EUROLYGA 2023

Maskvos CSKA viltis – grėsmingas išbandymas Lietuvos rinktinės pasakai

2010-ųjų rugpjūtį Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė su Jonu Valančiūnu, Edgaru Ulanovu, Dovydu Rediku ir Žygimantu Skuču Europos vaikinų čempionate užsikabino auksą. Dabar, po aštuonerių metų, istoriją pakartoti gali naujoji karta.

 Lietuvos jaunių laukia Rusijos rinktinės iššūkis.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos jaunių laukia Rusijos rinktinės iššūkis.<br> FIBA nuotr.
 A.Jeršovas.<br> FIBA nuotr.
 A.Jeršovas.<br> FIBA nuotr.
 A.Zagaras.<br> FIBA nuotr.
 A.Zagaras.<br> FIBA nuotr.
 S.Jarumbauskas.<br> FIBA nuotr.
 S.Jarumbauskas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos jaunių laukia Rusijos rinktinės iššūkis.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos jaunių laukia Rusijos rinktinės iššūkis.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 7:54 AM

Europos pirmenybėse Latvijoje šiuo metu dalyvaujanti Lietuvos jaunių rinktinė trečiadienį aštuntfinalio rungtynėse 104:71 nušlavė Bosniją ir Hercegoviną bei atsidūrė per tris žingsnius nuo titulo.

Gedimino Petrausko treniruojami lietuviai čempionate nėra patyrę nė vieno pralaimėjimo – grupių etape jie įveikė Serbiją, Juodkalniją ir Didžiąją Britaniją.

Nors toks žygis krepšinio specialistų liaupsinamą kartą nuteikė pozityviai, užmigti pavojinga – ketvirtfinalyje Lietuvos rinktinės laukia sudėtingas išbandymas.

Rusijos talento iššūkis

Rusai šiame čempionate kol kas patyrė vieną nesėkmę, kai antrosiose grupių etapo rungtynėse 72:75 nusileido Vokietijai.

Prieš tai jie 82:80 įveikė prie turnyro favoričių priskiriamą Prancūziją.

Didžiausią pergalę (79:76) Rusija iškovojo aštuntfinalyje, kai įveikė net 29 taškus pelniusio Federico Miaschi tempiamus italus.

„Pagaliau, mums pavyko! Mes nusipelnėme šios pergalės ir bilieto į ketvirtfinalį. Tai nuostabus jausmas.

Didžiuojuosi savo komandos draugais ir trenerių štabu“, – po rungtynių kalbėjo Rusijos rinktinės vidurio puolėjas Aleksandras Šaškovas.

Priešingai nei jų varžovai, rusai aštuntfinalyje rėmėsi ne vienu lyderiu – po 17 taškų sumetė Aleksandras Jeršovas ir Nikita Michailovskis, dar 16 pridėjo Aleksandras Ščerbenevas.

Būtent ant šios trijulės pečių viso čempionato metu ir laikosi Rusijos rinktinė. O ji lietuviams visai neblogai pažįstama.

Pavyzdžiui, Maskvos CSKA klubui priklausantis A.Jeršovas šįmet Eurolygos turnyre žaidė tiek prieš Vilniaus „Ryto“, tiek prieš Kauno „Žalgirio“ jaunimą.

Kartu sudėjus 18-metis gynėjas per du mačus Lietuvos komandoms atseikėjo 36 taškus ir atkovojo 13 kamuolių.

Tada „Ryto“ vaikinus treniravęs Arvydas Gronskis neslėpė, jog A.Jeršovas – pavojingiausias CSKA jaunimo ginklas.

Treneriui teko spręsti galvosūkį, kam patikėti tvirtai sudėto ruso gynybą. Didžiąją rungtynių dalį ši užduotis teko Šarūnui Valuntai, kuris dabar rungtyniauja ir aštuoniolikmečių rinktinėje.

Tikėtina, kad jam teks dar kartą prižiūrėti A.Jeršovą.

„Rusijos rinktinė turi rusišką braižą, kelis lyderius, ant kurių laikosi žaidimas. Jie fiziškai stiprūs, tad bus svarbu juos atitverti bei gerai gintis po krepšiais“, – prieš ketvirtfinalį kalbėjo G.Petrauskas.

Besirengdami Europos čempionatui lietuviai draugiškame turnyre Italijoje jau buvo susidūrę su Rusijos ekipa. Tada lietuviai nugalėjo 72:68.

Latviams teko gelbėtis

Jeigu Lietuvos rinktinei pavyktų perlipti Rusijos barjerą, pusfinalyje jų lauktų Latvijos ir Didžiosios Britanijos poros nugalėtojai.

Aiškiais pastarojo ketvirtfinalio favoritais laikomi pirmenybių šeimininkai, atkintamąsias pradėję pergalingu trileriu.

Aštuntftinalio rungtynėse su Turkija latviai likus žaisti dvi minutes atsilikinėjo 56:60, tačiau Artūro Zagaro taškai ir tolimas Artūro Kuruco šūvis rezultatą išlygino.

Paskutinėmis sekundėmis latviai pirmavo vos vienu tašku ir šią persvarą išsaugojo tik per stebuklą – turkai netikėtai tris kartus prametė iš po krepšio.

„Rungtynes pradėjome gerai, bet vėliau šiek tiek atsipalaidavome ir net nežinau kaip, bet varžovai priartėjo.

Tačiau viskas baigėsi gerai – tai puiki diena mums ir mūsų sirgaliams. Žaidžiame dėl savo namų sienų. Mūsų tikslas yra medaliai ir jų sieksime“, – po mačo kalbėjo A.Kurucas.

A.Zagaras ir A.Kurucas šiose pirmenybėse yra aiškūs latvių vedliai – pirmasis vidutiniškai pelno po 14,8 taško, antrasis – po 14 taškų per rungtynes.

„Eurospects“ sudarytame talentingiausių 2000 m. gimusių Europos krepšininkų reitinge A.Zagaras rikiuojasi 14 vietoje, iškart po Deivido Sirvydžio ir Roko Jokubaičio.

A.Kuruco pavardė – trečiajame dešimtuke.

Platus G.Petrausko pasirinkimas

Europos čempionate dviženklį taškų vidurkį fiksuoja penki Lietuvos rinktinės žaidėjai – D.Sirvydis, R.Jokubaitis, Erikas Venskus, Simas Jarumbauskas ir Gertautas Urbonavičius.

įdomu, kad iki šiol kiekvienose rungtynėse sugebėdavo iššauti vis kitas krepšininkas.

Prieš Serbiją su 19 taškų ir 6 atkovotais kamuoliais žibėjo S.Jarumbauskas, prieš Juodkalniją – E.Venskus (20 tšk., 8 atk. kam.), prieš Didžiąją Britaniją – G.Urbonavičius (20 tšk.)

„Mūsų komanda turi tikrai ilgą suolelį, – sakė G.Petrauskas. – Neturime tikro starto penketo.

Žiūrint į pozicijas, Roką (Jokubaitį) keičia Dovydas (Giedraitis), Simas (Jarumbauskas) keičiasi su (Deividu) Sirvydžiu, turime priekinę liniją. Po keitimų išlaikome tempą“.

Vis tik išlaikyti ritmą lietuviams pavyko tik pastarosiose dviejose rungtynėse prieš britus bei Bosniją ir Hercegoviną.

Grupių etape žaidžiant su Serbija ir Juodkalnija Lietuvos rinktinė vis įkrisdavo į duobeles, iš kurių tekdavo gelbėtis paskutinėmis minutėmis.

Kol kas tai daryti padėdavo ir sėkmė – mače su Juodkalnija lietuviai atsilikinėjo visą ketvirtąjį kėlinį, tačiau likus žaisti 11 sekundžių S.Jarumbauskas pergalę išplėšė tolimu tritaškiu.

„Parodėme, kad ši komanda yra kovotojai, tačiau vėliau tokių scenarijų norėtųsi išvengti“, – prieš lemiamas kovas pabrėžė G.Petrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.