EUROLYGA 2023

LKL dešimtukas: pinigai, žaidėjai, permainos, iššūkiai ir prognozės

Skirtingi tikslai, skirtingi pinigai, tačiau noras kautis dėl pergalių – visų panašus. Dešimt Lietuvos krepšinio lygos (LKL) komandų vasarą gerai paplušėjo besiruošdamos naujiems iššūkiams, o tai žada labai įdomų 2017-2018 metų LKL sezoną.

Šis sezonas - 26-asis LKL istorijoje.<br> Lrytas.lt montažas
Šis sezonas - 26-asis LKL istorijoje.<br> Lrytas.lt montažas
 Gytis Masiulis („Neptūnas“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Gytis Masiulis („Neptūnas“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Dovis Bičkauskis („Juventus“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Dovis Bičkauskis („Juventus“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Simas Buterlevičius („Nevėžis“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Simas Buterlevičius („Nevėžis“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Evaldas Kairys („Rytas“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Evaldas Kairys („Rytas“).<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Kauno „Žalgiris“.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Kauno „Žalgiris“.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
„Dzūkija“ neketina tapti LKL autsaidere.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
„Dzūkija“ neketina tapti LKL autsaidere.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 „Lietkabelis“ tinkamai pasirengė LKL sezonui.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 „Lietkabelis“ tinkamai pasirengė LKL sezonui.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
„Pieno žvaigždes“ sustiprino pajėgus legionieriai.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
„Pieno žvaigždes“ sustiprino pajėgus legionieriai.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Prienų komandoje yra daug patyrusių krepšininkų.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Prienų komandoje yra daug patyrusių krepšininkų.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Antanas Sireika su savo auklėtiniais.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
 Antanas Sireika su savo auklėtiniais.<br> LKL.lt/klubų/Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Sep 23, 2018, 2:21 PM

26-asis sezonas prasidėjo šeštadienį lengva favorito Kauno „Žalgirio“ pergale, o sekmadienį vyks dar trejos pirmojo turo rungtynės.

Pinigais ir žaidėjų meistriškumu į „Žalgirį“ lygintis sunku net ir vicečempionei Vilniaus „Ryto“ komandai, todėl prognozės dėl čempionų titulo dažnai laikomos tuščiu užsiėmimu. Tačiau kova dėl visų kitų vietų bus nenuspėjama.

Net ir mažiausią biudžetą lygoje turinti Alytaus „Dzūkija“ draugiškose rungtynėse spėjo parodyti, kad yra nepėsčia, nes tuo metu kai kurios komandos džiaugėsi atsikračiusios didelės skolų naštos.

Lrytas.lt apžvelgia, kaip LKL komandoms ruošėsi naujajam sezonui, kokias sudėtis subūrė ir kaip žvelgia į naujo sezono iššūkius.

Kauno „Žalgiris“ 

Biudžetas: 10,7 mln. eurų.

Treneris: Šarūnas Jasikevičius.

Žaidėjai: Brandonas Daviesas, Paulius Jankūnas, Gytis Masiulis (paskolintas „Neptūnui“), Artūras Milaknis, Aaronas White‘as, Rokas Jokubaitis, Paulius Valinskas (paskolintas „Lietkabeliui“), Martynas Varnas (paskolintas „Nevėžiui“), Laurynas Birutis, Thomasas Walkupas, Antanas Kavaliauskas, Martinas Gebenas (paskolintas „Juventus“), Edgaras Ulanovas, Marius Grigonis, Nate'as Woltersas, Donatas Sabeckis.

Iš klubo išvyko: Kevinas Pangosas (Barselonos „Barcelona Lassa“), Axelis Toupane‘as (Pirėjo „Olympiakos“), Beno Udrihas, Martynas Sajus (Ščecino „King Wilki Morskie“), Vasilije Micičius (Stambulo „Anadolu Efes“).

Mažai kas abejoja, kad Kauno ekipa ateinančiame sezone ir vėl kels čempionų taurę į viršų. Didesnis klausimas, ar jiems pasiseks pakartoti praėjusio sezono pasiekimą Eurolygoje, kai pateko į Eurolygos finalo ketvertą.

Lietuvos čempionai džiaugiasi gerėjančia finansine padėtimi. Kauno klubo planuojamas biudžetas per metus išaugo nuo 8,5 iki 10,7 mln. eurų.

Nors ir neteko ne vieno praėjusį sezoną labai svarbų vaidmenį komandoje atlikusio žaidėjo, kauniečiai sugebėjo įsigyti ir visą būrį naujų solidžiai atrodančių krepšininkų

„Šio sezono tikslai – laimėti viską Lietuvoje, o Eurolygoje – laimėti tam tikrą varžybų skaičių“, – naujojo sezono tikslus drąsiai skelbė Kauno komandos vadovas.

Labai realu, kad tikslai gali būti pasiekti.

Vilniaus „Rytas“

Biudžetas: 4,4 mln. eurų.

Treneris: Dainius Adomaitis.

Žaidėjai: Margiris Normantas, Deividas Sirvydis, Aistis Pilauskas, Marekas Blaževičius, Martynas Echodas, Mindaugas Girdžiūnas, Arnas Butkevičius, Eimantas Bendžius, Chrisas Krameris, Evaldas Kairys, Mattas Farrellas, Dominique'as Suttonas, D.J.Seeley.

Iš klubo išvyko: Mindaugas Lukauskis (Prienų „Skycop“), Loukas Mavrokefalidis, Jimmy Baronas (Šampanės Šalono–Reimso „Basket“), Benas Madgenas (Krailsheimo „Merlins“), Artūras Jomantas („Dzūkija“), Travisas Petersonas, Egidijus Mockevičius (Pezaro „Consultinvest“), Rokas Giedraitis (Berlyno ALBA), treneris Rimas Kurtinaitis.

Sostinės klubas savo finansus bei naujojo sezono tikslus atskleidė paskutinis iš visų LKL dalyvių. Tiek finansai, tiek ir tikslai nė kiek nesumažėjo.

Vilniaus „Rytas“ vėl pasiryžęs įkąsti Kauno „Žalgiriui“ ir vietiniame fronte galvoja tik apie finalus.

„Tikslai Lietuvoje yra finalai, o Europos taurėje stipriausiųjų aštuonetas. Laukia sunkus sezonas, nes dabar yra nauja komanda, naujas treneris. 

Užtruksime, kol pajusime vienas kitą, bet tikrai esame viskuo patenkinti. Tik viskas pasimatys, kai prasidės rungtynės“, – pristatinėdamas tikslus pabrėžė sostinės klubo sporto direktorius L.Kleiza.

Jo teigimu, sostinės klubas išgyvena atgimimą ir planuoja, kad ateityje galės pasigirti dar didesniu biudžetu.

Klaipėdos „Neptūnas“ 

Biudžetas: 1,5 mln. eurų.

Treneris: Kazys Maksvytis.

Žaidėjai: Laimonas Kisielius, Tomas Delininkaitis, Arūnas Mikalauskas, Simas Galdikas, Laurynas Beliauskas, Džiugas Slavinskas, Paulius Dambrauskas, Jerai'us Grantas, Gytis Masiulis, Osvaldas Olisevičius, Kyle'as Weaveris, Lorenzo Williamsas.

Iš klubo išvyko: Brandonas Fieldsas, Jerry Johnsonas, Renaldas Seibutis (Saragosos „Tecnyconta“), Edgaras Želionis (Afjonkarahisaro „Afyon“), Mindaugas Kačinas, Vytautas Šulskis (Pasvalio „Pieno žvaigždės“), Aidas Einikis (paskolintas Kėdainių „Nevėžiui“), Matas Jucikas (Jūrmalos „Jurmala“).

Labai svarbi uostamiesčio klubo dalis – treneris Kazys Maksvytis. Naujajame sezone jis ir vėl bandys komandą atvesti bent jau iki LKL medalių, o treneriu tiki ir jo auklėtiniai.

„Neptūnui“ pavyko ne tik išsaugoti kai kuriuos svarbius žaidėjus, bet ir susigrąžinti ar pasipildyti naujais bei gerai žinomais krepšininkais.

Išlaikę tą patį biudžetą klubo vadovai tikisi, kad sirgalių užpildoma arena ir toliau bus pragaru varžovams.

„Be sirgalių nebūtų ir klubo. „Neptūno“ aistruoliai visada buvo stiprus komandos užnugaris, norime, kad tai tęstųsi ir ateityje“, – komandos pristatyme pabrėžė klubo direktorius Vilius Sukonas.

Panevėžio „Lietkabelis“ 

Treneris: Gintaras Kadžiulis.

Biudžetas: 1 mln. eurų.

Žaidėjai: Donatas Tarolis, Dominikas Mavra, Simas Jasaitis, Vytenis Lipkevičius, Saulius Kulvietis, Jamaras Wilsonas, Paulius Valinskas, Mindaugas Kupšas, Michaelas Morrisonas, Franas Pilepičius, Ernestas Ežerskis.

Iš klubo išvyko: Lorenzo Williamsas („Neptūnas“), Darjušas Lavrinovičius („Skycop“), Gintaras Leonavičius („Skycop“), Lukas Aukštikalnis (Hueskos „Levitec“), Kšištofas Lavrinovičius („Skycop“), Arnas Velička (buvo paskolintas), Vaidas Čepukaitis („Juventus“), Žanis Peineris (Stambulo „Daruššafaka“), Tomas Rimša („Telšiai“), Žygimantas Skučas (Grieso „Oberhoffen“), treneris Ramūnas Butautas.

Bene didžiausias klubo pokytis – vadovybė. Komandai vadovauti atvyko buvęs sostinės klubo direktorius Martynas Purlys, kuris tikisi komandą pakelti į dar aukštesnį lygį.

Komandai koją, bent jau sezono pradžioje, gali pakišti permainos trenerių štabe. Už komandos  vairo stojo ne itin daug patirties turintis Gintaras Kadžiulis.

Tačiau net ir krečiama permainų Panevėžio ekipa sugebėjo surinkti ne tik solidų biudžetą bet ir žaidėjų sudėtį. 

„Klubo tikslai nesikeis. Panevėžys vietiniame fronte ir toliau žvelgia į geriausiųjų ketvertuką. Tiek LKL, tiek ir Karaliaus Mindaugo taurėje“, – drąsiai komandos ambicijas apibūdino M.Purlys. 

„Šiauliai“ 

Biudžetas: 750 tukst. eurų.

Treneris: Antanas Sireika.

Žaidėjai: Karolis Lukošiūnas, Arminas Urbutis, Šarūnas Beniušis, Mantvydas Žukauskas, Ignas Vaitkus, Evaldas Šaulys, Kristupas Žemaitis, Giedrius Stankevičius, Rytis Pipiras, Rokas Stankevičius, Diego Kapelanas, Christianas Terrellas, Antanas Udras, Timofejus Paraliovas, Ronaldas Delphas, Benas Griciūnas.

Iš klubo išvyko: Akeemas Wrightas (Makačio „Columbian Dyip“), Troy‘us Tayloras, Vytautas Šarakauskas („Neptūnas-Akvaservis“), Nickas Zeisloftas (Romos „Leonis“), Donatas Sabeckis (Kauno „Žalgiris“)

Svarbių žaidėjų Lauryno Biručio ir Donato Sabeckio netekęs Šiaulių miesto klubas nenusiminė ir tikslų nesumažino. Priešingai – jie tik dar labiau išaugo.

„Jei jūs, sirgaliai, užpildysite areną, mes nugalėsime bet ką!“ – komandos pristatyme drąsiai rėžė treneris Antanas Sireika. 


Džiaugtis kuo turi ir klubo vadovybė.

„Praėjusių metų biudžetas buvo 650 tūkst. eurų, šiemet dėl dalyvavimo Europos turnyre planuojame turėti daugiau nei 700 tūkst. eurų. 

Iš šių pinigų dengiame ne tik einamojo sezono išlaidas, bet ir turimus įsipareigojimus, senas skolas, kurios mus lydi iš ankstesnių laikų. Praėjusiame sezone jų pavyko padengti daugiau nei pusę – kone 100 tūkst. eurų”, – atskleidė klubo valdybos pirmininkas Artūras Nacickas.

Nors akivaizdu, kad „Šiauliai“ sezoną pasitinka susilpnėję, žinant tai, kaip žaidėjus išauklėti moka A.Sireika, komanda bus tikrai neprognozuojama.

Utenos „Juventus“:

Biudžetas: 730 tūkst. eurų.

Treneris: Žydrūnas Urbonas.

Žaidėjai: Arvydas Šikšnius, Dovis Bičkauskis, Kenny Gainesas, Karolis Guščikas, Ugnius Nikitinas, Aleksandras Zacharovas, Gytis Radzevičius, Connoras Burchfieldas, Arnas Beručka, Arminas Kleišys, Vaidas Čepukaitis, Martinas Gebenas, Alexas Hamiltonas.

Iš klubo išvyko: Anthony Irelandas, Laurynas Samėnas, Dino Pita, Maksimas Kornijenka (Piteščio BCM), Simas Buterlevičius (Kėdainių „Nevėžis“), Jonas Zakas, Mindaugas Kupšas („Lietkabelis“).

Uteniškiai jau nebe pirmą sezoną rodo, kad susilpnėti prieš sezoną jie tiesiog negali.

Nors ir neteko keleto gerai atrodžiusių žaidėjų, „Juventus“ klubas rado puikius pastiprinimus. Vienas jų – iš „Žalgirio“ pasiskolintas talentas Martinas Gebenas.

Apie mažesnius tikslus nei praėjusiame sezone nė už ką pagalvoti nenori ir klubo direktorius Eimantas Skersis.

„Tikslai bus nemaži. Reikia patekti bent į stipriausių LKL komandų penketuką, kad turėtume galimybę žaisti FIBA Čempionų lygos atrankoje. Tačiau savaime suprantama, kad norime ir daugiau – patekti į stipriausių komandų ketvertą“, – teigė jis. 

Motyvacijos ieškoti nereikia. Ankstesni sezonai puikiai parodė, kad ši komanda tampa kietu riešutu net ir geriausioms Lietuvos ekipoms.

Kėdainių „Nevėžis“

Biudžetas: 700 tūkst. eurų.

Treneris: Ramūnas Cvirka.

Žaidėjai: Nikita Balašovas, Ignas Labutis, Aidas Einikis, Regimantas Miniotas, Gabrielius Maldūnas, Vladimiras Ševčenka, Chauncey Collinsas, Simas Buterlevičius, Martynas Varnas, Valdas Vasylius, Jonas-Christopheris Fulleris, Andre Hollinsas.

Iš klubo išvyko: Giedrius Staniulis (Oršio „BCO Orchies“), Justas Tamulis (Sibiu „CSU Sibiu“), Gintautas Matulis (Torlaukshiobno „Thor“), Mauro Veljačičius, Vaidotas Volkus, Jamesas Woodardas (Skopjės MZT), Aleksandras Zacharovas (Utenos „Juventus“), Lesteris Medfordas, Antanas Bertašius (paskolintas „Sūduvai-Mantingai“).

Nors praėjusį sezoną Kėdainių komandai teko kapstytis nuo bankroto slenksčio, panašu, kad klubo vadovai problemas pamiršo žaibiškai.

Komandos vadovybė pasistengė ir planuoja surinkti net 700 tūkst eurų siekiantį biudžetą.

Komandos formavimą patikėję treneriui Ramūnui Cvirkai, vadovai dabar džiaugiasi, kad nuotaikos yra labai geros. Visi žaidėjai nusiteikę teigiamai.

„Surinkome neprastą sudėtį,  žaidėjai turi ką įrodyti. Komandoje labai geras mikroklimatas, o mūsų tikslas vienintelis: žaidėjams – rodyti rezultatus, o klubui sukurti sąlygas, kad jiems nieko netrūktų“, – teigė „Nevėžio“ direktorius Vaidotas Avižius. 

Ir džiaugtis yra ko. Draugiškose rungtynėse Kėdainių klubas žaidė labai solidžiai.

Pasvalio „Pieno žvaigždės“ 

Biudžetas: 650 tukst. eurų.

Treneris: Gediminas Petrauskas.

Žaidėjai: Tomas Galeckas, Tomas Lekūnas, Ericas McClellanas, Vytautas Šulskis, Lance'as Jeteras, Gytis Sirutavičius, Justinas Wattsas, Karolis Petrukonis, Ivaras Žviguras, Emmanuelis Omogbo.

Iš klubo išvyko: V.Bobrovas (San Sebastiano „Gipuzkoa“, Ispanija), T.Hughesas, J.Manigat („Debrecen“, Vengrija), A.Ausėjis (Rygos VEF, Latvija), L.Shoshi (Ašdodo „Maccabi“, Izraelis), S.Babrauskas.

Nors Pasvalio ekipa jau eilę sezonų tvirtai žygiuoja LKL turnyro lentelės viduryje, ji į viską žvelgia realistiškai.

Komandos vadovas Arūnas Burkevičius drąsiai teigė, kad aukščiau galimybių šokti nesiruošia, viską daro pagal galimybes. 

„Norėtume būti bent jau LKL turnyro lentelės viduryje. Varžovai pagal savo finansus puikiai komplektuojasi ir didina ambicijas, o mūsų pozicija paprasta – nebūti silpnesniais nei ankstesniais metais“, – teigė jis.

Žvelgiant į tai, kokią sudėtį naujajam sezonui subūrė, tikslas įsitvirtinti turnyro lentelės viduryje nėra neįgyvendinamas.

Prienų „Skycop“ 

Treneris: Virginijus Šeškus.

Biudžetas: 600 tūkst. eurų.

Žaidėjai: Arnas Labuckas, Davis Lejasmeieris, Austinas Ariansas, Ovidijus Varanauskas, Gintaras Leonavičius, Mike'as Bruesewitzas, Ernestas Mankauskas, Maverickas Morganas, Kšištofas Lavrinovičius, Darjušas Lavrinovičius, Mindaugas Lukauskis, Domantas Šeškus, Martynas Gecevičius.

Iš klubo išvyko: Gediminas Maceina (baigė karjerą), Eigirdas Žukauskas (Permės „Parma“), Edvinas Šeškus (Salonikų „Iraklis“), Paulius Ivanauskas, Egidijus Dimša (Alytaus „Dzūkija“), Denisas Lukašovas (Krasnojarsko „Jenisej“), Martynas Linkevičius, Justas Sinica (Bilbao „RetaBet“), Kervinas Bristolis (Londono „Lions“), Regimantas Miniotas („Nevėžis“).

Didžiausias Prienų komandos džiaugsmas – naujasis sezonas be didelės skolų naštos. 

„Mūsų biudžetas panašus, kaip ir pernai, tik tuomet dar buvo likę įsipareigojimų iš ankstesniojo sezono, dengėme nemažai skolų. 

Prie šiemetinio biudžeto prisidėjo išaugusi savivaldybės parama, generalinio ir pagrindinio rėmėjo atėjimas. Taip pat rajone turime keletą smulkių rėmėjų, kurie mums yra labai svarbūs“, – situaciją nušvietė „Skycop“ direktorius Adomas Kubilius. 

Praėjusiame sezone garsiosios Ballų šeimynos išvarginta komanda šiame sezone nusprendė remtis veteranų pagalba. Joje žais prie karjeros pabaigos esantys broliai Lavrinovičiai bei Mindaugas Lukauskis.

Paskutiniu komandos papildymu tapo Martynas Gecevičius. Vos tik šiam išbėgus į aikštę tapo galutinai aišku – Prienų žaidimu ateinančiame sezone tikrai bus galima žavėtis.

Alytaus „Dzūkija“

Biudžetas: 450 tukst. eurų.

Treneris: Andrejus Urlepas.

Žaidėjai: Paulius Danisevičius, Martynas Pocevičius, Dominykas Domarkas, Gediminas Žalalis, Mindaugas Sušinskas, Jegoras Gontarevas, Tomas Pačėsas jaunesnysis, Paulius Petrilevičius, Gediminas Navickas, Artūras Jomantas, Devante'as Wallace'as, Ibrahimas Mulaomerovičius, Dino Kobičius, Egidijus Dimša, Kendrickas Brownas, Waverly Austinas.

Iš klubo išvyko: Parrishas Petty (Nansi SLUC), Charlesas Callisonas, Povilas Čukinas (Lančano „Unibasket“), Anatolijus Kaširovas, Alanas Wigginsas (Šoprono KC).

Alytaus komanda, kaip ir kiekvienais metais, yra bene labiausiai neprognozuojama.

„Dzūkija“ jau nebe pirmą sezoną turi verstis su biudžetu, kuris šiaip ne taip perkopia leistiną minimalų, todėl ir žaidėjų komanda per visą sezoną pakeičia daug.

Bene didžiausiu klubo laimėjimu galima įvardinti trenerio, puikaus gynybos specialisto Andrejaus Urlepo sugrįžimą.

O didžiausia komandos žvaigžde neabejotinai bus iš sostinės atkeliavęs Artūras Jomantas.

„Visada stengiamės suformuoti didesnį biudžetą, nes savaime suprantama, kad tada ir komanda pajėgesnė būna. Tai yra kasdienis klubo klausimas. Kadangi komanda kol kas rodo gerus rezultatus draugiškose rungtynėse, manau, kad ir finansai augs“, – į ateitį pozityviai žvelgė komandos vadovas Antanas Sakavickas. 

Nors krepšinio specialistai dar neprasidėjus sezonui Alytaus klubui prognozavo vietą turnyro lentelės dugne, jau vien draugiškų rungtynių rezultatai parodė, kad komanda nusiteikusi kovingai. Ypač, kai kalbama apie gynybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.