksta? „Fenerbahce“ atsarginių suolas niekada nebuvo labai ilgas, todėl šis klubas nenustebintų, jeigu šią vasarą daugiau žaidėjų neįsigytų.

Optimalus penketas. K.Sloukas, M.Guduričius, L.Datome, N.Melli, J.Vesely. Treneris Ž.Obradovičius.

Stambulo „Anadolu Efes“

Ką nuveikė? Stambulo „aludarių“ klubas pastaraisiais metais tapo neįvykdytų planų čempionu. „Anadolu Efes“ kone kiekvieną tarpsezonį pakeičia kone pusę komandos, vis ieško tinkamiausio trenerio, bet pageidaujamų rezultatų niekaip nepasiekia.

Tiesa, trenerio šią vasarą „Anadolu Efes“ nekeitė – prie komandos vairo liko praėjusio sezono viduryje pakviestas Erginas Atamanas. Tačiau sudėtyje vėl įvyko didelės permainos, o tarp E.Atamanui neįtikusių krepšininkų pateko ir du buvę Kauno „Žalgirio“ žaidėjai Vladimiras Štimacas ir Sonny Weemsas.

Naujokų sąraše yra kitų dviejų buvusių žalgiriečių pavardės. „Anadolu Efes“ sudarė sutartis su serbu Vasilije Micičiumi ir amerikiečiu Jamesu Andersonu (praėjusį sezoną žaidė „Chimki“). Be to, Stambulo komandos aprangą rudenį apsivilks prancūzai Rodrigue‘as Beaubois (atvyko iš Vitorijos „Baskonia“) ir Adrienas Moermanas („Barcelona“) bei keli turkų krepšininkai.

Tarp krepšininkų, su kuriais „Anadolu Efes“ pratęsė sutartis irgi yra vienas buvęs „Žalgirio“ žaidėjas – australas Brockas Motumas.

Ko trūksta? „Anadolu Efes“ akiratyje yra dar keli garsūs krepšininkai. Stambulo komanda iki sezono pradžios tikisi sustiprinti tiek gynėjų grandį, tiek priekinę liniją.

Optimalus penketas (šiuo metu). R.Beaubois, K.Simonas, J.Andersonas, D.Brownas, B.Dunstonas. Treneris E.Atamanas.

Stambulo „Daruššafaka“

Ką nuveikė? „Daruššafaka“ pavasarį iškovojo Europos taurę ir teisę grįžti į Eurolygą, tačiau naują sezoną pradės be dviejų svarbiausių pergalės kalvių: iš Stambulo išvyko treneris Davidas Blattas ir naudingiausiu Europos taurės krepšininku išrinktas gynėjas Scottie Wilbekinas.

Išsilakstė ir dauguma kitų pagrindinių žaidėjų, o iš praėjusį sezoną „Daruššafaka“ rezultatus lėmusių krepšininkų liko tik du amerikiečiai Michaelas Ericas ir Stantonas Kiddas.

Klubo vadovai dar vasaros pradžioje pareiškė, jog neketina išlaidauti, o tarp „Daruššafaka“ naujokų verta pažymėti nebent amerikietį Ray McCallumą (atvyko iš Malagos „Unicaja“). Kiti naujokai amerikiečiai Cory Jeffersonas (Milano „Olimpia“) ir Markelas Brownas („Houston Rockets“) bei latvis Žanis Peineris (Panevėžio „Lietkabelis“) turėtų būti svarbūs šios sudėties „Daruššafaka“, tačiau vargu ar bus svarūs veiksniai Eurolygos mastu. Juo labiau sunku tikėtis, kad didele paspirtimi taps jauni turkų krepšininkai.

Šiai komanda vadovaus 43 metų treneris Ahmetas Čaki, kuris dirbo „Daruššafaka“ dar tada, kai ji žaidė Turkijos antrojoje lygoje, o paskui treniravo kitus Turkijos klubus ir pabandė jėgas užsienyje (kelis mėnesius vadovavo Berlyno ALBA).

Ko trūksta? Pasak „Daruššafaka“ vadovų, jie nebeplanavo įsigyti kitų krepšininkų, bet planus gali pakeisti nežinomybė dėl Jordano Loydo (atvyko iš Eilato „Hapoel“). Šis gynėjas birželį pasirašė sutartį su Stambulo klubu, tačiau dabar nori išvykti į NBA.

Optimalus penketas (šiuo metu). R.McCallumas, M.Brownas, Ž.Peineris, C.Jeffersonas, M.Ericas. Treneris A.Čaki.

Tel Avivo „Maccabi“

Ką nuveikė? Daugkartinis Eurolygos čempionas „Maccabi“ pastaraisiais metais smarkiai atsiliko nuo Europos krepšinio lyderių. Sugrąžinti „geltonuosius“ bent į Eurolygos ketvirtfinalį nepavyko ir pernai pakviestam treneriui Nevenui Spahijai, tačiau jo kailį išgelbėjo įvykdyta užduotis nacionalinėse pirmenybėse – garsiausias Izraelio klubas po trijų nesėkmingų sezonų susigrąžino šalies čempiono vardą.

Naują žygį Tel Avivo klubas pradės pakoregavęs sudėtį, bet nekeisdamas komplektavimo principų – „Maccabi“ branduolį vėl sudarys amerikiečiai. Tarp jų nebebus visų trijų rezultatyviausių praėjusio sezono žaidėjų Pierre‘o Jacksono, DeShauno Thomaso ir Norriso Cole‘o, iš kurių perimti lyderių estafetę bandys Scottie Wilbekinas (atvyko iš Stambulo „Daruššafaka“), Kendrickas Ray (Nimburko ČEZ) ir Angelo Caloiaro (Bandirmos „Banvit“). Tiesa, iš šios amerikiečių trijulės solidžiu pastiprinimu galima vadinti tik naudingiausią praėjusio sezono Europos taurės žaidėją S.Wilbekiną.

Žvelgiant vien per Eurolygos prizmę, pastiprinimu taps ir Jeremy Pargo, kuris į „Maccabi“ grįžo dar praėjusio sezono pabaigoje ir prisidėjo prie pergalės Izraelio pirmenybėse.

Gali būti, kad N.Spahija suteiks šansą dviem šių metų Europos vaikinų čempionams. Liepos viduryje Izraelio 20-mečių rinktinę į pergalę vedę Yovelis Zoosmanas ir Deni Avdija bent sezono pradžioje tikrai treniruosis pagrindinėje „Maccabi“ komandoje.

Ko trūksta? Kad komanda būtų sukomplektuota, „Maccabi“ trūksta dar bent dviejų žaidėjų, labiausiai – pajėgaus aukštaūgio. Tiesa, gali būti, kad Tel Avive liks baltarusis Arciomas Parachovskis, kurio likimas dar neaiškus.

Optimalus penketas (šiuo metu). J.Pargo, S.Wilbekinas, D.Kane‘as, A.Caloiaro, A.Tyusas. Treneris N.Spahija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?