EUROLYGA 2023

Kivirčą su R. Javtoku ir L. Kleiza prisiminęs latvis: „Lietuviai visada tiki, kad yra geresni“

2009-ųjų vasara, draugiškos Lietuvos ir Latvijos rinktinių rungtynės prieš Europos čempionatą. Įsikarščiavęs Uvis Helmanis besigindamas griebia Robertui Javtokui už gerklės, o nuskambėjus teisėjo švilpukui įniršęs Linas Kleiza paleidžia keiksmų tiradą latvio link.

 U.Helmanis nuo šiol dirbs Vilniuje.<br> lrytas.lt montažas.
 U.Helmanis nuo šiol dirbs Vilniuje.<br> lrytas.lt montažas.
 U.Helmanis nuo šiol dirbs Vilniuje.<br> BBL nuotr.
 U.Helmanis nuo šiol dirbs Vilniuje.<br> BBL nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 D.Adomaitis.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 U.Helmanis.<br> G.Šiupario nuotr.
 U.Helmanis.<br> G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 28, 2018, 11:27 AM, atnaujinta Jul 28, 2018, 12:44 PM

Taaaip, prisimenu tas rungtynes, – kalbėdamas su lrytas.lt šyptelėjo U.Helmanis. – Bet, žinote, visada sakiau – emocijos aikštėje negali persikelti į gyvenimą. Jei esi protingas, sugebėsi nusiraminti“.

46-erių U.Helmanis, praeityje daugiau dei penkioliką metų gynęs Latvijos rinktinės garbę, nuo kito sezono asistentu dirbs Vilniaus „Ryto“ trenerių štabe.

Taip sutapo, kad čia ir vėl susikirs jo bei L.Kleizos keliai – lietuvis „Ryto“ klube užima sporto direktoriaus pareigas.

Nė kiek nedvejojo

2010-aisiais batelius ant vinies pakabinęs ir trenerio karjerą pradėjęs U.Helmanis yra dirbęs Latvijos ir Lenkijos klubuose.

Būtent pastaroji šalis jį dukart suvedė su dabartiniu „Ryto“ treneriu Dainiumi Adomaičiu – iš pradžių kaip žaidėjus, o vėliau kaip trenerius.

2001-aisiais U.Helmanis ir D.Adomaitis kartu trumpai rungtyniavo Vroclavo „Slask“ komandoje, o lygiai po dešimtmečio vėl susitiko „Czarni Slupsk“ trenerių štabe.

„Kai D.Adomaitis paskambino ir pakvietė vėl dirbti drauge, buvau šiek tiek nustebęs, bet apsisprendžiau labai greitai.

Gerai pažįstu D. Adomaitį ir juo pasitikiu. Be to, „Rytas“ turi gerą vardą Lietuvoje bei visoje Europoje“, – kalbėjo latvis.

Šią vasarą U.Helmanis turėjo ir kitą rimtą pasiūlymą – jį viena Lenkijos lygos komandų kvietė dirbti vyriausiuoju treneriu.

Nors specialistui tai buvo patrauklus variantas, prasidėjus kalboms su „Rytu“, jis lenkų paprašė palaukti.

„Mane tikrai norėjo matyti Lenkijoje, tačiau gavęs „Ryto“ pasiūlymą pasakiau jiems, kad neatvyksiu. Norėjau būti Vilniuje“, – pasakojo U.Helmanis.

Kitą K.Porzingį tikisi užauginti Lietuvoje

Sunkiojo krašto ir vidurio puolėjo pozicijose žaidęs U.Helmanis „Ryte“ turės užduotį savo patirtimi dalintis su aukštaūgiais.

Šiuo metu sostinės ekipos sudėtyje yra du vidurio puolėjai – Evaldas Kairys ir jaunasis Martynas Echodas.

Pagrindinės komandos treniruotėse greičiausiai plušės ir savo ateitį su „Rytu“ šįmet ilgam susijęs 16-metis talentas Marekas Blaževičius.

„Mano pagrindinis darbas bus susijęs su aukštaūgiais. Be to, su D.Adomaičiu kalbėjomės, kad turėčiau užsiimti jaunesniais „Ryto“ žaidėjais.

Pastaraisiais metais vasaromis dirbu kaip individualių įgūdžių treneris, tad galėsiu jiems padėti tobulėti“, – tikino U.Helmanis.

Į latvio pareigų sąrašą „Ryto“ klube pateks ir naujų jaunųjų žaidėjų ieškojimas pagrindinei bei dublerių ekipoms.

Dėl to U.Helmanis atidžiai stebėjo neseniai pasibaigusį Europos dvidešimtmečių čempionatą bei planuoja apsilankyti aštuoniolikmečių pirmenybėse Latvijoje.

„Europoje yra pilna talentingų vyrukų. Kodėl gi jie negalėtų atvykti į Vilnių?

Matėme Kristapo Porzingio pavyzdį. Jis sužibėjo Ispanijoje, bet kas žino – gal kam nors pavyks atsiskleisti Lietuvoje. Viskas įmanoma“, – mano treneris.

Tikisi sutikti seną bičiulį

U.Helmanis prisipažino, jog atvykęs į Vilnių turės geriau susipažinti su būsimomis varžovų komandomis. Pastaraisiais metais treneris Lietuvos krepšinio lygą sekdavo tik retkarčiais rasdavęs laisvo laiko.

Kita vertus, jis puikiai žinos vyresniąją Lietuvos krepšininkų kartą, su kuria dar pats susidurdavo aikštėje.

Be garsiai nuskambėjusio 2009-ųjų mačo, U.Helmanio atmintyje išliko ne vienerios rungtynės su Lietuvos rinktine.

„Žaisdami su mumis lietuviai visada tiki, kad yra geresni, – nusišypsojo U.Helmanis. – O latviai nori pakovoti ir įrodyti, jog gali laimėti. Žinoma, mums nelengva priešintis – Lietuvoje krepšinio lygis aukštesnis“.

U.Helmanis karjerą nacionalinėje ekipoje baigė 2009 metais. Per paskutiniuosius trejus metus jis dar spėjo susidurti su tada Lietuvos rinktinę treniravusiu Ramūnu Butautu.

Vėliau, 2011-aisiais, prie Rygos VEF klubo vairo stojęs R.Butautas pasikvietė U.Helmanį dirbti savo asistentu.

„Man tai buvo puiki patirtis, nes R.Butautas yra geras ir labai daug patirties sukaupęs treneris.

Jis intelektualus žmogus, kuris mane išmokė daugybės dalykų – kaip kalbėtis su žaidėjais, kaip juos užvesti kovai. Nekantrauju vėl su juo pasimatyti“, – pasakojo U.Helmanis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.