EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato atranka: neįveikiama Lietuva, suklupusi Ispanija ir italų pastiprinimas

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė jau po pirmojo atrankos turnyro etapo viena ranka laikė kelialapį į pasaulio čempionatą. O po penktadienį pirmosiose antrojo etapo rungtynėse pasiektos pergalės prieš Kroatijos komandą 84:83, geriausi Lietuvos krepšininkai drąsiai gali planuoti 2019 metų vasarą taip, kaip liktų laiko kelionei į Kiniją.

 Lietuva žengia be pralaimėjimų, Ispanija suklupo pirmąjį kartą, Italija sulaukė pastiprinimo.<br> FIBA.com nuotr.
 Lietuva žengia be pralaimėjimų, Ispanija suklupo pirmąjį kartą, Italija sulaukė pastiprinimo.<br> FIBA.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2018, 10:10 AM, atnaujinta Aug 11, 2022, 3:32 PM

Lietuvių padangė – šviesi

Dainiaus Adomaičio vyrai aritmetiškai teisės žaisti baigiamajame turnyre dar neužsitikrino. Tačiau lietuviai už borto išlėktų nebent tuo atveju, jei nuo šiol pralaimėtų visiems iš eilės ir košmariškai nepalankiai susiklostytų kitos J grupės rungtynės.

Iki J grupės turnyro pabaigos likus penkiems turams, vienvaldės lyderės Lietuvos rinktinės sąskaitoje yra 7 pergalės. Italija laimėjo 5 kartus, Vengrija – 4, Lenkija, Kroatija ir Nyderlandai – po 3.

Į pasaulio čempionatą pateks trys geriausios grupės komandos. Lietuvos rinktinė gali jau kitame ture ir aritmetiškai užsitikrinti kelialapį, jei pirmadienį Vilniuje nugalės Nyderlandų krepšininkus ir sulauks palankios baigties kitose grupės rungtynėse.

Pasaulio čempionato atrankos turnyre per 7 turus be Lietuvos rinktinės pralaimėjimų nepatyrė tik dvi L grupės lyderės Vokietijos ir Graikijos komandos.

Italai sulaukė pastiprinimo

Į Lietuvą atvyksianti Nyderlandų rinktinė penktadienį namie pralaimėjo Vengrijos komandai 59:74. Olandai pirmajame atrankos etape žaisdami savo aikštėje laimėjo visas trejas rungtynes, tarp jų – su grėsmingomis Italijos ir Kroatijos ekipomis, tačiau Vengrijos krepšininkai varžovams nepaliko nė mažiausio šanso.

Olandai trumpai pirmavo tik dvikovos pradžioje, bet vengrai dar pirmajame kėlinyje tvirtai perėmė iniciatyvą, o po pertraukos jų persvara beveik visą laiką buvo dviženklė.

Artimiausia lietuvių persekiotoja Italijos rinktinė namie nugalėjo Lenkijos komandą 101:82. Šias rungtynes sudarė dvi visiškai skirtingos dalys. Iki pertraukos komandos žaidė lygiai, ir italai po dviejų kėlinių pirmavo tik 54:52. Tačiau po pertraukos šeimininkai visiškai kontroliavo situaciją.

Italų gretose debiutavo natūralizuotas amerikietis Jeffas Brooksas. Vasarą šis 29-erių metų puolėjas pasirašė sutartį su Milano „Olimpia“ klubu, o prieš kelias dienas gavo Italijos pasą, nes jo žmona yra italė.

J.Brooksas penktadienį pelnė 16 taškų. Rezultatyviau žaidė tik kitas „Olimpia“ komandos naujokas Amedeo Della Valle (28 taškai).

NBA žaidėjo debiutas

Kijevo sporto rūmuose penktadienio vakaras buvo ypatingas tuo, kad Ukrainos rinktinėje debiutavo Oleksijus Lenis. Jau ir NBA lygoje vertinamas 25 metų vidurio puolėjas marškinėlių su užrašu „Ukraina“ nevilkėjo nuo tada, kai žaidė šalies 18-mečių rinktinėje.

O.Lenis akivaizdžiai jaudinosi. „Phoenix Suns“ žaidėjas rungtynių pradžioje nepataikė keturių baudų iš eilės ir neįmetė iš po krepšio, o ir apsiraminęs netapo smogiamuoju ukrainiečių ginklu – pelnė tik 8 taškus. Tačiau penktadienį puikiai žaidė kitas iš NBA atvykęs krepšininkas Sviatoslavas Mychailiukas (22 taškai) ir Ukrainos rinktinė gana įtikinamai nugalėjo Ispanijos komandą 76:65.

Kone antrąja sudėtimi žaidę ispanai (iš pagrindinių krepšininkų buvo tik Sergio Rodriguezas) tik pirmajame ir trečiajame kėliniuose trumpam buvo išsiveržę į priekį ir nė sykio nepirmavo didesniu nei 2 taškų skirtumu. Tuo tarpu šeimininkai keliskart buvo įgiję ir dviženklę persvarą.

Prie Ukrainos rinktinės pergalės prisidėjo ir du praėjusį sezoną LKL žaidę krepšininkai. Denysas Lukašovas pelnė 11 taškų ir atliko 5 rezultatyvius perdavimus, Viačeslavas Bobrovas pelnė 3 taškus ir atkovojo 5 kamuolius.

Ispanų persvara sumažėjo

Ispanijos rinktinė atrankos turnyre patyrė pirmąją nesėkme, bet liko I grupės lyderė. Ispanai laimėjo 6 kartus. Po 5 pergales iškovojo Turkija ir Latvija, 4 – Ukraina, 3 – Juodkalnija, 2 – Europos čempionė Slovėnija.

Penktadienį Latvija namie nugalėjo Slovėniją 85:74, Turkija namie įveikė Juodkalniją 79:69.

Slovėnams kone paskutinę akimirką pavyko prisišaukti natūralizuotą amerikietį Anthony Randolphą (jis į latvių krepšį įmetė 10 taškų), tačiau Europos čempionų ekipoje nežaidė kiti pernai auksą nukalę krepšininkai Luka Dončičius, Goranas Dragičius ir Klemenas Prepeličius.

Nors Latvijos rinktinė irgi buvo smarkiai apkarpyta, jos lyderiai Janis Timma ir Janis Strėlniekas (abu Pirėjo „Olympiakos“ žaidėjai pelnė po 18 taškų) varžovams buvo sunkiai įmenama mįslė ir užtikrino šeimininkų pergalę.

Turkijos rinktinę prie kelialapio į pasaulio čempionatą priartino NBA žaidėjų legionas: Cedi Osmanas penktadienį įmetė 18 taškų, Ersanas Ilyasova – 17, Furkanas Korkmazas – 13.

J grupė

Kroatija – Lietuva 83:84. Boj.Bogdanovičius 22, D.Šaričius 19, K.Simonas 16, I.Zubacas 11/ E.Bendžius 16, M.Kalnietis 15, A.Juškevičius 14, L.Lekavičius 10. 4100 žiūrovų.

Nyderlandai – Vengrija 59:74. Y.Franke 18, Th.van der Marsas 12, 10 atk. kam./ D.Vojvoda 23, Z.Perlas 18. 2713 žiūrovų.

Italija – Lenkija 101:82. A.Della Valle 28, P.Aradori ir J.Brooksas po 16, L.Datome 14/ A.J.Slaughteris 28, Mat.Ponitka 13, A.Waczynskis 10. 5000 žiūrovų.

Lentelė: Lietuva – 7, Italija – 5, Vengrija – 4, Kroatija, Lenkija ir Nyderlandai – po 3.

I grupė

Ukraina – Ispanija 76:65. S.Mychailiukas 22, V.Kravcovas 13, D.Lukašovas 11/ J.Colomas 15, S.Rodriguezas 12, O.Pauli 11. 6500 žiūrovų.

Latvija – Slovėnija 85:74. J.Timma ir J.Strėlniekas po 18, A.Ate ir A.Škėlė po 12/ L.Rupnikas 19, G.Vidmaras 12. 8200 žiūrovų.

Turkija – Juodkalnija 79:69. C.Osmanas 18, E.Ilyasova 17, S.Erdenas 16, F.Korkmazas 13/ B.Dubljevičius 22, P.Popovičius 10.

Lentelė: Ispanija – 6, Turkija ir Latvija – po 5, Ukraina – 4, Juodkalnija – 3, Slovėnija – 2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.