EUROLYGA 2023

Viena nykiausių vasarų Lietuvos krepšiniui: mūsiškiai įspūdingai laidojo viltis

Lietuvos jaunimo krepšinio rinktinėms 2018 metų vasara buvo viena prasčiausių per pastaruosius pusantro dešimtmečio. Mūsų šalies vaikinai ir merginos šią vasarą neiškovojo nė vieno Europos ar pasaulio pirmenybių medalių komplekto. Tai nutiko vos antrą kartą nuo 2004 metų, kai FIBA pradėjo visų trijų amžiaus grupių Europos čempionatus rengti kasmet (anksčiau jaunųjų krepšininkų ir krepšininkių žemyno pirmenybės buvo rengiamos kas antrus metus).

Lietuvos jaunimo rinktinė nepateko į pusfinalį, tačiau G.Petrausko kariauna iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą.<br>FIBA nuotr.
Lietuvos jaunimo rinktinė nepateko į pusfinalį, tačiau G.Petrausko kariauna iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą.<br>FIBA nuotr.
A.Gronskio treniruojama Lietuvos 20-mečių rinktinė Europos čempionate pralaimėjo vieną mačą, tačiau jis buvo lemtingas<br>FIBA nuotr.
A.Gronskio treniruojama Lietuvos 20-mečių rinktinė Europos čempionate pralaimėjo vieną mačą, tačiau jis buvo lemtingas<br>FIBA nuotr.
A.Gronskio treniruojama Lietuvos 20-mečių rinktinė Europos čempionate pralaimėjo vieną mačą, tačiau jis buvo lemtingas<br>FIBA.com nuotr.
A.Gronskio treniruojama Lietuvos 20-mečių rinktinė Europos čempionate pralaimėjo vieną mačą, tačiau jis buvo lemtingas<br>FIBA.com nuotr.
Arvydas Gronskis<br>FIBA nuotr.
Arvydas Gronskis<br>FIBA nuotr.
Lietuvos jaunimo rinktinė nepateko į pusfinalį.<br>FIBA nuotr.
Lietuvos jaunimo rinktinė nepateko į pusfinalį.<br>FIBA nuotr.
Dalius Ubartas.<br>A.Pliadžio/Fotodiena.lt nuotr.
Dalius Ubartas.<br>A.Pliadžio/Fotodiena.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 28, 2018, 5:03 PM

Vis dėlto Lietuvos jaunimo rinktinės turėjo kuo džiaugtis. 18-mečiai vaikinai iškovojo teisę žaisti 2019 metų pasaulio pirmenybėse, o 20-metės ir 18-metės merginos – kelialapius į Europos pirmenybių A pakopą.

Suklupo tik po kartą

Lietuvos 20-mečių ir 18-mečių vaikinų rinktinės per Europos pirmenybes laimėjo po 6 iš 7 rungtynių, bet vienintelė nesėkmė kainavo labai brangiai.

Arvydo Gronskio treniruojami 20-mečiai aštuntfinalyje pralaimėjo Ispanijos vaikinams ir Vokietijos mieste Chemnice vykusiame turnyre turėjo tenkintis devintąja vieta.

Gedimino Petrausko treniruojami 18-mečiai, žaidę Liepojoje ir Rygoje, ketvirtfinalyje nusileido Rusijos komandai ir galutinėje lentelėje užėmė penktąją vietą. Beje, vienintelė nesėkmė taip supykdė šią Lietuvos rinktinę, kad ji paskutiniąsias dvejas rungtynes laimėjo 32 ir 28 taškų skirtumu.

18-mečių rinktinė net pralaimėjusi ketvirtfinalyje turėjo dėl ko kovoti, nes penkios geriausios šios amžiaus grupės Europos komandos gavo kelialapius į 2019 metais vyksiantį pasaulio 19-mečių čempionatą. G.Petrausko auklėtiniams pavyko pagriebti paskutinį kelialapį.

Abiem vyresniosioms Lietuvos vaikinų rinktinėms per Europos pirmenybes trūko kelių gabiausių krepšininkų. 20-mečių komandoje nežaidė į Ameriką išvykęs ir NBA vasaros lygoje rungtyniavęs Arnoldas Kulboka bei pavasarį traumą patyręs Tadas Sedekerskis, 18-mečių ekipai nepadėjo išsigydyti traumos nespėjęs Martynas Arlauskas ir Tomas Balčiūnas.

Nerungtyniaujant dviem pajėgiems krepšininkams 20-mečių rinktinės lyderiu tapęs Gytis Masiulis žemyno pirmenybėse užėmė trečiąją vietą pagal rezultatyvumą (vid. 18,3 tšk.) ir pagal atkovotus kamuolius (vid. 9).

Paskutinė viltis

Serbijos mieste Novi Sade vykusiose Europos 16-mečių pirmenybėse Tomo Purlio treniruojama Lietuvos rinktinė užėmė septintąją vietą. Ši komanda pirmąsias ketverias rungtynes laimėjo didesniu nei 30 taškų skirtumu, bet palūžo lemiamame mūšyje. Lietuviai su viltimis iškovoti medalius atsisveikino ketvirtfinalyje minimaliai pralaimėję Kroatijos bendraamžiams 78:80.

Jauniasia rinktinė buvo paskutinė mūsų šalies viltis šią vasarą iškovoti vaikinų turnyrų medalius. Žlugus ir šiai vilčiai, Lietuva vos antrą kartą nuo 2004 metų liko be apdovanojimų. Pirmą sykį lietuviai nė vieno Europos ar pasaulio vaikinų čempionato medalių komplekto nelaimėjo 2014 metais.

Pernai tarp prizininkų pateko viena Lietuvos vaikinų rinktinė – 18-mečiai Europos čempionate užėmė trečiąją vietą. O užpraėjusių metų vasara lietuviams buvo viena derlingiausių. 2016 metais net trys Lietuvos vaikinų rinktinės laimėjo Europos pirmenybių sidabro medalius (20-mečių, 18-mečių ir 16-mečių), o 17-mečių rinktinė – pasaulio čempionato bronzos apdovanojimus.

Medaliai – į aštuonias šalis

Trijų amžiaus grupių Europos vaikinų pirmenybių medalius iškovojo net aštuonių šalių krepšininkai. Tik Kroatijos vaikinai užkopė ant garbės pakylos dviejuose čempionatuose: 16-mečiai iškovojo auksą, 20-mečiai – sidabrą.

20-mečių čempionato finale Izraelis nugalėjo Kroatiją 80:66, o bronzos medalius laimėjo Vokietija. 18-mečių pirmenybių lemiamoje dvikovoje Serbija įveikė Latviją 99:90, o trečiąją vietą užėmė Prancūzija. 16-mečių turnyro svarbiausiame mūšyje Kroatija pranoko Ispaniją 71:70, o trečiąja prizininke tapo Turkija.

Izraelio vaikinų pergalė buvo ypatinga. Šios šalies krepšininkai iki šių metų nebuvo tapę nė vienos amžiaus grupės (nei vaikinų, nei merginų) Europos čempionais.

Namų sienos nepadėjo

Vienas Europos čempionatas šią vasarą vyko Lietuvoje – 16-metės merginos dėl medalių kovojo Kaune. Šios amžiaus grupės Lietuvos rinktinė pernai turėjo iškristi į B pakopą, bet lietuvėms buvo padaryta išimtis ir jos paliktos tarp stipriausiųjų.

Namų sienos menkai padėjo Tado Stankevičiaus treniruojamai rinktinei. Lietuvės laimėjo 3 iš 7 rungtynių ir užėmė kuklią 11-ąją vietą. Mūsų šalies merginoms pavyko nugalėti tik komandas iš krepšinio tradicijomis nepasižyminčių šalių: Daniją (dukart) ir Nyderlandus. Galimybę iškovoti medalius lietuvės prarado aštuntfinalyje pralaimėjusios Vengrijos merginoms 37:51.

Nedidele paguoda galima vadinti nebent tai, jog Simona Visockaitė turnyre užėmė pirmąją vietą pagal atkovotus kamuolius (vid. 12,6) ir blokuotus metimus (vid. 3,7).

Sugrįš į A pakopą

Abi vyresnės Lietuvos merginų rinktinės šiais metais žaidė B pakopoje ir įvykdė joms keltą užduotį – iškovojo kelialapius į A pakopą.

Užtikrinčiau tikslą pasiekė Daliaus Ubarto treniruojamos 18-metės. Nors jos Austrijoje vykusiame turnyre neišvengė pralaimėjimo (grupėje nusileido Izraelio komandai), lemiamuose etapuose žaidė kone idealiai ir užėmė pirmąją vietą. Pusfinalyje lietuvės nugalėjo turkes 69:49, finale – baltaruses 86:71.

Egidijaus Ženevičiaus treniruojamos 20-metės privertė labiau pasijaudinti. Ši rinktinė Rumunijos mieste Oradioje vykusio čempionato pusfinalyje pralaimėjo Baltarusijos bendraamžėms 70:73, bet lemiamoje dvikovoje dėl trečiosios vietos ir paskutinio kelialapio į A pakopą nugalėjo šeimininkes rumunes 53:48.

Abiejų Lietuvos rinktinių lyderės buvo išrinktos į B pakopos turnyrų geriausių žaidėjų penketus. Tarp 18-mečių čempionato geriausiųjų atsidūrė Kristina Masionytė, 20-mečių – Gabija Meškonytė.

Geriausiai žaidė ispanės

Jaunųjų krepšininkių Europos čempionatuose šiais metais geriausiai žaidė Ispanijos merginos. Jos iškovojo 20-mečių auksą, 18-mečių sidabrą ir 16-mečių bronzą.

Kiti šeši medalių komplektai iškeliavo į šešias šalis. 18-mečių čempionėmis tapo vokietės (bronzą laimėjo vengrės), 16-mečių – italės (jos finale įveikė čekes). 20-mečių turnyro sidabro medalius iškovojo serbės, bronzos – olandės.

Įdomu, kad Vokietijos krepšininkės iki šių metų Europos merginų pirmenybėse nebuvo laimėjusios jokių medalių, o Ispanijos merginos žemyno 20-mečių čempionėmis tapo jau septintąjį kartą per pastarąsias aštuonias vasaras.

Auksą iškovojo amerikiečiai

Šiais metais taip pat vyko 17-mečių vaikinų ir merginų pasaulio čempionatai. Jaunieji Lietuvos krepšininkai į šiuos turnyrus nepateko.

Abiejų čempionatų baigtis buvo tokia pati: tiek vaikinų (Argentinoje), tiek merginų (Baltarusija) turnyro finale JAV krepšininkai nugalėjo Prancūzijos atstovus. Vaikinų čempionato bronzos medalius iškovojo Puerto Riko, merginų – Australijos komanda.

Įdomu, kad abiejų pasaulio čempionatų rezultatyviausi žaidėjai buvo Malio jaunuoliai: vaikinų – Sirimanas Kanoute (24,6 tšk.), merginų – Sika Kone (16,9 tšk.). O merginų turnyre antra pagal rezultatyvumą buvo Australijos krepšinio legendos Shane‘o Healo duktė Shyla Jade Heal (16 tšk.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.