EUROLYGA 2023

Keisti sprendimai: „Ryto“ vadovai vėl patikėjo A. Guoga, nors prieš tai į šį spjaudė

Nesuprantami dalykai: vieną dieną trankosi durimis ir svaidosi prakeiksmais, o kitą – serga atminties praradimu, glėbesčiuojasi ir vaidina išsiilgusių draugų teatrą. Taip galima būtų įvertinti Vilniaus „Ryto“ krepšinio klubo vadovų elgesį: pernai Antanui Guogai į veidą spjaudę vadovai Darius Gudelis ir Linas Kleiza bei Vilniaus meras Remigijus Šimašius lygiai po metų nutarė toliau pratęsti A.Guogos prezidentavimą „Ryto“ ekipoje.

 A.Guoga ir vėl tapo „Ryto“ klubo prezidentu.<br> „Ryto“ klubo nuotr.
 A.Guoga ir vėl tapo „Ryto“ klubo prezidentu.<br> „Ryto“ klubo nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>LR archyvo nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>LR archyvo nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>J. Stacevičius
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>J. Stacevičius
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Antanas Guoga bus „Ryto“ klubo prezidentu<br>Vlado Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2018-10-09 16:55, atnaujinta 2018-10-09 17:24

Praėjusiais metais Vilniaus „Ryto“ klubo prezidentu tapęs ir vos 127 dienas oficialiai ekipai vadovavęs Antanas Guoga vėl eis šias pareigas.

Tokią netikėta žinią išplatino Vilniaus klubo spaudos tarnyba, pasitelkusi ir vadovo žodžius.

„Vertiname, kad Antanas Guoga ir toliau lieka mūsų klubo prezidentu. Kartu turime bendrą klubo ateities strategiją. Vienodai matome „Ryto“ dabarties potencialą ir žinome kelią, kaip kartu pasiekti savo svajonę“, – teigė klubo bendraturtis D.Gudelis.

D.Gudelis jau nenorėjo prisiminti, kad „Ryto“ klube tarp A.Guogos ir kitų bendraturčių praėjusiais metais vyko nuožmi kova, o A.Guogai iš R.Šimašiaus, L.Kleizos ir jo paties skriejo gumulai purvo ir šūsnys priekaištų.

Praėjusių metų birželį po „Lietuvos ryto“ ekipos perėmimo iš ilgamečio savininko Gedvydo Vainausko didžiausiu klubo dalininku tapusio europarlamentaro veikla ekipoje truko iki praėjusių metų spalio 23-iosios, kai jis oficialiai pranešė savo dalį parduodantis klubo direktoriui ir kitam dalininkui D. Gudeliui.

A.Guoga vasarą naujo sostinės klubo savininko vaidmens ėmėsi su plačia, politinių kampanijų metu ištobulinta šypsena bei į kairę ir į dešinę dalijamais pažadais.

Tapęs klubo savininku A.Guoga tąkart prakalbo apie opiausią klausimą – klubo skolas.

Tada, jo teigimu, skolos siekė šiek tiek daugiau nei 3 mln. eurų. „Įsipareigoju, kad klubas padengs visas skolas“, – pernai birželį teigė A.Guoga.

Tiesa, verslininkas ilgą laiką vengė atsakyti, kiek konkrečiai asmeninių lėšų investuos į klubą.

„Dėl tolesnių investicijų tikslių skaičių dar nežinome, tačiau mano parama klubui gali siekti ir milijoną eurų“, – lkl.lt tvirtino jis.

Tik po kelių mėnesių paaiškėjo, kad A.Guoga, perėmęs klubą, jam įsipareigojo suteikti 850 tūkst. eurų paskolą.

Prieš palikdamas „Lietuvos rytą“ 2017-ųjų spalį europarlamentaras buvo spėjęs pervesti trečdalį šios sumos, kurią nurašė kaip paramą.

Taip pat tąkart A.Guogai norėjosi sužinoti daugiau apie „Lietuvos ryto“ arenos klausimą – birželio mėnesį dėl klubo skolų salė buvo areštuota.

Iš pradžių A.Guogos vizija buvo šią problemą spręsti areną išperkant vienai klubo dalininkių Vilniaus miesto savivaldybei.

„Nebūtų gerai, jei arena būtų parduota privačiam verslui, o paskui klubas ką nuomotų. Visa tai neatrodytų gerai visuomenės akyse“, – aiškino jis.

Netrukus areną už maždaug 2 mln. eurų nupirko privati bendrovė „Norvelita“, kuri taip pat turi savo dalį viešojoje įstaigoje „KK Statyba“, valdančioje buvusį „Lietuvos ryto” krepšinio klubą.

Tokiu būdu smarkiai sumažėjo klubo skolos, nes apie 900 tūkst. eurų iš sandorio teko „Norfai”, kuri buvo laidavusi už klubo bankinę paskolą.

„Norvelita“ įsipareigojo leisti „Lietuvos ryto“ klubui naudotis arena trejus metus su galimybe statinį atpirkti už 2,2 mln. eurų.

A.Guogai atėjus į „Lietuvos rytą“, visuomenė netruko prisiminti jo santykių su kitais klubo vadovais.

Bet labiausiai visi bendrasaturčiai susiriejo 2017-ųjų rudenį „Lietuvos rytui“ paskelbus apie paramos sutartį su „MG Baltic“.

Tuomet jau A.Guoga visiškai pamiršo „vaidybines draugystes“ su bendraturčiais.

„Paskelbiama, kad „MG Baltic“ imasi svarbaus vaidmens klube, kuriame didžiausią svorį turi savivaldybė, vadovaujama iš galimos korupcijos bylos besivaduojančių liberalų. Vietos interpretacijoms daug. Kam tai naudinga?“ – tarsi pirštu rodydamas į miesto merą, Liberalų sąjūdžiui vadovavusį R.Šimašių klausė A.Guoga.

Jis taip pat kategoriškai pareiškė laukiantis D.Gudelio atsistatydinimo, tačiau tarp dalininkų užtarimo nesulaukė.

„Lietuvos ryte“ kilus audrai, A.Guoga ne tik pats mėtėsi kaltinimais, bet ir sulaukė kitų dalininkų atsako.

„Yra klubo prezidentas, yra direktorius, ir panašu, kad klubo prezidentas šiuo metu visiškai nevaldo situacijos“, – aštrių žodžių nevengė R.Šimašius.

Miesto meras pridūrė, jog klubo prezidento pareiškimai jam primena „politinį šou“.

A.Guoga neliko skolingas.

„Jau paskolinęs ir pritraukęs tokią sumą, kurią žadėjau, turėdamas reikšmingai mažesnes teises ir įtaką ir nesikratydamas atsakomybės viešai esu apkaltinamas įsipareigojimų nevykdymu. Ar kažkas juokauja? Apie ką mes kalbame?“ – „Facebook“ rašė verslininkas ir politikas.

Į korupcijos skandalą įklimpęs ir sąsajų su Liberalų sąjūdžiu, kurio vienas vadovų yra sostinės meras R.Šimašius, turintis koncernas Vilniaus komandai atseikėjo 150 tūkst. eurų.

A.Guoga teigė apie šį sandorį nieko nežinojęs ir reikalavo klubo direktoriaus D.Gudelio pasitraukimo.

„Šiandien įvyko dalininkų pasitarimas. Kiti dalininkai mato situaciją panašiai, kaip ir aš. Dar prieš susirinkimą Antanui uždaviau porą klausimų, prašiau paaiškinti, kas jam kliūna. Kol kas viskas atrodo miglotai ir labiau primena politinį šou, o ne dalykišką bendravimą. Man labai įdomu, kaip jam sekasi vykdyti savo įsipareigojimus klubui. Nes kol kas žinių, kiek jis ką realizavo, nėra“, – po pasitarimo kalbėjo R.Šimašius.

Klubo dalininkai sutartinai teigė, jog palaiko A.Guogos kaltinimų sulaukusį D.Gudelį.

„Dalininkų dauguma išreiškė pasitikėjimą Dariumi, džiaugiamės klubo veikla. Viskas, kas susiję su klubu, yra labai skaidru. Darius ir toliau liks“, – sakė 2 iš 20 balsų dalininkų susirinkime turintis L.Kleiza.

„Dalininkai apsvarstė A.Guogos pareiškimą, jis liko nesuprastas. Taip pat gavome leidimą viešinti susitarimą su „MG Baltic“. Klubas dar prašo A.Guogos sutikimo paviešinti visas jo įsipareigojimų klubui detales. Be to, nuspręsta toliau pareikšti pasitikėjimą D.Gudeliu. Visi susitarimai nekelia abejonių dėl jo veiklos“, – teigė advokatas G.Černiauskas.

Pats D.Gudelis, paklaustas, ar A.Guoga išties nežinojo apie sutartį, gūžčiojo pečiais. „Visi klubo dalininkai turėjo visą informaciją apie rėmėjus. Darėme klubo auditą, A.Guoga biudžete taip pat galėjo matyti šitą sumą. Juk 150 tūkst. negali atsirasti iš niekur.

Manau, Antanas daug padėjo klubui ir Lietuvos krepšiniui. Jis impulsyvus ir emocingas žmogus. Iš patirties galiu pasakyti, kad dėmesio ir kontakto jam reikia nuolat. Gal dabar tas ryšys yra nutrūkęs. O gal įtakos turėjo ir kiti dalykai. Jei Antanas sutiks paviešinti įsipareigojimus klubui, paaiškės ir kitos šios istorijos dalys“, – sakė D.Gudelis.

R.Šimašius baigdamas dėstyti klubo poziciją pabrėžė, jog dalininkai stengiasi išlikti vieningi ir lauks A.Guogos atsako.

„Dalininkai yra vieningi ir mato, kad judama teisinga kryptimi. Vieno asmens sureikšminti nereikėtų“, – tikino meras.

Po mažiau nei dviejų savaičių išaiškėjus, jog A.Guoga jau pardavė savo dalį D.Gudeliui, abiejų pusių tonas pasikeitė.

„Kartu su Dariumi padėtį stabilizavome, sumokėjome didžiąją dalį skolų ir svarbiausia – sugrąžinome į arenas sirgalius“, – oficialiame klubo pranešime apie dalininkų pasikeitimą cituojamas A.Guoga.

Panašūs buvo ir D.Gudelio žodžiai: „Antanas buvo vienas pagrindinių žmonių, išgelbėjusių klubą ir padėjusių jam visapusiškai atsitiesti. Tikimės, kad Antanas ir toliau savo žiniomis, ryšiais ir asmeniškai prisidės prie „Lietuvos ryto“ klubo augimo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.