EUROLYGA 2023

Po Š. Jasikevičių ir A. Sabonį palietusių žaibų – Kauno „Žalgirio“ paaiškinimas

Lietuvos krepšinio rinktinė pastaruoju metu įsisuko į nesibaigiančių problemų liūną, kurios neapsiriboja tik pralaimėtomis draugiškomis rungtynėmis Suomijai ir Latvijai.

 Lietuvos krepšinis susiduria su rimtomis problemomis.<br> lrytas.lt fotomontažas
 Lietuvos krepšinis susiduria su rimtomis problemomis.<br> lrytas.lt fotomontažas
 P.Motiejūnas kaltinimus metė FIBA.<br>G.Bitvinsko nuotr.
 P.Motiejūnas kaltinimus metė FIBA.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Š.Jasikevičius teigia, kad apsispręsti dėl rinktinės paliko patiems žaidėjams.<br>G.Šiupario nuotr.
Š.Jasikevičius teigia, kad apsispręsti dėl rinktinės paliko patiems žaidėjams.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 14, 2018, 7:33 AM

Rinktinės strategas Dainius Adomaitis iš pradžių planavo, kad pasirengimas pasaulio čempionato atrankos kovoms prasidės rugpjūčio 30-ąją, o rugsėjo 5-ąją rinktinė išbandys jėgas su Suomijos komanda. Tačiau didžioji dalis klubų, jau pradėjusių pasiruošimą naujam sezonui, nesutiko taip anksti išleisti savo krepšininkų. D.Adomaičiui Lietuvos rinktinės pasiruošimą teko savaite pavėlinti.

Vienas iš tokių klubų buvo Kauno „Žalgiris“, iš kurio pasaulio čempionato atrankos kovose matysime tik vienintelį Edgarą Ulanovą.

FIBA ir Eurolygos sukeltas karas, kuomet rinktinių langai dubliuojasi su klubams svarbiomis datomis privedė iki to, kad žaidėjams tenka rinktis: ar atstovauti savo šaliai, ar paklusti klubo norams, kuris moka pinigus.

„Aš negaliu jų sustabdyti arba leisti, ar neleisti žaidėjus į rinktinę. Jie turi patys apsispręsti“, – taip kalbėjo „Žalgirio“ strategas Šarūnas Jasikevičius prieš artėjantį rinktinių langą.

Vis tik, vieša paslaptis, kad klubas pateikė žaidėjams rekomendacijas nevykti į rinktinę.

„Galvojate, kad ir man, kaip sostinės klubo strategui, lengva išleisti „Ryto“ žaidėjus? Kalbėjausi su žalgiriečiais.

Nesuprantu, kur yra Lietuvos krepšinis ir kurioje vietoje jos piramidės vietoje yra rinktinė. Anksčiau sistema buvo tokia – čempionatai vasarą, visi išleidžia į rinktinę. O dabar visi – prieš. Neginu sistemos, kuri yra šioje atrankoje. Reikia tik dešimties dienų, per kurias reikia išleisti geriausius žaidėjus.

Bet to nėra. Tai kur yra mūsų krepšinio prioritetai?“, – retoriškai situaciją pakomentavo D.Adomaitis, kuris labiausiai gailėjo žaidėjų, atsidūrusių tarp rinktinės ir klubų interesų.

Tokie FIBA ir Eurolygos karo padariniai sukūrė analogų neturėjusią situaciją su Lietuvos komanda. Rugsėjo 5 dieną draugiškose rungtynėse Suomijos rinktinė laukė Lietuvos krepšinio žvaigždžių, tačiau sulaukė tik Vilniaus „Perlo“ jaunimo, kuris buvo apvilktas mūsų šalies nacionalinės ekipos apranga.

Tokio lengvo cirko padariniai – žemiausi rinktinės žiūrimumo reitingai.

Tuo tarpu, Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas Arvydas Sabonis, panašu, buvo nusiteikęs visus darbus permesti žurnalistams.

„Tai tegul Lietuvos žiniasklaidos ir krepšinio žurnalistai pasivažinėja per Europą, tegul pabendrauja su kitų valstybių krepšinio federacijomis. Tegul žurnalistai paklausia – ar tų valstybių vadovams patinka toks FIBA sugalvotas formatas.

Ar tai gera idėja, ar finansiškai yra geras projektas ir kiekvienos šalies krepšiniui naudingas. Reikia analizės – tegul Lietuvos sporto žiniasklaida padaro gerą darbą visiems. Bus tuomet aišku, ar ši atranka sukelia problemas tik Lietuvai ar kalbame apie visas valstybes“, – susidariusią situaciją komentavo A.Sabonis.

Tačiau Kauno „Žalgirio“ komandos direktorius Paulius Motiejūnas per biudžeto pristatymą pabandė kažkiek užglaistyti atsiradusią įtampą tarp klubo ir rinktinės.

„Kalta FIBA, anksčiau nebuvo tos problemos ir norėtųsi rasti sprendimus. Vyksta teismai tarp Eurolygos ir FIBA. Tiek viena pusė tempia į save, tiek kita. Nėra gera situacija, Europos krepšinį ištiko krizė ir ją turime įveikti, tačiau tai galime padaryti ne mes ir ne LKF. Mes ne prieš Dainių Adomaitį ar Arvydą Sabonį. Ta situacija nėra tokia, kokia turėtų būti krepšinyje“, – ketvirtadienio popietę kalbėjo P.Motiejūnas.

Panašu, kad klubai, rinktinė, federacija žiūri tik savo interesų, o juos visus suderinti darosi nebeįmanoma. Jei FIBA bei Eurolyga ir toliau neras kompromiso, paprasti rinktinės gerbėjai toliau bus priversti žiūrėti nepajėgiausios sudėties žaidžiančias komandas, o konfliktinių situacijų tarp klubų ir nacionalinių rinktinių tik daugės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.