EUROLYGA 2023

Įdomus „Ryto“ naujokas – apie nepamirštamą vakarą ir skambutį bičiuliui iš Lietuvos

Ši vasara prestižinį Notr Damo universitetą baigusiam gynėjui Mattui Farrellui buvo svarbiausia karjeroje. Septynių NBA klubų peržiūros, naujokų birža ir šansas Vasaros lygoje jam leido tikėti, kad NBA svajonė jau čia pat. Bet viskas susiklostė taip, kad kelias į tą svajonę ves per Vilnių.

 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix ir Instagam nuotr.
 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix ir Instagam nuotr.
 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Amerikietis M.Farrellas kitą sezoną rungtyniaus Vilniaus ekipoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 M.Farrellas ir M.Gebenas.<br> und.com nuotr.
 M.Farrellas ir M.Gebenas.<br> und.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 8, 2018, 7:39 AM, atnaujinta Sep 23, 2018, 12:17 PM

„Nepasakyčiau, kad iškart neradęs vietos NBA buvau smarkiai nusiminęs. Tai labiau priėmiau kaip iššūkį ir nekantrauju atvykti į „Rytą“, – kalbėdamas su lrytas.lt patikino M.Farrellas.

22-ejų 185 cm ūgio amerikietis parašą ant Vilniaus „Ryto“ pasiūlytos trejų metų sutarties padėjo praėjusią savaitę. Jis sostinės komandoje užims Chriso Kramerio dublerio vietą.

„Man „Ryto“ pasiūlymas tiesiog pasirodė patraukliausias. Tai gero lygio klubas gražiame mieste. Turėjau kitų variantų, bet galiausiai nusprendžiau apsistoti ties šiuo“, – paaiškino gynėjas.

Kreipėsi į komandos draugą

Visus ketverius studijų metus Notr Damo universiteto komandai NCAA lygoje atstovavęs M.Farrellas apie Lietuvą žino jau senokai.

To kaltininkas – toje pačioje komandoje rungtyniavęs lietuvis Martinas Gebenas.

Taip sutapo, kad iškart po universiteto baigimo abu bičiuliai pasuko į Lietuvą. Tik M.Gebenas pasirašė sutartį su Kauno „Žalgiriu“, o M.Farrellas keliaus į sostinę.

„Martinas man daug pasakojo apie Lietuvą ir jūsų krepšinį. Paskambinau jam, kad sužinočiau daugiau detalių tiek apie lygą, tiek apie Vilnių, kuriame jis ir užaugo, – pasakojo M.Farrellas. – Martinas mane užtikrino, kad žmonės čia puikūs“.

Komandos draugą gimtinėje sutikti nekantraujantis M.Gebenas jam jau pasiuntė žinutę.

„Pora Notr Damo vyrukų Lietuvoje! Sveikinu atvykus į mano šalį. Kai tik būsi čia, vaišinsiu tave cepelinais“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė lietuvis.

Šiltas sutikimas ir maloni aplinka – tai, ko M.Farrellas labiausiai tikisi Vilniuje. Įžaidėjui renkantis komandą Europoje tai buvo kur kas svarbiau nei pinigai ar minutės aikštėje.

„Svarbiausia buvo rasti vietą, kurioje gerai jausčiausi ir būčiau tarp šaunių žmonių. Atrodo, kad „Ryto“ klube tam skiriamas didelis dėmesys.

Komanda turi ir stiprų trenerių štabą, ir būrį gerų žaidėjų. Todėl net nebuvo labai sunku apsispręsti“, – sakė M.Farrellas.

Tikėjo šansu už Atlanto

Nors M.Farrellas nuoširdžiai džiaugiasi nauja karjeros stotele, dar prieš porą mėnesių rimtai galvojo apie NBA.

O tam buvo pagrindo – paskutinį sezoną NCAA jis buvo Notr Damo komandos lyderis ir vidutiniškai rinkdavo 16,3 taško, atkovodavo 2,4 kamuolio ir atlikdavo 5,5 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes.

„NCAA laikotarpis man buvo puikus, gavau daug patirties. Iš tų laikų turiu du gražiausius prisiminimus.

Vienas jų – kai 2017-aisiais su komanda laimėjome „Maui Invintational“ turnyrą ir tapau naudingiausiu žaidėju. Kadangi šias varžybas žiūrėdavau nuo vaikystės, man tai buvo nuostabi akimirka.

Taip pat niekada nepamiršiu tos dienos, kai į vienas iš mano rungtynių netikėtai atvyko Afganistane tarnavęs brolis“, – apie jautrų vakarą, kurį įamžinęs vaizdo įrašas „Youtube“ surinko beveik 2 mln. peržiūrų, pasakojo M.Farrellas.

Po univesiteto baigimo M.Farrellas į NBA beldėsi per visas duris – dalyvavo tokias žvaigždes kaip Scottie Pippenas ar Dennisas Rodmanas kadaise priėmusiame „Portsmouth Invitational“ turnyre, vyko į įvarių klubų peržiūras ir net rimčiau kalbėjosi su „Brooklyn Nets“.

Tačiau lemtingo NBA naujokų biržos vakaro metu M.Farrellas savo pavardės taip ir neišgirdo.

Tuomet dar vieną progą jis gavo Vasaros lygoje apsivilkęs „Miami Heat“ marškinėlius, bet čia reikalai taip pat nesiklostė sėkmingai.

Vidutiniškai 2,57 taško ir vos 2 tritaškių iš 15 statistika įžaidėjui nežadėjo nieko gero.

„Manau, buvau arti NBA, turėjau pasiūlymų pasilikti Plėtojimosi lygoje. Bet „Rytas“ pasirodė geresnė vieta pradėti profesionalo karjerai.

Žinoma, NBA vis dar yra mano tikslas. Jis niekur nedingo ir toliau jo vaikysiuosi“, – teigė M.Farrellas.

Europa – įdomus iššūkis

M.Farrellas NCAA išsiskyrė savo snaiperio savybėmis (37,7 trit. proc. paskutiniame sezone), gali žaisti įžaidėjo ir atakuojančio gynėjo pozicijose.

Nors amerikietis nežiba žaidimu gynyboje, tai dažnai sugeba kompensuoti savo energija ir kovingumu.

„Gerai suprantu žaidimą, galiu rinkti taškus. Bet labiau norėčiau rasti kitus žaidėjus, kurti komandinį krepšinį, – apie savo stiprybes kalbėjo M.Farrellas. – Be to, manau, esu kur kas atletiškesnis nei žmonės galvoja“.

Amerikietis prisipažino, jog iki šiol niekada nesidomėjo europietišku krepšiniu, tačiau žada stengtis čia kuo greičiau pritapti.

„Galbūt iš pradžių bus nelengva prisitaikyti ir perprasti europietišką žaidimą, – sakė M.Farrellas. – Tačiau stengsiuosi užduoti daug klausimų ir sparčiai mokytis“.

Komandos naujokas į Vilnių atvyks už poros savaičių. Antroje rugpjūčio pusėje treneris Dainius Adomaitis krepšininkus rinks į pirmąją stovyklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.