EUROLYGA 2023

JAV žiniasklaidos gigantai įvertino J. Valančiūną ir D. Sabonį: lenkia ne vieną NBA žvaigždę

Vienas iš didžiausių JAV sporto žiniasklaidos žurnalų „Sports Illustrated“ sudarė naują kasmetinį geriausių NBA žaidėjų 100-uką. Vietos jame atsirado ir abiems stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje žaidžiantiems lietuviams – Jonui Valančiūnui ir Domantui Saboniui.

Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis sulaukė įvertinimo.<br>Lrytas.lt montažas
Jonas Valančiūnas ir Domantas Sabonis sulaukė įvertinimo.<br>Lrytas.lt montažas
 D.Sabonis reitinge užėmė 79-ąją vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 D.Sabonis reitinge užėmė 79-ąją vietą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 J.Valančiūnas reitinge pakilo per 17 pozicijų.<br>G. Bitvinsko nuotr.
 J.Valančiūnas reitinge pakilo per 17 pozicijų.<br>G. Bitvinsko nuotr.
Lonzo Ballas užbaigė 100-uką geriausiųjų.<br>Scanpix.com nuotr.
Lonzo Ballas užbaigė 100-uką geriausiųjų.<br>Scanpix.com nuotr.
L.Jamesas buvo pripažintas geriausiu.<br> AP nuotr.
L.Jamesas buvo pripažintas geriausiu.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 16, 2018, 3:34 PM, atnaujinta Sep 17, 2018, 3:25 PM

Talentingieji krepšininkai iš Lietuvos pateko į antrąją šimtuko geriausiųjų dalį.

26-erių J.Valančiūnas, žaidžiantis „Toronto Raptors“ klube, šįsyk pranoko savo kolegą ir reitinge rikiuojasi 63-oje pozicijoje. Per metus lietuvis šoktelėjo per 17 pozicijų. 2017 metais lietuvis buvo 80-as, o 2016-metais šiame reitinge J.Valančiūnas buvo 62-oje vietoje.

„Kuomet NBA krepšinis pamažu pradėjo atsisakyti tipinių vidurio puolėjų, J.Valančiūno perspektyvos buvo niūrokos. Pradžioje lietuvis buvo piešiama „Visų žvaigždžių“ dalyvio ateitis, bet vėliau J.Valančiūnas tapo natūralios atrankos pavyzdžiu: ar nebus taip, kad 213 cm ūgio gremėzdiškas centras NBA atkrintamosiose varžybose atliks tik antraeilį vaidmenį?

Lietuvis ėmėsi permainų keičiant savo žaidimą. J.Valančiūnas dėjo maksimalias pastangas žaisdamas mažiau, naudojosi savo ūgio pranašumo prieš žemesnius varžovus, atakuodamas aukštu pataikymo procentu, ir įgavo daugiau pasitikėjimo ginantis toliau nuo krepšio.

Viso to rezultatą lietuvis parodė 2018-ųjų atkrintamosiose, kai per 10 rungtynių užfiksavo 6 dvigubus dviženklius, dominavo prieš „Washington Wizards“ centrą lenką Marciną Gortatą, o pirmajame mače su „Cleveland Cavaliers“ pelnė 21 tašką ir atkovojo 21 kamuolį. Nors „Raptors“ galiausiai pralaimėjo LeBrono Jameso vedamai „Cavaliers“, tačiau vargu ar J.Valančiūnas buvo silpniausia komandos grandis.

Taigi, demonstruodamas stabilumą, platų puolimo ir judesių arsenalą po krepšiu bei dar solidesnį žaidimą naujame vaidmenyje, lietuvis išvengė galimų mainų ir liko „Raptors“ komandoje“, – taip rašoma apie J.Valančiūną paskelbtame reitinge.

Lietuvis aplenkė ir tokias žvaigždes, kaip DeMarcusas Cousinsas ir Dwightas Howardas, kurie užėmė 68-ąją ir 69-ąją vietas.

D.Sabonis prieš praėjusio sezono pradžią buvo išmainytas ir persikėlė iš „Oklahoma City Thunder“ ekipos į „Indiana Pacers“ komandą. Šiame klube atsiskleidęs lietuvis neliko nepastebėtas ir „Sports Illustrated“ žirnalistų. D.Sabonis pirmą kartą prasimušė pirmąjį šimtuką ir jam buvo skirta 79-oji vieta.

Permainų sezoną išgyvenęs ir Indianos „Pacers“ klube atsiskleidęs Sabonis buvo įvertintas 79-ąja vieta.

„Viskas, ko talentingam lietuviui reikėjo, tai – erdvės save realizuoti.To nebuvo Oklahomos „Thunder“ komandoje, kuri privertė D.Sabonį žaisti ties tritaškio liniją ir pyko, kai lietuviui nesisekė. Tačiau klubo pakeitimas ir permainos pastūmėjo D.Sabonio karjerą į priekį. „Pacers“ ekipai 22-ejų krepšininkui tiesiog leido rungtyniauti laisvai.

D.Sabonis gavo galimybę išnaudoti savo stiprybes ir tobulėti. Matėsi, kad jo žaidimas ėmė keistis. Lietuvis sėkmingai žaidė situacijoje du prieš du ir po krepšiu. Tarp D.Sabonio ir Victoro Oladipo užsimezgė ryšys, o „Pacers“ ekipa deda viltis į D.Sabonį.

Lietuvis tikrai nėra idealus ir jo kritikai dėl pernelyg švelnios gynybos yra suprantama. Vis tik, lietuvio žaidimo pojūtis sako, kad jis yra neeilinis talentas“, – tokiais žodžiais atsiliepiama apie D.Sabonį.

Aukščiausiai iš europiečių reitinguojamas graikas Giannis Antetokounmpo, kuris yra 6-oje vietoje. Prancūzas Rudy Gobertas užima 14-ąją vietą, latvis Kristaps Porzingis – 52-ąja vietą. Kroatas Dario Šaričius liko 54-as, ispanaai Ricky Rubio – 57-as, ir Nikola Mirotičius – 60-as, prancūzas Evanas Fournier – 92-as, Vokietijos krepšinio legenda Dirkas Nowitzki – 96-as, o dar vienas veteranas Pau Gasolis – 98-as.

Tiesa, jaunesnis Pau brolis Marcas rikiuojasi 40-oje vietoje.

Naujasis J.Valančiūno komandos draugas Kwahi Leonardas sąraše rikiuojasi 12-oje vietoje.

Paskutinę vietą reitinge užėmė skandalingosios Ballų šeimynos sūnus Lonzo.

Kaip ir buvo galima tikėtis pirmoje vietoje įsitaisė LeBronas Jamesas, aplenkęs „Golden State Warriors“ ekipos žvaigždes Keviną Durantą ir Stepheną Curry.

4-ąją vietą užėmė Jamesas Hardenas, o penketuką užbaigė Anthony Daviesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.